This version of the page http://imi.org.ua/stat/about/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2014-03-27. The original page over time could change.
Про нас - Інститут Масової Інформації

Про інститут масової інформації

  • Місія
  • Бачення
  • Діяльність
  • Організаційна структура
  • Річний звіт

 

МІСІЯ

Сприяння становленню громадянського суспільства в Україні, шляхом розвитку якісної журналістики, медіа грамотності населення та доступу до публічної інформації.  

 

БАЧЕННЯ

Успішний розвиток України не можливий без формування міцного та дієвого громадянського суспільства, що забезпечить внесок громадян у вдосконалення організації суспільного життя, створить умови для формування альтернативних політичних еліт та їх конкуренції на основі професійних та моральних якостей, сприятиме ініціативі громадян, відповідальності та прозорості влади.

Одними з основних проблем у формуванні в Україні громадянського суспільства є відсутність в суспільстві мотивації до застосування механізмів та знання позитивних прикладів функціонування громадянського суспільства. Це зумовлює необхідність у забезпеченні високого рівня поінформованості громадян щодо всіх аспектів функціонування громадянського суспільства зокрема діяльності існуючих його осередків в Україні.

Існує дві основні причини низької поінформованості громадян:

–     невідповідний рівень роботи ЗМІ, що є наслідком як умов функціонування ЗМІ так і їх професійного рівня.

–     низький рівень медіа-грамотності населення, що зумовлює низький попит на інформаційні канали необхідні для формування громадянського суспільства.

Згідно з баченням ІМІ громадянське суспільство буде якісно і динамічно розвиватись якщо будуть ліквідовані зазначені проблеми  інформаційного сприяння його становленню, що можливо за умов, коли будуть забезпечені:  

1)    якісна робота ЗМІ, зумовлена:

–     відповідними умовами праці журналістів в плані дотримання їх прав та свобод, та сприятливого законодавчого поля їх діяльності.

–     високим професійним рівнем журналістики, вираженим у використанні інноваційних підходів, дотримані журналістських стандартів та журналістської етики

2)    високий рівень медіа-грамотності населення, виражений у:

–     широкому застосуванні громадянами права на збір, використання та поширення інформації; 

–     високому попиті громадян на канали об’єктивної та збалансованої інформації, та на такі, що сприяють становленню громадянського суспільства.

 

ДІЯЛЬНІСТЬ

Для реалізації своєї місії ІМІ працює у двох відповідних напрямках:

1)     Підвищення якості роботи ЗМІ;

2)     Підвищення медіа грамотності населення.

1)     З метою підвищення якості роботи ЗМІ, ІМІ:

а)     Здійснює моніторинг дотримання прав журналістів та умов роботи ЗМІ.

Моніторинг проводиться шляхом пошуку інформації в інформаційному просторі, а також  через повідомлення від журналістів  телефоном та електронною поштою.

На основі даних моніторингу ІМІ:

– здійснює захист журналістів шляхом надання правових консультації, ведення справ у судах, поширення інформації про порушення серед правозахисних організації України та світу.

– ініціює зміни до законодавчого регулювання діяльності медіа, розробляє нормативно правові акти та лобіює їх втілення.

 б)    Здійснює моніторинг  дотримання журналістських стандартів.

Моніторинг проводиться шляхом експертної оцінки матеріалів, що виходять у національних та регіональних друкованих ЗМІ.

На основі даних моніторингу  ІМІ:

– проводить дорадчо-просвітницьку роботу з журналістами, вказуючи на недоліки та шляхи їх подолання.

– здійснює прямий вплив на ЗМІ через інформування про порушення відповідних органів влади та через оприлюднення рейтингів якості ЗМІ.

2)     З метою формування медіа-грамотності населення ІМІ:

На основі даних моніторингу дотримання журналістських стандартів готує інформаційно-аналітичні матеріали щодо фактів, причин та наслідків порушення стандартів Українськими ЗМІ та поширює відповідні матеріали через ЗМІ, емейл розсилки, соціальні мережі, контакти з партнерами.

Здійснює моніторинг використання громадянами права на доступ до публічної інформації.

Моніторинг проводиться шляхом збору інформації про активність надсилання громадянами інформаційних запитів та відповідей на них органами державної влади. Збір інформації відбувається через співпрацю з партнерськими мережевими організаціями, через роботу гарячої телефонної та он-лайн ліній  а також через надсилання інформаційних запитів та звернень до органів державної влади.

