This version of the page http://www.khai.edu/uk/site/pravila-priema.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2014-07-18. The original page over time could change.
Правила прийому - Національний аерокосмічний університет ім. М. Є. Жуковського
Национальный
аэрокосмический
университет
им. Н. Е. Жуковского

Правила прийому


 

Правила прийому 
до Національного аерокосмічного університету ім. М. Є. Жуковського 
«Харківський авіаційний інститут» у 2014 році

Провадження  освітньої  діяльності у Національному  аерокосмічному університеті ім. М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» здійснюється відповідно до ліцензії Міністерства освіти і науки України серія АЕ № 285215 від 03.09.2013 р., термін дії ліцензії за напрямами підготовки та спеціальностями вказаний в додатку до ліцензії. Прийом на навчання за напрямами підготовки та спеціальностями, у яких закінчується термін дії ліцензії у поточному році, здійснюється за умови проходження ХАІ ліцензування відповідних напрямів (спеціальностей).

Правила прийому розроблені Приймальною комісією Національного аерокосмічного університету ім. М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» (далі – Приймальна комісія) відповідно до Умов прийому до вищих навчальних закладів України в 2014 році, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 29 жовтня 2013 року № 1510 та зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 31 жовтня 2013 р. за № 1855/24387, та відповідно положенню про Єдину державну електронну базу з питань освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 липня 2011 року № 752.

І. Загальні положення

1.1. Національний аерокосмічний університет ім. М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» (далі – ХАІ) оголошує прийом на підготовку фахівців з вищою освітою за освітньо-кваліфікаційними рівнями, напрямами підготовки (спеціальностями) відповідно до ліцензії в межах ліцензованого обсягу (див. додаток 1), у тому числі у відокремлених структурних підрозділах: навчально-консультаційний пункт з дистанційної освіти у м. Новомосковськ (див. додаток 12) та навчально-консультаційний пункт факультету № 9 у м. Київ (див. додаток 13).

Прийом документів у вступників, які бажають навчатися у відокремлених структурних підрозділах, здійснюється у ХАІ, відповідно до Правил прийому.

1.2. До ХАІ приймаються громадяни України, іноземці, а також особи без громадянства, які проживають на території України на законних підставах, мають відповідний освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень та виявили бажання здобути вищу освіту. Прийом до ХАІ на всі освітньо-кваліфікаційні рівні здійснюється за конкурсом незалежно від джерел фінансування.

1.3. Для вступників, які потребують поселення в гуртожиток під час вступу, надання місць у гуртожитку гарантовано. Вступники поточного року проживають у кімнатах по 4 або 3 особи в залежності від площі кімнати.

2. Організація прийому до ХАІ

2.1. Організацію прийому вступників до ХАІ здійснює приймальна комісія, склад якої затверджується наказом ректора ХАІ, який є її головою. Приймальна комісія діє згідно з положенням про приймальну комісію ХАІ, затвердженим ректором ХАІ.

2.2. Ректор ХАІ забезпечує дотримання законодавства України, в тому числі Умов прийому до вищих навчальних закладів України в 2014 році, правил прийому до ХАІ, а також відкритість та прозорість роботи приймальної комісії.

2.3. Усі питання, пов’язані з прийомом до ХАІ, вирішуються приймальною комісією на її засіданнях. Рішення приймальної комісії оприлюднюються на інформаційних стендах приймальної комісії і на офіційному веб-сайті ХАІ, як правило, в день прийняття, але не пізніше дня, наступного після прийняття.

2.4. Рішення приймальної комісії ХАІ, прийняте в межах її повноважень, є підставою для видання відповідного наказу ректором ХАІ.

3. Вимоги до рівня освіти вступників

3.1. На навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра приймаються особи з повною загальною середньою освітою.

3.2. На навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста приймаються особи, які здобули освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра.

3.3. На навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня магістра приймаються особи, які здобули освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра або спеціаліста.

3.4. ХАІ приймає на перший курс (зі скороченим терміном навчання) або другий (третій) курс (з нормативним терміном навчання на вакантні місця) осіб, які здобули освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста, на визначену кількість місць для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра за умови вступу на споріднений напрям підготовки, який визначається відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20 червня 2007 року №839 «Про затвердження переліку спеціальностей, за якими здійснюється підготовка фахівців у вищих навчальних закладах за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста» (див. додаток 3).

