This version of the page http://dzyga.com.ua/348 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2014-05-29. The original page over time could change.
ХРОНІКА — Dzyga

ПЕРМАНЕНТНІ ПРОКЕТИ

Хроніка 2013

«Дзиґа»: події 2013 року

 Цього року «Дзиґа» зробила 20 повних обертів.


Для нас цей рік наповнювали фестивалі «Флюгери Львова», «Франко. Місія», «Дні мистецтва перфоманс у Львові», єврореволюційний «Jazz Bez», виставки у галереї «Дзиґа», фотовиставки клубу «5х5» , вівторкові  концерти Етноклубу, четвергові концерти і сейшени Джаз-клубу, створення Блюз-клубу, літературні зустрічі клубу «Кабі.net», дискусії «Митуси», ініціатива з «Новим Ноєвим Ковчегом» та ціла купа акцій, які крапля за краплею наповнюють сучасну культуру нашої країни і дають бажання жити і творити багатьом людям..

За приблизними підрахунками  упродовж 356 днів 2012 року «Дзиґа» провела більше 200 мистецьких заходів.

Якщо спробувати перелічити основні події, то все виглядатиме так:

{YouTubeVideo id=kdql2XPZ224}

 

Галерея «Дзиґа»
dzyga.com/artgallery

У галереї "Дзиґа" за рік відбулось 20 виставок сучасного мистецтва.

Цього року у  «Дзизі» виставлялися: Петро Сметана, Василь Бажай, Віталій Внуков, Марія Дроздова, Василь Бажай,  Олександр Глядєлов, Олег Перковський, арт-група  «Кружка Есмарха», Олег Відєнін, Леся Квик  та Василь Флуд, Лариса Стадник, Габріел Булеца, Ярослав Футимський, Олег Сусленко, Любомир Тимків, Анастасія Руднєва, Павло Ковач, Станіслав Туріна, Іван Небесник, Юрій Коваль, Любомир Сікач, Антон Варга, Лев Скоп.

Також відбулися фотовиставка «Вихід»навчально-реабілітаційного центру «Джерело», проект "Kinder Album", виставка проекту сучасного сакрального мистецтва «САКРАЛЬНИЙ ПРОСТІР», виставка дитячого малярства на склі «Розмалюй собі крила», презентація Міжнародного зимового Фестивалю ленд - арту «Міфогенез», акції фестивалю аудіовізуального мистецтва «ТЕТРАМАТИКА» та виставка трієнале сучасного українського мистецтва «Український Зріз.Лиман».

Цілий рік продовжував існувати проект «Соціалка».

Загалом за 2013 рік галерея дала творчий простір для сотні митців.




Клуби:

 Літературний клуб «Кабі.Net»

litpodcast.com

У 2012році  відбулось понад 40 «Кабінетних зустрічей»: розмов з письменниками, критиками, перекладачами, культурологами,  презентацій книжок та критичних обговорень. Зокрема це були зустрічі із Іриною Вікирчак, Юрієм Андруховичем, , Іваном Лучуком, Богданом Панкевичем, Міреком Боднарем, Романом Скибою, Оксаною Васьків-Кукул, Лесем Белеєм, Андрієм ЛюбкоюГалиною Пагутяк, Маріанною Кіяновською, Мар'яною Савкою, Мироном Юсиповичем, Олександром Ірванцем, Володимиром Єшкілевим, Володимиром Павлівим, Тарасом Прохаськом, Віталієм Чупаком та Василем Карп´юком, Марічкою Крижанівською, Тарасом Малковичем, Аліком Олісевичем, Остапом Сливинським, Павлом Вольвачем, Ольгою Фразе-Фразенко, Андрієм Содоморою, Андрієм Дахнієм  та ін.

Також за цей рік відбулися презентація «Рапорту про стан культури і НУО в Україні», серія зустрічей «Читання на табуретках»,  зустрічі проекту «Застільні бесіди», «Ніч поезії і музики nonstop» у рамках Літературного фестивалю, ціла низка зустрічей  Форуму Видавців на «Дзизі» і в «Новому Ноєвому Ковчезі» та багато менших акцій.

