This version of the page http://gazeta.dt.ua/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2014-06-15. The original page over time could change.
gazeta.dt.ua

«Дзеркало тижня. Україна» №21

13 червня — 20 червня

Зміст номера Архів номерів
Юлія Мостова

Купецьке слово. Президентська справа

За великим рахунком, ми мусимо визначитися з відповіддю на головне запитання: Україна хоче бути державою — чи Україна хоче здаватися державою? Залежно від відповіді і слід вибирати варіанти вирішення ситуації, оцінювати дії гілок влади, визначати мету й точки докладання першочергових зусиль громадянського суспільства тощо. Певна річ, наша країна перебуває не у вакуумі. Більше того, на сьогодні вона і для Заходу, і для Росії — об'єкт, а не суб'єкт процесу. А ще точніше: Україна — це дошка, що тріщить, на якій Москва й Вашингтон проводять раунд армрестлінгу. Йосип Віссаріонович Путін хотів цієї сутички і шукав для неї привід. Михайло Сергійович Обама був не проти, але виявився ще не готовим. Майдан, народження якого не віщували навіть зірки, став передчасним пострілом зі стартового пістолета, що запустив протистояння світів. Росія, де рішення приймаються максимально оперативно, бо шлях від ідеї до наказу проходить в одній голові, виявилася...

Новини

  • Початок тижня в Україні буде прохолодним 18:01
  • Міносвіти планує повернути 12-річну школу 17:36
  • НАТО готує пакет допомоги Україні 17:16
  • Експерт: Відшкодовувати ПДВ при експорті необхідно всім сільгоспвиробникам 17:11
  • Міноборони відзвітувало про успіхи АТО 16:46
  • Сили АТО затримали чергову групу російських найманців 16:04
  • Тренер збірної Франції припустив, що за його командою спостерігає безпілотник 16:02
  • На Майдані вимагали перевиборів Ради за новим законом 15:26
  • Дострокові вибори Ради неможливі без оновлення Конституції, - експерт 15:08
  • Тристоронні переговори по газу в Києві призначено на вечір 15:02
  • Всі новини
Реклама

Влада

  • Юрій Бутусов

    Що має знати верховний головнокомандувач?

    У зоні воєнних дій необхідна перебудова, насамперед системи управління — вона має принципово відрізнятися від режиму мирного часу.

  • Євген Шибалов

    Зустрічний наступ

    Бойовики, як і раніше, — частина великого воєнного механізму пульт керування яким перебуває, судячи з усього, на північний схід від епіцентру подій. І кнопки на цьому пульті натискають, реагуючи на події, які відбуваються в Києві та інших столицях.

  • Андрій Марусов

    Грузинські радники в Україні: "Гірше, ніж зараз, в Україні не буде, треба починати змінюватися"

    Не збираємося копіювати грузинський досвід. В Україні хороший інтелектуальний потенціал, разом ми можемо й справді створити нове покоління реформ, коли громадяни — це не тільки споживачі сервісів, а й учасники процесу.

Всі матеріали розділу «Влада»

Гроші

  • Андрій Блинов

    Пороги меморандуму

    У відносинах України і Міжнародного валютного фонду намітилися перші складнощі з того моменту, як офіційний Київ отримав перший транш за програмою stand-by на початку травня. Каменем спотикання у відносинах України і МВФ уже стали кілька питань.

  • Дар’Я Довган

    Метаморфози українського безробіття

    На вітчизняному ринку праці — криза.  Чим вона відрізняється від кризи 2008–2009 років?

  • Надія Гоцуєнко

    Що замінить Крим?

    В Україні для розвитку зеленого туризму є все — як розмаїта природа, так і багаті на історію й народні ремесла регіони. При цьому масштаби сучасного розвитку сільського відпочинку містян недостатні.

Всі матеріали розділу «Гроші»

Людина

  • Оксана Онищенко

    Сергій Квіт: На реформи наважуся ...А що мені може завадити?

    Наша принципова позиція — загальна лібералізація та децентралізація управління освітою. Дуже важливо, щоб була свобода вибору. 

  • Олег Вергеліс

    Джамала: "Не можу мовчати, коли моя країна плаче"

    Голос Джамали (який неможливо сплутати з жодним  іншим)  останнім часом сповнений ноток тривоги, страждання, жалю, а ще — патріотизму (тільки без парадних фанфар). 

  • Олеся Ісаюк

    Убивство Броніслава Пєрацького: міфи, версії і наслідки

    Убивство Броніслава Пєрацького неминуче мусило закцентувати увагу не тільки на його виконавцях, а й на цілях акції. А це означало актуалізацію "українського питання" у Західній Європі.

