This version of the page http://hh.ua/article/14510 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2014-07-04. The original page over time could change.
Майже половина офісних працівників через кризу змінила роботу
  • Работа в Украине
  • RU
    RU
    • EN

Майже половина офісних працівників через кризу змінила роботу

5 років тому економічна криза стала причиною масштабних скорочень кадрів. За період кризи 40% працівників устигли змінити місце роботи, при цьому трохи менше половини з них потрапили під скорочення. Такі дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна.

Як виявилось, 5 років — це недостатній термін для того, щоб економіка змогла повністю оговтатися від наслідків кризи. І хоча кількість нових пропозицій роботи та рівень конкуренції на ринку праці повернулися на докризовий рівень, але якість вакансій змінилась. Поряд із матеріальними труднощами криза «подарувала» українцям невпевненість у завтрашньому дні. І якщо, згідно з оцінками експертів, уже за підсумками 2012 року офіційна заробітна платня в доларовому еквіваленті трохи перевищила докризову (у порівнянні з 2007 роком), то психологічний дискомфорт і відчуття глибокого розчарування нікуди не поділися.

У період 2008-2009 рр. зберегти своє робоче місце вдалося тільки половині «білих комірців». Тільки 4% опитаних спромоглися знайти нову роботу в цей непростий період. Тим не менше, відбувалися і масштабні звільнення: 40% працівників за неповні два роки встигли змінити принаймні одне місце роботи. При цьому для 2% офісних працівників цей час став перервою в їх трудовому досвіді. І якщо високооплачувані професіонали на момент кризи часто ставали тягарем для компаній, яким найважливішим було хоча би якось утриматися на плаву, то «дешеві» молоді спеціалісти мали менше проблем з працевлаштуванням.

Найчастіше у період кризи працівники йшли з компаній не з власної волі. 44% із тих, хто встиг за період кризи змінити місце роботи, потрапили під скорочення. 37% були змушені подати заяву на звільнення з тієї причини, що їх перестали влаштовувати умови праці. І тільки один із п’яти офісних співробітників звільнився, отримавши більш цікаву пропозицію від роботодавця.

У більшості випадків для тих, хто був вимушений змінити місце роботи в період 2008-2009 рр., пошук нового місця не надто затягнувся. Відразу ж знайти роботу в період кризи вдалося кожному третьому працівникові, а ще чверть офісних співробітників витратила менше 3-х місяців на те, щоби працевлаштуватися. Тим не менше, кожен п’ятий опитаний шукав роботу близько півроку, а решті пощастило навіть менше. 6% «білих комірців» зізналися, що їм так і не вдалося влаштуватися в компанію до закінчення кризи.

Не обійшла стороною фінансово-економічна криза навіть тих, хто весь цей час пропрацював у одній організації. Тільки 28% із них не відчули кризи. Решта ж, так або інакше, зазнала втрат від її відголосків. У половині випадків зменшилася зарплата і скоротилися премії. Дещо рідше роботодавцям довелося відмовитися і від нематеріальних бонусів. Крім цього, спостерігалися далеко не поодинокі випадки, коли співробітникам доводилося працювати не на повну ставку (13%) або навіть брати вимушену відпустку (9%).

«Кризові спогади» все ще не дають українцям спати спокійно, але вже зараз можна сказати, що ситуація в Україні дещо стабілізувалася. Літо й осінь 2013 стали часом дуже активного розвитку ринку праці. Зараз на кадровому порталі HeadHunter Україна розміщено більше 13 000 пропозицій роботи. Найчастіше зараз шукають «продавців» - 25%, IT-фахівців - 23% і маркетологів - 12%.

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua в жовтні-листопаді 2013 року. Загалом було опитано 1486 респондентів.


Результаты предыдущих исследований










Tweet

Інформація для ЗМІ та представників компаній

Шановні журналісти, для того, щоб отримати нові дослідження або коментарі чи уточнення до вже опублікованих, звертайтеся до менеджера зі зв’язків зі ЗМІ HeadHunter Україна Наталії Маціпури, написавши їй на адресу n.matsipura@hh.ua, або зателефонувавши за тел. 8 (044) 230-87-39 (вн.6318).


Представників компаній з питань проведення досліджень чи опитувань на замовлення просимо звертатися до департаменту продажів sales@hh.ua Тел. 80 (44) 230 87 398.


Компанія HeadHunter аналізує найбільшу базу резюме і вакансій у російськомовному Інтернеті, яка оновлюється щосекунди – це резюме понад 7 мільйонів фахівців із 8 різних країн Північної і Східної Європи. Ми проводимо опитування як по всій базі, так і для майже 400-тисячної аудиторії економічно активного населення України.





Понравилась статья? Расскажите о ней друзьям:




Tweet



Код для вставки в блог