ХАІ зараховує зазначені категорії осіб за умови виконання вступниками вимог, визначених розділами 5, 6, 7 та пунктом 1.17 розділу 17 цих правил прийому.

3.5. ХАІ має право приймати на навчання осіб, які здобули базову або повну освіту, для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра за іншим напрямом підготовки у межах вакантних місць ліцензованого обсягу відповідно до правил прийому до ХАІ.

4. Фінансування підготовки фахівців

4.1. Фінансування підготовки фахівців у ХАІ здійснюється:

за рахунок видатків державного та місцевих бюджетів - за державним замовленням;

за рахунок державних пільгових довгострокових кредитів;

за ваучерами;

за рахунок коштів фізичних, юридичних осіб.

4.2. Громадянин України має право безоплатно здобути вищу освіту в державних і комунальних вищих навчальних закладах на конкурсній основі, якщо певний освітньо-кваліфікаційний рівень громадянин здобуває вперше.

4.3. Громадянин України має право безоплатно здобувати вищу освіту за другим напрямом (спеціальністю) в державних і комунальних вищих навчальних закладах, якщо він за станом здоров’я втратив можливість виконувати службові чи посадові обов’язки за отриманою раніше кваліфікацією, що підтверджується висновками медико-соціальної експертної комісії.

4.4. Прийом до ХАІ на всі освітньо-кваліфікаційні рівні здійснюється за конкурсом незалежно від джерел фінансування навчання.

5. Строки прийому заяв і документів, конкурсного відбору та зарахування на навчання

5.1. Порядок роботи приймальної комісії (дні тижня та години): понеділок, вівторок, середа, четвер та п’ятниця з 9 години до 18 години.

5.2. Прийом заяв у паперовій або електронній формі, документів, вступні екзамени, конкурсний відбір та зарахування на навчання вступників на основі повної загальної середньої освіти проводиться в такі строки:

 

Етапи вступної компанії

Денна форма навчання

Заочна форма навчання

вступники на основі освіти

повної

загальної середньої

повної

загальної середньої

Початок прийому заяв та документів

1 липня 2014 року

4 серпня 2014 року

Закінчення прийому заяв та документів від осіб, які мають складати вступні екзамени, що проводить ХАІ

о 18.00 годині

19 липня 2014 року

28 серпня 2014 року

Закінчення прийому заяв та документів від осіб, які не складають вступних екзаменів у ХАІ

о 12.00 годині

31 липня 2013 року

3 вересня 2014 року

Строки проведення ХАІ вступних екзаменів

21 – 31 липня включно 2014 року

з 29 серпня по 3 вересня включно

2014 року

Термін оприлюднення рейтингового списку вступників

перший - не пізніше 12.00 години 1 серпня 2014 року;

другий – не пізніше 12.00 години 5 серпня 2014 року;

третій – не пізніше 12.00 години 8 серпня 2014 року

не пізніше

4 вересня 2013 року

Закінчення строку вибору вступниками місця навчання

перший – о 18.00 години 4 серпня 2014 року;

другий – о 18.00 години 7 серпня 2014 року;

третій – о 18.00 години 11 серпня 2014 року

о 18.00 години 7 вересня 2014 року;

 

Терміни зарахування вступників

за державним замовленням - не пізніше 15.00 години 12 серпня;

за кошти фізичних та юридичних осіб (за умови виконання державного замовлення відповідного напряму) не пізніше 26 серпня

за державним замовленням - не пізніше 18.00 години 9 вересня;

за кошти фізичних та юридичних осіб (за умови виконання державного замовлення відповідного напряму) не пізніше 12 вересня

5.3. Прийом заяв і документів на денну форму навчання вступників на основі освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста на перший курс (зі скороченим терміном навчання) проводиться з 1 липня до 18.00 години 19 липня. Фахові вступні випробування проводяться з 21 липня до 31 липня. Конкурсний відбір та зарахування за державним замовленням не пізніше 12 серпня, за кошти фізичних та юридичних осіб (за умови виконання державного замовлення відповідного напряму) не пізніше 26 серпня.

