This version of the page http://www.bershad.ua/a/vovchok.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2014-04-12. The original page over time could change.
Бершадь » Вовчок » Бершадщина : брацлавський, млин, сало, тваринництво
Бершадщина
  • Прапор району
  • Герб району
  • Мапа району
  • Дошка пошани
  • Паспорт району
  • Сторінками історії
Новини
  • Офіційні повідомлення
  • Суспільство
  • Культура
  • Політика
  • Спорт
  • Привітання
Довідники
  • Підприємства та організації
  • Телефонні довідники
  • Телефонні коди
  • Поштові індекси
  • Дім. Сад. Город.
  • Прогноз погоди в Бершаді
Життя Бершаді
  • Фотогалереї Бершаді
  • Відео
  • Визначні місця району
  • Персоналії
  • Літературна Бершадь
Інтерактив
  • У нас в гостях!
  • Оголошення
  • Статті
  • Гороскоп
  • Про сайт

ВОВЧОК

Історія села сягає Х/ІІ століття. Назва, можливо, від вовчих ям, а можливо, від оборонних споруд - глибоких рівчаків, які теж називали вовчими ямами.

 

За адмін.поділом 16 ст. Брацлавський повіт 16 ст.
За адмін.поділом 19 ст. Ольгопільський повіт 19 ст.
За адмін.поділом 20 ст. Бершадський район

 

Волчокѣ с.— расположено на безлѣсной почти равнина; вѣ длину пересѣкается небольшимѣ оврагомѣ, вѣ которомѣ протекаетѣ незначительный безѣмянный ручеекѣ, образующей малый прудѣ; отѣ уѣзднаго г. Ольгополя вѣ 7 ве кѣ с.-в.; ближайшая жед.-дор. ст. „Бершадь" вѣ 15 вер. Климатическія услов здоровыя; почва—черноземная. До 1830 г. село принадлежало помещику Саббатыну. Вѣ этомѣ году оно поступило вѣ казну, и часть нынѣшнихѣ жителей переведена сюда изѣ с. Голдашевки—имѣнія, принадлежавшаго тому же помѣщику. Православнаго населенія 893 д. об. пола; оно состоитѣ изѣ крестьянѣ-малороссовѣ, исключительное занятіе которыхѣ составляетѣ земледеліе. Иновѣрцевѣ сектантовѣ вѣ приходѣ нѣтѣ. Нынѣшній приходскій храмѣ во имя св. Архистратига Михаила, кирпичный, оконченѣ постройкою вѣ 1864 г. Старый храмѣ, деревянный крытый камышомѣ, построенѣ былѣ вѣ 1764 г.; по ветхости онѣ запечатанѣ вѣ 1858 году. Церковный погостѣ его включенѣ вѣ 1870 г. вѣ причтоѣ усадьбу. Вѣ 1876 г. вѣ нынѣшнемѣ храмѣ устроенѣ новый иконостасѣ на средства мѣстнаго церковно-приходскаго попечительства (2.400 р.). Церковной землѣ 62 д. 19 с, вѣ томѣ числѣ усад. 3 д. 360 с, пах. вѣ 3-хѣ смѣн. 44 дес. 11 сѣн. 14 д. и кустарн. 2040 с. Причтовыя постройки возведены для священника вѣ 1868 г., а для псаломщика вѣ 1884 г.; ремонтированы, сѣ постройкою новыхѣ хозяйственных!, службѣ, вѣ 1894 г. Церк.-прих. школа преобразована вѣ 1875 изѣ школы грамоты; сѣ 1899 г. имѣетѣ собственное помѣщеніе.

Труды подольского епархиального историко-статистического комитета
Вып. 9 под ред. Евфимия Съцинскаго. Кам. Под. 1901г

 

Вовчок — село, центр сільської Ради. Віддаль до районного центру 19 км, до найближчої залізничної станції Яланець — 13 км. Населення — 919 чоловік.
В селі розташовано комплексну бригаду, яка з 1963 року входить до складу колгоспу «Шлях до комунізму» села Лісничого. За бригадою закріплено 1773 га землі. Напрям виробництва — зернові й технічні культури, м'ясо-молочне тваринництво.

