<![CDATA[www.0342.ua: Новини Івано-Франківська]]> http://www.0342.ua Tue, 29 Apr 2014 17:58:00 +0300 Wed, 30 Apr 2014 00:03:18 +0300 http://www.0342.ua/designsite/logo.png <![CDATA[www.0342.ua: Новини Івано-Франківська]]> http://www.0342.ua Zend_Feed uk http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss <![CDATA[В Івано-Франківську підняли прапор Чорноморського флоту ]]> http://www.0342.ua/article/525821 http://www.0342.ua/article/525821 Сьогодні в обласному центрі підняли прапор Чорноморського флоту України. Саме цього дня, 96 років тому, вперше такий прапор був піднятий над українськими кораблями. 29 квітня минає й 22 роки від часу, коли Президентом України був підписаний Указ про створення Чорноморського флоту України.

На заході був присутній командувач гарнізону з Очакова Віталій Харченко. До слова, прапор Івано-Франківську подарований очаківською військовою частиною. Командувач зазначив, що нині військово-морські сили розвиваються без Криму. Але, за його словами, це не надовго.

«Ми Крим повернемо, - наголошує Віталій Харченко. – А держава повинна мати військово-морські сили, та розбудовувати їх».

Військовослужбовець наголосив, що частина в Очакові вже 19 років є підшефною Івано-Франківська. Тож протягом цього часу йому приємно спостерігати, як розвивається прикарпаття.

Підняття прапора, як зазначає заступник голови ОДА з гуманітарних питань Сергій Адамович, це відповідь Росії та Путіну, на його слова про те, що в Україні власного флоту ніколи не було.

«Цією подією ми намагалися привернути увагу до українського флоту, підтримати наш флот та армію в таких складних умовах, - наголошує в розмові з кореспондентом "Бліц-Інфо" Сергій Адамович».

Прапор підняли в центрі міста, на Вічевому майдані. Тож віднині військові Франківщини й цілої країни знатимуть, що тут їх підтримують, вірять в армію та флот. І в Україну!

]]>
Tue, 29 Apr 2014 17:58:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[О.Царьов зніме свою кандидатуру з виборів Президента України]]> http://www.0342.ua/article/525803 http://www.0342.ua/article/525803 Олег Царьов знімає свою кандидатуру з виборів Президента України. Таку заяву він зробив під час засідання Координаційної ради Громадського руху "Південний-Схід", передає УНН з посиланням на прес-службу нардепа.

О.Царьов зазначив, що зареєструвався кандидатом на пост президента, щоб "донести голос Південного Сходу до жителів решти України, в тому числі західної".

"Я вважав і вважаю, що в той час, як самопризначена, центральна влада у Києві працює на розкол країни, реальні кроки до збереження України можуть зробити регіони. Спілкуючись і домовляючись один з одним, минаючи маріонеткову владу в Києві, вони, досягнули більшого розуміння. Але київська влада, в порушення всіх демократичних норм, позбавила мене цієї можливості. Приїзд до Києва для виступу перед загальноукраїнською аудиторією пов'язаний для мене з ризиком для життя, а участь у теледебатах на телеканалі УТ1 за допомогою телемосту було відкинуто", - повідомив Царьов.

У зв'язку з цим він "прийняв рішення зняти свою кандидатуру", бо вважає, що в подібних умовах кандидатський статус неефективний.

"Ми будемо шукати інші інформаційні канали і можливості для донесення своїх думок і позицій до мешканців центральної і західної України. Я закликаю всіх інших кандидатів - Петра Симоненка, Михайла Добкіна, Сергія Тігіпка, Ріната Кузьміна та інших кандидатів, базовий електорат яких знаходиться на Південному-Сході, знятися з виборів! Виборам, які проходять на тлі громадянської війни, треба оголосити бойкот!", - заявив Царьов.

]]>
Tue, 29 Apr 2014 16:38:00 +0300 Політика
<![CDATA[Уряд до кінця травня підготує нову Конституцію]]> http://www.0342.ua/article/525766 http://www.0342.ua/article/525766 Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк закликає народних депутатів підготувати і погодити законопроект про зміни до Конституції України до 25 травня.

"Уряд України звертається до всіх політичних сил з тим, щоб до 25 травня було підписано та погоджено текст нової редакції Конституції України. Така нова редакція повинна бути спрямована для висновків до Венеціанської комісії і до Конституційного суду України на предмет відповідності цієї редакції чинній Конституції України", - заявив прем'єр у вівторок в ході відкритого парламентського засідання у формі громадських слухань з питань обговорення внесення змін до Конституції України .

Він наголосив на важливості підтримки нового законопроекту всіма парламентськими фракціями.

]]>
Tue, 29 Apr 2014 16:08:00 +0300 Влада
<![CDATA[Не втратити єдиний шанс]]> http://www.0342.ua/article/524450 http://www.0342.ua/article/524450 Президентська кампанія вступила в активну фазу і долає екватор. На вулицях столиці та в регіонах розміщуються білборди з вдумливими обличчями, на телеканалах і по радіо «крутяться» рекламні ролики «крутих» кандидатів, відомі особистості закликають виборців віддати свої голоси за тих чи інших... В шерензі претендентів на вищу посаду в державі – чоловіки і жінки, політики і бізнесмени, лідери політичних партій і громадських об’єднань, колишні прем’єр, віце-прем’єри, міністри і губернатори, знайомі персони і нові фігури. Серед кандидатів чимало тих, хто вже не раз брав участь у подібних «перегонах», і, як завжди, є кілька новачків. Одні з них, маючи владні повноваження, дещо зробили, другі – «наробили» або не встигли, треті – яскраво декларують свої програмні цілі. Позиція та наміри більшості з них добре відомі: захистити вузькокланові фінансово-економічні інтереси, підняти особистий імідж та імідж своєї партії, закласти фундамент під майбутні парламентські вибори.