5.4. Прийом заяв і документів, конкурсний відбір та зарахування на денну форму навчання вступників на основі освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста на другий (третій) курс (з нормативним терміном навчання на вакантні місця) проводиться в такі строки: прийом заяв і документів з 1 серпня до 20 серпня, конкурсний відбір та зарахування — за державним замовленням не пізніше 26 серпня, за кошти фізичних та юридичних осіб (за умови виконання державного замовлення відповідного напряму) — не пізніше 31 серпня.

5.5. Прийом заяв і документів на заочну форму навчання вступників на основі освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста на перший курс (зі скороченим терміном навчання) проводиться з 1 липня до 18.00 години 19 липня. Фахові вступні випробування проводяться з 21 липня до 31 липня. Конкурсний відбір та зарахування за державним замовленням не пізніше 12 серпня, за кошти фізичних та юридичних осіб (за умови виконання державного замовлення відповідного напряму) не пізніше 26 серпня.

5.6. Прийом заяв і документів, конкурсний відбір та зарахування на заочну форму навчання вступників на основі освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста на другий (третій) курс (з нормативним терміном навчання на вакантні місця) проводиться в такі строки: прийом заяв і документів з 1 серпня до 31 серпня, вступні випробування з 1 вересня до 7 вересня, конкурсний відбір та зарахування — за державним замовленням не пізніше 10 вересня, за кошти фізичних та юридичних осіб (за умови виконання державного замовлення відповідного напряму) — не пізніше 15 вересня.

5.7. Прийом заяв і документів, фахові випробування, що проводить ХАІ, конкурсний відбір та зарахування на денну форму навчання вступників на основі базової або повної вищої освіти на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста (магістра) проводиться в такі строки: прийом заяв і документів з 1 липня до 9 липня, прийом фахових вступних випробувань — з 10 липня до 15 липня, конкурсний відбір та зарахування — за державним замовленням не пізніше 20 липня, за кошти фізичних та юридичних осіб (за умови виконання державного замовлення відповідної спеціальності) не пізніше — 26 серпня.

5.8. Прийом заяв і документів, фахові випробування, що проводить ХАІ, конкурсний відбір та зарахування на заочну форму навчання вступників на основі базової або повної вищої освіти на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста (магістра) проводиться в такі строки: прийом заяв і документів з 1 серпня до 31 серпня, прийом фахових вступних випробувань — з 1 вересня до 5 вересня, конкурсний відбір та зарахування — за державним замовленням не пізніше 10 вересня, за кошти фізичних та юридичних осіб (за умови виконання державного замовлення відповідного напряму) — не пізніше 15 вересня.

5.9. Прийом заяв і документів, фахові випробування, що проводить ХАІ, конкурсний відбір та зарахування на навчання на основі базової вищої освіти для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра за іншим напрямом у межах вакантних місць ліцензійного обсягу, або для здобуття другої вищої освіти вступників на основі повної вищої освіти проводиться в такі строки: прийом заяв і документів з 1 серпня до 31 серпня, прийом фахових вступних випробувань — з 1 вересня до 5 вересня, конкурсний відбір та зарахування — не пізніше 10 вересня.

6. Порядок прийому заяв та документів для участі у конкурсному відборі до ХАІ

6.1. Вступники подають заяву про участь у конкурсному відборі до ХАІ (далі – заява) в паперовій або в електронній формі. Заява в паперовій формі подається вступником особисто до приймальної комісії ХАІ.

6.2. Вступник може подати заяву (заяви) в паперовій або в електронній формі не більше ніж до п’яти вищих навчальних закладів України та не більше ніж на три напрями підготовки (на три спеціальності) у кожному з них. Заяви до ХАІ на певний напрям підготовки (спеціальність) на різні форми навчання подаються вступником окремо, але вважаються фактом подання однієї заяви.

Факт кожного подання заяви в паперовому вигляді (із зазначенням того, оригінали чи копії документів додані до заяви) реєструється уповноваженою особою приймальної комісії у Єдиної базі безпосередньо під час прийняття заяви.

Заяву, зареєстровану в Єдиній базі, може бути скасовано ХАІ на підставі рішення приймальної комісії до моменту включення вступника до списків рекомендованих до зарахування на навчання за умови допущення технічної помилки під час внесення відповідних даних до Єдиної бази, що підтверджується актом про допущену технічну помилку, сформованим в Єдиній базі. Скасована заява вважається неподаною, а факт такої подачі анулюється в Єдиній базі.

6.3. У заяві вступники вказують напрям (у разі вступу на навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра) або спеціальність (у разі вступу на навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста, магістра) та форму навчання.

