This version of the page http://www.visti.tv/new.aspx?newsid=22756 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2014-04-19. The original page over time could change.
Інфрмує Індустріальна ОДПІ | Харківські Вісті
Всі   НОВИНИ

ФОТО



Добро до Великодня


фотогалерея »

ГАРЯЧА ЛІНІЯ



Економіка

Інфрмує Індустріальна ОДПІ


28 березня 2014 19:22
переглядів: 76




Рейтинг новини : 0,00  

Щодо можливості ведення книги обліку доходів і витрат в електронному вигляді

У Електронні сервіси обслуговування платників податків створюються перш за все для зручності ведення бізнесу. Міністерство доходів і зборів України з початку 2014 року впровадило ще один інноваційний електронний сервіс.
Фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування отримали можливість ведення книги обліку доходів і витрат в електронному вигляді. З цією метою в «Електронному кабінеті платника податків» передбачено режим «Ведення книги обліку доходів і витрат в електронному вигляді та формування податкової декларації».
У разі обрання такого способу ведення Книги підприємцю необхідно звернутись до Центру обслуговування платників Державної податкової інспекції у м. Полтаві та укласти договір на отримання посиленого сертифікату відкритих ключів електронного цифрового підпису. Далі за допомогою електронного ключа у сервісі «Електронний кабінет платника податків» у режимі «Ведення Книги обліку доходів і витрат в електронному вигляді та формування податкової декларації» необхідно сформувати заяву на реєстрацію Книги й надіслати її до податкової інспекції засобами електронного зв’язку.
Індустріальна ОДПІ м. Харкова реєструє таку заяву на реєстрацію Книги у реєстрі поданих заяв і протягом трьох робочих днів формує та надсилає платнику повідомлення про реєстрацію Книги із зазначенням її реєстраційного номера та дати реєстрації.
Нагадуємо, що фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування зобов’язані зареєструвати нові книги обліку доходів та витрат в податковому органі за місцем своєї реєстрації. Ведення книги обліку доходів і витрат є обов’язковим. У ній за підсумком робочого дня здійснюються записи про отримані доходи та документально підтверджені витрати.

Мінімальний розмір податкової соціальної пільги у 2014 році становить 609 гривень


Заступник начальника Індустріальної ОДПІ м. Харкова Маргарита Ющук зазначила, що податкова соціальна пільга (далі – ПСП), передбачена Податковим кодексом України (далі – ПКУ) надає можливість фізичній особі, платнику податку на доходи фізичних осіб, зменшити нарахований загальний місячний оподатковуваний дохід у вигляді заробітної плати.
Сума, на яку зменшується такий дохід визначається як відсоток прожиткового мінімуму для працездатної особи.
Згідно Закону України «Про Державний бюджет на 2014 рік» прожитковий мінімум для працездатної особи в розрахунку на місяць встановлено в розмірі 1218 гривень.
ПСП до 31 грудня 2014 року надається в розмірі, що дорівнює 50% прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного року.
Тобто, розмір ПСП протягом 2014 року становить 609 гривень (1218х50:100), незважаючи на зміни прожиткового мінімуму для працездатної особи протягом року. При цьому, умовою для отримання ПСП є сума заробітної плати, яка не перевищує граничного розміру 1710 гривень у 2014 році.

 

Обмеження в сумі при отриманні податкової знижки


Заступник начальника Індустріальної ОДПІ м. Харкова Ющук Маргарита повідомила, що підпунктом 166.3.3 пункту 163 статті 163 Податкової кодексу встановлено, що до податкової знижки можна включити суму коштів, сплачених платником податку на користь закладів освіти для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати. Така сума не може перевищувати розміру доходу, визначеного в абзаці першому пп. 169.4.1 Податкового кодексу, в розрахунку на кожну особу, яка навчається, за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року.
З урахуванням того, що Законом України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» мінімальну заробітну плату з 1 січня 2013 року було встановлено в сумі 1147 грн на місяць, то розмір доходу, визначеного в абзаці першому пп. 169.4.1 Податкового кодексу, в 2013 році становив 1610 грн.
Наприклад, якщо платник податку, який у 2013 році сплачував за навчання двох своїх непрацюючих дітей, а податкова знижка, як відомо, розраховується виходячи з кількості осіб, за яких сплачується вартість навчання, то він має право на податкову знижку, якщо сплачена ним сума не перевищувала 3220 грн. на місяць (1610 грн. х 2) за наявності підтверджуючих документів.

 

Ресурс «ЗІР». Електронний сервіс, який знає все!

Індустріальна ОДПІ м. Харкова нагадує, що загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс, чи спрощено «ЗІР», дозволяє користувачам здійснювати пошук інформації по певному податку, напрямку чи діяльності, в тому числі з використанням ключових слів, шляхом перегляду за певні періоди інформації, при цьому не лише по запитаннях-відповідях, але й по відповідях на письмові звернення, які були надані із використанням Бази знань, назвах нормативних та інформаційних документів.
Також, функціонал ресурсу передбачає можливість надання пропозицій з технічних питань його роботи шляхом використання «Форми зворотного зв’язку”, розміщеної в рубриці «Про ресурс».
Скористатися послугою можна на веб-порталі Міндоходів за адресою www.minrd.gov.ua у розділі «Інформаційно-довідковий ресурс».
Впровадження сервісу позитивно впливає на забезпечення суспільства своєчасною, достовірною і повною довідковою інформацією, шляхом широкого використання інформаційних технологій та сприяє впровадженню державної інформаційної політики.

 

За матеріалами інформаційно - комунікаційного відділу Індустріальної ОДПІ м. Харкова



Якщо ви помітили орфографічну, стилістичну або іншу помилку на цій сторінці, просто виділіть її мишкою і натисніть Ctrl+Enter.