Координатором та модератором літературних зустрічей є Юрій Кучерявий. Аудіозаписи зустрічей, яких вже можна знайти на сторінці літературного подкасту «Кабі.net».



«BluesClub.Lviv»
dzyga.com/bc

Цього року «Дзиґа» та львівські музиканти заснували «БлюзКлуб.Львів».

Як пише у меморандумі клубу: «Клуб ставить собі за мету перетин кордонів буденності та розширення меж сприйняття. На базі клубу ми зможемо частіше спілкуватися та грати одне з одним, чути блюз інших міст, запрошувати авторитетних музикантів на майстер-класи, налагоджувати контакти з аналогічними середовищами України та Світу і протоптувати нові шляхи».

На концертах клубу грають львівські блюзмени та гурти з інших міст, серед яких: «Blues Market»,  «Len on Jazz»,  «Калич-блюз», «Cover Jam», «Unplugged Blues»,  «Acoustic Station» та  «Andrew Kokhan Blues Band».

Координатором  «БлюзКлубу.Львів» став Андрій Кохан - tel: (063) 287-15-55, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.


 

Арт-клуб ТАМ
dzyga.com/tamclub

Також цього року виник Арт-клуб ТАМ. Як кажуть організатори, для того, щоб було "де," з "ким" і "про що" поговорити навколо мистецьких тем.

«Ми не дамо вам майстерень, пензликів і не продаватимемо книги за собівартістю - натомість, пропонуємо презентувати та обговорити ідеї, твори чи інший непотріб, який прийнято називати мистецтвом. Наш клуб покликаний сприяти спілкуванню людей, котрі формують мистецьке середовище міста».

Зустрічі клубу відбуваються щопонеділка на другому поверсі «Дзиґи».
Координатори: Остап Мануляк, Біба Шульц (Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. ).




«JazzClub.Lviv»
dzyga.com/jcl

«JazzClub.Lviv», котрий діє вже п'ять років, продовжує розвивати джазовий рух у Львові, просуває молоде покоління львівських джазових музикантів, влаштовує навчання та ініціює нові проекти.

Окрім традиційних четвергових зустрічей, завдяки джаз-клубу у «Квартирі 35» щовечора лунають безкоштовні джазові концерти.

Цього року джаз-клуб провів коло 40 концертів та джем-сейшенів, у яких брали участь  Брія Блессінг, Френк Паркер, Джоел Холмс, Дуайт Трайбл (США), Алекс Максимів (Канада), «Князь Мышкин» (Білорусія), «Tomek Grochot Electric Machine» (Польща),  «Babooshki» (Польща-Україна), «Подорож по вертикалі», Андрій Арнаутов, Юрій Яремчук, Марк Токар, Родіон Іванов, Вадим Бессараб , Євгеній Пугачов, Юрій Середін, Роман Бардун, Михайло Балог, Андрій Кохан,  Анастасія Литвинюк, Ігор Гнидин ...

У 2013 -му  «ДжазКлуб.Львів» знову виступив співорганізатором престижної міжнародної джазової школи «Cho-Jazz 2013»  та співзасновником  Молодіжної джазової школи   Jazz Bez  у Перемишлі. Учасники джаз-клубу виступали на фестивалях «Флюгери Львова», «Франко.Місія» та «Jazz Bez».


 

«Етноклуб Набутків»
dzyga.com/ethnoclub

«Етноклуб Набутків» щовівторка продовжує «набуватися у добрій манорії», влаштовуючи концерти, сей шени  та майстер-класи гри на давніх інструментах. Не в останню чергу завдяки клубу виникло та набуло розголосу кілька нових музичних проектів, а на «Флюгерах Львова» розпочато традицію Прокидання з «Гич оркестром».