Загалом, нинішній перелік кандидатів на президентську посаду мало чим відрізняється від попередніх. І якщо до цього поставитися спокійно, то все буде як і раніше: одні – багатітимуть, інші – розважатимуться, а широкі народні маси – й надалі зубожітимуть. У цій ситуації вже настав час задуматися над якісною зміною самого підходу до вибору нового керівника держави з огляду не на нинішній роздутий рейтинг кожного претендента, який бере початок із минулих часів, а на потенційно можливий майбутній результат діяльності в інтересах українського народу і нашої країни саме тих, чия політична зірка спалахнула на вітчизняному небосхилі в дні Історичного Майдану. Практичних результатів від майдану очікують мільйони українців і саме його лідери – не зовсім звичні кандидати – можуть і повинні їх забезпечити.

Ольга Богомолець – один із таких не зовсім звичних кандидатів, яка стала об’єктом всенародної уваги не як політик, а внаслідок її активної громадянської позиції та вчинків під час надання медичної допомоги пораненим по обидва боки барикад київського Майдану. Втім, це далеко не єдине, що відрізняє Ольгу Богомолець від інших кандидатів. Основна її відмінність від інших полягає в тому, що за її спиною не стоять величезні капітали українських олігархів і не тягнуться «шлейфом» корупційні схеми. Кошти на передвиборну кампанію – це пожертвування виборців, а в головному та місцевих штабах працюють не політтехнологи, а волонтери. Тож яскраві білборди з обличчям пані Ольги на міжнародних автострадах та вулицях наших міст і сіл не з’являться, не буде і дороговартістної реклами на телеканалах. Богомолець взагалі називає абсурдом необхідність витрати мільйонів гривень на саморекламу: «Якби кожен кандидат направив ці гроші не на вибори, а на соціальні програми, державі та людям було б більше користі».

Журналісти і виборці нерідко запитують Ольгу Вадимівну: що практикуючий медик, який не має особливого досвіду, забув у великій політиці? Навіщо матері чотирьох дітей без будь-яких фінансових інтересів у парламенті, балотуватися на пост Голови держави? І, зрештою, навіщо чесній людині з незіпсованою репутацією лізти в бруд, який зветься українською політикою? Відповідаючи на подібні запитання Ольга Богомолець говорить: «У моєму житті був переломний момент, коли я зрозуміла, що більше не можу працювати лікарем в країні, в якій віддають накази стріляти в людей, в якій прості хлопці з дерев’яними щитами виходять під кулі для захисту держави від корупції та криміналітету. Це був момент, коли я зрозуміла – це наш останній шанс. Якщо ми не змінимо країну зараз, ми не змінимо її вже ніколи. Я докладу всіх зусиль, щоб зробити Україну економічно розвиненою, соціально-справедливою державою. Не можна вічно просто скиглити, що українська політика повна брехні і бруду. Все так і буде залишатися, поки чесні люди самі не змінять цього».

У Ольги Богомолець був шанс увійти в чинну владу і отримати портфель міністра вже в лютому. В.о. Президента України Олександр Турчинов запропонував їй посаду міністра охорони здоров’я і навіть віце-прем’єра, однак згодом пройшла новина про те, що Богомолець, нібито відмовилася, замахнувшись на посаду вище. Але відмовилася не Ольга Вадимівна – відмовилася нова влада з огляду на висунуті нею умови по реформуванню системи влади: негайної люстрації, запровадження абсолютно прозорої системи державних закупівель, права для кожної області самостійно вирішувати, на що витрачати передбачені бюджетом кошти.

У народі говорять, що немає сенсу лікувати пошкрябану руку, коли в голові дірка. Це ж стосується і системи влади – не можна змінити одну сферу, не торкаючись інших. Як посадити за грати злодія і хабарника, якщо суди корумповані? Як забезпечити безкоштовну медицину, якщо в країні величезні суми грошей просто розкрадаються? Ольга Богомолець прекрасно розуміла, що не зможе виправдати покладену на неї відповідальність і довіру людей, тому що нинішню пронизану корупцією і бюрократією систему неможливо зламати зсередини. Зламати її можна тільки докорінно.

Першим кроком Ольги Богомолець як Президента України буде розпуск чинної Верховної Ради. Вона глибоко переконана, що саме ці люди, у більшості своїй, винні у нинішній кризі, оскільки поставили особисті амбіції вище інтересів країни. Однаково відповідальні вони й за те, що на Майдані пролилася кров.