Працюють восьмирічна школа, клуб, стаціонарна кіноустановка, 2 бібліотеки, а також фельдшерсько-акушерський пункт, аптека, дитячі ясла.
27 комуністів та 39 комсомольців трудяться нині у селі.

За переказами, село Вовчок засновано в другій половині XVII ст. Революційні події 1905— 1907 років знайшли тут широкий відгук. Разом з жителями села Лісничого селяни розгромили панський маєток, спалили скирти.

1919 року в село повернувся моряк-балтієць Тарас Гуртовий. Він організував ревком і очолив боротьбу селян проти петлюрівських банд. Того ж року Т. Гуртовий загинув у бою з бандитами. В роки громадянської війни в селі перебували частини кавалерійської бригади Г. І. Котовського.
 

«Історія міст і сіл УРСР. Вінницька область» Харків, 1972р»

За переказами с.Вовчок засноване у другій половині 17 століття у 1673р. Саме цей час звязаний з боротьбою козаків проти розгулу татар та турків. У Чечельнику розташувався козвцький полк на чолі з кошовим атаманом Іваном Сірком, в Бершадській фортеці стяла сотня козаків. Для чатування набігів татар та турків ставилися сторожові пости або як їх називали чата, засіка на шляхах набігу.Такі сторожки козаки укріпляли, викопували рів , вкопували загострені деревяні коли, прикривали сухим хмизом .Такі сторожки називали вовчими ямами . А коли селились тут люди з навколишніх сіл, бо землі тут були родючі, поселення назвали Вовчок, та і у лісах багато вовків. Згодом люди вирубували ліси , розорювали родючі землі , розводили свійських тварин .займалися сільським господарством . Корінного населення як такого не було , основу складали переселенці .У 1764році населення побудували деревяну церкву покриту очеретом. Через сто років жителі с.Вовчок побудували камяну церкву .Пізніше село стало належати поміщику Сабатіну ,який мав маєток у Голдашівці. У 1897 році у селі нараховувалось біля тисячі чоловік. Село розташовувалось на перехресті доріг , які вели до Ольгополя , Чечельника , Бершаді ,Саврані та Балти. Село Вовчок від районного центру м. Бершадь знаходиться на відстані 19 км, до залізничної станції Яланець 13 км . Село розташоване на безлісній рівнині пересіченій яром з заходу на схід. Кліматичні умови сприятливі для вирощування зернових та технічних культур , грунт чорнозем .

До 1875 року у селі функціонувала школа грамоти , потім відкрилася церковно-приходська школа , у якій навчалося більше двадцяти учнів . Події революції 1917 року люди зустріли з радістю та тривогою , активістами визвольного руху було спалено та зруйновано будинок управляючого, почався новий період у житті населення с. Вовчок . В цей час було зруйновано церкву .

З приходом радянської влади в селі відбувалися великі зміни -землю забрали в одноосібників і створили колго¬спи. Також у селі Вовчок був заснований колгосп,який назвали «Комунарка». Головою колгоспу був Качанюк Ісак Юхимович. Колгосп входив до Ольгопільського району.
Колгосп «Комунарка був» один із передових колгоспів області. Колгос налічував п `ять бригад. У кожній бригаді.Було по п `ять ланок. У ланках було по десять чоловік. В колгоспі «Комунарка» всі роботи виконувалися вручну. Колгосп налічував 540 колгоспників. Колгосп працював на повну силу тому і був завжди першим. Пізніше його очолив Буянський Сава. У колгоспі висівалась пшениця, ячмінь, овес, кукурудза. Розвивалось садівництво. Були великі баштани, були висаджені чималі виноградники,  посаджено два великих фруктових садки. Чорним днем став період 1932- 1933 років. Голод не минув і село Вовчок, заготовачами було вивезино всі запаси зерна, що і спричинило голод. Для того, щоб вижити люди варили похльобку із жолудів, пекли коржі із кори дерев. Але це не завадило масовому вимиранню селян. Вдавалися і до людоїдства. І у Вовчку був оин випадок.