За цей рік Етноклуб провів більше 30 концертів на яких виступали: Даніель Вікслунд з Лапландії, «Deši» з Чехії, Kuba Blokesz з Польщі, «DuoDuo» з Швеції, тріо «Mavigiz» з Туреччини, «Gardarica»з Санкт-Петербургу, Надзєя Ількєвіч з Білорусії, дитячий гурт-студія «Петрос» і Брати Петровичі, Цех лірників і кобзарів, Наталія Сербіна, «Жадан & Ойра & Кириченко», «Nameless», «ТаРута», «Бурдон», «Fidel Trio Quartet », «Йорий Клоц»,  «Kings & Beggars», «Cherry Band», «ГИЧ Оркестр»...

Відео:
{YouTubeVideo id=1MzXuDZLhA0}




Фотоклуб «Ч/Б. 5х5»
dzyga.com/fotoclub

Фотоклуб «Ч/Б. 5х5» щосереди влаштовував зустрічі із фотографами та «нефотографами», кінопокази, майстер-класи, лекції і займав експозиціями «Квартиру 35».

Цього року у фотовиставках та зустрічах брали участь: Олег Відєнін, Інге Шаутсен,Санте Д'Орацио,  Роман Закревський,   Юля Дроздек і Василіса Незабаром, Поліна Павлова, Христина Соломончук та Роман Бордун, Макс Дондюк, Роман Барабах, Ігор Свідрук, Тетяна Буняк і В'ячеслав Поляков, Сергій Мельниченко, Ігор Поляковоа, Роман Закревський, Юрко Салабай, Лана Янковська та Ольга Ткаченко, Оксана Курчанова, Ігор Садовий, Анатолій Татаренко,  і, звісно, Костя Смолянінов.



 
Галицький дискусійний клуб «Митуса»
mytusa.org

 «Митуса» вже третій рік діє, визначає, обговорює важливі для Галичини і України питання їх сьогодення та майбутнього, проблем, упереджень, зайвого досвіду, браку поступу, перспектив та недоліків, місця у світовій системі координат...

Послухати записи всіх дискусій можна на сайті «Митуси» www.mytusa.org.


 

Події:

«Щедрий вечір з добрим джазом»
shockolad.com

Традиційно вже четвертий рік дзиґівських акцій  починається джазовими щедрівками та колядками на  «Щедрому вечорі з добрим джазом», які влаштовує  «ShockolaD», «Дзиґа» та джаз-клуб. 2013 року віншувати львів'ян джазом приїхала американська співачка Bria Blessing,колишня вокалістка «ShockolaD» Дана Винницька та польська джазова співачка  Karolina Beimcik, яка з Даною виступає у  проекті«Babooshki». Вперше до «Щедрого вечору...» приєднався кращий бас-гітарист країни та вагома постать українського джазу Ігор Закус.

Відео:
{YouTubeVideo id=auUCg2o-zxg}



«Флюгери Львова»
dzyga.com/flugery 

Цього року «Флюгери» тривали чотири дні із 9 по 12 травня. Вони вперше були платними, вперше на «Флюгерах» були роковий і блюзів дні,  вперше було представлено таке різноманіття стилів і вперше на сцені фестивалю виступав дитячий ансамбль. Всі новації не просто себе виправдали, але й зробили «Флюгери» радіснішими і затишнішими.

 Упродовж всіх днів дворик Львівської Ратуші був заповнений публікою, музикою і веселим весняним настроєм.  На «Флюгерах» виступило понад 20 гуртів, у яких грали музиканти з України, Польщі, Словаччини, Угорщини та Казахстану.

У рок-конкурсі брали участь: Абу-Касимові Капці (Львів), Фіолет (Луцьк), Viter (Львів), Hairy Viper (Київ), D. Hate (Львів).  Запрошеними гостями були: The Mandry та Open Blues Band.

У блюзів день грали: Blues Market, Max Vatutin Trio, Vinipuz Mob, Michał Milczarek Trio та Andrew Kokhan & BluesClub.Lviv Project .

Етно день наповнили: Джалапіта, Zapaska, Longital (Словаччина), Triangular Matrix & Nazgulya Shukaeva (Україна - Казахстан) та Dwootho (Польща).