6.4. Під час подання заяви в паперовій формі вступник пред’являє особисто:

документ, що посвідчує особу та громадянство (відповідно до статті 5 Закону України «Про громадянство), військовий квиток або посвідчення про приписку, свідоцтво про народження — для осіб, які за віком не мають паспорта, або інший документ, який засвідчує особу і громадянство;

документ державного зразка (оригінал) про раніше здобутий освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, на основі якого здійснюється вступ, і додаток до нього;

сертифікат (сертифікати) зовнішнього незалежного оцінювання (для вступників на основі повної загальної середньої освіти);

медичну довідку за формою 086-о (оригінал).

На вимогу вступника приймальна (відбіркова) комісія засвідчує копії документа державного зразка про раніше здобутий освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, на основі якого здійснюється вступ, і додаток до нього, сертифіката (сертифікатів) зовнішнього незалежного оцінювання.

6.5. До заяви, поданої в паперовій формі, вступник додає:

документ державного зразка про раніше здобутий освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, на основі якого здійснюється вступ, і додаток до нього, за особистим вибором оригінали або копії;

сертифікат (сертифікати) зовнішнього незалежного оцінювання (для вступників на основі повної загальної середньої освіти), за особистим вибором оригінали або копії;

копію документа, що посвідчує особу та громадянство;

медичну довідку за формою 086-о або її копію;

шість кольорових фотокарток розміром 3 х 4 см.

Інші документи або їх копії подаються вступником, якщо це викликано особливими умовами зарахування за відповідними напрямами підготовки (спеціальностями), установленими законодавством, у строки, визначені для прийому документів, не пізніше строків для прийняття приймальною комісією першого рішення про рекомендування вступників до зарахування.

6.6. Вступники мають право подавати сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання, виданий у 2014 році, або сертифікати чи їх дублікати, видані у 2013, або 2012, або 2011, або 2010, або 2009, або 2008 рік.

6.7. Усі копії документів засвідчуються за оригіналами приймальною (відбірковою) комісією ХАІ, або в установленому законодавством порядку. Копії документів без пред’явлення оригіналів не розглядаються.

6.8. Вступники, зазначені у розділі 8 цих Правил, подають заяву в паперовій формі разом з документами, що засвідчують їх право на складання вступних екзаменів у ХАІ.

6.9. Заяви в електронній формі мають право подати вступники, які бажають взяти участь у конкурсному відборі на основі атестата про повну загальну середню освіту, сертифіката (сертифікатів) зовнішнього незалежного оцінювання з конкурсних предметів, визначених правилами прийому до ХАІ.

6.10. Заява в електронній формі подається шляхом заповнення вступником електронної форми в режимі он-лайн та розглядається приймальною комісією ХАІ згідно з Порядком подання та розгляду заяв в електронній формі на участь у конкурсному виборі до вищих навчальних закладів, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 29 жовтня 2013 року № 1510, наведеному у додатку 11.

6.11. Вступники, які подають сертифікат з кількістю балів з визначених предметів нижче встановленої Умовами прийому до вищих навчальних закладів в 2014 році та правилами прийому до ХАІ мінімальної кількості балів, на навчання не зараховуються (крім випадків, передбачених абзацом третім пункту 7.1 розділу 7 цих Правил).

6.12. Приймальна комісія здійснює перевірку достовірності даних, поданих вступником для участі у конкурсному відборі, за допомогою Єдиної бази.

Письмове підтвердження Адміністратора (розпорядника) Єдиної бази про недостовірність інформації, поданої вступником до ХАІ, є підставою для відмови в участі у конкурсному відборі та зарахуванні на навчання (анулювання наказу про зарахування).

Приймальна комісія здійснює перевірку середнього бала документа про освіту (обчислює в разі відсутності), результат якої затверджується рішенням приймальної комісії і вноситься до Єдиної бази.

6.13. Приймальна комісія розглядає заяви та документи вступників та приймає рішення про допуск до участі в конкурсному відборі для вступу на навчання до ХАІ протягом трьох робочих днів з дати реєстрації заяви в Єдиний базі або отримання результатів вступних екзаменів (фахових випробувань), але не пізніше 31 липня. Оприлюднення відповідних рішень здійснюється на інформаційних стендах приймальної комісії та веб-сайті ХАІ.

