16 серпня 2014, Київ 15:25
Аудіо меню
Internet TV
Розклад
Наші хвилі
Як слухати

Online TV Радіо Свобода
YouTube
 В об’єктиві Свободи 11– 15 серпня 2014

Політика

Україна мобілізується: покликали «афганців» та інших із досвідом

Депутати - про нову мобілізаціюi
▶ || 0:00:00
... ⇱
 
🔇
X
Євген Солонина
22.07.2014
Свою позицію щодо оголошеної сьогодні третьої хвилі часткової мобілізації до лав армії та силовиків висловили Радіо Свобода представники різних фракцій та груп Верховної Ради.

Депутати - про нову мобілізацію

Мультимедіа

Аудіо
  • Україна мобілізується: покликали «афганців» та інших із досвідом

Євген Солонина

Київ – Україна продовжує мобілізацію до армії та інших військових формувань – для звільнення від бойовиків міст Донбасу. Відповідний указ президента підтримала у вівторок Верховна Рада. Особливість нової хвилі мобілізації – в тому, що покличуть до військових лав лише людей із воєнним досвідом, які мають спеціальності, затребувані в антитерористичній операції. Проти мобілізації виступали лише регіонали та комуністи. В уряді обіцяють, що новобранці матимуть все необхідне, і перший місяць лише навчатимуться.

22 липня Верховна Рада змінила власний регламент щодо утворення та існування фракцій. Відповідно до нього, фракція не може існувати, якщо в ній стало менше депутатів, аніж було в найменшій фракції парламенту одразу після його виборів. Спікер Олександр Турчинов запевнив, що одразу ж віддасть закон президентові Петру Порошенку на підпис. Коли новий закон набере чинності, він означатиме припинення існування фракції КПУ.

Того ж дня Верховна Рада ухвалила заяву щодо збитого на сході України малайзійського пасажирського літака, в якій ця авіакатастрофа визнана терактом.

Однак найважливішим рішенням на цьому засіданні була підтримка указу президента про часткову мобілізацію. Новобранці поповнять лави Збройних сил, Нацгвардії, СБУ, прикордонної служби, та інших військових формувань. 

Андрій Парубій
x
Андрій Парубій

За словами секретаря РНБО Андрія Парубія, це дасть змогу додатково привести у бойовий стан 15 бойових частин та 44 частини тилового забезпечення.

«Щоби підтримати наших хлопців на передовій, посилити наші Збройні сили та провести ротацію, ми повинні провести часткову мобілізацію. Маємо на це 45 днів», – зазначив секретар РНБО.

Парубій: підуть лише колишні військові та добровольці

Парубій зауважив, що мобілізація охопить тільки людей, які мають досвід військової служби та добровольців, причому вони йтимуть лише на ті спеціальності, які необхідні для конкретних підрозділів.

Павло Різаненко
x
Павло Різаненко

Представники парламентської більшості пояснюють, що проводити часткову мобілізацію вже втретє змушують дії Росії, яка продовжує підтримувати бойовиків на сході України та закидати туди свою техніку і найманців. Про це, зокрема, заявив Радіо Свобода ударівець Павло Різаненко.

Відтепер можна призивати і людей старшого віку, які мають досвід бойових дій в Афганістані та в інших гарячих точках

«Часткова мобілізація передовсім потрібна для ротації, – зазначає він. – Бо є підрозділи, які перебувають в зоні АТО незмінно. Відтепер можна призивати і людей старшого віку, які мають досвід бойових дій в Афганістані та в інших гарячих точках. Цього разу не буде призову 18-річних необстріляних юнаків». Обсяги мобілізації – є великою мірою таємницею, остаточно їх визначить глава держави з керівництвом АТО, підсумовує депутат.

Зі свого боку, депутат групи «Суверенна європейська Україна» Володимир Литвин зауважив, що цього разу можуть мобілізувати понад 20 тисяч чоловіків.

Ігор Мірошниченко
x
Ігор Мірошниченко

Мобілізацію підтримали всі депутатські фракції та групи, крім регіоналів та комуністів, які залишили залу засідань. Частина депутатів – навпаки, пропонувала більшу мобілізацію. Серед них – і фракція партії «Свобода», зауважив її депутат Ігор Мірошниченко.

Ми бачимо, що це народна війна: фактично українську армію формує, озброює та забезпечує український народ

«Мобілізація – на часі. Ми взагалі пропонували робити її повною. Кошти на це Верховна Рада виділила. Як вони виділяються – це інше питання, ми бачимо, що вони не надходять. Але ми бачимо, що це народна війна: фактично українську армію формує, озброює та забезпечує український народ», – пояснює свободівець.