Останнього дня на сцену вийшли: Dzyga Imagine, Ivory Street, Marinita Trio, Babooshki, ShockolaD.

За новою традицією «Флюгери» прокидалися з «ГИЧ оркестром», які привезли з собою дітей з музичної студії «Петрос».

ФОТОЗВІТ Юрка Дворника

Відео:
{YouTubeVideo id=0pSVMspfu1c}


 

«Франко.Місія»
 www.facebook.com/FrankoMissia

Новий масштабний фестиваль «Франко.Місія» відбувся із 19 по 28 липня.  «Франко.Місія» постала з об'єднання двох великих фестивалів «Fort.Missia» та «Франко Фест».

Цілих десять днів наповнились музикою, літературними акціями, татральними виставами, перфомансами та ленд-артом.

У фестивалі взяло участь більше пів сотні гуртів, де грають музиканти з України, Польщі, США, Канади, Німеччини, Азербайджану, Грузії, Чехії, Сербії, понад сорок письменників, кілька театрів та кільканадцять митців.  Хедлайнерами фестивалю були Nino Katamadzе & Insight (Грузія), Олег Скрипка та Лє Ґранд Оркестр, Кому Вниз, Крихітка, KALO CHAVO (Сербія), Тарас Чубай та Плач Єремії, Місько Барбара, Тhe Lemon Bucket Orkestra (Канада), KATYA CHILLY GROUP, Kozak System, Ryan Socash Duet (США-Польща), ShockolaD, Rock-H, ГИЧ оркестр та ін.

Фото:
http://dzyga.com/

Відео:
{YouTubeVideo id=xXQ44Bnc4XY }



 
«Дні Мистецтва Перфоманс у Львові»
dzyga.com/dp  

Фестиваль проходив 30 серпня по 11 вересня 2013 р.. Разом з «Днями» тривав масштабний проект презентації сучасного польського мистецтва «ArtNastup». Цього року тема «Днів» була означена, як «Лабораторія міждисциплінарності перфомансу».

Цього року учасниками «Днів» стали: Вальдемар Татарчук (Польща),  Анат Шен (Ізраїль), Редас Діржис (Литва),  Анат Пік (Ізраїль), Ева Зажицька (Польща), Еліас Файнґерш (Ізраїль),  Губерт Вінчик (Польща), Ярас Рамунас (Литва), Пауліна Сьвєньцаньська (Польща),  Бенас Шарка (Литва), Анна Кальвайтис (Польща), Родді Гантер (Великобританія), Алевтина Кахідзе, Володимир Топій, Юрій Білей, Павло Ковач junior, «відкрита група»  та Василь Одрехівський.

Традиційно разом із «Днями» було багато супутніх проектів сучасного мистецтва: київська перфоманс-група «TancLaboratorium» під керівництвом Лариси Венедиктової, львівські «Dance Platform» та польські «HARAKIRI FARMERS» і «The Dance Theatre Zawirowania».

У  «Школі перфомансу»  взяло участь більше сорока учнів із Львова, Києва, Харкова, Одеси, Москви, Варшави, Тернополя, Ужгорода, Понінки... Початківців і учнів попередніх шкіл курували  Януш Балдиґа з Польщі та Родді Гантер з Великобританії.

Кураторами всього  бієнале були Володимир Кауфман (Україна), Тамар Рабан (Ізраїль), Януш Балдиґа (Польща). Керівник проекту Ліда Савченко-Дуда.

Фото:  http://dzyga.com/dp/

Відео:
{YouTubeVideo id=4PukXiVK7C4}

 


Трієнале  «Український Зріз. Лиман»
dzyga.com/ukrzriz

У жовтні 2013 року понад 100 творів 40 українських митців виставлялись у п'ятьох галереях Любліна. Такої масштабної експозиції сучасного українського мистецтва за кордоном не було кілька років!