На основі даних моніторингу ІМІ проводить інформаційно просвітницькі компанії серед населення та чиновників шляхом підготовки відповідних інформаційно-аналітичних статей, брошур, буклетів та поширення їх через ЗМІ, соціальні мережі, емейл розсилки та контакти з партнерами.

 

Фінансування Громадської Організації «Інститут Масової Інформації» у 2010р.

Річний звіт Інституту масової інформації за 2012 рік (короткий опис)

 

Пропонуємо до Вашої уваги короткий опис річного звіту нашої організації за 2012 рік. У ньому Ви знайдете основну інформацію про проекти, які ми виконували, та результати, які змогли досягти. Щиро дякуємо всім ґрантодавцям, за допомогою яких ми змогли працювати на користь свободи слова в Україні. 

 

«Моніторинг друкованих ЗМІ, захист прав журналістів та організаційного розвитку»

Інститут масової інформації в 2012 році продовжив виконувати проект  з моніторингу друкованих ЗМІ, захист прав журналістів та організаційного розвитку за підтримки проекту «У-Медіа».

У рамках проекту проводиться моніторинг 6 друкованих ЗМІ (журнали «Корреспондент», «Український тиждень», газети «Сегодня», «Факты», «Коментарі» та «Комсомольская правда в Украине» та 4 інтернет-видань («Обозреватель», «Лига», «Лівий берег» та УНІАН) на предмет дотримання журналістських стандартів та розміщення замовних матеріалів.

Метою проекту є сприяння свободі слова та незалежності ЗМІ, підвищення організаційної спроможністі українських ЗМІ та ГО.

Результати моніторингу оприлюднені на сайті ІМІ. Також вони щомісяця надсилаються до ЗМІ, громадських організацій, до інших зацікавлених організацій. Результати моніторингів  є базою для написання журналістами ІМІ аналітичних статей та блогів, використовуються українськими журналістами для підготовки власних матеріалів. Обізнаність громадян України про явище «джинси» значно виросла у порівнянні з 2010 роком. Це сприяло поразці на виборах до парламенту 28 жовтня 2012 року політичних сил, що зловживали розміщенням замовних матеріалів («джинси»). Ініційований ІМІ 2-місячний конкурс «Лови «джинсу»!» показав, що громадяни України не задоволені якістю місцевої преси, яка у період виборчої кампанії розміщує лише замовні матеріали.

Проектна діяльність також передбачала правову підтримку журналістів. На сайті ІМІ створені рубрики «Консультації» та «Медіа-право», де медіа-юристи інформують про права журналістів.

Активна позиція ІМІ в рамках громадянської адвокаційної кампанії перешкодила поверненню до Кримінального кодексу України статті про кримінальну відповідальність за наклеп.

ІМІ продовжує працювати над підвищенням власної організаційної спроможності.

 

«Преса та влада: моніторинг порушень прав журналістів»

Інститут масової інформації продовжує в 2012 році реалізовувати проект «Преса та влада: моніторинг порушень прав журналістів» за підтримки Національний фонд на підтримку демократії (NED - The National Endowment for Democracy).

Проектна діяльність передбачає відслідковування, систематизації та упорядкуванню фактів, що стосуються перешкоджанню діяльності журналістів, нападів та тиску на них, затримань та арештів. Термін реалізації проекту - 1 липня 2012 р. - до 30 червня 2013 р.

ІМІ проводить вже понад 12 років щомісячний моніторинг порушень прав журналістів. Результати за 2012 рік розміщені на сайті ІМІ у рубриці «Барометр свободи слова». У 2012 році ІМІ зафіксував рекордне збільшення випадків порушень прав журналістів за всі роки незалежності України – 406 випадків.

Як результат цього моніторингу щороку ІМІ видає Бюлетень «Хроніка свободи слова». Експерти та журналісти ІМІ збирають та впорядковують інформацію про випадки перешкоджання журналістській діяльності за критеріями:

- арешти, затримання; - побиття, напади, залякування та нові елементи в цих фактах; -перешкоджання виконанню професійних обов’язків та цензура; - економічний, політичний та непрямий тиск; - судові позови проти журналістів. ІМІ відслідковує також процеси задавнених судових справ щодо убивств журналістів (Григорія Ґонгадзе та Василя Климентьєва).

ІМІ систематично поширює інформації про порушення прав журналістів, що сприяє консолідації журналістського середовища, взаємодопомозі. ІМІ є активним учасником громадського руху «Стоп цензурі!» , який об’єднає понад 100 українських журналістів.