Третя мобілізація: працюємо над помилками

Олександр Скіпальський
x
Олександр Скіпальський

Мобілізація в умовах фактичної війни з проросійськими бойовиками та російськими найманцями є необхідною для України, але в її проведенні варто уникати типових помилок, які вже мали місце під час попередніх призовів, пояснив Радіо Свобода віце-президент Центру стратегічних досліджень та аналізу Олександр Скіпальський.

Хлопці, які нині проходять «обкатку» в бойових діях на Донбасі – це майбутні воєначальники

«Може бути навіть не часткова, а повна мобілізація. Збільшення кількості призовників дасть змогу підготувати їх у навчальних центрах, а не призивати рівно стільки, скільки треба для ротації, й без підготовки кидати в бій. Нам треба зміцнити Збройні сили. Хлопці, які нині проходять «обкатку» в бойових діях на Донбасі – це майбутні воєначальники. Мобілізацію слід проводити відповідно до стану здоров’я, військового фаху, і вогнем випалити корупцію. Якщо ця людина потрібна в армії – не важливо, чий вона сват чи брат», – резюмує військовий експерт.

Коли мобілізація проводилася на початку бойових дій на Донбасі, чимало родичів вояків у соцмережах скаржилися, що мобілізованих тримають у казармах без належних умов, і вони нічим не займаються та чекають невідь чого, багатьом бракує навіть одягу та взуття. Нині Міноборони та МВС запевняють, що новобранці матимуть все необхідне. Журналісти ж, які працюють в зоні АТО, зауважують, що держава повною мірою надає воякам лише зброю та набої, всього іншого – часто бракує.

Тим часом українська армія за останні місяці піднялася на 21-ше місце в рейтингу армій світу, який регулярно визначає американське видання Business Insider. Зокрема, українські збройні сили за боєздатністю випередили армії Саудівської Аравії, Ірану, Південної Кореї, Швейцарії та ще низки європейських країн. Експерти вказують, що це відбулося не так завдяки доозброєнню військових, як за рахунок бойового духу та унікального досвіду, який українці здобули, звільняючи від проросійських бойовиків міста Донбасу.


Євген Солонина

SolonynaY+rferl.org

Читати @SolonynaY


Щоб залишити коментар і мати більшу можливість у спілкуванні з іншими учасниками форуму, Ви можете зареєструватися. Частина важливих публікацій потрапляє і на сторінку Радіо Свобода у Facebook. Там коментувати можна без участі модератора.


ПОВЕРНУТИСЯ НА ГОЛОВНУ

Важливе на Свободі

 Під прикриттям «гуманітарного конвою» можна завезти два батальйони – полковник

ЄС застеріг Росію від вторгнення в Україну під будь-яким приводом

Стрєлков пішов з посади «міністра оборони» угруповання «ДНР»

Сили АТО звільнили ще три міста – РНБО

У Маріуполі скинули пам'ятник Леніну

 Спецслужби Росії намагаються вивести до Криму співробітників з угруповань «ДНР-ЛНР» – СБУ

 СБУ затримало «парламентаря» угруповання «ЛНР». До і після

 Спецслужби Росії знищують ватажків терористів – РНБО


Відсортувати коментарі:
Додати коментар (16)
Коментарі
     
від: Анонім
24.07.2014 10:57
Відповісти
В августе 1945 года две сброшенные атомные бомбы спасли миллионы жизней солдат союзников, которые неизбежно должны были погибнуть в боях с квантунской армией.
Представляю, как Путин ехидно улыбнулся, услышав о нашей мобилизации.

від: ЗУрепубліка Місто: Львув
23.07.2014 21:03
Відповісти
цілком прагматичнийпідхід - відстріляють тих кому по 50-60 років, буде економія на пенсійних витратах.

