This version of the page http://zib.com.ua/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2014-11-26. The original page over time could change.
Газета "Закон і Бізнес". Законодавство, влада, права людини
  • Події і коментарі

    Голова ВКДКА Валентин Загарія:

    Складається враження, що в голови ВКДКА з’явився борг перед Радою адвокатів України. Мені дали зрозуміти, що правильне, на думку членів РАУ, вирішення справ якось пов’язано з рівнем фінансування ВКДКА.

  • Дійсний член НАПрН України Владлен Гончаренко:

    У випадку, коли викладач збуджує емоційну пам’ять студента, то розважаючи його, то змушуючи сумувати, знання всотуються набагато легше, ніж від монотонного викладу. Я знаю це по собі.

    Коментарів: 1
  • Вітаємо зі святом!!!

    Щорічно 8 жовтня в Україні відзначається професійне свято – День юриста. З цієї нагоди свої привітання правникам висловили Голова Верховного Суду України, очільники вищих спеціалізованих судів та міністр юстиції України.

  • Юридична практика

    Голова ВКДКА Валентин Загарія:

    Можливо, когось не влаштовують рішення, які приймає Вища кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури. Можливо, когось не влаштовує те, як ми працюємо. Можливо, когось не влаштовую я...

    Коментарів: 4
  • Від першої особи

    Голова Господарського суду Одеської області В. Петров:

    Суди повинні працювати в тому числі і як противага владі. Якщо незалежність судової системи буде знищена, то із судами відбудеться те саме, що вже відбулося з міліцією, якої практично немає.

  • Юридична практика

    Президент АП м.Москви Генрі Рєзник:

    Принципу «Своїх не здаємо» в Адвокатської палаті м.Москва немає і не було ніколи. Висновки нашої кваліфікаційної комісії дуже часто написані на рівні, якщо завгодно, постанов Європейського та Конституційного судів.

Триває редакційна передплата на “Закон і Бізнес”

До 15 грудня річна (2015 рік) редакційна передплата на газету “Закон і Бізнес” з урахуванням вартості доставки складе для юридичних осіб - 1150 грн., а для фізичних осіб - 950 грн.

Події і коментарі

Подвійна страта

Голова Ради суддів Валентина Сімоненко вирішила відверто поспілкуватися з представниками мас-медіа. Розмова стосувалася змісту подання, яке було направлено до Конституційного Суду відповідно до рішення Пленуму Верховного Суду.

Судова влада

Від стабільності до хаосу?

Упродовж усього періоду незалежності України судова система держави зазнає змін. На жаль, реформування третьої гілки влади стало перманентним процесом, що триває не один рік і часом набуває непередбачуваних і навіть протилежних одна одній форм.

Коментарів: 1
Судова влада

Реформа: погляд зсередини і ззовні

Для того щоб зробити правосуддя доступнішим для громадян, законодавець має забезпечити зменшення навантаження на суддів та розвиток позасудових засобів вирішення спорів.

Коментарів: 1
Події і коментарі

Бачиш адвоката?.. І я не бачу. А він є!

Наприкінці жовтня з ЄРАУ раптово зникли дані про кілька тисяч столичних захисників. Згодом з’ясувалося, що інформацію було деактивовано через неперерахування Радою адвокатів м.Києва частини внесків НААУ.

Судова влада

Люстраційна гра на конституційному полі

Пленум Верховного Суду попросив Конституційний Суд перевірити деякі норми закону «Про очищення влади». Однак це рішення далося «верховникам» непросто: колектив розділився на два табори.

Судова реформа від коаліції

В другому кварталі 2015 р. планується встановити, що добір на суддівські посади в судах всіх рівнів відбуватиметься лише за конкурсом на підставі об’єктивних критеріїв, а політичні органи не братимуть участь у вирішенні питань кар’єри судді.

Роботу Люстраційної комісії суддів заблоковано

24 жовтня Ю. Кармазін, який був обраний до Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів загальної юрисдикції від ВСУ, подав заяву про припинення повноважень його як члена ТСК. Відтак виникла необхідність у призначенні нового кандидата на цю пос…

Коментарів: 1

Люстрація під наглядом

Громадська рада з питань люстрації при Міністерстві юстиції України є колегіальним консультативно-дорадчим органом, утвореним для забезпечення участі громадян в управлінні державними справами.

Суди "мігрують" зі сходу

Президент України Петро Порошенко підписав Укази, якими низка судів з Донецька і Луганська переведені до Харкова, Слов’янська, Краматорська і Сєвєродонецька.

Коментарів: 2

До ВР обрано 421 депутата

Центральна виборча комісія встановила остаточні офіційні результати позачергових виборів до Верховної Ради в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі та визнала обраними 196 народних депутатів України в одномандатних виборчих округах.

Адвокатів повернуть до Реєстру

Суд скасував норми, згідно з якими адміністратори другого рівня отримували право робити невидимими для загального доступу відомості про адвокатів в ЄРАУ, якщо стосовно такого адвоката не надійшло підтвердження сплати щорічного внеску.