Всі матеріали розділу «Людина»
Зміст «Дзеркало тижня. Україна» №2113 червня — 20 червня 2014

Влада

Внутрішня політика

Юлія Мостова Купецьке слово. Президентська справа Україна — це дошка, що тріщить, на якій Москва й Вашингтон проводять раунд армрестлінгу. Майдан, народження якого не віщували навіть зірки, став передчасним пострілом зі стартового пістолета, що запустив протистояння світів. Юрій Бутусов Що має знати верховний головнокомандувач? У зоні воєнних дій необхідна перебудова, насамперед системи управління — вона має принципово відрізнятися від режиму мирного часу. Євген Шибалов Зустрічний наступ Бойовики, як і раніше, — частина великого воєнного механізму пульт керування яким перебуває, судячи з усього, на північний схід від епіцентру подій. І кнопки на цьому пульті натискають, реагуючи на події, які відбуваються в Києві та інших столицях. Андрій Марусов Грузинські радники в Україні: "Гірше, ніж зараз, в Україні не буде, треба починати змінюватися" Не збираємося копіювати грузинський досвід. В Україні хороший інтелектуальний потенціал, разом ми можемо й справді створити нове покоління реформ, коли громадяни — це не тільки споживачі сервісів, а й учасники процесу. Олексiй Ющик Легітимний президент в Україні є. На черзі — легітимна Конституція Зміни до Конституції мають бути внесені системно, тобто до всіх її розділів, таким чином, що це має бути Конституція в новій редакції. Наголошую: не нова Конституція, а нинішня Конституція в новій редакції. Що довше протриває АТО, то довше проживе ВР? Петро Порошенко твердий у своєму намірі розпустити Верховну Раду. Плани глави держави не змінилися й після розмови з Вікторією Нуланд.  Світлана Орел Вибори закінчилися. Хай живуть вибори?.. Найважливішою новиною для Кіровограда стали навіть не вибори президента, а те, що місто лишилося без голови. Міський голова Олександр Саінсус з третьої спроби таки пішов у відставку. Якраз після закінчення виборів. Кернес готується стати губернатором Геннадій Кернес найближчим часом може бути призначений головою Харківської обласної державної адміністрації.  Маріуполь став тимчасовою столицею Донбасу Президент України Петро Порошенко доручив голові Донецької обласної державної адміністрації Сергію Таруті тимчасово перенести офіс облдержадміністрації у визволений  від бойовиків Маріуполь Гуманітарний коридор: через Красний Лиман? Коридор для виведення мирного населення із зони проведення антитерористичної операції буде організований, імовірно, у напрямку м.Красний Лиман Росія вже взялася за кіднепінг Генеральний консул України в Ростові-на-Дону прибув у м. Донецьк Ростовської області Російської Федерації, де перебуває група українських дітей із м. Сніжне (Донецька обл.). 

Міжнародна політика

Віктор Каспрук Ізраїль—Палестина: руйнівне взаємонепорозуміння Очевидно, що палестинці намагаються якимось чином зрушити "заморожену" ситуацію на Близькому Сході. Але чи не призведе це до загострення і так непростих відносин Ізраїлю з Палестинською автономією?  Олексій Коваль Індія змінює курс Націоналісти обіцяють повернути країні перспективи зростання, велич і міць Якуб Логінов Польща: лакмус євровиборів Польська ситуація особлива тим, що тут вибори до Європарламенту стали чимось на кшталт першого раунду в серії чотирьох важливих голосувань, що їх передбачено в 2014-му й 2015 рр. 

Право

Павло Кравчук "Бюджетне сито", або Окремий випадок з неекономної практики державного управління За невгамовною розвиненістю управлінського апарату системи виконання покарань Україна обігнала й Францію, і Німеччину, та й інші країни, які не можуть собі дозволити подібних форм державної добродійності.

Гроші

Макрорівень

Андрій Блинов Пороги меморандуму У відносинах України і Міжнародного валютного фонду намітилися перші складнощі з того моменту, як офіційний Київ отримав перший транш за програмою stand-by на початку травня. Каменем спотикання у відносинах України і МВФ уже стали кілька питань. Дар’Я Довган Метаморфози українського безробіття На вітчизняному ринку праці — криза.  Чим вона відрізняється від кризи 2008–2009 років?

Фінанси

ПОДАТКОВА РЕФОРМА: чекаючи прориву чи нової профанації? Чи виявиться достатнім інтелектуальний й організаторський потенціал представників НГО, щоб кардинально поліпшити одну з ключових і водночас найбільш болючих сфер української економіки — її фіскальне поле. О. Шемяткін, І. Несходовський, Реформа ПДВ: усунути розкрадання або скасувати податок ПДВ за цивілізованого підходу сам по собі хороший тим, що при відносно простому (хоч як дивно це звучить в Україні) адмініструванні, дозволяє зібрати досить багато надходжень, а отже, зменшити потребу в інших податках.  Володимир Дубровський Прибутковий податок Замість нинішнього податку на прибуток підприємств Реанімаційний пакет реформ пропонує обкладати податком тільки розподілений прибуток, причому за дуже помірною ставкою в 10–15%.