Дуже важкими були післявоєнні роки відродження, але завдяки самовідданій праці сільських робітників колгосп "Комунарка" був і залишався одним з провідних господарств у районі.

За період післявоєнних  років в селі Вовчок були відбудовані: тракторна бригада, млин, зерноочисний тік, тваринницькі і свиноферми, столярна майстерня, олійня, зростав добробут жителів села, дякуючи добросовісному відношенню до праці, як на полях колгоспу та в особистому господарстві.

У 60 тих роках село Вовчок було від єднано від Ольгопільського району і приєднано до Бершадського. Колгосп "Комунарка" в 1963 році було реорганізовано І приєднано до колгоспу Шлях до комунізму. Його очолював Колісник Марко Гордійович. За цей період було побудовано дві молочно- товарних ферми, дитячий садок, школа, медпункт.

У 1998 році в ході реформування господарств З бригадного село Вовчок стало окремим господарством- ТОВ " 9 Травня" з головою правління М. Г. Кузьмишиним. Це сприяло соціальному та економічному розвитку села. З 2000 року господарство перейменовано в ТОВ «Світоч» на чолі з директором товариства Кельманом В. А.   Сьогодні на території села функціонує загальноосвітня школа 1 -2 ступенів, у якій навчають і виховують 12 педагогів підростаюче покоління. В селі працює фельдширсько-акушерський пункт, який обслуговує сільських жителів. Активно вирішуються соціальні проблеми села. Приділена увага торгівельній мережі, до послуг жителів « Магазин повсякденного попиту»



  • Теги:
  • брацлавський млин сало тваринництво
Цікаві фото
6 фото   
7 фото   
14 фото   
8 фото   
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Вовчок
Рябошапка Лук'ян Арсенович (1920) 1920 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 00.12.42. Похов. с. Сороків, Ленінградська обл.

З історії Бершаді
У важких умовах воєнного часу, відчуваючи гостру нестачу ремонтно-будівельних матеріалів і робочих рук, трудящі відбудовували підприємства. Під час масових суботників та недільників робітники й службовці розбирали завали каменю та цегли, в позаробочий час монтували устаткування, яке надходило все в більшій кількості від підприємств братніх республік. У короткий строк налагодили випуск продукції... Читати далі »
Головні новини Бершадщини
ВчораЗ метою підготовки достовірних списків виборців до позачергових виборів Президента України, які призначені на 25 травня 2014 року, відділ ведення Державного реєстру виборців Бершадської РДА...»»
29.03.14Минулої п’ятниці бершадці та делегація Вінницької області зустрічали делегацію з Кіровоградщини для здійснення передачі на Вінниччину Всеукраїнської естафети пам’яті «Слава визволителям України»....»»
22.02.14 Не те, щоб повалено чи по-звірячому розтрощено. Просто вранці його не було на звичному місці. На його місці встановлено прапор України із надписом "Бершадь".»»
13.02.14Минулого тижня в актовій залі Бершадської дитячої музичної школи імені Р.А. Скалецького відбулися урочистості з нагоди Дня Соборності та Свободи України. Використовуючи історичну довідку, глядачам...»»





Про село Вовчок

  • Лісниченська сільська рада
  • Всі телефони села Вовчок
  • Село Вовчок в новинах
  • Книга Пам’яті України. Село Вовчок

  • "Хлібороб"
Новини села Вовчок
  • Це і є справжній патріотизм

    05.04.14В громадах

    Відгукнувшись на заклик допомогти Збройним Силам України продуктами харчування, сільська рада с. Лісничого, бюджетні установи, школи взяли найактивнішу участь у благородній акції. Вже опівдні...