Наступна проблема, яку передбачає оперативно вирішити Ольга Богомолець, як Президент – знищення корупції. І це для неї не абстрактна обіцянка, а готовий механізм контролю державних закупівель та проведення тендерів. Іншими словами, кожен охочий зможе отримати інформацію про те, куди, коли, як і на що витрачаються гроші, які він сплачує державі у вигляді податків. Що закупило те чи інше міністерство, для якого регіону, хто продавець і скільки грошей було витрачено. А якщо громадяни вирішать, що чиновник не відповідає своїй посаді, то їм більше не доведеться виходити на вулиці: командою Ольги Богомолець вже підготовлений проект закону «Про відповідальність влади», реалізація якого дасть можливість зняти з посади будь-якого чиновника, який допустив серйозні порушення або просто нездатний керувати ввіреною йому галуззю.

Як практикуючий лікар з великим досвідом, Ольга Богомолець приділяє значну увагу й медичній реформі. Вона акцентує увагу на тому, що проводячи будь-яку реформу, необхідно чітко усвідомлювати її кінцеву мету, а метою проведених попередніми урядами реформ були самі реформи, як такі. Метою ж майбутньої медичної реформи є збільшення тривалості життя до 80 років. Шокуючий факт – в Україні 95% чоловіків не доживають до пенсії, а в східних регіонах тривалість життя чоловіків становить лише 58 років. На її глибоке переконання необхідно змінити саме ставлення людей до способу життя і до власного здоров’я. Реформування системи охорони здоров'я потребує, в першу чергу, реформи системи освіти, щоб діти з семи-восьми років чітко усвідомлювали наслідки куріння, вживання алкоголю та наркотиків. Тому що в 14 років пояснювати їм щось вже пізно. За статистикою, 75% дітей до 13 років вживають алкоголь. То, хто в таких умовах буде будувати майбутнє України? Це питання безумовно риторичне, то ж і практичні дії Ольги Богомолець в ранзі Президента України будуть у цій сфері достатньо радикально-категоричними. 
У сфері загальнодержавного управління Ольга Богомолець виступає за децентралізацію влади у всьому: і в структурі управління, і в розподілі фінансів, і навіть в прийнятті рішень, що стосуються гуманітарної сфери в кожній окремо взятій області. «Я вважаю, що президент не повинен призначати губернатора, – зазначає вона. – Жителі області мають висувати своїх кандидатів шляхом відкритого громадського обговорення і обирати їх шляхом законних виборів».

Таких же принципів вона дотримується й по відношенню до майбутнього парламенту. Ольга Богомолець вважає, що саме мешканці кожної області повинні мати право самостійно обрати найдостойніших, які будуть представляти інтереси регіону у парламенті. 
Стосовно розподілу України на Захід і Схід, на Центр і Південь кандидат у Президенти Ольга Богомолець вважає, що розбіжності штучно створені тими політиками, які переслідують принцип «розділяй і володарюй». Вона глибко переконана, що і захід і схід нашої країни єдині у своєму прагненні спокійно і щасливо жити в безпечній країні та пишатися Україною. Пишатися країною, яка повинна мати чудові дружні і економічно вигідні стосунки і з Росією, і з Європою. І, якщо для цього треба мати політичний нейтралітет, – то, значить, держава має бути політично нейтральною, буферною зоною, що дозволить реально створити ту країну, у якій ми хочемо жити. Саме тому у кожному своєму виступі – чи то на прес-конференціях, чи то під час спілкування зі студентами, медиками, вчителями, працівниками заводів та фабрик, – Ольга Богомолець робить акцент на запереченні декларативного популізму та псевдо-демократії і наполягає на найшвидшій зміні самої системи влади, на виході з порочного кола «гроші-влада» та на необхідності змінювати та розвивати країну, а не наступати на ті ж самі олігархічні граблі.

Звичайно, президентські вибори, як і будь-які інші вибори, це боротьба і не завжди чітко за правилами та з дотриманням норм християнської моралі. Тож у Ольги Богомолець теж вистачає не лише опонентів, а й відвертих недоброзичливців: адже вона єдина з усіх кандидатів у Президенти України не пов'язана ні з олігархами, ні з партіями, ні з державними діячами та великим бізнесом. Вона має чисту репутацію, а, отже, дійсно є серйозною загрозою для існуючої корупційної системи. І виборці мають це добре розуміти.

Цілком можливо і природно, що багатьох прихильників Ольги Богомолець засмучує відсутність у цього кандидата в Президенти України ярлика «великий політик». Однак хіба останнім часом терміни «політик» та «великий політик» не стали синонімами слів «брехун», «казнокрад», «корупціонер» та «великий брехун», «великий казнокрад», «великий корупціонер»? Тож лише поєднання зусиль морального лідера Ольги Богомолець та її досвідченої команди експертів-професіоналів із загальнонародною підтримкою, надання їй п’ятирічної своєрідної «декретної відпустки» по догляду за країною, може забезпечити Україні та нашим дітям заможне й щасливе майбутнє.

]]>
Tue, 29 Apr 2014 13:19:00 +0300 Політика
<![CDATA[На Прикарпатті посадові особи нанесли збитки держпідприємству на 9,1 млн грн]]> http://www.0342.ua/article/525317 http://www.0342.ua/article/525317 У ході спільної перевірки прокуратура Івано-Франківської області та Управління по боротьбі з організованою злочинністю УМВС в Івано-Франківській області встановили, що службові особи ВАТ «Оріана» (м.Калуш), зловживаючи своїм службовим становищем, під час демонтажу та проведення інвентаризації устаткування одного із структурних підрозділів підприємства вчинили розтрату майна, передає УНН.

