This version of the page http://ntb.pstu.edu/index.php?id=33 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2014-04-05. The original page over time could change.
НТБ ПГТУ: Масові заходи

Головна
Про бібліотеку
Інформаційні ресурси ПДТУ
Інтернет-ресурси
Науковому працівнику
Інформаційне обслуговування
Культурно - просвітницька діяльність
Віртуальні виставки
Архів віртуальних виставок
Графік книжкових виставок
Масові заходи
Подаруй книгу бібліотеці
Контакти



Масові заходи

Просвітництво на всі часи - було, є і буде однією з корінних функцій університетської бібліотеки. Ми вважаємо цей напрям у нашій роботі дуже важливим, тому що освіта у вузі тісно пов'язана з вихованням та психологічною підтримкою студентів.

Університетська бібліотека пропонує вашій увазі мультимедійні культурно-просвітницькі програми, які націлені на підвищення освітнього, етичного та естетичного рівня студентів, на їх самоактуалізацію і організацію культурного дозвілля.

Мультимедійні програми це:

- всебічна розробка та висвітлення теми шляхом залучення різних ресурсів (фонди бібліотек ПДТУ і міста, Інтернет-сайти, відеоматеріали, музика);

- використання програми Power Point (пакета Microsoft Office) для найбільш оптимального представлення матеріалу;

- демонстрація розробленої програми за допомогою відеопроектора на екрані.

Крім мультимедійних програм бібліотека пропонує для проведення бесіди на тему «Творчий портрет письменника».

З питань організації культурно-просвітницьких заходів звертайтеся на абонемент художньої літератури (ауд. 1.207), або за телефоном  44-62-86 (зав. відділом – Лоліта Олександрівна Калашнікова, зав. сектором  культурно-просвітницької роботи Ольга Василівна Ткачова).

До вашої уваги пропонується матеріал з проспекту культурно-просвітницьких заходів, створений бібліотекою для кураторів груп.

МУЛЬТИМЕДІЙНІ КУЛЬТУРНО-ПРОСВІТНИЦЬКІ ПРОГРАМИ

Марін безсмертних чарівництво 

У програмі йдеться про великого мариніста, віртуоза пензля, який осягнув всі тонкощі зображення моря і отримав світове визнання, Івана Костянтиновича Айвазовського (1817 - 1900). На його картинах море і небо - це воістину чаклунський калейдоскоп найфантастичніших поєднань барв, відблисків, плям, які перебувають у вічному русі. Його шедеври прикрашають найвідоміші зібрання світу і є гордістю вітчизняної школи живопису. Творчість Айвазовського справила великий вплив на розвиток жанру пейзажу. За своє більш ніж шістдесятирічне творче життя він створив 6000 творів.

 У програмі використовуються неаполітанська музика, твори А. Дворжака. 

  Шалений і прекрасний світ Антоніо Гауді  

Ця програма про творця архітектурного обличчя каталонської столиці - Барселони, гордість іспанської землі, геніального зодчего і скульптора Антоніо Гауді (1852 - 1926). Ви отримаєте абсолютно незабутні враження від побачених шедеврів іспанського архітектора, чия творчість ознаменувала вищий розквіт іспанського модерну. Щоб в якійсь мірі зрозуміти неймовірну щедрість генія Гауді, пишне цвітіння придуманого ним стилю, - треба потрапити в історію каталонської землі та її столиці. Тут протягом тисяч років змішувалися народи, у вишукано-складний сплав зливалися культури Сходу і Заходу.

У програмі звучить музика М. де Фальї, Е. Гранадоса, Х. Родріго.

 

Реальність і надреальність Сальвадора Далі

Пропонуємо Вашій увазі захоплюючу розповідь про іспанського художника, основоположника сюрреалізму в живописі Сальвадора Далі (1904 - 1989). Картини та малюнки, відмічені нестримною фантазією і віртуозною технікою виконання, представляють собою фантасмагорії, в яких самим протиприродним ситуаціям і поєднанням предметів додана видима достовірність і переконливість.

У програмі використані фрагменти з фільму «Далі і кіно», музика New Stories (Highway Blues), віршований уривок з поеми С. Далі «Метаморфози Нарциса», представлені унікальні фотографії і, звичайно, його картини.  

 

Поезія світа Архипа Куінджі

Пропонуємо програму про нашого земляка, великого художника Архипа Івановича Куінджі (1841 - 1910). На його долю випали гучна слава і забуття, широка популярність і нерозуміння. Писали про Куінджі не надто багато, усна чутка про його мистецтво набагато ширше досліджень його творчості. У написаних про нього книгах більше привертала увагу незвичайна особистість художника, його несподівана біографія, ніж оригінальність і значення його творчості. Своєрідність долі Куінджі багато в чому визначила і характер його незвичайного мистецтва.  

