This version of the page http://ukr.lib-krm.org/rule_record.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2014-10-06. The original page over time could change.
Краматорська мiська публiчна бiблiотека iм. М.Горького
Пошук
Розширений пошук
Русская версия
ЗАГАЛЬНI ВIДОМОСТI
ПОСЛУГИ I СЕРВIСИ
Безкоштовнi
Платнi
Електронна доставка
ПРОГРАМИ ТА ПРОЕКТИ
Центр вільного доступу до ресурсів Інтернет (Бібліоміст)
Лідер бібліотечної справи
ПДГ (пунк доступу громадян) до офіційної інформації
Бібліотечний краєзнавчий туризм
Бібліотечна школа волонтерів
2012 рік - рік краєзнавця Миколи Древетняка у Краматорську
Конкурси
Правова інформація управління юстиції міста
Наше відео, презентації та віртуальні вікторини
Наші опитування
НОВИНИ I ПОДIЇ
Новини, подiї
Гранти для вас
Вiртуальна виставка
Фотогалерея
Виставки, презентацiї
Гостьова книга
IНФОРМАЦIЙНI РЕСУРСИ
Електронний каталог
Новинки - Це цiкаво!
Література про Краматорськ
ВIРТУАЛЬНА ДОВIДКА
Вiртуальна довiдка
Ваше запитання
до краєзнавця Коцаренка В.
Вiртуальна бiблiографiчна довiдка
Пошук
РЕСУРСИ IНТЕРНЕТ
МАПА САЙТУ

Правила користування центральною мiською публiчною
бiблiотекою iм. М. Горького i бiблiотеками - фiлiями

1. Загальнi положення.

1.1. Правила користування ЦМПБ iм. М. Горького i її фiлiй розроблено вiдповiдно до Закону України "Про бiблiотеки i бiблiотечну справу" i Типових правил користування бiблiотеками в Українi (наказ Мiнiстерства культури i мистецтв України N 275 вiд 05.05.99 р.) iз змiнами i доповненнями вiд 25.05.01 р. (наказ Мiнiстерства культури i мистецтв України № 319) .

2. Права користувачiв

2.1. Кожен громадянин мiста Краматорська незалежно вiд статi, вiку, нацiональностi, освiти, соцiального походження, полiтичних i релiгiйних переконань, а також пiдприємства, установи, органiзацiї мають право на бiблiотечне обслуговування, яке може бути у формi абонемента (зокрема мiжбiблiотечного), системи читальних залiв, дистанцiйного обслуговування засобами телекомунiкацiй, бiблiотечних пунктiв, пересувних бiблiотек.

2.1.1. iноземцi i особи без громадянства, якi знаходяться в Краматорську на законних пiдставах, користуються тими самими правами на бiблiотечне обслуговування, що i громадяни України.

2.2. Користувачi бiблiотеки мають право безкоштовно користуватися iнформацiєю про склад фондiв через довiдково-пошуковий апарат (окрiм комерцiйних баз даних); безкоштовно отримувати консультацiйну допомогу у пошуку i виборi джерел iнформацiї; безкоштовно отримувати в тимчасове користування документи з фондiв бiблiотек, окрiм документiв, придбаних за засоби, отриманi вiд господарської дiяльностi бiблiотеки; отримувати документи або їх копiї через мiжбiблiотечний абонемент (далi - МБА); отримувати iнформацiю з iнших бiблiотек, користуючись каналами зв'язку; користуватися iншими видами послуг, зокрема на платнiй основi; брати участь в роботi бiблiотечних рад.

2.3. Користувачi мають право отримати для роботи поза бiблiотекою одноразово не бiльше 5 документiв строком до 30 днiв. Термiн користування новими надходженнями, документами пiдвищеного читацького попиту, перiодикою - 15 днiв. Одноразове замовлення вiд користувача в читальних залах обмежується 5-ма екземплярами, а енциклопедiї, довiдники i лiтература з мистецтва - 3-ма екземплярами.

2.4. Користувачi мають право виносити документи за межi бiблiотеки, якщо вони записанi у формулярi або iншому облiковому документi. Термiн користування документами на прохання користувача може бути продовжено, якщо на них вiдсутнiй попит iнших користувачiв.

2.5. Рiдкiснi i цiннi документи, довiдковi видання, а також видання, отриманi по МБА, видаються для користування тiльки в читальному залi.

2.6. При наданнi користувачам документiв, якi мають пiдвищений попит, додому, бiблiотекою визначається розмiр застави, яка залишається користувачами як забезпечення виконання ними зобов'язань щодо повернення отриманих в бiблiотецi документiв. За дiтей заставу вносять батьки або особи, пiд опiкою яких знаходяться дiти. Якщо отриманi в бiблiотецi таким чином документи не повертаються користувачем в зазначений термiн i дiї для повернення їх не мають результату, то застава зараховується на поточний рахунок бiблiотеки i використовується на придбання або ремонт бiблiотечних документiв.