“Протягом 2013-2014 років посадовці, діючи в інтересах третіх осіб, порізали на метал обладнання та незаконно вивезли його в інші області України. Внаслідок таких дій державному підприємству завдано збитків в особливо великих розмірах — 9 млн. 121 тис. грн”, — повідомляє сьогодні прес-служба прокуратури Івано-Франківської області.

За даним фактом прокуратура Івано-Франківської області розпочала кримінальне провадження за ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Зазначимо, 18 вересня 2002 року Господарський суд Івано-Франківської області порушив справу про банкрутство ВАТ “Оріани” і з того часу підприємство знаходиться у процедурі відновлення платоспроможності. У статутному капіталі “Оріани” державна частка власності становить понад 99%.

]]>
Tue, 29 Apr 2014 11:30:00 +0300 Кримінал
<![CDATA[Щоп'ятниці в центрі Івано-Франківська оркестр гратиме патріотичну музику]]> http://www.0342.ua/article/525308 http://www.0342.ua/article/525308 Щоп’ятниці на Вічевому майдані в обласному центрі Прикарпаття духовий оркестр музичного училища імені Дениса Січинського представлятиме концертну програму «Героям України присвячується». 

В Івано-Франківську просто неба лунатиме патріотична музика у виконанні студентів та випускників цього творчого закладу. 

У першій програмі духового оркестру, яку вже запропонували іванофранківцям, прозвучали фанфари за Україну, державний гімн, молитва «Аве-Марія», твори Баха. 

Директор училища, заслужений діяч мистецтв України Петро Гундер переконаний: ініційовані училищем концерти стануть одним з внесків у загальну добру справу популяризації всього українського. 

«Якщо дитина не буде засинати з українською колисковою, якщо не транслюватимуться вітчизняні мультфільми, якщо в освітніх закладах не вивчатимуть нашу історію, тоді не буде державницького імунітету», - вважає митець.



]]>
Tue, 29 Apr 2014 09:28:00 +0300 Культура
<![CDATA[На Франківщині «дорожники» пліч-о-пліч з громадою латають дороги]]> http://www.0342.ua/article/525092 http://www.0342.ua/article/525092 Розпочався ямковий ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення Рожнятів – Липовиця на ділянці від с. Нижній Струтинь до с. Липовиця (Рожнятівський район).

Проведенням даного ремонту є результат плідної співпраці Рожнятівської районної ради, громади Рожнятівського району та обласних дорожніх підприємств (Служби автомобільних доріг в Івано-Франківській області та ДП "Івано-Франківський облавтодор").

За сприяння Рожнятівської райради акумульовано кошти місцевих підприємців в сумі 130 тис. грн., за які закупили чорно-в'яжучий матеріал в кількості 40,681 т. Підприємство ЗАТ "Поліком", в якості шефської допомоги, надало 1,5 т ПВХ (добавка, яка покращує в'язкість).

Також спільними зусиллями ДП "Брошнівський лісгосп" та місцевих підприємців завезено на дану автомобільну дорогу 790 т білого щебеню.

В свою чергу ДП "Івано-Франківський облавтодор" додатково закупив ще 16,819 т чорно-в'яжучого матеріалу і двома дорожніми бригадами, а саме  філій "Рожнятівський райавтодор" та "Богородчанська ДЕД" приступив до виконання робіт, в чому їм допомагають місцеві жителі.

Ямковий ремонт та водовідведення на вказаній ділянці автомобільної дороги Рожнятів – Липовиця планується завершити до кінця травня поточного року.

Керівництво Служби автомобільних доріг в Івано-Франківській області висловлює подяку громаді Рожнятівського району за надану допомогу та за розуміння фінансової ситуації, в якій зараз перебуває дорожня галузь області та України вцілому.

]]>
Mon, 28 Apr 2014 17:59:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[Івано-Франківськ отримав нового прокурора]]> http://www.0342.ua/article/524882 http://www.0342.ua/article/524882 В.о. Генерального прокурора своїм наказом від 25 квітня призначив нових прокурорів на Прикарпаття.

Згідно наказу Олега Махніцького прокурором Івано-Франківська став Василь Никифорук.

Прокурором Косівського району став Василь Ковалюк, прокурором Рогатинського району Олег Сепик. Юрій Фреїшин став прокурором Рожнятівського району, Микола Мартин - Долинським міжрайонним прокурором. Прокурором м. Яремчого став Василь Марчук.

]]>
Mon, 28 Apr 2014 14:30:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[Тарута просить Турчинова провести всеукраїнський референдум 25 травня]]> http://www.0342.ua/article/524803 http://www.0342.ua/article/524803 Всеукраїнський референдум дозволить об'єднати країну навколо ідеї реформ і впровадження європейських стандартів. Про це під час зустрічі з в. о. президента України Олександром Турчиновим заявив голова Донецької обласної державної адміністрації Сергій Тарута, повідомляє у прес-служба ОДА.

"На референдум планується винести питання передачі додаткових владних повноважень регіонам України і створення муніципальної міліції", - сказав Тарута.

За його словами, провести референдум необхідно 25 травня - в день виборів президента України.

