This version of the page http://zz.te.ua/vijna-yaka-zminyla-vse/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2014-09-28. The original page over time could change.
Війна, яка змінила все | Новини Тернополя і області – За Збручем

Війна, яка змінила все

03/08/2014 0
Розмір тексту:
версія для друку

Сто років тому, серпень 1914 року розпочався із війни. Після наступної війни, 1941-1945 років її вирішили назвати Першою світовою війною. Попри те, що минуло вже століття ще до сьогодні вона добре не вивчена. Зокрема, про це зазначають історики. У Тернопільському державному архіві зберігається дуже багато документів того періоду. Найцікавіші з них оформили у виставку під назвою «Війна, яка змінила все…». В експозиції представлені різноманітні «объявленія» – правила поведінки населення та військових у час війни, карти, фотографії та інше.

- У нашому архіві є кілька фондів, які вміщають у собі документи від 1914 до 1918 років, – розповів Андрій Цаль, головний спеціаліст Державного архіву Тернопільської області. Найбільший з них – канцелярія Тернопільського генерал-губернатора, працівника царського уряду, який відав усіма територіями захопленими Австро-Угорщиною, в тому числі і Тернопільщиною. Серед тих документів варто відзначити обов’язкові оголошення, якими регулювали життя населення та військових. Є багато цікавих об’яв, наприклад, яким був курс рубля до австрійської крони. Так, 100 рублів можна було обміняти на 333 крони. В інших оголошеннях вказувалося, як поводитися на вулицях: не можна кидати каміння в автомобілі, розбивати вітрини, ходити більше ніж по троє ввечері, вводилась комендантська година. Як бачимо вислів «Більше трьох не збиратися» бере початок з часів Першої світової війни. Є оголошення за 1914 рік про здачу зброї. За це людям платили гроші. Наприклад, за «артилерийское орудие или лафет» давали 1 рубль – це було дуже багато, рублі тоді ходили в золоті. Але у 15-16 роках ситуація вже змінилася. Тоді на потреби царської армії вже забирали дзвони з церков. На виставці є документ, у якому говориться хто має право їх знімати, хто знімав та скільки. Є також перелік, який свідчить, що у Підволочиському повіті з церков і костьолів було знято більше 90 дзвонів.

В ті часи ретельно вели документацію про збитки по повітах, завдані під час війни. По кожному селу складалися довідки скільки людей загинуло, скільки було зруйновано будинків, яких збитків зазнали господарства, що забрали австрійські війська, а що пішло на потреби царської армії. В архіві є перелік  полеглих на полях бою в межах Тернопільського воєводства та за його межами, тих хто лікувався у госпіталі, який був розташований у приміщенні Василіанського монастиря в Бучачі. Є документи про людей, які стали інвалідами. Після війни дуже багато таких військових було, а найбільше у Бережанському та Бучацькому повітах. В експозиції можна побачити пенсійну книжку, видану 1915 року у Відні німецькою мовою. У ній описано, які права отримувала людина, яка брала участь у Першій світовій війні і зазнала поранень. Завершальний розділ виставки – документальні матеріали про руйнування у Тернополі. Є окрема справа польською мовою де вказано, який будинок, на якій вулиці був знищений і скільки він коштував. А карта 30-х років, видана польською владою показує що у яких повітах було знищено. Так, Тернопільському повіті було знищено до 20 тисяч будівель.

Перша світова війна не тільки змінила геополітичну карту Європи. Важливе значення вона мала й для нашого народу. Як зазначив Андрій Цаль, західні українці перетворилися з тірольців сходу на націю, яка здобула свою державу. Була створена ЗУНР, яка потім об’єдналася із УНР, хоч ненадовго, але українці досягли своєї мети.

Ольга Трач

Фото автора

  • Теги:

Додати свій коментар

Клацніть, щоб скасувати відповідь.

Name

Email


*

Коментар

Погода, Новости, загрузка...

Погода

Опитування

  • Що для Вас буде визначальним при виборі кандидата у народні депутати по Вашому округу?

    Результати

     Loading ...
  • Архів опитувань
Пошук роботи в Тернополі
Оператор
Територіальний представник
Адміністратор торгового залу
Водій в офіс
Кредитний спеціаліст
работа для регионального представителя в Донецке