This version of the page http://vj.net.ua/mandry/1681 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2014-07-27. The original page over time could change.
Клавдіївська фабрика ялинкових прикрас
Розділи
  • Контакт
  • Про сайт
  • Відгуки про VJ.net.ua
Останні статті
  • Троє в Нью-Йорку (Generation Um...)
  • Дванадцять років рабства (12 Years a Slave)
  • Капітан Філіпс (Captain Phillips)
  • Гравітація (Gravity)
  • Американська афера (American Hustle)
Пошук по сайту
Сертифікати
Наша стрічка
Наш QR-код
Клавдіївська фабрика ялинкових прикрас
Фабрика в Клавдієво, всього за кількадесят кілометрів від Києва, нині офіційно називається "ВАТ "Галімпекс-Клавдіївська фабрика ялинкових прикрас"" і входить до концерну "Галімпекс" (Львівський склодзеркальний завод), який придбав фабрику в 2001 році. Окрім Львова та Клавдієво виробництво ще є в Лисичанську Луганської області - обидва "периферійних" виробництва працюють виключно на ялинкові прикраси. Більша частина з них робиться вручну, невеликий відсоток "штампується" - так виходять різні фігурки та грибочки - окремою екзотикою є пляшки під шампанське у формі Снігуроньки та Діда Мороза.



Зовні фабрика нічим не нагадує місце, де народжуються дитячі фантазії. До речі, до останнього часу усі фантазії робилися виключно на експорт, наші торгівельні мережі віддавали перевагу Китаю - тому і зараз усі упаковки, в які пакуються на фабриці іграшки, оздоблені надписами англійською та німецькою мовами. Але робітники поділилися радістю - цього сезону, мабуть через кризу, торговці звернули увагу на українську іграшку і почали її замовляти і купувати. Зокрема, хто був в будівельних супермаркетах "Епіцентр", міг бачити цілі закутки з ящиками, повними українських іграшок.



Звичайне українське виробництво в усій його постапокаліптичній красі, з концептуальними ангарами, партійними лозунгами і арт-лампами.



Та всередині самовіддано працюють люди, які створюють для нас казку. Казка робиться зі скляних трубок, які замовляють в Польщі - там їх роблять якісніше, точніше по діаметру, до того ж єдиний український завод, який їх виробляє, нині, наскільки я зрозумів, на ремонті. Дорогу від трубки до кульки виріб проходить через руки двох жінок - взагалі з чоловіків ми бачили аж одного охоронця на воротах, і ще десь є директор, на цьому, здається і все, більше вони на очі не потрапляли. Одна з них формує з трубки "сосисну вервечку", розігріваючи на газовому полум'ї і витягуючи до товщини "горловини" майбутньої іграшки почергово ділянки, інша запаює один кінець, розігріває середину і силою власних легень видуває кульку. Враховуючи, що таких кульок за зміну може бути і сотня, до шаблонів працівниці вже не звертаються, роблять все на око. Прозорі колбочки в ящиках відравляють до наступного цеху, де їх будуть сріблити зсередини.



Ось так по різному можуть виглядати одні і ті ж посріблені іграшки зі спалахом і без :) Сріблення - чи не найпростіший в механічному плані процес. Підставляєш горловину, дозатор впорскує всередину іграшки суміш речовин, потім колбочку потрібно потримати у ванні з гарячою водою, щоб почала відбуватись реакція осаду срібла із солей, струснути кілька разів іграшку, щоб сріблення було рівномірним, злити залишок. Все, срібна кулька з хвостиком готова до наступного етапу. Тут, якщо не враховувати випарів реактиву, найпростіша робота - нема ані шуму від вентиляції, як в попередньому цеху, ані запаху фарби.



Цех пофарбування з усіх точок зору найгірший для робітника - випари фарби такі сильні, що навіть у мене голова запаморочилася вже через п'ять хвилин перебування там, як та жіночка витримує цілу зміну - і не питайте. Як сказала наш екскурсовод по сумісництву, а за основним фахом художниця - залишаються лише ентузіасти своєї справи.
Пофарбування - процес досить простий. Іграшка береться за хвостик, засовується у відро з фарбою, стряхується і надягається хвостиком на шпичку транспортера, яким пофарбовані кульки везуться через трубу з потужними лампами, від жару яких фарба швидко застигає.



Після пофарбування "хвостатиків" везуть або в цех розмальовування, де на них нанесуть малюнки, або одразу на склад, якщо потрібні однотонні прикраси. Робоче місце художниці виглядає дуже концептуально - купа фарб, лотки із золотими, срібними та синіми блискітками, пензлики і напівготові іграшки :)



Стенд з прикрасами демонструє, які малюнки тут наносяться в "потоковому" режимі, хоча під замовлення на іграшку можна нанести що завгодно - від корпоративного логотипу до цілої картини.



Робота, як розумієте, досить напружена і пов'язана з увагою, тому коли будете там в гостях, зважте на прохання вимикати спалах при фотографуванні. Досить прикро було спостерігати, як деякі відвідувачі заради гарного знімку чхали на це.



Після розмальовування іграшкам нарешті обрізають хвостики, за які до цього їх на всіх етапах брали, вставляють петельки і пакують в гарні коробочки для відправки за кордон. Весь спектр продукції можна придбати одразу на фабриці в трьох, щоправда досить необлаштованих, "магазинах" так би мовити "за цінами виробника". За бажання тут же можна зайти до цеху і художниці за гривню нанесуть на іграшку будь-яке побажання чи логотип.



Ми вирішили не економити і тепер у нас вдома ціла купа українських іграшок на ялинку, економіка рідної країни отримала хоч маленьке, але вливання живих грошей, а у сайту тепер є "корпоративні" шпалери на робочий стіл :)



От така вийшла прогулянка на ювілей нашої сім'ї, якій 26 листопада виповнилось 10 років :)
 
????????? ???????

You must javascript enabled to use this form

а де в Києві можна купити такі іграшки, щоб не їхати безпосередньо на фабрику?

??????? Sveta,
???? Вівторок, 27 грудня 2011 ??? 15:33

Більш убогого видовища я ще не бачила! Дуже дивно,як в таких умовах створюються іграшки на експорт. За такі гроші, як коштують іграшки можна зробити щось цивілізованіше! Потрібно водити екскурсії, що називаються ' Рабські умови праці'. Екскурсія розтоптала мою новорічну казку!

??????? Марія,
???? Четвер, 08 грудня 2011 ??? 21:04

Дякую за статтю! Дізнався багато цікавого.
Наткнувся на ссилку http://gst-ukraine.com.ua/ukrainian-tours/1232-new-year-tree-toys-fabric
організовують екскурсії на фабрику.
Групу з 20 осіб навряд чи назбираю, а от сім'ю із задоволенням провіз би туди.
Та й іграшок скляних нашого виробництва прикупити, а не пластик китайський.
Свій до свого по своє - так би мовити.
Я за підтримку нашого виробника! Приєднуйтесь.

??????? Тарас,
???? Вівторок, 07 грудня 2010 ??? 17:15

це дуже класна фабрика, вона з находиться у нашому селищі.
13.12.09 була там, є дуже великий вибір ялинкових іграшок.
Приїздіть до нас на фабрику =)))

??????? Світоч,
???? Понеділок, 14 грудня 2009 ??? 13:08

Спасибо за отличный обзор! +100

??????? Kaktus,
???? Понеділок, 30 листопада 2009 ??? 14:42

 1 
???????? 1 of 1 ( 5 ????????? ??????? )
Іменинники
27 липня


Джонатан Різ Мейерс (37)
Хостинг та підтримка надані