Голова Донецької облдержадміністрації представив на розгляд Турчинова законодавчі ініціативи, що дозволяють здійснити референдум у заявлений термін.

"Ми консолідували свої зусилля для того, щоб в Україні запанував громадянський мир, порядок і злагода. Всі громадяни нашої країни повинні мати можливість висловити свою думку з тих питань, які їх реально хвилюють. На даному етапі - вирішальне слово за депутатами Верховної Ради", - підкреслив Тарута.

У повідомленні прес-служби не вказано дату та місце зустрічі Тарути і Турчинова.

Нагадаємо, в.о. президента Олександр Турчинов не виключає можливості проведення всеукраїнського референдуму одночасно з проведенням президентських виборів, запланованих на 25 травня.

]]>
Mon, 28 Apr 2014 13:17:00 +0300 Влада
<![CDATA[В Івано-Франківську відзначили День Пласту та День Українського моря ]]> http://www.0342.ua/article/524595 http://www.0342.ua/article/524595
На кілька годин міський парк відпочинку імені Тараса Шевченка та міське озеро в Івано-Франківську стали «пластовими». Тут сьогодні відбувся День Пласту та День Українського моря.
 
В Івано-Франківську діють осередки куренів «Чорноморські хвилі» та «Чорноморці», за чисельністю – другі після львівських. День Українського моря відзначають в пам’ять про те, як 96 років тому, 29 квітня 1918-го, Чорноморський флот виявив свою приналежність Україні.
 
За словами бунчужного Іллі Гончарова з куреня «Чорноморці», цьогорічне відзначення Дня Українського моря є особливим з огляду на події в Криму: «це наша своєрідна акція солідарності, ми підтримуємо хлопців, які там є і які звідти зсушені були повернутися, і ми пропагуємо, що Україна – це морська держава, у нас є два моря, і ми мусимо це пам’ятати».
 
Відбулося також посвячення нових членів Пласту.
 
Після урочистого відкриття свята розпочалася теренова гра за участь 15 команд старших пластунів, а також кількох шкіл міста.
 
На пластунів чекали різні випробування: сплавляння на катамаранах, туристична переправа, пейнбол, єдиноборство, авіасимулятор. тобто технічні, інтелектуальні, мистецькі, спортивні активітети.
 
«Методика Пласту у тому, щоб через гру подавати знання. І водночас кожний з етапів гри спрямований на те, що зміцнювати командний дух», – наголошує старша пластунка-вірлиця, комендант свята Оля Слободян.
 
У тереновій грі взяло участь170 пластунів і учнів шкіл старшого віку, окрема програма була для середньої групи пластунів-новаків до 11 років і навіть для найменших – «пташат», від 3 до 6 років.
 
Два роки тому, до 100-річчя складання першої пластової присяги, в Івано-Франківську встановили перший у світі пам’ятник пластунам.
]]>
Mon, 28 Apr 2014 10:56:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[Прикарпатців просять утриматися від акцій, щоб запобігти провокаціям]]> http://www.0342.ua/news/523678 http://www.0342.ua/news/523678 Сьогодні, 25 квітня, в Івано-Франківській ОДА відбулась нарада місцевих чиновників з представниками громадських організацій області на якій обговорювалось питання недопущення вчинення різноманітних провокацій у день річниці створення дивізії СС «Галичина» 28 квітня та 1-9 травня, коли на Прикарпатті святкуватимуть День Перемоги.

Про це повідомив власкор IA ZIK.

Приводом для такої наради став лист Генадія Москаля, який він адресував голові Івано-Франківської ОДА Андрію Троценку. У ньому йдеться про те, що саме в зазначені дні провокатори намагатимуться влаштувати марші нібито прихильників СС «Галичина», які вигукуватимуть гасла, що абсолютно не сприймаються мешканцями південно-східних областей. Такі провокації вчиняють, аби влаштувати напругу в регіоні, а Захід України показати як край, де відроджується неонацизм.

Результатом проведення наради стало звернення до мешканців Івано-Франківщини, в якому просять утриматись від участі в будь-яких маршах на підтримку СС «Галичина», а ветеранів просять не використовувати під час урочистостей георгіївських стрічок.

Також попросили попросили про будь-які заходи повідомляти правоохоронні органи, аби ситуація була під контролем.

]]>
Fri, 25 Apr 2014 17:39:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[Франківські фонтани працюватимуть до липня? ]]> http://www.0342.ua/article/523134 http://www.0342.ua/article/523134 Окрасою наших міст у весняну та літню пору стають міські фонтани. Більшість із них цьогоріч запрацювали незадовго до великодніх свят. Красою івано-франківських фонтанів захоплювалася Ліліана Хомишин. ТРК РАІ]]> Fri, 25 Apr 2014 11:01:00 +0300 Суспільство <![CDATA[Правий сектор: ми не захоплювали будівлю РДА, проти нас були вчинені провокації]]> http://www.0342.ua/article/523126 http://www.0342.ua/article/523126 «Правий сектор» Коломиї не захоплював будівлю Коломийської РДА. Правда, її члени, дійсно, якийсь час блокували вхід до приміщення.

Про це повідомив представник «Правого сектору».

