This version of the page http://www.otpusk.com/articles/751/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2014-04-27. The original page over time could change.
Весна по-турецьки - Отпуск.com
Более 2 млн туров и экскурсий по 101 стране мира от 175 туроператоров
Украина
Старая версия
Вход
  • Туры
  • Экскурсионные туры
  • Страны мира
  • Туры на майские
  • Другие разделы
    Детские туры Загранпаспорта Форум Турфирмы Украины Новости Статьи
Знаете название отеля?
Чтобы найти отель или курорт, начните вводить название в поле вверху
Из в
 
показать на карте

Весна по-турецьки

Чи знаєте ви аромат цвіту апельсинових дерев? У квітні на вулицях турецьких міст немає спеки й туристичної навали, а помаранчеві дерева ше не скинули минулорічні плоди і вкриваються білим цвітом з неймовірним ароматом. І він стелеться вулицями і гамірними базарами прибережних містечок, перекриваючи запахи з вуличних ресторанчиків, Це для турків - не сезон. І в цей час, коли вони лише готують свої крамнички до приїзду туристів, ми потрапили на анталійське узбережжя. І зрозуміли: це - золотий час для відпочинку в цій країні. Виходячи із власних відчуттів і досвіду - кілька рекомендацій щодо відпочинку в Туреччині.

Відпочивайте в Туреччині поза сезоном

Крім квітня є ще один чудовий період туристичного спаду — вересень і жовтень. Тоді море значно тепліше, ніж навесні, хоча квітнева бірюза Середземного моря, обпікаюча прохолодою, нам дуже подобалася. Та й пляжників у цей час немає зовсім — німці й росіяни виповзають погрітися на сонці лише під обід. Решту часу можете вважати, що пляжі належать виключно вам.

Занурюйтеся у давню цивілізацію

Усе, що можна згадати з підручників античної літератури та історії, міста Троя, Ефес, Константинополь — розташовані на території сучасної Туреччини. Чимало гостей приїздять до Туреччини не лежати на пляжі, а для того, аби насолодитися античним духом. Я тут зустрів свою давню знайому, яка жодного разу не була на пляжі, натомість під палючим сонцем їй ввижалися римські легіони, що ішли від одного завойованого міста до іншого. Так вона подорожувала турецькими руїнами, які в її уяві перетворювалися на заселені міста. Місто Троя завдяки однойменній кінострічці з Бредом Пітом — чи не найпопулярніша старожитність у Туреччині. Хоча з усіх стародавніх міст найкраще зберігся Ефес. Ефес був колись Іонією — культурним центром під час панування греків і розвиненим містом при римлянах.

Константинополь, Стамбул, Царгород — місто над Босфором... Хіба може залишити байдужим колиска цивілізації, місто, звідки «родом» та сама «Остання любов» Милорада Павича? Ще одне диво світу — Памуккале, — унікальні тераси, вкриті застиглими потоками мінералів і термальні джерела. Там же стоїть давнє місто Хієраполіс, а вище від міста (теж на джерелах) містяться ванни Клеопат-ри — у величезному відкритому басейні, більше схожому на природні купальні з цілющою водою, жінки без перебільшення почуваються античними царицями. І, кажуть, настрій покращується, тонус піднімається, шкіра омолоджується. «Закріпити ефект» можна лікувальними грязями у в долині річки Дальян.

Оберіть курорт на свій смак

Більшість історичних пам'яток розташовані зовсім недалеко від популярних курортів — Анталії, Кемера, Мармариса. Анталія — місто для тих, хто хоче на курорті почуватися як вдома. Тут на кожному кроці співвітчизники, усі турки знають як мінімум кілька фраз російською. В Анталії дуже розвинена інфраструктура, багато парків розваг, аквапарків, дискотек. Дістатися сюди з навколишніх курортів можна будь-якою маршруткою. Від Анталії до Кемера — близько ЗО кілометрів. Тут значно затишніше, море впирається в гори. Саме тут за описами Гомера жила міфічна Химера. Маленький, але не менш популярний Мармарис з'єднує два моря — Середземне та Егейське. Рекомендую посидіти в кав'ярні на затишній набережній, яку захищає від вечірнього бризу цілий ліс яхтових щогл. Яхти тут стоять на приколі цілий рік — оскільки Мармарис — популярне місце для яхтингу.

Подорожуйте автомобілем

Прокат авто — мототехніки в Туреччині — надзвичайно зручна і вигідна послуга, якщо ви не любите подорожувати як чайники — з гідом і у великій компанії незнайомих людей. У кожному невеликому містечку є прокатні пункти. А в центрі Анталії вони зустрічають вас на кожній другій вуличці знайомим написом «rent a car». Прокат автомобіля коштує від 45 до 100 і більше доларів на добу, залежно від типу і стану автомобіля. Якщо ви зібралися поїхати в гори, рекомендую маленький, але цілком пристойний позадорож-ник (не паркетник!) «Сузукі Самурай» — він тут дуже популярний. Прокат його коштував нам 58 дол. на добу. При чому власники навіть не брали ніякої застави — лише подивилися на українські права (до речі, старого зразка), зробили копію паспорта й переписали номер кредитної картки. Назвати це турецькою легковажністю важко — адже ми не знали, наскільки жорсткі турецькі закони. І вирішили не перевіряти їх на собі, отже повернули автомобіль вчасно. Але. Готуйтеся до того, що заправка автомобіля може коштувати більше, ніж сама оренда. 95-й бензин коштує тут — незважаючи на близькість до нафтових країн — близько 2,5 доларів. Менш ніж за добу ми наїздили доларів 80 на повноприводному «Самурайчику», який жере близько 12 літрів/100 км. Орендувати мотоцикл коштує іноді дорожче ніж авто — від 70 дол.