від: Волдимир Місто: Київ
23.07.2014 16:54
Відповісти
Проведення нової хвилі мобілізації - це вимушений захід, але потрібний і дієвий. Те, що надається можливість залучати до війська здорових військових спеціалістів до 60-літнього віку є дуже мудрим, бо вони можуть краще за інших забезпечити та зорганізувати боєздатні військові загони. Крім того є тисячі добровольців, яких у військоматах переписували, але просили чекати, кажучи, що поки ті не дуже потрібні. Досить багато чоловіків, які самі не йдуть у добровольці, але в разі отримання повісток хочуть захищати Батьківщину. Звісно, хтось має підтримувати економіку країни та працювати "в тилу". Вояків потрібно забезпечити всім необхідним для несення служби та ведення бойових дій. В зон АТО по мірі звільнення території від проросійських сепаратистів, на мою думку, було б доцільно озброїти та зорганізувати місцеве населення. Є якісь відомості, що у Донецьку та Луганську існує рух опору, але чи координує він свої дії з владою Єдиної України? в цілому рішення своєчасне і продумане: ворог напав і потрібно дати йому янайшвидше відсіч.
У відповідь

від: ЗУрепубліка Місто: Львув
23.07.2014 17:55
Відповісти
мене наприклад не дуже обходить те що там робиться. І чому я мав би щось робити для країни, яка на мене поклала?

від: Ol Місто: Brisbane
23.07.2014 12:05
Відповісти
God Bless you, amazing Ukrainian patriots! WE LOVE YOU! Stay SAFE and COME BACK home alive!
У відповідь

від: that same vyacheslav Місто: rustsha moscow
28.07.2014 20:29
Відповісти
This disgust country-rustsha will be destroyed so soon by a lot of inner problems wich together can ignith a revolution. Can die up to 30-40% of 143 million nowdays residents of this country and will be liberated a lot of peoples-Chechnya, Tatarstan, Komy, Kalmyk, Buryatia e.g.-enslaved by ''krimelin'' at present days. All patriots of Russian people are agree-krimelin's side separatists must be terminated with out any depends. Evan if the town-moscow will be destroyed by a 10MT H-bomb - this victory of the Ukrain shoud be reached as soon as it possible. Kremlin's limitless is dangeruose for all our World. Ukrainian people are fight for Life and Humanity in own land. Viva Ukraine!!!

від: Україна
23.07.2014 01:29
Відповісти
Це мобілізація дійсно народна - прості люди рятують Україну, а чинуші і самі відсиджуються і своїх чад відмазують на всих рівнях - від нардепів і міністрів - до районних, сільських. Не хочеш іти захищати Батьківщину - в двірники, санітарки. А то посади зайняли, палкою не виженеш,а патріотизму "О". Деяким всерівно, чи Україна, чи Новоросія.

від: Анонім Місто: Анонім
23.07.2014 00:36
Відповісти
Ляшко, ти такий молодець. Єдина людина яка ще щось думає .
Правильно сказав. Чого ж депутати не ідуть самі на війну ? Якщо усі то всі. Чи немає поміж укр. патріотів? Це не чесно і не справедливо.


від: Выбор Місто: Киев
22.07.2014 23:06
Відповісти
Украина сейчас, как никогда, нуждается в идее, объединяющей граждан!

Что можно сказать о конкурсе "Удиви украинца"?! Наиболее публичной элите украинской политики присваиваются рейтинги уровня доступа.

Обычные граждане, не исключая вооружённые силы Украины, правоохранительные органы, элементарных рабочих и служащих, добывают своими силами оружие, что в современной стране осуществляется достаточно несложно, и состязаются в искусстве устранения "весёлых" и "находчивых", а так же "очень умных" личностей из числа тех, кто относится к "Гордости" Украины современности!

Ремарка для участников: зря вы думаете, что целевые экземпляры интересны кому-то, кроме них самих. Смерть их, можете быть уверены, - их проблема! Ваша? - набить рейтинга больше остальных участников! Вы должны УДИВИТЬ! ЦЕЛУЮ СТРАНУ и КАЖДОГО УКРАИНЦА!

Можете быть спокойны - Вас никто не станет беспокоить попусту!

Ну, а насчёт благодарности, - не думаю, что стоит много рассуждать об этом!.. Чтобы ни было, ваша добросовестность и щедрость в первой части - залог успеха всей вашей жизни!
У відповідь

від: ZUrepublika Місто: Lwow
23.07.2014 18:01
Відповісти
о так это же будет Сомали - II !