За його словами, станом на 17:30 в будівлі РДА немає жодного представника ПС. Окрім того, він спростовує інформацію про те, що бійці «Правого сектору» були озброєні. Вони прийшли протестувати проти нових кадрових призначень не маючи з собою ні зброї, ні бит, ні балаклав.

Разом з тим, проти «Правого сектору» начебто була влаштована провокація бувшим міліціонером паном Глушковим. Більше того, в ПС кажуть, що він разом із своїми людьми навіть побив представників «Правого сектору».

Представник ПС, з яким спілкувалося видання, відзначив, що сьогодні в Коломиї «бандити з допомогою своїх засобів масової інформації» хочуть скомпрометувати «Правий сектор». Їм начебто не подобається, що зараз у місті панує порядок. Правий сектор разом з міліцією і самообороною патрулює місто, відловлює п’яних прокурорів, і це не подобається окремим людям.

Окрім того, представник ПС відзначив, що «Правий сектор» сьогодні протестував не проти власне кандидатури Михайла Бойка, а проти того, що в районі вся влада узурпована в руках однієї політичної сили – «Батьківщини».

]]>
Fri, 25 Apr 2014 10:12:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[На Прикарпаття прибули журналісти із сходу і півдня країни]]> http://www.0342.ua/article/522857 http://www.0342.ua/article/522857 Вчора на Прикарпаття в рамках проекту “Схід-Захід: Редакції за обміном” прибули 17 журналістів з Півдня і Сходу України.

Проект реалізує Міжнародна Громадська Організація “Інтерньюз-Україна”. Переважна більшість журналістів зі Сходу і Півдня на Прикарпатті вперше, свого захоплення містом і гостинністю не приховували. Втім, завдання візиту досить складні: прокласти мости, знайти порозуміння і точки дотику — спільні для всіх.

В програмі обміну за участю наших колег-гостей та місцевих журналістів і представників громадських організацій вже відбувся круглий стіл. Основні теми обговорення — дотримання журналістських стандартів під час висвітлення останніх подій в місцевих ЗМІ, роль громадської журналістики та нових медіа, а також способи взаємодії представників медіа та громадськості в сучасних умовах “інформаційної війни”. 

]]>
Thu, 24 Apr 2014 17:40:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[В Івано-Франківську Набережну ремонтуватимуть за 30 мільйонів]]> http://www.0342.ua/article/522853 http://www.0342.ua/article/522853 Як пояснила керівник міського управління Вікторія Сусаніна, це рішення слід прийняти терміново. Адже 30 квітня сесія облради і депутати мають мати докази того, що місто готове виділити 10 млн. грн. Мовляв, тільки після цього вони додадуть із обласного бюджету на ремонт вулиці ще 20 млн. грн.

За словами Сусаніної, кошти вони «взяли» за рахунок перерозподілу вільних залишків: внесків у статутний фонд «Водоекотехпрому», реконструкцію та поточний ремонт інженерних мереж тощо.

]]>
Thu, 24 Apr 2014 17:38:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[Голова Івано-Франківської ОДА зустрівся з представником посольства США в Україні ]]> http://www.0342.ua/article/522272 http://www.0342.ua/article/522272 Голова Івано-Франківської облдержадміністраці Андрій Троценко зустрівся з представником посольства Сполучених Штатів Америки в Україні Шоном Андерсоном.

На зустрічі говорили про майбутні вибори та забезпечення комфортного та безпечного перебування спостерігачів із США та Європи на під час волевиявлення.

]]>
Thu, 24 Apr 2014 10:12:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[На Франківщині горів кавовий автомат]]> http://www.0342.ua/article/522265 http://www.0342.ua/article/522265 24 квітня о 05:39 год. в місті Калуш площа Героїв сталася пожежа кавового автомату.

Про це повідомляє прес-служба ДСНС в Івано-Франківській області.

Вогнем знищено кавовий автомат. Причина виникнення пожежі встановлюється. 

Загалом з початку року в області виникло 810 пожеж, у вогні загинуло 23 особи.

]]>
Thu, 24 Apr 2014 10:10:00 +0300 Пригоди
<![CDATA[В Івано-Франківській області райдержадміністрації отримали нових керівників]]> http://www.0342.ua/article/521832 http://www.0342.ua/article/521832

В Івано-Франківській області райдержадміністрації отримали нових керівників. Відповідні розпорядження сьогодні підписав в.о. президента України Олександр Турчинов.

Так головою Тлумацької районної державної адміністрації став Володимир Габурак. Тисменицьку РДА очолив депутат обласної ради "батьківщинець" Микола Зелінський.

Снятинською РДА відтепер керуватиме Дмитро Дякур, а Рожнятівською - Василь Рибчак.

Володимир Паньківський очолив Рогатинську РДА, а Микола Іваночко - Надвірнянську.

 

Косівську РДА очолив Роман Матейчук, Коломийську - Михайло Бойчук, Калуську - Микола Жовнір.

 

Головою Долинської районної державної адміністрації став Руслан Франків, Городенківської - Василь Мельничук, Галицької - Володимир Чуйко, Верховинської Ярослав Скуматчук та Богородчанської Ярослава Гоголь.