Реєстр адвокатів vs внески

Бездіяльністю керівника ради адвокатів міста Києва та невиконанням приписів закону та актів НААУ щодо порядку ведення ЄРАУ створено перешкоди адвокатам міста Києва в здійсненні ними професійної діяльності.

Судова реформа від Порошенка

Блок Петра Порошенка пропонує підвищити вимоги для призначення на посаду судді, зокрема щодо віку і досвіду, а також проводити регулярну атестацію суддів на підставі незалежного тестування та прозорого конкурсу.

Коментарів: 4

Адвокати збираються на З'їзд

Рада адвокатів України повідомляє про скликання ІІІ З’їзду адвокатів України, призначеного на 20-21 листопада 2014 року у місті Мукачеве Закарпатської області.

Нові правила для прокурорів

Сьогодні Президент України Петро Порошенко підписав Закон „Про прокуратуру” (проект №3541), яким скасовується функція загального нагляду, якою наділена прокуратура сьогодні.

Люстрація, на старт!

16 жовтня набирає чинності Закон „Про очищення влади”, яким передбачено проведення перевірки держслужбовців, посадовців, суддів та інших осіб на предмет наявності люстраційних заборон.

Події і коментарі

Запобіжники спокуси

Кабмін уніс до парламенту проект закону, який має викоренити корупцію в зародку. Для цього, за традицією, передбачається створити додатковий орган і розбудувати відповідну мережу його представництв.

Події і коментарі

Шестеро двох чекають

ХІІ з’їзд суддів призначив 6 членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Одначе стати до роботи вони не можуть: цей постійно діючий орган уважається повноважним за умови призначення до його складу не менш ніж 8 членів.

Події і коментарі

ВРЮ в кінці тунелю

Призначення позачерговим ХІІ з’їздом суддів членів ВРЮ майже вселило надію, що орган, який повинен опікуватися кадрами Феміди, нарешті відновить свою роботу. Розберемося: чи не примарними є сподівання на його швидку «реінкарнацію»?

Події і коментарі

Умовна лояльність

Попри всі дискусії навколо легітимності ВККС, цей орган продовжує виконувати свої функції. Цього разу кваліфікаційники рекомендували до переведення суддів, які через бойові дії не мають змоги здійснювати правосуддя на Сході.

Коментарів: 2
Законодавча влада

Відповідальність без вини

Суб’єкти підприємницької діяльності в Криму та на сході через об’єктивні причини не змогли вчасно виконати вимоги податкового законодавства і через те потрапили до кола порушників. Та чи відповідатиме формальне застосування санкцій у таких випадках с…

Справа вибору

Відповідно до статті 17 Кодексу адміністративного судочинства України спори щодо правовідносин, пов’язаних з виборчим процесом, підлягають розгляду в порядку адміністративного судочинства.

Судова влада

Спеціалізація як вимога часу

Порядок і строки розгляду господарських справ відрізняються від стандартів у інших юрисдикціях та допомагають краще захистити інтереси бізнесу, переконаний голова Львівського апеляційного господарського суду.

Коментарів: 1
Судова влада

Бюджетна стурбованість

Вищі судові органи дали свою оцінку окремим урядовим ініціативам щодо скорочення видатків на судову систему. Водночас учасники нарад дізнались і про позитивні прогнози на майбутній фінансовий рік.

Коментарів: 1
Судова влада

Еволюційна необхідність

Ідея ліквідації господарських судів не здобула значної підтримки серед юристів. Принаймні організатори круглого столу, на якому порушувалися ці питання, не знайшли жодного експерта, який виступав би за такі реформи.

Події і коментарі

Від долі не втечеш

Тимчасова спеціальна комісія, яка розглядає скарги на суддів, продемонструвала, що лояльного ставлення від неї законники можуть не чекати. Розглянувши скарги на 7 суддів, її члени вирішили звільнити 6 із них. Пощастило уникнути санкції лише одній суд…

Події і коментарі

Довіру не повернути. А побудувати можна

Тривала перерва в роботі позачергового ХІІ з’їзду суддів пішла на користь форуму. Глава держави знайшов час для виступу перед представниками судової влади. А самі делегати мали змогу уточнити в колективах позиції з тих чи інших питань.

Події і коментарі

Квартири, бойові дії та бали

Вища кваліфікаційна комісія суддів з 28-ми кандидатів обрала 12 найкращих, які можуть продовжити кар’єру в інших судах. От тільки іноді кількість балів, набраних за результатами екзамену, перекреслює всі шанси судді на переведення.

Судова влада

Обійтися без казусів,

Під час останньої зустрічі, 19 вересня, члени Ради суддів України говорили про неповагу до Верховного Суду та міну, яка могла завадити проведенню з’їзду.

Коментарів: 2
Створено в Студії Дмитра Бабича