6.14. Факт ознайомлення вступника з Правилами прийому, наявною ліцензією і сертифікатом про акредитацію відповідного напряму підготовки (спеціальності), а також надання ним згоди на оприлюднення результатів зовнішнього незалежного оцінювання (вступних екзаменів) та наявності підстав для вступу поза конкурсом, обробку даних в Єдиній базі фіксуються в заяві вступника і підтверджується його особистим підписом при поданні заяви у паперовій формі.

6.15. При прийнятті на навчання осіб, які подають документ про здобутий за кордоном освітній та/або освітньо-кваліфікаційний рівень, обов’язковою є процедура визнання і встановлення еквівалентності документа про здобутий освітній та/або освітньо-кваліфікаційний рівень, що здійснюється Міністерством освіти і науки України відповідно до Порядку визнання і встановлення еквівалентності в Україні документів про освіту, виданих навчальними закладами інших держав, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 28 травня 2012 року за №632, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14 червня 2012 року за №960/21272.  Визнання і встановлення еквівалентності цих документів здійснюється протягом першого року навчання.

6.16. Приймальна комісія ХАІ, до якого вступник подав заяву, перевіряє в Єдиній базі перелік його заяв, поданих до інших навчальних закладів.

7. Організація і проведення конкурсу

7.1. Приймальна комісія ХАІ допускає до участі у конкурсному відборі для вступу на навчання вступників на основі повної загальної середньої освіти, які подають сертифікати зовнішнього незалежного оцінювання (або їх копії) з відповідних загальноосвітніх предметів, визначених Переліком конкурсних предметів сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання (вступних екзаменів) (див. додаток 5) для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра.

Також додатком 5 визначаються профільні конкурсні предмети, мінімальна кількість балів сертифіката з профільних конкурсних предметів, з якими вступник допускається до участі у конкурсному відборі для зарахування на навчання. Вступник допускається до участі у конкурсному відборі для зарахування на навчання, якщо кількість балів складає не менше 124 з непрофільних конкурсних предметів та не нижче 140 балів з профільних конкурсних предметів (крім випадків, передбачених абзацом третім пункту 7.1 розділу 7 цих правил).

ХАІ за рішенням приймальної комісії допускає до участі у конкурсному відборі для вступу на навчання вступника, який подає сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання, кількість балів  якого з одного з непрофільних конкурсних предметів, визначених правилами прийому до ХАІ, нижче 124 балів, за умови, якщо кількість балів з профільного конкурсного предмета становить не нижче 170 балів.

7.2. Для конкурсного відбору осіб, які на основі повної загальної середньої освіти вступають до ХАІ для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра, зараховуються бали сертифіката зовнішнього незалежного оцінювання (результати вступних екзаменів) з трьох предметів за переліком, наведеним у додатку 5 до цих Правил. Перший та другий предмети є обов’язковими. Третій предмет із зазначених у додатку 5 до цих Правил обирається вступником, крім випадків, коли такий предмет визначений у додатку 5 до цих Правил рішенням приймальної комісії ХАІ.

7.3. Для конкурсного відбору осіб, які на основі повної загальної середньої освіти вступають для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра, конкурсний бал обчислюється шляхом додавання балів сертифіката з конкурсних предметів (балів вступних екзаменів), середнього бала документа (додатка до документа) про повну загальну середню освіту та додаткових балів, передбачених Умовами прийому та правилами прийому до ХАІ. При цьому середній бал документа про повну загальну середню освіту обчислюється за 12-бальною шкалою з округленням до десятих частин бала та вноситься до Єдиної бази. Оцінки з документа про повну загальну середню освіту, які виставлені за 5-бальною шкалою, враховуються таким чином: «3» відповідає «6», «4» відповідає «9», «5» відповідає «12» (При використанні інших шкал оцінювання порядок перерахунку визначає приймальна комісія ХАІ). Внесений до Єдиної бази за 12-бальною шкалою середній бал автоматично переводиться у 200-бальну шкалу за таблицею відповідності середнього бала документа про повну загальну середню освіту, обрахованого за 12-бальною шкалою, значенням 200-бальної шкали, наведеною в додатку 7 до цих Правил.

7.4. При вступі на навчання на основі повної загальної середньої освіти подання вступниками сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання є обов’язковим, крім випадків, передбачених розділом 8 цих Правил.