]]>
Wed, 23 Apr 2014 15:51:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[Автопарк прикарпатських чиновників піде з молотка]]> http://www.0342.ua/article/521824 http://www.0342.ua/article/521824 Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 79 від 1 березня 2014 року з метою отримання додаткових надходжень до державного бюджету вивільняється 1502 легкових автомобілі, які перебувають у сфері управління органів виконавчої влади.
За інформацією, наданою в управлінні з питань ресурсного забезпечення Івано-Франківської облдержадміністрації, в райдержадміністраціях та структурних підрозділах ОДА на сьогоднішній день заплановано вивільнити 45 легкових авто. Реалізація транспорту буде здійснюватися через аукціон, як це передбачено Порядком відчуження об’єктів державної власності, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 6 червня 2007 року № 803. Процедура реалізації відбуватиметься під контролем громадськості.
]]>
Wed, 23 Apr 2014 15:48:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[Контролювати процес виборів на Прикарпатті будуть спостерігачі із Сполучених Штатів Америки]]> http://www.0342.ua/article/521818 http://www.0342.ua/article/521818 Контролювати процес виборів на Прикарпатті будуть спостерігачі із Сполучених Штатів Америки. Довідатись про ситуацію напередодні виборів та обговорити їх майбутній перебіг до Івано-Франківська завітав представник Посольства США в Україні Шон Андерсон. Він зустрівся із губернатором Прикарпаття Андрієм Троценком.

На короткотривалій зустрічі іноземний гість цікавився ймовірністю провокацій та приїздом диверсійних груп під час Президентських виборів. Загалом за виборами в Україні спостерігатимуть два десятки представників Посольства США. По одному в кожній з областей.

]]>
Wed, 23 Apr 2014 15:45:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[Франківське УМВС обкладуть фекаліями]]> http://www.0342.ua/article/521437 http://www.0342.ua/article/521437

Як повідомляє прес-служба, о 12.00 представники громади зберуться на площі перед ОДА, звідки вирушать до будівлі обласного УМВС на вул. Сахарова.

Цього разу активісти вирішили не брати шини, а призвети під будівлю правоохоронців фіру гною під захистом щитів самооборони.

]]>
Wed, 23 Apr 2014 11:02:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[Ніяких сепаратистів в Івано-Франківську не було - міліція]]> http://www.0342.ua/article/521431 http://www.0342.ua/article/521431 Хлопці, які приїхали із Вінниці до Івано-Франківська минулої суботи насправді не є сепаратистами, вони не мали на меті вчиняти провокації та влаштовувати бійки.

Про це в коментарі galka.if.ua повідомив Костянтин Кулак, начальник СГЗ УМВC в області.

За його словами, насправді мав місце «побутовий конфлікт між підприємцями».

«Передісторія події така, що будинок, в якому знаходиться ювелірна крамниця, на яку збиралися вчинити напад, належала одному із підприємців. Він уклав договір оренди із власниками ювелірної крамниці. Проте фірма орендонадавач збанкрутувала і отримала нових власників. Саме ці новині власники виставили претензії власникам крамниці і вимагали, щоби вони негайно звільнили приміщення. На цю вимогу власники ювелірного магазину не погоджувалися, оскільки мали договір оренди, термін дії якого ще не завершився. Між цими двома підприємцями зараз ідуть суди. Нові власники найняли 18 чоловік із Вінниці, завдання яких було виселити ювелірну крамницю із займаних приміщень», — розповідає Костянтин Кулак.

Він відзначає, що всі хлопці були затримані і опитані. Проти них порушено справу за статтею 356. Після допиту їх відпустили до Вінниці. Очевидно, вони будуть нести адміністративну відповідальність.

Окрім того, Костянтин Кулак відзначає, що історія із вінницькими сепаратистами обростає різними чутками. Зокрема, начебто, очевидці розповідають про те, що вони нападали на міліціонерів, а в автомобілях, якими вони приїхали, були балаклави і форма «Беркуту».

«Все це не правда, там не було ні балаклав, ні форми, на працівників міліції ніхто не нападав», — відзначив Костянтин Кулак.

Нагадаємо, минулої суботи члени Самооборони помітили машини із вінницькими номерами, в яких знаходились підозрілі люди. Тоді очевидці подій говорили, що до Івано-Франківська приїхали сепаратисти.

]]>
Wed, 23 Apr 2014 10:46:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[На Прикарпатті водій, який на мікроавтобусі збив трьох дітей, був нетверезий]]> http://www.0342.ua/article/521117 http://www.0342.ua/article/521117 Це підтвердила медична експертиза, уточнюють місцеві правоохоронці.

Аварія сталася 20 квітня у селищі Гвізд. Двоє дівчат з однорічним хлопчиком узбіччям повертались із церкви, коли на них наїхав мікроавтобус "Опель". 15-річна школярка загинула, її 16-річну сестру та маленького братика госпіталізували з тяжкими травмами. До лікарні також потрапив і винуватець ДТП - 27-річний місцевий житель.

]]>
Tue, 22 Apr 2014 17:14:00 +0300 Пригоди
<![CDATA[В Івано-Франківську встановили пам’ятну дошку відомій кулінарці Дарії Цвек]]> http://www.0342.ua/article/521114 http://www.0342.ua/article/521114 Сьогодні, 22 квітня, в Івано-Франківську на будинку, де свого часу проживала відома авторка численних кулінарних рецептів Дарія Цвек, встановили анотаційну дошку.

Про це повідомив власкор IA ZIK.