У проекті взяли участь: Василь Бажай, Михайло Барабаш, Юрій Білей, Антон Варга, Артем Волокітін, Андрій Гуменюк, Володимир Кауфман, Алєвтіна Кахідзе, Павло Ковач (junior), Володимир Костирко, Ростислав Котерлін, Тарас Котляр, Віктор Лавний, Андрій Лінік, Павло Маков, Микола  Малишко, Микола Маценко, Віктор Мельничук, Ігор Перекліта, Олег Перковський, Сергій Петлюк, Євген Равський, Сергій Радкевич, Олександр Рідний, Олександр Ройтбурд, Андрій Сагайдаковський, Роберт Саллер, Тіберій Сільваші, Лариса Стадник, Анатоль Степаненко, Володимир Стецькович, Анатолій Татаренко, Олег  Тістол, Володимир Топій, Руслан Тремба, Стас Туріна, Анатоль Федірко, Олекса Фурдіяк, Ярослав Футимський, Наталка Шимін.

Відео:
{YouTubeVideo id=2TiNvKFyE2w}



 
«Jazz Bez»
dzyga.com/jazzbez

Тринадцятий міжнародний джазовий фестиваль «Jazz Bez» тривав із 4 по 15 грудня 2013 р. Цього року «Jazz Bez» перетворився на фестиваль солідарності із «Євромайданом». Гаслом фестивалю стало «Джаз Без Страху !». 

Більшість музикантів, незважаючи на революційну ситуацію в Україні, вирішили приїхати на фестиваль виступити для збору коштів та передати свої гонорари на потреби «Євромайдану».

Тринадцятий «Jazz Bez» об'єднав довкола джазу Київ, Харків, Рівне, Тернопіль, Луцьк, Люблін, Санок, Глівіце, Перемишль та батьківщину Богдана-Ігоря Антонича село Новицю. Вперше до джазової федерації приєдналися Мостиська. Серцем фестивалю був, є і буде Львів. 

У фестивалі взяли участь півтори сотні музикантів з України, Польщі, США, Ізраїлю, Великобританії, Німеччини, Данії, Швейцарії, Італії, Білорусі,Росії, Грузії, Вірменії, Азербайджану...

Фото: http://dzyga.com/

Відео: http://lviv24.com



А коли вести мову про акції, які виникали з нашої ініціативи, або за нашої підтримки, то найбільш визначними для нас були:  презентація роману Оксани Форостини «Duty Free»; фестиваль електроакустичної музики VOX ELECTRONICA; благодійні концерти для зірки польського джазу Ярека Смєтани «Граємо для Ярка»; «Майстерня барокової музики»; виступи лужицьких сербів «Сorna kru`wa» і «Berlinska Droha»; ІІ Українсько-Польський «Фестиваль Партнерства»; спецпроект «Zdarzenia - Improwizacja», задля якого приміщення Генерального консульство РП у Львові вперше відкрилось для сучасного мистецтва; Тиждень кримськотатарської культури у Львові; дійство «Грицько Чубай. П'ятикнижжя»; концерт краківських «Workaholic»; проект «Мистецтво толерантності»; фестиваль  «Відкриваємо Падеревського», а наприкінці року на «Джаз Безі» «ShockolaD» презентував свій перший кліп на пісню «Співаночка».

Також цього року у «Дзизі» було підписано меморандум про співпрацю між середовищами культури Львова і Вроцлава (його уклали Мистецька рада Діалог  та Biuro Festiwalowe IMPART 2016 ).




У 2013 році «Дзиґа» планує
продовжувати всі свої ініціативи попередніх років масштабно провести фестиваль «Fort.Missia» (2014 року віздначаємо 100-ліття Першої світової війни), розширити Літню Джазову Школу, реформувати «Школу Перфомансу» та ще більше розширити географію «Jazz Bez»...