7.5. Результати вступних екзаменів для вступників, які вступають на основі повної загальної середньої освіти (та мають право брати участь у вступних екзаменах з конкурсних предметів, розділ 8), оцінюються за шкалою від 100 до 200 балів.

7.6. Конкурс проводиться відповідно до набраної суми балів (сумарного рейтингу) окремо по факультетах за напрямами підготовки.

7.7. Для конкурсного відбору осіб при прийомі на навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційних рівнів спеціаліста та магістра, незалежно від джерел фінансування та форм здобуття освіти, використовується наступне:

7.7.1. Особи, які здобули освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра за відповідним напрямом підготовки беруть участь у загальному конкурсі за результатами конкурсного балу. Конкурсний бал обчислюється за наступною формулою, та вноситься до Єдиної бази:

КБ=ФІ+ІМ+СБ+ДБ,

де      КБ – конкурсний бал для вступу на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліст, магістр;

ФІ – оцінка з фахового екзамену за 100-бальною шкалою;

ІМ – оцінка з екзамену з іноземної мови за 100-бальною шкалою (використовується тільки при здобутті освітньо-кваліфікаційного рівня магістр);

СБ – середній бал додатка до диплому за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавр за 200-бальною шкалою, або середній бал за сумою додатків до диплому за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавр і спеціаліст (магістр) за 200-бальною шкалою;

ДБ – додаткові бали за навчальні та наукові дослідження.

Визначення додаткових балів за навчальні та наукові дослідження

Види активності

Кількість балів

Підтвердження

1

Участь у студентських олімпіадах з фаху:

-         призери олімпіад міжнародного рівня;

-         - призери ІІ туру Всеукраїнської олімпіади.

 

20

10

Накази, грамоти, дипломи

2

Конкурси наукових студентських робіт:

-         призери конкурсів міжнародного рівня;

-         призери ІІ туру Всеукраїнських конкурсів;

-         призери регіональних (обласних) конкурсів.

 

20

10

5

Накази, грамоти, дипломи

3

Наявність патенту або свідоцтва на реєстрацію програмного засобу, винаходу.

 

10

Ксерокс патенту, свідоцтва

4

Наукова діяльність:

-         наукова стаття у міжнародних журналах і збірках наукових праць;

-         наукова стаття у всеукраїнських журналах і збірках наукових праць.

 

20

10

Ксерокопія статті

       Якщо у статтях, патентах або свідоцтвах декілька співавторів, то додаткові бали розподіляються у рівних долях між співавторами, з округленням до цілої частини.

 

Середній бал додатка до диплома бакалавра обчислюється за 12-бальною шкалою з округленням до десятих частин бала і переводиться у 200-бальну шкалу. Оцінки з додатка до диплома бакалавра, які виставлені за 5-бальною шкалою, враховуються таким чином: «3» відповідає «6», «4» відповідає «9», «5» відповідає «12» (При використанні інших шкал оцінювання порядок перерахунку визначає приймальна комісія ХАІ).

Прийом фахових вступних випробувань у формі тестування здійснюється фаховими екзаменаційними комісіями, які створюються наказом ректора університету за поданням декана факультету. Для вступників на освітньо-кваліфікаційний рівень магістра на основі базової вищої освіти обов’язковими є складання вступного екзамену з іноземної мови, результат якого враховується у рейтингу (додається до конкурсного балу). Результат фахового випробування та екзамену з іноземної мови визначається за 100-бальною шкалою оцінювання знань (див. додаток 10).

7.7.2. Апеляції щодо екзаменаційної оцінки на фахових вступних випробуваннях та вступного екзамену з іноземної мови повинні подаватися до приймальної комісії не пізніше наступного робочого дня після оголошення оцінки. Підставою для апеляції є письмова заява вступника на ім'я голови приймальної комісії ХАІ. Апеляції розглядаються апеляційною комісією факультету та апеляційною комісією з іноземної мови не пізніше наступного робочого дня після її подання, як правило, в присутності вступника.

7.7.3. Приймальна комісія ХАІ здійснює конкурсний відбір та зарахування студентів для навчання за освітньо-кваліфікаційними рівнями спеціаліста або магістра виключно по спеціальностях.

7.7.4. Програми фахових випробувань для вступу на основі здобутого освітньо-кваліфікаційного рівня розробляються і затверджуються ХАІ не пізніше ніж за чотири місяці до початку прийому документів.