У програмі представлені види старого Маріуполя, фотографії і портрети А. Куінджі, його картини. Супроводжується музикою С.Рахманінова.

В гостях у Шекспіра

Віртуальна екскурсія познайомить вас з шекспірівськими місцями, які стали об'єктом паломництва туристів з багатьох країн світу. Розповідь про життя Вільяма Шекспіра (1564-1616) супроводжується показом найбільш цікавих місць в його рідному місті Стратфорді та Лондоні. Шекспір ​​- одне з тих чудес світу, яким не перестаєш дивуватися. Створені чотири з зайвим сторіччя назад трагедії, історичні хроніки і комедії Шекспіра живуть дотепер, хвилюють і потрясають уяву глядачів.

У програмі використано кадри з фільму «Ромео і Джульєтта» Ф. Дзефіреллі, музика Куперена, Ф.Шуберта, К. Сен-Санса.

 

Передвижники: у пошуках правди і краси

Програма присвячена художникам Товариства Пересувних Художніх Виставок, яке стало ключовим моментом у розвитку російського мистецтва. Художники - передвижники стали, свого роду, символом російського живопису ХІХ століття. В їх рядах запалилися і навічно засяяли найяскравіші зірки живопису - Саврасов, Суріков, Рєпін, Левітан, Куінджі, Полєнов, Нестеров, Сєров і багато інших. Ці майстри підняли планку російського живопису на небачену досі висоту. Товариство розпалося в 1923 році, однак за час його існування значення живопису в житті суспільства досягло своєї кульмінації.

Лувр: магія уяви

У віртуальній екскурсії по одному з найбільших і найбагатших музеїв світу ви дізнаєтеся про наступне:

 ▫ історія Лувру (фортеця - королівський палац-музей);

 ▫ три богині Лувру (Ніка Самофракійська, Венера Мілоська, Джоконда);

 ▫ департаменти Лувру (найцікавіші колекції).

Для проведення екскурсії використовуються відеоматеріали з фільмів «Прогулянка по Лувру», «Прогулянка по Парижу», музика  Й.-С.Баха.

Вічно новий Ермітаж

Пропонуємо вам здійснити захоплюючу подорож у часі. Ми розповімо про те, як змінювалась протягом 250 років зовнішність Ермітажу, з чого все починалося, і що ми можемо побачити в сьогоденні. Розкішні палацові інтер'єри, в яких нині розташовані колекції музею Ермітаж, мають не тільки художню, але й історичну цінність. Полотна багатьох великих художників всіх країн і народів становлять одну з найбагатших мальовничих колекцій у світі. 

Для проведення екскурсії використовуються відеоматеріали з фільму «Ермітаж», музика    В.-А.Моцарта, Н. Паганіні, А.Вівальді, «Місячна соната» Л. Бетховена.

 

Софіївка - великий пам'ятник любові

Віртуальна екскурсія познайомить вас з одним із чудес України, шедевром паркового мистецтва - Софіївкою. Цю мальовничу місцевість називають казковою країною - настільки тут все незвичайно, поетично і прекрасно. Кожен, хто потрапляє сюди, переміщається в іншу епоху, в якій зупиняється плин часу. Навіть повітря тут якесь особливе, п'янке, просочене любов'ю, ніжністю, налаштовує на романтичний лад, що дає умиротворення і казкову легкість у почуттях, думках, бажаннях. «Софіївку» багато хто називає храмом природи, поемою з каменю, води, землі, архітектурних споруд і скульптур.

У програмі використана музика Ф. Шопена,      В.А.Моцарта, Д. Маріанеллі. 

Сонце Ренесансу

Пропонуємо Вашій увазі барвисту розповідь про одного з трьох титанів Високого Відродження, геніального живописця, що втілив вічне прагнення людини до краси і гармонії. Небагато імен в історії світового мистецтва мають таку привабливу силу, як ім'я Рафаеля (1483 - 1520). Надзвичайно важко говорити про художника, якому присвячені тисячі книг, а картини, створені ним, є окрасою і гордістю кращих музеїв світу. Ось вже п'ять століть Рафаель був і залишається для любителів мистецтва творцем ідеально прекрасних і разом з тим живих, повнокровних образів людей, що існують у щасливій гармонії з навколишнім світом.

У музичному оформленні використані композиції з альбому Enja «Day without rain».