А от скутери — на будь-який смак і бажання. Переважно китайські та європейські, з різною базою і різним об'ємом двигуна. Його прокат обходиться близько 20 дол. за добу, а обслуговування — іще менше. Більшість з них споживають від 2-х до 3-х літрів на 100 кілометрів. От тільки навіть для оренди скуторів треба мати права категорії А або А спеціальне — так у них заведено. Якщо не маєте відповідного документу, прокатники транспорт не дадуть — матимуть проблеми з поліцією. Якщо взяти автівку на пару днів, ви зможете насолодитися і цими місцями, і прекрасними гірськими краєвидами, і надзвичайною гостинністю мешканців гірських поселень. Там живуть люди, котрі ніколи не бачили туристів, це про них кажуть: спершу нагодують і напоять гостя, а потім спитають, як його звуть.

Шопінг з «родзинкою»

Любов наших туристів до шопінгу відома туркам, тож гіди, які возять групи на екскурсії, принагідно завозять їх і в магазини. За килимами, солодощами, шкіряними та ювелірними виробами. Ви можете вирушати на такий організований шопінг, а можете і самостійно дослідити місцеві магазини, їх тут у кожному містечку — сотні з різним рівнем цін. Затоварюватися в турецьких лавках дуже цікаво і не лише тому, що турист, який торгується, туркам миліший за того, який купує зразу. Кмітливі продавці ще і потішать вас розповідями на кшталт «У нашому магазині Червоненко придбав килимок» або «У нас нещодавно скуповувала шкіру Тимошенко. А потім я бачив її в нашому одязі по ТБ». Звичайно, ці історії викликають тільки сміх. Турки — люди надзвичайно винахідливі і вони просто геніальні продавці, до того ж, як з'ясувалося — дивляться українське телебачення.
Дмитро Стаховський

Другие статьи о Турции
ТОП-15 самых смешных отзывов туристов в июле
[2013-07-28] Отчет о поездке: Турция
Портал отзывов туристов о путешествиях Turpravda.ua публикует июльский список самых смешных фраз из отзывов туристов. В основном, сюда попали фразы из отзывов об отелях Турции и Египта — самых популярных направлений среди наших туристов.
ТОП-10 пляжных отелей 2010 года от портала TurPravda.com
[2010-12-10] Мнение турэксперта: Турция
Сайт отзывов TurPravda.com подвел итог летнего сезона 2010 года, публикуя собственный ТОП-10 пляжных отелей. Рейтинг сформирован на основе потребительских симпатий около 30 тыс. туристов из стран СНГ.
АНАТОЛИЯ. Два маршрута
[2010-06-30] Отчет о поездке: Турция
Мокрый снег, большущими хлопьями ложившийся на панорамное ветровое стекло, стал первым приветом сурового Анатолийского плоскогорья.
Зарисовки из Стамбула
[2010-04-24] Достопримечательности: Турция
Этот город на перекрестке Европы и Азии стал культурной столицей Европы 2010
Cтатьи по теме: Советы туристу
7 лучших отелей Украины для отдыха с детьми
[2013-06-27] Советы туристу: Украина - Крым
Лучшие отели для отдыха с детьми, по мнению украинских путешественников, находятся в Крыму и на Западной Украине. Чаще всего туристы хвалят окрестности, отзывчивый персонал и детские развлечения, а жалуются на питание
Выбирая детский отдых, обратите внимание...
[2012-08-06] Советы туристу:
Отдых вместе со своим любимым чадом — это, безусловно, приятное и весьма полезное мероприятие. Но как быть, если маме с папой мешают это сделать обстоятельства, к примеру, срочная работа, а маленький человечек все же мечтает вырваться из асфальтовых джунглей в мир, полный развлечений и удовольствия? Выход, конечно же, есть — отправить искателя приключений в лагерь.
ТОП-10 самых смешных отзывов туристов
[2011-02-10] Советы туристу:
Крупнейший портал отзывов о путешествиях TurPravda.com опубликовал список самых смешных фраз из отзывов туристов за январь 2011 года
Хорватия. От рассвета до заката
[2010-06-25] Советы туристу: Хорватия
«Боги хотели прославить то, что они создали, и в последний день из слез, звезд и дыхания моря сотворили Хорватию»
Горящие туры
Eldar Resort Hotel 4*
Турция , Кемер
 
bb
Завтрак
7
дней
11 928грн.
вдвоем, без детей
Amara Wing Resort 5*
Турция , Кемер
 
bb
Завтрак
7
дней
16 848грн.
вдвоем, без детей
Club Boran Mare Beach *
Турция , Кемер
 
bb
Завтрак
7
дней
11 839грн.
вдвоем, без детей
Simena Sun Club *
Турция , Кемер
 
bb
Завтрак
8
дней
16 056грн.
вдвоем, без детей
Utopia World 5*
Турция , Алания
 
bb
Завтрак
7
дней
14 559грн.
вдвоем, без детей
Новости Туризма
Турецкие отели предлагают украинцам цены ниже, чем россиянам
Роскошный отель откроется в турецком Кемере
Лоу-кост Pegasus Airlines увеличит частоту рейсов Донецк-Стамбул
МИД Турции хочет запретить мобильники
Новая гостиница открылась в Стамбуле
Турция планирует избавиться от имиджа пляжной страны
Все новости