7.8. Для конкурсного відбору осіб при прийомі на навчання за скороченими термінами підготовки бакалавра або на другий (третій) курс (з нормативним терміном навчання) використовується наступне:

7.8.1. Прийом на навчання за освітньо-професійними програмами бакалавра осіб, які здобули освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста за відповідною спеціальністю, незалежно від джерел фінансування та форм здобуття освіти, здійснюється за результатами випробування. Конкурсний бал обчислюється шляхом додавання балів фахового вступного випробування до середнього бала додатку до диплома молодшого спеціаліста. При цьому середній бал додатка до диплома молодшого спеціаліста обчислюється за 12-бальною шкалою з округленням до десятих частин бала і переводиться у 200-бальну шкалу за таблицею відповідності, наведеною у додатку 7. Оцінки з додатка до диплома бакалавра, які виставлені за 5-бальною шкалою, враховуються таким чином: «3» відповідає «6», «4» відповідає «9», «5» відповідає «12» (При використанні інших шкал оцінювання порядок перерахунку визначає приймальна комісія ХАІ).

Прийом фахових вступних випробувань у формі тестування здійснюється фаховими екзаменаційними комісіями, які створюються наказом ректора університету за поданням декана факультету. Результат фахового випробування визначається за 100-бальною шкалою оцінювання знань (див. додаток 10).

7.8.2. Особи, які вступають на навчання за освітньо-професійними програмами бакалаврів на базі здобутого освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста відповідної спеціальності, приймаються на перший курс (за скороченими термінами підготовки) або на другий (третій) курс (з нормативним терміном навчання) за умови вступу на споріднений напрям підготовки (див. додаток 3).

7.8.3. Конкурсний відбір та зарахування студентів на навчання здійснює приймальна комісія ХАІ виключно за напрямами підготовки.

7.9. Приймальна комісія ХАІ здійснює конкурсний відбір та зарахування на навчання на основі базової вищої освіти для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра за іншим напрямом у межах вакантних місць ліцензійного обсягу виключно за напрямами підготовки, а для здобуття другої вищої освіти вступників на основі повної вищої освіти — виключно по спеціальностях.

7.10. Зарахування до екстернату проводиться згідно з Положенням про організацію екстернату у вищих навчальних закладах України, затвердженим наказом Міністерства освіти України від 08 грудня 1995 року № 340, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 03 січня 1996 року за № 1/1026.

7.11. Особи не атестовані з української мови, подають сертифікат Українського центру оцінювання якості освіти з мови, оцінка з якої виставлена в документі про освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень (складають вступний екзамен з урахуванням наявності відповідних науково-педагогічних кадрів).

Результат екзамену при вступі на основі повної загальної середньої освіти оцінюється за шкалою від 100 до 200 балів і зараховується замість балів сертифіката з української мови та літератури.

8. Участь у конкурсі за результатами вступних екзаменів на основі повної загальної середньої освіти

8.1. Право брати участь у конкурсі тільки за результатами вступних екзаменів з конкурсних предметів у ХАІ  в разі їх неучасті у рік вступу у зовнішньому незалежному оцінюванні мають:

громадяни України, звільнені зі строкової військової служби в рік вступу до ХАІ;

військовослужбовці рядового, сержантського та старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, – при вступі на заочну форму навчання;

особи, які мають захворювання, що вказані у Переліку захворювань, що можуть бути перешкодою для проходження громадянами зовнішнього незалежного оцінювання, затвердженому наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 25 лютого 2008 року №124/95, зареєстрованому у Міністерстві юстиції України 07 березня 2008 року за №189/14880.

8.2. До категорій осіб, які мають право брати участь у конкурсі за результатами зовнішнього незалежного оцінювання або за результатами вступних екзаменів з конкурсних предметів за власним вибором, належать:

8.2.1. Особи з обмеженими фізичними можливостями (інваліди 1 та 2 груп, діти-інваліди);

8.2.2. Особи, які здобули повну загальну середню освіту у 2007 році і раніше;

8.2.3. Особи з числа громадян України, які у рік вступу здобули повну загальну середню освіту за кордоном.

8.2.4. Вибір здійснюється вступником під час подання документів.

9. Проведення вступних екзаменів та фахових випробувань

9.1. Для проведення вступних екзаменів створюют<