Вогнем охоплена душа

Ця мультимедійна програма продовжує розповідь про титанів Високого Відродження і присвячена творчості незрівнянного Мікеланджело Буонарроті (1475 - 1564). Він був одним з найбільших творців в історії світової культури, в якому творчість і людяність, пристрасть і уява, громадянськість і майстерність злилися у прекрасній нерозривній єдності. Разом з Леонардо да Вінчі і Рафаелем, Мікеланджело складає тріаду найбільших світил, що з'явилися на горизонті мистецтва за всю християнську епоху. Варто лише одного разу побачити великі твори Буонарроті, і вони пройдуть з тобою через все життя.

У програмі використані сонети Мікеланджело, музика Баха, Бетховена, Моцарта.

Цикл бесід «Творчий портрет письменника»

Поєдинок із собою: І. Франко

 

Іван Франко - одна з найяскравіших постатей в українській історії - син сільського коваля досяг вершин світової культури і науки. Він був ніжним ліриком і сміливим бунтарем, витонченим літературним майстром і вченим енциклопедистом, першим з українських письменників, хто заробляв на життя літературною працею.

 

Життя аутсайдера: Д. Г. Лоуренс

 

Девід Герберт Лоуренс прожив неповних сорок п'ять років, але встиг залишити яскравий слід в англійській і світовій літературі. Найвідоміший його роман «Коханець леді Чаттерлей» свого часу викликав скандал, і сьогодні Лоуренс вважається «батьком» нового культурно-ідеологічного явища - «сексуальної революції» в літературі.  

 

Наша людина в Японії: Х. Муракамі  

 У літературному світі Харукі Муракамі називають «японським європейцем», його романи перекладені на 18 мов, а кожен новий стає бестселером. Його твори не мають напруженого сюжету, але той, хто увійшов у смак його стилістики, буде отримувати задоволення від усього, що виходить з під його пера, оскільки всі описи Муракамі робить майстерно, спостережливо, красиво, від його текстів буквально неможливо відірватися.

 

Незрівнянна Джейн: Д. Остін

 

 Мало хто з англійських класиків може зрівнятися за популярністю з Джейн Остін. Написані нею шість романів ознаменували початок нового реалістичного періоду англійської класичної прози, вони постійно перевидаються. За її творам створюються театральні постановки і кінофільми, один з них, «Гордість і попередження» широко відомий у нас.

 

Життя як магічний театр: Д. Фаулз 

 Джон Фаулз в кінці ХХ століття став одним з найвідоміших у світі сучасних письменників Великобританії. Фаулз - романіст, есеїст, майстер багатоголосової розповіді і навмисно подвійної кінцівки. Найвідоміші його романи «Коханка французького лейтенанта», «Колекціонер» і «Волхв», який став вже культовим.

 

У пошуках живої душі

 (До 200 - річчя М. В. Гоголя) 

 

Гоголь - автор безсмертних творів: «Ревізор», «Вечори на хуторі поблизу Диканьки», «Тарас Бульба», «Мертві душі», петербурзькі повісті. «Видимый миру смех сквозь незримые, неведомые ему слёзы» - так визначив він пафос своєї творчості. Життєвий і творчий шлях Гоголя та його трагічна доля до цих пір є загадкою, яку розгадує не одне покоління дослідників.

 

 Голос втраченого покоління

 (Еріх Марія Ремарк) 

 

Ремарка хвилювали найгостріші проблеми ХХ століття - війна і фашизм. У нього не було засобів їх зупинити, але він вмів їх ненавидіти і протиставляв їм непереможену людську гідність, великодушність і порядність, мужність і вірність, дружбу і любов, все те, що є головними цінностями людського життя. Романи Ремарка саме про це.

 

Життя сера Артура Конан Дойла 

 Мільйони людей в усьому світі зачитуються пригодами Шерлока Холмса, доктора Ватсона, професора Челленджера. Але не менш дивна біографія їх творця, доктора медицини, мандрівника, який об'їздив весь світ, спортсмена та військового журналіста сера Артура Конан Дойла, що вклав в свої твори аналітичний розум, британську розсудливість, великі знання, почуття гумору і свій життєвий досвід. 

 

Лампада чистая любви

 

Це розповідь про жінок, що залишили глибокий слід в серці Олександра  Сергійовича Пушкіна.  Саме завдяки їм скарбниця світової літератури збагатилася незрівнянними  шедеврами любовної лірики, що вражають нас силою та глибиною почуття. Це погляд у минуле, яке продовжує хвилювати нас і сьогодні.

Інформаційні ресурси ПДТУ





Передплачені бази даних


Діючі тестові доступи



Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Короленка Наукова бібліотека Маріупольського державного університету Електронна бібліотека України
Карта сайту http://ntb.pstu.edu © 2011-2014