This version of the page http://zib.com.ua/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2014-07-19. The original page over time could change.
Газета "Закон і Бізнес". Законодавство, влада, права людини
  • Від першої особи

    Голова ДСАУ Зеновій Холоднюк:

    ДСАУ матиме можливість починаючи із серпня 2014 р. здійснювати додаткові призначення фонду оплати праці. За рахунок цього поступово збільшуватимуться стимулюючі виплати працівникам апарату, що, своєю чергою, вплине на середній рівень зарплати.

    Коментарів: 5
  • Від першої особи

    Голова ВАСУ Олександр Нечитайло:

    Повірте, після закінчення строку призначення я не буду триматися за посаду. Передусім я — суддя й можу працювати в будь-якому кабінеті та розглядати будь-які справи. Вважаю, до посад варто ставитися філософськи, але з високим рівнем відповідальності.

  • Від першої особи

    Голова КСУ Юрій Баулін:

    Підпорядкування конституційного судочинства іншому органу судової влади однозначно було б регресивним кроком, який мав би негативні наслідки для загальнодержавної справи реалізації конституційних прав і свобод людини та громадянина в нашій державі.

  • Законодавча влада

    Голова Комітету ВР Юрій Воропаєв:

    Максимальна кількість учасників ТОВ за проектом — 100. При більшій кількості потрібно створювати спеціальний механізм захисту інтересів, у тому числі й дрібних учасників. Якщо спробуємо записати таке в законі, то тоді взагалі не буде сенсу в ТОВ.

  • Судова влада

    Суддя Львівського ОАС Володимир Кравчук:

    Суд не може реалізувати функцію забезпечення справедливості, якщо не будуть працювати інші гілки влади, якщо не буде якісних законів, фінансування, реагування на факти незаконного впливу на суд.

    Коментарів: 2
  • Від першої особи

    Голова ВСУ Ярослав Романюк:

    Заявляючи про те, що суди дискредитовані недовірою та політичним впливом виконавчої влади, ця влада знову самостійно вирішує, якою має бути інша — незалежна судова. Думка представників судової влади знову нікому не цікава.

    Коментарів: 1
Законодавча влада

Клятва з кількома невідомими

На відміну від військових, державних службовців і прокурорів, судді, складаючи присягу, не говорять жодного слова про вірність Україні та її народу. Тому варто ініціювати підготовку нового тексту присяги, щоб не було сумнівів, кому саме вірні судді.

Судова практика

«Цивільний» щит

В аналізі практики застосування судами ст.16 ЦК Верховний Суд звертає увагу на неоднакову практику розгляду судами справ про визнання правочинів недійсними.

Законодавча влада

Вибори з редакційними правками

У суспільстві наполягають, що наступний склад ВР слід сформувати за відкритими списками. Нардепи, здається, не проти. Залишається зрозуміти, що таке відкриті списки та як їх визначають самі політики.

Юридична практика

Оборонна тактика

Навіть підкований адвокат, опинившись у стресовій ситуації, може впасти в ступор. Однак, якщо дотримуватися кількох нескладних правил, можна вберегти речі та документи від посягань правоохоронців.

Юридична практика

Дебати під прапорами,

Під час міжнародного адвокатського форуму українські захисники дізнались, як живеться їхнім іноземним колегам, а також віднайшли власну ахіллесову п’яту. Виявляється, вона — у головному адвокатському законі.

Коментарів: 4
Події і коментарі

«Спеціалізований» відсоток

Із 40 місць у Раді суддів України представники судів господарської юрисдикції отримали лише 5. РСГС уважає такий розподіл місць несправедливим і сподівається згодом отримати хоча б чверть посад.

Події і коментарі

Консенсус заради єдності

Судді, законодавці та експерти шукають дієвих механізмів забезпечення єдності судової практики. Якщо їх знайдуть і ті почнуть працювати, то: рішення судів стануть прогнозованими, підвищиться суспільна довіра до суду.

Судова влада

Обирати та звільняти по-новому

Нині функції ВККС частково перетинаються з функціями ВРЮ. Багато хто пропонує ліквідувати ВККС як зайвий орган. На думку судді В.Кравчука, потрібно зберегти обидва органи, але розмежувати їхні функції.

Законодавча влада

Прощення в кредит

Як відомо, ВРУ прийняла за основу законопроект «Про реструктуризацію кредитних зобов’язань з іноземної валюти в гривню». Що ж пропонує компромісний варіант як позичальникам, так і банківським установам?

Події і коментарі

Прокурорська спеціалізація

Генеральний прокурор Віталій Ярема наказав боротися з корупцією та фінансуванням сепаратизму. І пообіцяв назвати замовників убивства Гонгадзе.

Судова влада

ТСК обіцяє обійтися без жертв

ТСК з перевірки суддів судів загальної юрисдикції провела своє перше засідання. Щоправда, не в повному складі. Лише 9 членів з 15 готові до перевірки суддів. У складі комісії бракує, як не дивно, представників ВР.