Одним з найбільших загальних тиражів у 1000 000 примірників була видана книжка Дарії Цвек «Солодке печиво». Її перевидавали 9 разів. За часів незалежної України цю ж книжку минулого року перевидало львівське «Видавництво старого лева».

Також авторству Дарії Цвек належать книги «До святкового столу», «У будні та свята», «Для гостей і сім’ї», «Нашим найменшим», «На добрий вечір», «Дітям і батькам» тощо.

Збірка рецептів та порад «Малятам і батькам» була визнана «Книгою року-2002»

]]>
Tue, 22 Apr 2014 17:10:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[На Прикарпатті у ДТП постраждали двоє дітей]]> http://www.0342.ua/article/520573 http://www.0342.ua/article/520573 В Івано-Франківській області у понеділок, 21 квітня, о 20.00 поблизу села Хотимира Тлумацького району водій автомобіля ВАЗ-2106, 26-річна жителька села Ямниці Тисменицького району, не справилась з керуванням і з'їхала в кювет з подальшим перекиданням автомобіля, передає УНН з посиланням на облуправління ДСНС.

У результаті ДТП постраждали двоє пасажирів автомобіля - дітей 2007 р.н. та 2014 р.н.

Потерпілі з діагнозом "закрита черепно-мозкова травма, забій головного мозку" доставлені в Івано-Франківську обласну дитячу клінічну лікарню.

]]>
Tue, 22 Apr 2014 10:28:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[Сьогодні на Прикарпатті освятять каплицю Героїв Небесної Сотні]]> http://www.0342.ua/article/520565 http://www.0342.ua/article/520565

22 квітня, у селі Саджавка відбудеться відкриття каплички Героїв Небесної Сотні.

Каплиця споруджена силами сільської громади – кошти на матеріали збирали всім селом, місце, на якому спорудили каплицю, обирали спільним рішенням сільської ради та самооборони – спорудили її в центрі села, перед приміщенням сільської ради.

Ініціатором спорудження кам’яної каплиці в пам'ять про Героїв Небесної Сотні став мешканець села Саджавка Іван Кузьмин.

Власне він, разом з синами, і став майстром цієї споруди. Всі мешканці села, які долучались до роботи, працювали безкоштовно.

]]>
Tue, 22 Apr 2014 10:22:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[25 квітня судді Апеляційного суду Івано-Франківської області обиратимуть собі нове керівництво]]> http://www.0342.ua/article/520569 http://www.0342.ua/article/520569 25 квітня 2014 року о 13 год. 30 хв. у залі №1 Апеляційного суду Івано-Франківської області відбудуться збори суддів Апеляційного суду Івано-Франківської області, з наступним порядком денним:
- Призначення голови Апеляційного суду Івано-Франківської області (доповідач – в.о. голови суду Шишко А.І.).
- Призначення заступників голови Апеляційного суду Івано-Франківської області (доповідач – в.о. голови суду Шишко А.І.).

Нагадаємо, відповідно до статті 2 Розділу II Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про відновлення довіри до судової системи України», який набрав чинності 11 квітня 2014 року, було припинено повноваження голови, заступників голови та секретарів судових палат Апеляційного суду Івано-Франківської області.

]]>
Tue, 22 Apr 2014 09:24:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[ДТП на Прикарпатті: 15-річна дівчина загинула, ще двоє дітей у реанімації]]> http://www.0342.ua/article/520575 http://www.0342.ua/article/520575 15-річна дівчина загинула в ДТП, що сталася на Прикарпатті. За життя ще двох дітей борються лікарі. Діти йшли з церкви додому, коли на узбіччі рівної дороги серед білого дня їх збив мікроавтобус. За словами свідків, у ньому їхала нетвереза компанія.

Як передає ТСН, дві двоюрідні сестри везли із церкви у візочку маленького братика. Чемно йшли узбіччям дороги, адже в селі немає тротуару. Їм додому залишалося не більше трьохсот метрів, коли їм у спини вдарив мікроавтобус.

15-річна дівчинка померла дорогою до лікарні. Її однорічний брат перебуває у реанімації обласної дитячої лікарні. У реанімації, тільки районній, лежить шістнадцятирічна Надія Легоняк. Вона – в комі. Її стан – дуже тяжкий, кажуть лікарі. Дівчині видалили селезінку та зашили розірвану печінку.

За кермом мікроавтобуса, що збив дітей, сидів 26-річний житель цього села. Правоохоронці щодо причин аварії небагатослівні. Мовляв, чоловік не вибрав безпечної швидкості та не врахував дорожню обстановку, тому й наїхав на пішоходів.

Натомість, селяни, що збіглися на місце ДТП, говорять набагато більше. Щоправда, не на камеру, мовляв, їм іще жити в одному селі з родичами водія. Переповідають, що в мікроавтобусі їхала нетвереза молодь. Мовляв, причина аварії саме в тому, що в салоні розпочалася чи то сварка, чи то гра.

Експертиза зʼясує, чи був водій пʼяним. Він зараз також перебуває у лікарні із закритою черепно-мозковою травмою. Чоловік лежить у спецпалаті під охороною міліції. За словами правоохоронців, щойно йому стане краще, то його переведуть в ізолятор тимчасового тримання.

]]>
Tue, 22 Apr 2014 08:05:00 +0300 Пригоди