This version of the page http://www.net.ua/index.php/uk/howtomenu (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2014-07-02. The original page over time could change.
Як зареєструвати домен в .NET.UA
Головна Як зареєструвати?

Головне меню

Як зареєструвати домен в .NET.UA

Перш за все, варто уважно прочитати "Правила делегування доменів третього рівня у домені .NET.UA" - це допоможе уникнути зайвих непорозумінь та може істотно прискорити делегування домену. Власне кажучи, "Правила" містять повний алгоритм делегування та здійснення подальших операцій із доменом, тому в цьому розділі ми будемо звертати увагу лише на головні моменти.

Слід також зауважити, що зараз існує досить багато компаній (т.з. реєстраторів), які пропонують зареєструвати домен за вашим дорученням за певну платню. Оскільки при цьому ваша роль полягає головним чином в оплаті послуг, я майже не буду надалі розглядати такий варіант і головним чином буду виходити з того, що ви реєструєте домен власноруч. Єдине застереження: якщо ви користуєтеся послугами реєстратора, будь ласка, упевніться в тому, що домен дійсно реєструється на вашу організацію, а не на реєстратора.

1. Кому може бути делеговано домен?

На відміну від багатьох інших українських доменів другого рівня, в .NET.UA домени делегуються лише юридичним особам, зареєстрованим на території України (п.1.3 "Правил"). До числа останніх також відносяться ПП, СПД та ФОП. Відповідно, при делегуванні необхідно вказувати повну назву організації (наприклад "ЧП Пупкін В.І." або "ТОВ "Зірка""). Якщо ви - фізична особа, ви можете спробувати підшукати організацію, яка зареєструє домен на себе та надасть вам можливість користуватися доменом. Слід, однак, пам'ятати, що домен буде делеговано не вам, а тій самій організації, і вона зможе, наприклад, в будь-який момент відібрати домен у вас та передати його комусь іншому або взагалі видалити домен. Чи варто так ризикувати - вирішувати вам. У вас також може виникнути спокуса вказати якусь вигадану, неіснуючу організацію, аби лише цей адміністратор відчепився  . Не раджу вам так робити, адже, якщо з'ясується, що організація не існує, адміністратор може видалити домен чи віддати його комусь іншому (п.5.8 "Правил"). Навіть якщо омана не випливе на світ, ви все одно не зможете повноцінно керувати доменом - для цього потрібна печатка організації, якої у вас, певна річ, не буде.

Нарешті, виходячи з вимог п.1.3. "Правил", юридичним особам, не зареєстрованим на території України (скажімо, іноземним компаніям, що не мають в Україні офіційного представництва), домени не делегуються.

2. Технічна підготовка

По-перше, вам знадобляться щонайменше два сервери імен (первинний та хочаб один вторинний), які будуть містити опис вашого домену та відповідати на DNS-запити стосовно нього. Якщо ваша організація дійсно "широко надає мережеві послуги" (п.1.3."Правил"), у вас не має виникнути жодних проблем з наявністю таких серверів. Якщо ж у вас відсутні власні сервери, ви можете скористатися послугами інших організацій або одним із поширених в Інтернет сервісів т.з. "DNS-хостінгу". Але зверніть увагу на те, що в останньому випадку ви, напевно, будете мати обмежений доступ до налаштувань серверу.

По-друге, ви маєте створити опис свого домену і відповідним чином налаштувати первинний та вторинний сервери імен. При цьому слід звернути увагу на такі моменти:

  1. Переліки NS-записів на первинному та усіх вторинних серверах імен мають бути однаковими, усі вказані в цих записах сервери імен мають працювати та відповідати на запити про домен.
  2. У SOA-запису маэ бути вказана робоча електронна адреса адміністратора домену, відповідна пошта має читатися людиною (див. також нижче).

Створення коректного опису домену та налаштувань серверу вимагає певних знань та досвіду. Тим, хто ще їх не набув, можу порадити чудову книгу видавництва O'Reilly "DNS and Bind". В Інтернет можна відшукати також багато статей, присвяених цій тематиці.

Будь ласка, перевірте коректність опису домену та налаштувань серверів до того, як оформляти заявку. Цим ви з'економите час адміністратора і свій власний. Підкреслю ще раз, що особливу увагу слід звернути на адресу адміністратора, вказану у SOA-запису. В прикладі нижче її виділено

    rogy-ta-kopyta.net.ua. IN SOA  ns.primary.kiev.ua. rogy.ukr.net. 2009070205 14400 3600 604800 86400

За стандартом DNS, для перетворення виділеного фрагменту на справжню адресу, слід: відкинути крапку, якою завершується адреса та замінити першу крапу зліва на символ @ . Для приклада вище отримаємо в результаті Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду . Саме на цю адресу буде відправлено унікальний цифровий код, який вам знадобиться для завершення делегування (див. нижче). Тому треба вказувати коректну адресу. Не рекомендується вибирати адресу у самому домені, що реєструється. Наприклад, якщо ви реєструєте домен rogy-ta-kopyta.net.ua, адреси на кшталт Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду або Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду можуть бути поганим вибором. Якщо ж ви вказуєте саме таку адресу, будь ласка, упевніться в тому, що відповідний поштовий сервер готовий приймати пошту на цю адресу навіть коли домен ще не зареєстровано.