 

Проект «Блогери проти корупції»

Інститут масової інформації в 2012 році почав реалізовувати проект "Блогери проти корупції". Грантову підтримку проекту надає  Міжнародна правозахисна організація Freedom House у рамках проекту від Міністерства закордонних справ Норвегії. Термін реалізації даного проекту  - 16 серпня 2012 р. - 15 квітня 2013 р.

Мета проекту створити мережу журналістів та громадських активістів з різних регіонів України та забезпечити їм Інтернет-ресурс «Ні корупції!»  для публікації розслідувань про факти корупції та зловживання владою на місцях.

На першому етапі проекту було проведено 4 дводенні тренінги у Тернополі, Луганську, Херсоні, Києві. 56 молодих громадських активістів та журналістів брали активну участь тренінгах та згодом продовжили участь у проекті як автори блогів на ресурсі «Ні корупції!»

Серед тренерів були відомі в Україні журналісти, які спеціалізуються на розслідувальній журналістиці: Мустафа Найєм («Українська правда»), Олексій Шалайський («Наші гроші»), Андрій Марусов (Центр політичних студій та аналітики), Олег Єльцов ( засновниу сайту «Україна кримінальна»), Ольга Бурда (медіа-експерт) та медіа-юристи Роман Головенко та Дмитро Чоповський.

Теми тренінгів  ("Журналістське розслідування: особливості жанру"; "Як отримати інформацію та документи: запити та пошук"; "Розслідування корупційних схем"; "Розслідування державних закупівель"; "Як отримати інформацію з офшорних зон") викликали велике зацікавлення в учасників. Як було відзначено у відповідях на опитування після тренінгу, учасники вважають, що написання журналістських розслідувань може змінити на краще ситуацію з корупцією у їхньому регіоні (80%), що за допомогою презентованих та тренінгу способів та інструментів можна провести багато журналістських розслідувань (70%)

22 жовтня 2012 року у Києві відбулася презентація Інтернет-ресурсу «Ні корупції!». Його створено на платформі Wordpress, власник домену Freedom House. Редактором сайту є відомий журналіст-розслідувач Сергій Кузін (співавтор резонансної книжки «Донецька мафія»). Сайт постійно оновлюється блогами та новинами про зловживання місцевих посадовців.

 

 

Annual Report for 2012

of the Institute of Mass Information

We provide brief description of the Annual Report of our organization for 2012. There you can find the main information about fulfilled projects and achieved results. We are grateful to all Grantors for their support that helped us to improve the situation with freedom of speech in Ukraine.

Monitoring of Printed Media, Protection of Journalists' Rights and Organizational Development

In 2012 Institute of Mass Information continued to realize the project on monitoring of printed Media, protection of journalists' rights and organizational development with the support of U-Media.

Within the framework of the project IMI conducted Мonitoring of Journalist Standards and Publishing Sponsored Materials in 6 National printed Media (Facty, Segodnis, Komsomolskaya Pravds v Ukraine, Correspondent, Ukrainskyi Tyzhden and Commentari) and in 4 Internet publications (Liha, UNIAN, Livyi Bereh and Obozrevatel).

The aim of the project was promotion of freedom of speech and independence of Media, strengthening of organizational abilities of Ukrainian Media and NGOs.  

Monitoring results can be found at the IMI site. They are also sent every month to Media, NGOs and other interested organizations. Monitoring results are the basis for writing analytical articles and blogs by IMI journalists and they are also used by Ukrainian journalists for preparation of their own materials. Awareness of Ukrainians about a phenomenon of Jeansa has increased in comparison to 2010. This fact contributed to the defeat of political forces that abused the usage of Jeansa during the elections on October, 28, 2012. IMI initiated 2 months course Catch Jeansa! that showed that Ukrainian people are not satisfied with the quality of the  local press that during election campaign published only sponsored materials.

Project activities  also meant legal support of journalists. At ІМI site there are such headings as Consultations and Media-Law, where Media lawyers inform about journalists' rights.  

Active position of IMI in the advocacy campaign prevented adoption of Defamation Law to the Criminal Code of Ukraine.

ІМІ continues to work on the strengthening of its own organizational abilities.

Press and Authority: Monitoring of Violations of Journalists' Rights

In 2012 Institute of Mass Information continues to realize the project Press and Authority: Monitoring of Violations of Journalists' Rights with the support of The National Endowment for Democracy (NED).