  • За крадені кіловати мало буде хати...

    26.03.14Людина і закон

    Так запевняють ті, хто вже впіймався, користуючись електроенергією поза лічильником. Незважаючи на те, що ремонти, модернізація електромереж ведуться у районі постійно, скарг на якість...

  • "Шанує Тараса Бершадський край"

    27.02.14Заходи

    Виставка під такою назвою відкрила цикл заходів у районному краєзнавчому музеї, присвячених 200-ій річниці з дня народження великого сина українського народу, геніального поета і самобутнього...

  • Підсумки соціальноекономічного та культурного розвитку Бершадського району за 2013 рік та перспективні напрями роботи на 2014 рік. Доповідь голови райдержадміністрації Михайла Бурлаки до звіту району

    13.02.14Нове в роботі

    Протягом 2013 року Бершадська райдержадміністрація в тісній співпраці з районною радою та органами місцевого самоврядування, при належній взаємодії з керівниками суб’єктів господарювання активно...

  • Сучасні медичні заклади Михайлівської дільниці

    22.01.14Відгуки

    Михайлівська дільниця віддалена від райцентру, але медична допомога жителям надається своєчасно та якісно. В структуру Михайлівської амбулаторії входить шість сіл, у кожному з яких є модернізований...

  • Кожній дитині – всебічний розвиток

    09.11.13Освіта і наука

    Саме під таким гаслом у нашій державі реалізуються соціальні ініціативи Президента України Віктора Януковича.

  • До Дня художника: «З народних джерел»

    21.10.13Знай наших

    Життєвий шлях Василя Леонтійовича Корчинського розпочався у Вовчку, в багатодітній хліборобській родині. Навчався, а потім працював.

  • Робочий візит до Лісничого

    03.10.13В громадах

    відбувся згідно з графіком виїзних прийомів. До складу територіальної громади входить також і Вовчок, тому очільника району цікавив стан справ і в цьому віддаленому селі. Сільський голова...

  • Щира допомога

    05.09.13Нам пишуть

    Людина часто буває слабкою і незахищеною перед обставинами. Особливо, коли це зовсім молода людина, чи багатодітна сім’я, чи сім’я, яка виховує дитину-інваліда, яка потрапила в скрутне становище. І...

  • Якщо потрібно викликати «швидку допомогу»

    22.06.13В громадах

    З початку нинішнього року в Україні набув чинності Закон №5081-VI «Про екстрену медичну допомогу», і «швидка» зажила за новими правилами. Закон багатообіцяючий і націлений на те, щоб знизити...

всі новини...»
Може бути цікаво

ВОВЧОК - Сторінка села Вовчок. Новини села Вовчок, фото. Все про Вовчок - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
«назад | вперед»
  • Продам детскую кроватку в хорошем состоянии Цена договорная.
    Продам детскую кроватку в хорошем состоянии Цена договорная.
    11.04.2014(098) 132-19-17
  • Продам коня і корову

    Продам коня і корову

    24.02.2014(067) 433-23-47
  • Шукаю порядного столяра для виготовлення міжкімнатних дверей у новий дім.

    Шукаю порядного столяра для виготовлення міжкімнатних дверей у новий дім.

    11.02.2014(097) 471-48-65
  • Надаю послуги з ведення бухгалтерського та податкового обліку

    Надаю послуги з ведення бухгалтерського та податкового обліку

    06.02.2014(098) 952-59-89
  • Термiново потрiбен бухгалтер

    Термiново потрiбен бухгалтер

    20.01.2014(097) 275-61-43
  • Продається будинок, межує зі сільгосп-технікою. Тел.: (098)922-50-34

    Продається будинок, межує зі сільгосп-технікою. Тел.: (098)922-50-34

    10.01.2014(097) 020-82-70
Всі оголошення Розмістити оголошення