3. Оформлення заявки

Наступним кроком є оформлення заявки на делегування домену. Заявка надсилається електронною поштою і виглядає наступним чином:

    domain: домен.net.ua
organization: назва та адреса організації
descr: Опис домену, який буде видно в базі whois
admin-c: UANIC-handle адміністратора домену
tech-c: UANIC-handle технічного координатора домену
nserver: ім'я першого серверу імен
nserver: ім'я другого серверу імен
changed: email дата
source: UANIC

Поля заповнюються таким чином:

  1. Поле domain містить повне доменне ім'я без крапки у кінці, наприклад:
    domain: rogy-ta-kopyta.net.ua
  2. Поле organization містить назву та адресу організації. Цілком припустимо (і навіть рекомендується) користуватися українскьою чи російською мовою. Наприклад:
    organization: ПП "Роги та копита", Київ, Хрещатик 1, оф.3
  3. Поле descr містить опис домену. Довільна строка (можна українською чи російською). Наприклад:
    descr: Корпоративний домен ПП "Роги та копита"
  4. Поле admin-c містить ідентифікатор (NIC-handle) адміністратору домену, що делегується. Ця особа відповідає за функціонування домену загалом. Зазвичай, це довірена особа, наприклад, директор компанії. Ідентифікатор безкоштовно реєструється на сайті http://hostmaster.net.ua/ . Можна також зареєструвати ідентифікатор для організації в цілому, а не для фізичної особи. Одна й та сама фізична або юридична особа може бути вказана як адміністратор для будь-якої кількості доменів Приклад заповненого поля:
    admin-c: ROG-UANIC
  5. Поле tech-c: містить ідентифікатор (NIC-handle) технічного контакту домену, що делегується. Ця особа відповідає за технічні аспекти функціонування домену. Правила заповнення ті самі, що й для admin-c. Один і той самий ідентифікатор може бути вказано, як адміністративний та технічний контакт. Приклад:
    tech-c: ROG-UANIC
  6. Поле nserver містить опис одного із серверів імен для домену. Скільки серверів - стільки буде полей nserver. В полі вказується доменне ім'я серверу. Якщо  ім'я серверу знаходиться в домені, що делегується (себто, ім'я серверу закінчується строкою, яка вказана в полі domain:), треба вказати ім'я та IP-адресу серверу, наприклад:
    nserver: ns.rogy-ta-kopyta.net.ua 191.193.18.11
  7. Поле changed містить адресу, з якої відправлено заявку та дату її подачі. Дата подається у вигляді РРРРММДД, де РРРР - рік, ММ - місяць, ДД - день. Наприклад:
    changed: rogy @ukr.net 20090712
  8. Поле source має виглядати, як вказано вище, а саме:
    source: UANIC

Нижче наведено приклад заповненої заявки:

    domain: rogy-ta-kopyta.net.ua
organization: ПП "Роги та копита", Київ, Хрещатик 1, оф.3
descr: Корпоративний домен ПП "Роги та копита"
admin-c: ROG-UANIC
tech-c: ROG-UANIC
nserver: ns.secondary.net.ua
nserver: ns.rogy-ta-kopyta.net.ua 191.193.18.11
changed: rogy @ukr.net 20090712
source: UANIC

Зверніть, будь ласка, увагу: оскільки ім'я серверу ns.secondary.net.ua знаходиться поза доменом rogy-ta-kopyta.net.ua (не закінчується на rogy-ta-kopyta.net.ua), IP-адреса для цього серверу не вказана.

4. Відправлення заявки та подальші дії

Заповнену заявку слід надіслати електронною поштою на адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду . Будь ласка, надсилайте лист в текстовому вигляді . Заявки у форматі HTML, Microsoft Word та ін. не розглядаються. Щоб полегшити обробку, в темі листа (Subject:) краще вказати слово ADD та назву домену, наприклад:

    ADD rogy-ta-kopyta.net.ua

Протягом одного робочого дня з моменту, коли ви надіслали заявку, вам прийде відповідь, яка міститиме унікальний цифровий код та текст "Правил". Зверніть увагу: мова саме про робочі дні. Якщо ви надіслали заявку в п'ятницю ввечері, відповідь надійде протягом понеділка. Не надсилайте по п'ять копій листа в субботу та неділю - це ніяк не прискорить розгляд заявки. Може трапитися й таке, що адміністратор знаходиться у відпустці (про це буде повідомлено на цьому сайті в розділі "Новини") - зазвичай, таке буває один-два рази на рік. Якщо ж сплинуло більше одного робочого дня, а відповіді чи повідомлення про помилку немає (і немає оголошення про відпустку), звертайтесь до адміністратора: контакти вказано у відповідному розділі сайту.

Після отримання коду, слід надіслати на Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду ще одного листа, в якому повторити заявку та отриманий код. Це робиться для перевірки працездатності адреси, вказаної вами у SOA-запису.

Протягом двох робочих днів з моменту отримання від вас листа з кодом, адміністратор делегує домен, про що повідомить вас електронним листом. Знов-таки, зверніть увагу, що мова йде про робочі дні. Будь ласка, враховуйте також, що з моменту внесення записів у домен NET.UA до моменту, коли оновиться зміст серверів по всьому світу, може пройти до однієї доби.

Завершальною дією з вашого боку має бути виконання вимог "Правил" щодо роздрукування тексту "Правил", проставлення підпису відповідальної особи вашої організації та печатки організації. Отриманий паперовий документ слід ндіслати звичайною поштою на адресу, вказану у розділі "Контакти". На ці дії у вас є цілий місяць, але краще не зволікати: адже звичайна пошта може йти не одну добу.