від: Селяне Місто: село
22.07.2014 21:26
Відповісти
Забирают мужиков возрастом до 60 лет....
Вот так решается пенсионный вопрос. Эти мужики и не доживают до пенсионного возраста, а теперь только ускорят этот процесс. Создавайте батальон "Рада" с Томенком во главе (афганец якобы бывший), батальон "Уряд" с кулейвлобом впереди и на блокпосты. Может тогда появятся бронежилеты 5,6, медицина, питание, аммуниция. Позор - наши солдатики воду с луж пьют и кукурузу едят на полях. Господин Яценюк, вы спокойно спите, душа не болит, если она у вас есть, бесстыжий?! Проводят они пенсионную мобилизацию, заголили все село и это во время уборочной, решили еще и голодовку устроить ?!
У відповідь

від: тот самый вячеслав Місто: россия москва
28.07.2014 20:39
Відповісти
Земляк мой. Ты когда из москвы на поле последний раз то выезжал? Не показывают картинку расправы донецко-луганских ''освободителей'ю над обнаглевшими хохлами, тебе грустно от этого? Мир не поверил московской пропаганде про сбитый МН17 с преимущетвенно Голландцами на борту и требует от кремля ответа за это, ты в депрессии от этого? Скоро доставят и до твоего любимого кремля десяток мегатонн-вспышка второго солнца тебя вылечит и от депрессии и от москальства, зёма.
У відповідь

від: Анонім Місто: Анонім
23.07.2014 00:48
Відповісти
Стільки уже вмерло укр. людей, молодих хлопців і дівчат, а тепер ще більше вимре. Кожна держава світу дбає про свій народ.
создавайте батальйон Рада. Покажіть приклад. Чого лише закони для народу ?
У відповідь

від: Розлач Місто: Лейпциг
23.07.2014 00:13
Відповісти
Шановний, із якої лужи Ви самі - пробачьте - насосалися таких дурниць? Одже народжується справжня українська армія, обновлюється уся нація, через вибори народиться і нова еліта. Країна дає Путіну історичну відсіч! А Ви що там за парканом несете? Вам не соромно?
У відповідь

від: Розлач Місто: Лейпциг
23.07.2014 13:20
Думати не заборонено навіть коли тимчасово перебуваєш
далеко, пані Ольго. Не турбуйтесь, незабаром все повернется на свої місця. Побачимось в одному, нашому таборі, пані Ольго?
У відповідь

від: Ольга Місто: Приморськ
23.07.2014 11:01
Розлач из города Лейпцига, с Вашими неповторимыми и "умными" мыслями Добро пожаловать в восточную Украину. Почему Вы еще не там, не воюете?????
ДОЛУЧАЙСЯ!

Українські футбольні фанати об'єднуються для боротьби зі спільним ворогом

 

Родини загиблих бійців вимагають зустрічі з Путіним

 

Ми Разом / Чому кремлівській пропаганді вдалося примусити росіян ненавидіти українців?

Сили АТО звільнили ще три міста – РНБО

«Сили АТО наступають і завершують оточення загонів бойовиків у Луганську» – Лисенко

Ситуація в зоні АТО 16 серпня

Your JavaScript is turned off or you have an old version of Adobe's Flash Player. Get the latest Flash player.
Правила безпеки в разі виявлення вибухонебезпечних предметів (відео)i
▶ || 0:00:00
... ⇱  
  • 270p / 2,0MB
  • 360p / 2,0MB
  • 720p / 6,0MB
 
🔇
X
15.08.2014
«Вибухонебезпечні предмети та боєприпаси становлять загрозу життю та здоров’ю мешканців сходу України та є фактором ускладнення соціально-економічного відновлення та розвитку звільнених територій», – зазначив голова ДСНС України Сергій Бочковський.

Правила безпеки в разі виявлення вибухонебезпечних предметів (відео)

У Маріуполі скинули пам'ятник Леніну

«Пам’ятник упав на плити і розколовся»

Склад і класифікація бронежилетів

 

 

Перелік необхідних речей для мобілізованих

ФОТОГАЛЕРЕЇ

Український гуманітарний конвой досяг Старобільска

Російський «гуманітарний конвой» на шляху до України

ОСТАННІ НОВИНИ 

15:21

Пункт пропуску «Успенка» майже знищено внаслідок обстрілів з території Росії − РНБО

15:07
Збройні Сили України визволили Жданівку Донецької області − Порошенко
14:31
За добу в боях з бойовиками загинуло троє військовослужбовців − РНБО
14:13
Маршрут «гуманітарного конвою» з Україною узгоджений, детальний опис вантажу наданий − МЗС Росії
14:00
РНБО спростовує інформацію про нібито розгром українських військ біля Савур-Могили
ВСІ НОВИНИ

Водії «гуманітарного конвою» Росії показали вміст своїх вантажівок у таборі поблизу населеного пункту Каменськ-Шахтинський, Ростовської області, 15 серпня 2014 року

ФОТОЩОДЕННИК РАДІО СВОБОДА
Погода
Погода у Києві

вологість:

тиск:

вітер:

В інших ЗМІ
В інших ЗМІ