Юридична практика

«Мобільні» бажання

Виявилося, що ступінь проникнення інформтехнологій на ринок юрпослуг несповна влаштовує правників. «ЗіБ» вирішив з’ясувати, яких мобільних новинок не вистачає юристам для підвищення ефективності своєї роботи.

Події і коментарі

Реформа із судовим акцентом

Напередодні Дня Конституції глава держави вніс до парламенту своє бачення розмежування повноважень органів державної влади та місцевого самоврядування. Розділу «Правосуддя» цей документ не зачіпає. Однак може суттєво позначитися на майбутньому КСУ.

Судова практика

«Цивільний» щит

Роз’яснення щодо кваліфікації «пірамідальної схеми», умов договору несправедливими та окремих аспектів укладення угод про розпорядження спільним майном подружжя міститься здійснений ВС аналіз застосування судами ст.16 ЦК.

Юридична практика

Перепони ефективному стягненню

Постійні фінансово-економічні кризи зумовлюють виникнення великої кількості спорів через невиконання кредитних договорів. Проаналізуємо, яких помилок можна уникнути ще на етапі укладання останніх.

Законодавча влада

Загравання з публічністю,

Нині громадськість може все. Схвалювати ініціативи чиновників й навіть лобіювати на певні посади своїх лідерів. Радитись із нею — це підкреслювати демократичний характер прийняття рішень. Але хто ж вона, ця громадськість?

Юридична практика

Невидима присутність

Експерти проаналізували, що і як читають штатні юристи. Ті з них, які відповідають за залучення сторонніх людей, стежать за блогами перспективних спеціалістів. У той же час представники юрвідділів, як правило, не виявляють своєї присутності.

Законодавча влада

Про пармезан, патентний суд і асоціацію

Підписання угоди про асоціацію спричинить низку бізнес-ефектів у сфері інтелектуальної власності. Умови для ведення ІТ-бізнесу стануть сприятливішими, харчова й алкогольна промисловість, а також телеком-бізнес можуть підпасти під удар.

Події і коментарі

Самі ми не місцеві

Проект змін до Конституції містить цілу низку аспектів, які можуть призвести до надмірної концентрації влади в руках глави держави. У тому числі й щодо місцевого самоврядування.

Судова влада

Оновлений формат роботи

Судді ВСС висловили своє бачення конституційної реформи, покликаної вдосконалити діяльність судової влади та прокуратури. Детально обговорили й результати позачергового ХІІ з’їзду суддів.

Судова влада

«Кваліфікаційники» пішли в минуле

Спроба ВККС провести засідання після тривалого затишшя не увінчалась успіхом. Причиною стала відсутність кворуму. Як виявилося, двох членів комісія «втратила» ще в квітні. Що ще пережила ВККС і чому в нинішньому складі їй більше не вдасться зібратися…

Події і коментарі

Феміді відмовили в незалежності

Проект змін до Конституції щодо посилення гарантій незалежності суддів не став частиною Основного Закону. Більшість нардепів вирішили, що документ містить приховані загрози для держави та громадян, оскільки позбавляє ВР контролю за суддями.

Законодавча влада

Культура повернення боргів

Зміна ідеології законодавства про банкрутство на прокредиторську дозволить не тільки залучати більше інвестицій, а й підвищити якість вітчизняного бізнесу та зменшити вплив олігархів.

Судова влада

Від суб’єкта до об’єкта

Ухвалюючи рішення відповідно до закону, суди можуть навіть не помічати, що порушують саму сутність права, вважають експерти. Захистити громадян може право на конституційну скаргу.

Коментарів: 1
Юридична практика

Ставка на публічність

Як адвокати можуть допомогти у викоріненні корупції? На що слід робити ставку громадським організаціям, аби здобути перемогу в суді? Податкова медіація: утопія чи порятунок для бізнесу? Такими питаннями задались учасники форуму з публічного права.

Законодавча влада

Гарантії — в додатках

Застосування на практиці закону про банкрутство проявило ті недоліки, про які автори змін могли й не здогадуватися. За таких умов ВГС готує постанову пленуму, щоб забезпечити єдність практики.

Юридична практика

Заміська «солянка»

Перелік причин невдоволення адвокатськими послугами поповнюється новими: поряд із «оспорюванням» гонорарної політики захисників клієнти перекладають відповідальність на останніх за дії третіх осіб та затягування судового розгляду справи.

Судова влада

Практичне значення бюджетного призначення

Голова ДСАУ озвучив пріоритетні завдання на поточний рік — комп’ютеризація та підвищення середньої зарплати працівників апарату, а також ремонт аварійних приміщень.

Коментарів: 4
Події і коментарі

Із суперників — у зами!

Команду керівництва ВАС, попри всі перешкоди, перенесення й відкладання, нарешті сформовано. Судді також устигли внести зміни до штатного розпису, розформувавши одну із судових палат установи.

Судова влада

А ВККС і нині там

Обрання членів ВККС знову відклали. Дводенне засідання показало, що відведеного часу замало для вирішення таких важливих питань, як обрання складу конституційних органів. Отже, немає ВККС — є перерва.

Створено в Студії Дмитра Бабича