This version of the page http://www.centrenergo.com/about/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2014-11-04. The original page over time could change.
Про компанію
  • Історія компанії
  • Органи управління
  • Керівництво
  • Рада профспілкових комітетів
  • Ліцензії
  • Контакти та реквізити
  • Графік акцій Центренерго (Українська біржа)

Про компанію


На сторінках сайту ми представляємо одну з найбільших енергогенеруючих компаній України, Публічне акціонерне товариство «Центренерго», яке цілком може претендувати на роль першої скрипки в забезпеченні життєдіяльності таких промислово розвинених областей України як Київська, Харківська і Донецька.

Будучи важливою ланкою у підтримці енергетичного балансу України,               ПАТ «Центренерго» забезпечує стабільне постачання електроенергії згідно заданого графіку НЕК «Укренерго», поставляючи її в оптовий енергоринок, і теплової енергії, яка йде на опалення та гаряче водопостачання міст Світлодарськ (Донецька область), Українка (Київська область) та селища Комсомольське (Харківська область).

До складу компанії входять три теплові електростанції –  Вуглегірська, Зміївська та Трипільська. Сумарна проектна потужність станцій становить 7600 МВт, що дорівнює близько 14% від загальної потужності електростанцій України. За цим показником компанія посідає друге місце серед теплових енергогенеруючих компаній України. На електростанціях компанії встановлено 23 енергоблоки потужністю від 175 до 800 МВт, з яких 18 блоків – вугільні, а 5 призначені для використання газомазутного палива. У загальному обсязі виробництва електроенергії України частка виробленої електроенергії ПАТ „Центренерго” складає близько 8%.

Електростанції компанії мають вигідне географічне розташування, що є запорукою постійного попиту на електроенергію. Так, найпотужніша електростанція компанії - Вуглегірська ТЕС - розташована в індустріально розвинутому Донбаському регіоні України, який характеризується наявністю великої кількості енергоємних промислових підприємств і близьким розташуванням до кордонів з Росією. На території регіону знаходиться Донецький вугільний басейн. Зміївська ТЕС розташована на території Харківської області, яка прилягає до Донбаського регіону, і також має розвинуті промисловість і сільське господарство. Третя електростанція компанії - Трипільська ТЕС - знаходиться в Київському регіоні неподалік від столиці України - міста Києва і після закриття Чорнобильської АЕС залишається найпотужнішим джерелом електроенергії на території Київської області.

Структура виробництва електроенергії по Товариству виглядає наступним чином: на Вуглегорскій ТЕС виробіток електроенергії складає – 30% від загального, на Зміївській ТЕС - 40%, на Трипільській ТЕС – 30%.

Чисельність персоналу Товариства налічує близько восьми тисяч робітників, інженерів і управлінців, які, працюючи як єдина команда, дбають про стабільне забезпечення споживачів електроенергією.

Враховуючи, що теплова енергетика України активно формувалась протягом 60 80-х років минулого сторіччя, основною проблемою теплових станцій на сьогодні є значний фізичний знос генеруючих потужностей, використання морально застарілих технологій, невідповідність сучасним вимогам щодо надійності роботи, ефективності використання палива та регулювання навантаження ТЕС.

Першорядним поточним завданням ПАТ «Центренерго» залишається покращення техніко-економічних показників роботи обладнання шляхом проведення реконструкції та модернізації енергоблоків, вдосконалення режимів роботи і якісних ремонтів, зменшення собівартості виробництва електроенергії та тепла, приведення характеристик системи регулювання до європейських норм, зменшення викидів шкідливих речовин у навколишнє середовище. При цьому мають бути враховані досягнення науково-технічного прогресу, досвід інших країн у впровадженні новітніх технологій і технічних рішень в теплоенергетиці та фінансово-економічне обґрунтування проектів.

Початок приватизаційного процесу в Україні стане в найближчій перспективі одним з чинників зростання акцій енергогенеруючих компаній. За оцінками аналітиків, акції ПАТ «Центренерго» є найкращою інвестицією в секторі теплової енергетики. Вони є найбільш ліквідними серед енергогенеруючих компаній, мають істотну вагу в індексному кошику Української біржі, числяться фаворитами фондового ринку.

Стратегічним орієнтиром ПАТ «Центренерго» є створення динамічної міжнародної вертикально інтегрованої енергетичної компанії, яка відповідала б кращим світовим зразкам ефективного керування.