Project activities are directed at monitoring, systematizing and arranging facts, associated with the obstruction to journalists' activities, attacks, arrests and pressure on them. The terms of the project are July, 1, 2012 – June, 30, 2013.  

For more than 12 years ІМІ has been monitoring the violations of journalists' rights. The results for 2012 are posted at the IMI site under the heading Freedom of Speech Barometer.  In 2012 IMI recorded a record growth of he violations of journalists' rights cases in comparison to all years of the independence in Ukraine (406 cases).

On the basis of these results of this monitoring IMI yearly published the Bulletin Timeline of Freedom of Speech. IMI experts and journalists collect and arrange information about all cases of obstruction to the journalists' activities according to the following criteria:  

-        arrests and detentions;

-        attacks, assaults, intimidation and new elements in these facts;

-        obstruction to professional activities and censorship;

-        economic, political and indirect pressure;

-        Court appeals against journalists.

ІМІ also follows the processes of long-term legal cases regarding killing of journalists (Georgiy Gongadze and Vasyl Klymentiev.  

ІМІ systematically spreads information about violations of journalists' rights that promotes consolidation of journalists' community and mutual support. ІМІ is an active member of the public movement Stop Censorship! that unites over 100 Ukrainian journalists.

Bloggers against Corruption Project

In 2012 Institute of Mass Information started realization of the project Bloggers against Corruption. The project is supported by the grants of the International Human Rights organization Freedom House in the framework of the Ministry of Foreign Affairs of Norway. The terms of this project are August, 16, 2012 – April, 15, 2013.

The aim of the project is to create a network of journalists and public activists in different regions of Ukraine and to provide them with the Internet resource  No to Censorship! For publishing investigations on corruption and local abuse of the authorities.

On the first step of the project we conducted four two-day trainings in Ternopil, Luhansk, Kherson and Kyiv. 56 young public activists and journalists participated in these trainings and consequently they participated in the project as the authors of blogs at the resource No to Corruption!

Among the trainers there were famous Ukrainian journalists, who specialize in investigative journalism: Mustafa Naem (Ukrainska Pravda), Oleksiy Shalayskyi (Nashi Hroshi), Andriy Marusov (Center of Political Studies and Analytics), Oleh Yeltsov (a founder of the site Criminal Ukraine), Olha Burda (Media expert), Roman Holovenko and Dmytro Chopovskyi, media lawyers.  

Тhe topics for trainings caused great interest among the trainees and they were the following: Journalist Investigation: peculiarities of genre; How to get information and documents: inquiries and search; Investigation of corruption schemes; Investigation of State procurement; How to get information from the offshore zones. After the trainings the participants completed the questionnaires and wrote that they are sure that writing journalist investigations can improve the situation with the corruption in their region (80%), and that with the help of the presented during training tools and ways it is possible to organize many journalist investigations (70%).

On October, 22, 2012, in Kyiv there was a presentation of the Internet resource No to Corruption! It was created on the platform of Wordpress (Freedom House is a domain owner). Serhiy Kuzin, a famous journalist-investigator and also a co-author of a resonant book Donetsk Mafia, is an editor of the site. The site is constantly updated with blogs and news about abuse of power by local officials.

Фінансовий звіт ІМІ за 2013 рік

У 2013 році ІМІ отримав надходження у розмірі 2 389 512,49 грн (два мільйони триста вісімдесят дев’ять тисяч п’ятсот дванадцять гривень і 49 копійок):
— від U-Media Internews Network Inc. — 1 334 287,71 (55,84%);
— від проекту MATRA — 378 000,00 грн (15,82%);
— від Freedom House — 319 033,77 грн (13,35%);
— віл National Endowmant for Democracy (NED) — 209 096,88 грн, (8,75%);
— від Посольства США — 79 930,00 грн (3,35%);
— від IFEX — 53 792,89 грн (2,25%);
— від ІСАР «Єднання» 9 782,40 грн (0,41%);
— від «Репортерів без кордонів» — 5 588,84 грн (0,23%).
Витрати ІМІ у 2013 році склали 2 078 699,36 грн (дві тисячі сімдесят вісім тисяч шістсот дев’яносто дев’ять гривень 36 копійок). З них:
— заробітні плати та гонорари, в тому числі податки — 1 338 196,13 грн (64,38%);
— консультанти, дописувачі, експерти — 434 832,96 грн (20,92%);
— оренда офісу — 129 250,00 грн (6,22%);
— розвиток — 53 397,50 грн (2,57%);
— публічні заходи — 51 773,00 грн (2,49%);
— веб-розробки — 19 742,80 грн (0,95%);
— обладнання — 17 622,01 грн (0,85%);
— кампанії — 15 920,00 грн (0,77%);
— офісні витрати — 13 602,84 грн (0,65%);
— інші витрати — 4 362,12 грн (0,21%).
На рахунках ІМІ на діяльність у 2014 році зараз знаходиться 310 813,13 грн (триста десять тисяч вісімсот тринадцять гривень 13 копійок).

