This version of the page http://poltava.hh.ua/coverLetterTip.do (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2014-12-11. The original page over time could change.
Супровідний лист
"

Як справити хороше враження з першого погляду

Можливо, Ви не розраховували докласти багато зусиль для створення супровідного листа, оскільки не вважаєте його необхідним компонентом успіху. Можливо, Ви взагалі не збиралися його писати, бо думаєте, що його ніхто не буде читати. Скидається на те, що Ви помиляєтеся. Дійсно, чимало рекрутерів вважають себе дуже зайнятими людьми, і зазвичай у них немає часу, щоб читати і резюме, і супровідний лист, тож вони вважають за ліпше не читати резюме. Більшість із них давно втомилися від стандартних текстів і заздалегідь знають майже все, що Ви можете повідомити, і тому думають, що краще взагалі нічого не читати. У результаті Ви можете почути від них приблизно таку думку: «Напишіть кілька речень, тільки стисло. У мене нема часу вивчати все підряд».

Тож на кожного, хто стверджує, ніби супровідний лист — пуста забавка, знайдеться як мінімум одна людина, що впевнена в протилежному. Деякі рекрутери спочатку переглядають саме супровідний лист, щоб скласти перше враження про кандидата і зрозуміти, чи варто завдавати собі клопоту з його резюме. Супровідний лист повинен відображати:

  • Ваші комунікативні здібності
  • Професійний рівень і досвід (коротко)
  • Ваші особисті якості (необхідні для виконання зазначених робочих обов’язків)
  • Ступінь Вашої компетентності у вказаній області діяльності

Щоб справити хороше враження, Ви повинні точно знати, чим є супровідний лист і для чого він пишеться. І, найголовніше, Ви повинні розуміти, що гідне згадки, а про слід змовчати.

Що таке супровідний лист?

Це Ваша “візитна карточка”, пропозиція про продаж і керівництво до дії в одному флаконі. Воно дає значно більше уявлення про Вас як особистість, ніж сухий текст резюме, і показує, що Ви вмієте викладати Ваші міркування чітко, ясно і стисло, й тим самим Ви принагідно демонструєте свій комунікативний потенціал.

Обсяг супровідного листа зазвичай не перевищує однієї сторінки. Як і все в житті, воно має початок, середину й кінець: зазвичай у вступі Ви представляєтесь і зазначаєте причини, які спонукали Вас звернутися до цієї організації, потім іде пропозиція про продаж, якій Ви перераховуєте свої можливості й досягнення, а потім міститься інформація для подальших контактів із Вами. Усе разом вкладається у 3-4 абзаци, проте слід відзначити, що суворих правил, котрі регламентують розбивку тексту на абзаци, не існує.

П’ять обставин, які слід обдумати перед тим, як братися за лист.

Якщо Ви застрягли на фразі “Вельмишановний пане Такий-то”, відкладіть текст і перевірте себе за переліком питань, які ми Вам пропонуємо:

  1. Що потрібно цьому конкретному роботодавцю? Які знання, вміння, досвід роботи та інше?
  2. У чому полягають Ваші цілі? Ви хочете знайти (а точніше, отримати!) роботу, сходити на співбесіду чи просто побалакати з кимось 10-15 хвилин і дати купу цінних порад, як реорганізувати це підприємство?
  3. Які 3-5 основних вимог, котрі необхідно виконати, щоб відповідати цій позиції? Зазвичай вони всі згадані в тому оголошенні, на яке Вам захотілося відгукнутися. Знайдіть його і перевірте, чи відповідають їм Ваші можливості. Якщо Ви звертаєтеся до фірми з власної ініціативи або йдеться не про певну відкриту вакансію, подумайте про те, які характеристики кандидата були би бажаними для роботодавця.
  4. Як описати свій досвід роботи? Які принаймні дві суттєві вимоги Ви знайшли у пропозиції роботодавця відповідно до пункту 3?
  5. Чому Ви хочете отримати роботу саме в цій організації? Що Ви взагалі про неї знаєте? Про цілі, корпоративну культуру, філософію, діяльність? Що саме Вам підходить із погляду Вашої професії, досвіду, цінностей і Ваших особистих цілей?

Тепер, коли Ви розібралися з цими п’ятьма пунктами, можете зайняти вихідне положення: руки на клавіатурі комп’ютера, погляд просто перед собою.

Структура супровідного листа

Якщо Ви й досі не визначилися, спробуйте розбити лист на частини і сконцентруватися на кожній із них окремо. Ми пропонуємо структуру супровідного листа із чотирьох частин:

Вступна частина

Тут Ви розповідаєте про себе, про те, як Ви дізналися про цю компанію, і про причини, що спонукали Вас сісти за цей лист. Частина «про себе» — це коротке представлення на кшталт фрази: «Я студент-випускник Університету ім. Патріса Лумумби, моя спеціалізація — національна політика держави Мумбо-Юмбо». Згадайте тільки про найнеобхідніше і спробуйте врахувати інтереси цієї організації. У другій частині «чому я до Вас пишу» слід згадати про відкриту вакансію, про яку оголосила фірма, або про те, яку позицію Ви би могли, на Вашу думку, зайняти в цій фірмі. Потім згадайте про те, звідки Ви дізналися про цю компанію або про вакансії. Ви можете звернутися до конкретної особи й сказати, наприклад: «Я бачив Вас на семінарі із дизайну текстилю в Вищій школі дизайну в Мілані», або «Я прочитав статтю в «Комерсанті» про розширення Вашої компанії і хотів би обговорити можливі вакансії для консультанта початкового рівня».

Пропозиція про продаж

У цій частині слід перерахувати (знову ж таки, стисло) всі основні моменти (суцільним текстом або у вигляді списку, несуттєво), які роблять Вас підходящим кандидатом для цієї фірми. Почніть із того, що найбільше представляє Вас як професіонала, а потім наведіть відомості, які стосуються Вашої кваліфікації, досвіду роботи або досягнень (спираючись на ті 3-5 вимог, про які йшлося в пункті 3 попереднього розділу, тобто не забуваючи про інтереси роботодавця). Типовий початок цього абзацу виглядає приблизно так: «Як спеціаліст у сфері HR-менеджменту і власник наукового ступеню кандидата психологічних наук, я можу запропонувати Вам таке: (далі йде Ваш текст або список).

Лестощі

Лестощі цілком допустимі в розділі «чому я до Вас пишу», де Ви можете сказати кілька помірно захоплених слів на адресу роботодавця (грубі лестощі категорично не схвалюються). Можна згадати про рекордні продажі, чудову репутацію, корпоративну культура, філософію менеджменту і про все, чим пишається ця компанія. Роботодавець дізнається, що Ви обрали його не навмання, із сотні інших варіантів, а свідомо, керуючись вагомими причинами.

Інформація для подальших контактів

Багато хто думає, що ця частина супровідного листа є завершальною, тоді як вона, навпаки, може стати початком плідного союзу з Вашим роботодавцем. Пам’ятайте, що останній абзац листа не призначений для одних лише висловлень вдячності за те, що рекрутер приділив Вам певний час і прочитав цей лист, а тепер, можливо, внесе Вас до списку кандидатів на бажану посаду. Важливо ввічливо, але наполегливо перехопити ініціативу: окрім відомостей щодо номера телефону, за яким Вас можна буде легко розшукати, домашньої адреси і адреси електронної пошти, напишіть, що зв’яжетеся з рекрутером по телефону або електронній пошті, щоб дізнатися про його рішення.

"