2.7. У разi вiдсутностi в бiблiотечному фондi потрiбних документiв користувач має право отримати їх (або копiї) з iнших бiблiотек через МБА або внутрiсистемний книгообмiн i мiжнародний бiблiотечний абонемент.

2.8. Особи, якi тимчасово проживають в зонi обслуговування бiблiотечної установи, мають право користуватися тiльки його читальними залами або отримати документи додому в порядку, вказаному в пунктi 2.6.

2.9. Користувачi бiблiотек дитячого i юнацького вiку мають право на бiблiотечне обслуговування в загальнодоступних i спецiалiзованих бiблiотеках.

2.10. Окремi категорiї користувачiв мають право на пiльги, якi встановлюються бiблiотекою.

3. Обов'язки користувачiв.

3.1. Для запису в бiблiотеку громадяни пред'являють паспорт або документ, який його замiнює, фотокартку (для читацького квитка), знайомляться з правилами користування бiблiотекою, пiдписують зобов'язання їх виконувати i дають вiдомостi для заповнення реєстрацiйної картки або читацького формуляру. У разi змiни мiсця проживання, вказаного в паспортi, користувач повинен повiдомити про це в бiблiотеку в мiсячний термiн. Дiти i пiдлiтки до 16 рокiв записуються в бiблiотеку на пiдставi документа, який пред'являють їхнi батьки, установи або особи, пiд опiкою яких знаходяться дiти.

3.2. У разi втрати читацького квитка користувач повинен заявити про це в бiблiотеку, вiдшкодувати його вартiсть в розмiрi, який вiдповiдає витратам на його виготовлення, i отримує дублiкат читацького квитка.

3.3. Користуючись документами з бiблiотечного фонду, читач повинен дбайливо вiдноситися до них; при отриманнi документiв може перевiрити їх кiлькiсть i наявнiсть пошкоджень i у разi виявлення дефектiв попередити про це бiблiотекаря, який зобов'язаний зробити на документi вiдповiдну позначку. У iншому випадку вiдповiдальнiсть за виявленi в книгах дефекти несе користувач.

3.4. Кожен документ, виданий на абонементi, фiксується в читацькому формулярi i пiдтверджується пiдписом користувача.

3.5. Користувач, який втратив або пошкодив документ з фонду бiблiотеки, а також отриманий через МБА, внутрiсистемний книгообмiн за домовленiстю з бiблiотекою-фондовласником, повинен замiнити його аналогiчним або документом, визнаним рiвноцiнним, або вiдшкодувати його ринкову вартiсть. Розмiр вiдшкодування визначається бiблiотекою.

3.6. За втрату або псування документа з фонду бiблiотеки неповнолiтнiм користувачем вiдповiдальнiсть несуть його батьки, учбовий заклад або установа, пiд опiкою яких вiн знаходиться.

3.7. Користувач, який порушує правила користування бiблiотекою, позбавляється права вiдвiдувати її на термiн до 3 мiсяцiв. Матерiали про злiсне порушення правил користування бiблiотекою можуть бути переданi до суду вiдповiдно до чинного законодавства України.

3.8. Користувачi в бiблiотецi повиннi дотримувати тишу. Обличчя в нетверезому станi i неохайному виглядi до бiблiотеки не допускаються. Палити дозволяється тiльки в спецiально вiдведеному мiсцi.

3.9. Документи, отриманi з фондiв бiблiотеки, користувач повинен повертати у встановленi термiни. У разi порушення термiнiв користування документами платиться пеня за кожен прострочений день. Розмiр пенi визначається бiблiотекою.

3.10. Користувачi несуть вiдповiдальнiсть за несанкцiоноване використання створених бiблiотекою баз даних, iнших об'єктiв iнтелектуальної власностi вiдповiдно до законодавства.

4. Обов'язки бiблiотек по обслуговуванню користувачiв.

Бiблiотеки зобов'язанi:

  • iнформувати користувачiв про всi види послуг, якi їм надає бiблiотека, в т.ч. i платних, перелiк яких затверджений ухвалою Кабiнету Мiнiстрiв України N 534 вiд 05.06.97 г.;
  • створювати умови для використання бiблiотечного фонду, роботи в бiблiотецi, надавати допомогу у вiдборi потрiбних документiв;
  • пiклуватися про культуру обслуговування користувачiв;
  • формувати у користувачiв потребу в iнформацiї, користуваннi бiблiотеками, сприяти пiдвищенню культури читання;
  • задовольняти потреби в створеннi при бiблiотеках читацьких об'єднань, клубiв за iнтересами;
  • систематично здiйснювати контроль за своєчасним поверненням в бiблiотеку виданих користувачам документiв;
  • враховувати читацькi запити при формуваннi фонду, проведеннi масових заходiв;
  • створювати читацьку раду;
  • звiтувати перед користувачами бiблiотеки;
  • не використовувати вiдомостi про користувачiв бiблiотеки i їхнiй iнтерес з будь-якою метою, окрiм наукової, без їх згоди.


© 2004 Краматорська мiська публiчна бiблiотека iм. М. Горького
Усi права захищенi