Промисловість

Енергоринок

Роман Опімах Основні загрози розвитку нафтогазового потенціалу українських надр Держгеонадра опублікувало перелік з 45 нафтогазових ділянок надр, запланованих для виставлення на аукціон. Учасники ринку схвально оцінюють таку довгоочікувану ініціативу держави, однак висловлюють серйозні сумніви щодо ефективності її практичної реалізації.  Ганна Люта Нелогічно, незаконно. Некоректно Європейська комісія підтвердила, що власники газу в ЄС мають право ним розпоряджатися, зокрема поставляти його в Україну. Тому будь-які заяви "Газпрому" про неприпустимість реверсних поставок газу в Україну з держав-членів ЄС, щонайменше, некоректні. Алла Єрьоменко Поділ-2 Хоча основні сили "Нафтогазу" і Міненерговугільпрому кинуто на відбиття атак "Газпрому" і Міненерго РФ, про ринок газу України не забули.

Бізнес

Надія Гоцуєнко Що замінить Крим? В Україні для розвитку зеленого туризму є все — як розмаїта природа, так і багаті на історію й народні ремесла регіони. При цьому масштаби сучасного розвитку сільського відпочинку містян недостатні. Рита Рєзнік Федерація профспілок України переживає свій Майдан Представники попередньої влади досі продовжують заправляти профспілками Данило Гетманцев Платники податків: без вини винні Підприємець, який із об`єктивних причин не зумів здати звітність та/чи сплатити податок до бюджету, у принципі не може бути звільнений від відповідальності, навіть якщо цього захоче керівник Державної фіскальної служби

Сільське госоподарство

Володимир Чопенко Бідний голодного не нагодує Те, чим нахвалявся попередній міністр, — надрекордними врожаями, небаченими обсягами експорту зернових, — дошкульно било по хліборобах. Чи зупинить цю словесну молотьбу нова влада і навернеться нарешті до реалій?  О. Попова, О. Бородіна, І. Прокопа, Місцеве самоврядування: вивихи реформ Участь громад у сільському розвитку  в контексті децентралізації влади в Україні

Людина

Персоналії

Володимир Малинка Фотографії з присмаком пороху Його світлини — це приклад якісної української військової фотожурналістики. У кожному знімку читається ціле життя. Часто не надто щасливе, але правдиве. 

Освіта

Оксана Онищенко Сергій Квіт: На реформи наважуся ...А що мені може завадити? Наша принципова позиція — загальна лібералізація та децентралізація управління освітою. Дуже важливо, щоб була свобода вибору.  Лілія Гриневич Ключове рішення для України Наступного тижня Верховна Рада в другому читанні розглядатиме законопроект "Про вищу освіту". Ухвалення парламентом цього багатостраждального закону вкрай необхідне для того, щоб у системі вищої освіти відбулися докорінні зміни, а Україна зробила впевнений крок уперед. 

Культура

Олег Вергеліс Джамала: "Не можу мовчати, коли моя країна плаче" Голос Джамали (який неможливо сплутати з жодним  іншим)  останнім часом сповнений ноток тривоги, страждання, жалю, а ще — патріотизму (тільки без парадних фанфар).  Олег Вергеліс "Бобик здох" Фінальна арія гастрольного ринку Василь Худицький Портрет художника в вічності Ще раз про Тараса Шевченка — людину та живописця  Ірина Зубавіна Кінокритик Андрій Плахов: "Авторське кіно потрапило в поле зору влади, яка використовує його у власних інтересах" Про авторське кіно і про роль влади РФ у його розвитку чи "згортанні"

Історія

Олеся Ісаюк Убивство Броніслава Пєрацького: міфи, версії і наслідки Убивство Броніслава Пєрацького неминуче мусило закцентувати увагу не тільки на його виконавцях, а й на цілях акції. А це означало актуалізацію "українського питання" у Західній Європі. Дмитро Титаренко Їхня пам`ять — наше забуття… На нашій землі знову точиться війна. Жорстока, кривава, в якій кожна сторона впевнена у власній правоті. Але в кожній із воєн страждає насамперед цивільне населення. Наш народ це вже проходив понад 70 років тому.   Євген Сверстюк Вшанування захисника Вітчизни, або Про поняття військової честі В розмовах і спогадах солдати з особливою насолодою розповідають про хоробрих і чесних — і своїх, і чужих. І з особливою огидою солдат згадує про "смерш", "заградотряды", доноси "тилових крис" і їхні полювання за бойовими нагородами...

Соціум

Юрій Примачук Хто такі ці ультрас?  Українські ультрас нині постійно в центрі уваги. Усі бачили роль цих людей в українській революції, та все одно лишилося загадкою: чим вони живуть, за що борються і як в один момент стали патріотами.  Ірина Кириченко "Щільність" змін у суспільній свідомості Нинішні, фактично, військові події, велика кількість тривожної інформації примушують громадянина реагувати дуже швидко, тому настрої населення стали швидкоплинними. Люди радикалізуються, а насправді — визначаються. Валентин Ткач Вікно в дощ Людство неправильно (не там) визначило сенс свого успіху (в уявленні про дійсність, а не в дійсності), а тепер веде криваві суперечки про правильність шляху в досягненні такого хибного успіху.