 

ОРГАНІЗАЦІЙНА СТРУКТУРА

ІМІ створений 10 жовтня 1995 року. Свідоцтво про реєстрацію отримане 20 лютого 1996 року. Код неприбутковості (0006) присвоєний 21 серпня 2004 року.

З метою ефективної реалізації заходів спрямованих на досягнення місії ІМІ діяльність організації структурована за відповідними напрямами закріпленими за структурними підрозділами організації.

Відділ інформації аналітики та моніторингу здійснює :

–     Моніторинги дотримання прав журналістів;

–     Моніторинг дотримання журналістських стандартів;

–     Моніторинг використання громадянами права на доступ до публічної інформації

–     Розсилку даних та аналізу результатів моніторингів через сайт ІМІ екаунти ІМІ в соціальних мережах емейл розсилки.

–     Популяризацію діяльності організації

 

Правовий відділ здійснює:

–     Юридичні консультації;

–     Ведення справ в судах;

–     Вдосконалення правової бази діяльності медіа;

–     Написання запитів та звернень до органів державної влади.

–     Надання експертних коментарів щодо результатів моніторингів ІМІ.

 

Відділ координації, планування та розвитку здійснює:

–     Сприяння керівництву у оперативному та стратегічному  плануванні діяльності організації;

–     Пошук ресурсів для реалізації місії організації;

–     Контроль за дотриманням внутрішніх правил політик і процедур в організації  їх доробка та вдосконалення;

–     Впровадження інновацій в організації роботи, продуктах та  послугах ІМІ;

–     Підготовка внутрішніх звітів  діяльності організації.

 

Фінансовий відділ здійснює:

–     Бухгалтерський облік діяльності організації;

–     Підготовка фінансових звітів проектної діяльності організації;

–     Контроль та планування фінансових потоків;

–     Забезпечення публічної прозорості фінансової діяльності організації.

 

 

  

ENG

Dear colleagues!

The Institute of Mass Information is Kyiv-based non-governmental organization which has for an object to defend the journalists’ rights, to upgrade their professional skills, to consolidate press freedom in Ukraine.

The latest developments confirmed that some single incidents of attacks and pressure on the press freedom have turned into a persistent offensive. The journalists’ efforts to stop it are not always successful. Sometimes we do not have sufficiently resources inside Ukraine to find solution for one or another issue.

So we launch the English-language blog which is going to be continuously updated and from which you could be informed in detail and promptly of what is happening in mass media in Ukraine. We expect to arouse interest of our colleagues abroad, international press freedom organizations, other institutions, all who seek to find Ukraine freedom of expression safe and steadfast. Besides the news on violations of press freedom you will find here some other extensive reports and analyses of press freedom in Ukraine. We expect this blog is to become an interactive platform to debate these sensitive issues.

FR

Chers collègues!

L’Institut des mass media est une organisation non-gouvernementale à Kiev qui s’est fixée pour objective de défendre les droits des journalistes, d’améliorer leur niveau professionnel, de renforcer la liberté de la presse en Ukraine.

Les tout derniers événements ont démontré que les incidents où l’on a vu les journalistes et les média faisant face à la pression ou subissant les agressions ont pris proportions d’une large offensive. Les efforts des journalistes de faire changer les choses de façon radicale ne réussissent pas toujours. Parfois, il ne suffit pas d’agir uniquement à l’intérieur du pays pour résoudre tel ou tel problème.

Or nous lançons un blog francophone qui va être réactualisé en continu et où vous puissiez trouver des informations rapidement et en détail sur ce qui se passe dans les média en Ukraine. Nous esprérons que ce blog suscite l’intérêt chez nos collègues à l’étranger, des organisations internationales qui défendent la liberté de la presse et autres institutions qui aspirent à voir en Ukraine un pays où la liberté d’expression est inattaquable. A part des actualités, vous y trouverez des dossiers et des papiers analytiques sur le sujet de la liberté de la presse. Nous espérons que ce blog devienne une platforme interactive pour discuter ce sujet sensible.