«Дзиґа», як і завжди тримається та крутиться, спонукуючи крутитися сотні людей, творячи несподівані проекти, поєднуючи мистецький потенціал різних середовищ та даруючи радість від творчості. Сподіваємось, наступного року ця круговерть набуде ще більшого  прискорення.
З побажаннями натхнення та наснаги, «Дзиґа»

 

Ми вдячні цим людям:

Щиро дякуємо нашим друзям, без яких нам не вдалося б зробити стільки добрих справ:  Анджею Дрозду,Анні Лазар, Андрію Жолобу, Божені Городницькій,  Богдану Шумиловичу,  Борису Захарову,  Вальдемару Татарчуку,  Володимиру Бєглову,  Володимиру Горбацю,  Володимиру Павліву, Володимиру Розбицькому, Грицьку Семенчуку, Григорію Бурбезі,  Григорію Новіцькому,  Дані Винницькій, Зеновію Мазурику, Зосі Івановій,Ігорю Зарембі, Ірині Магдиш, Ірині Подоляк, Ірині Шимон, Ігорю Мамусу, Катерині Сліпченко, Кшиштофу Савіцкому,  Марічці Артем'юк, Марті Більській, Марті Лотиш,  Марціну Зінєвічу, Михайлу Барбарі,  Міхалу Шулю, Лесі Антонович, Насті Каруф, Наталі Церклевич, Назару Поливці, Оксані Ременяці,Олегу Баковському, Олегу Засадному, Оксані Фористині,  Олегу Макару,  Олегу Макогону,  Олексі Фурдіяку,   Олені Бабій, Олені Зоц, Олесі Островській-Лютій, Олі Вишні, Роману Лозинському,  Роману Росю,  Сашкові Полякову,  Сергію Федорчуку,  Соломії Чубай, Уляні Баран,Тетяні Давиденко, Тамар Рабан, Юрію Гнатковському,  Юрію Іздрику, Янушу Балдизі, Яцеку Журу, Яцеку Марцінчаку, Ярославу Дрозду,Ярославу Ґодуну, Ярославу Рущишину, Ярославу Футимському та іншим близьким до нас людям.

Також засвідчуємо вдячність і повагу всім партнерам, разом з якими цього року робили проекти. А це:  Генеральне консульство Республіки Польща у Львові, Польський Інститут у Києві, Генеральне посольство держави Ізраїль в Україні, Міністерство культури і національної спадщини Польщі,  Інститут Адама Міцкевича, Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» (програма і³), Інститут актуального мистецтва, Громадське об'єднання «Вірменська 35», Fundacia «TransKultura», Центр Культури міста Люблін, «Варштати Культури» (Центр Культури м. Люблін), компанія «Elecor», Перший Український театр для дітей та юнацтва, культурно-мистецький центр Львівський Палац Мистецтв, Львівська міська рада, Львівська обласна рада, Мостиська районна рада.

Окрема подяка : торгова марка «Бучач», готелям «Жорж» та «Екотель», ТзОВ «Техніка для бізнесу».

Інформаційну підтримку нам надавали: ТРК «Люкс», Радіо «Львівська хвиля», Радіо «ЕРА», ТРК «Міст», «Країна», «Львівська пошта», Всеукраїнське видання «Український Тиждень», Варіанти, Продюсерський центр «Jazz in Kiev», «Lviv Today», ZAXID.NET, «Високий Замок», «Новий Погляд», АРТ-Вертеп, «Сумно», телеканал  НТА,  ЛОДТРК «Львів», Телеканал новин «24», Vizitlviv.net,  AfishaLviv.Net

«Дзиґівські» проекти творили: Маркіян Іващишин, Влодко Кауфман, Ліда Савченко-Дуда, Юлія Хомчин, Сергій Каленюк, Наталія Лозинська, Леся Антонюк, Андріан Кліщ, Тарас Фединець, Лаврін Шимін, Юрій Буцик, Юрій Кучерявий, Юрко ВовокоГон, Остап Костюк, Любко Іщук, Ігор Гнидин, Анастасія Літвінюк, Андрій Кохан Костя Смолянінов  та ще багато людей доброї волі.

www.dzyga.com
приєднуйтесь до нас у facebook

 

 

 
ІНІЦІАТИВНІ ПРОЕКТИ