This version of the page http://kpi.ua/sport (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2014-03-21. The original page over time could change.
Центр фізичного виховання та спорту НТУУ "КПІ" | Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут" 

МапаРозкладe-КампусПоштаВеб-камериWIKIРадіо КПІБібліотекаПослуги

Ви є тут

Центр фізичного виховання та спорту НТУУ "КПІ"

Директор: Матлавс Андріс Феліксович
Адреса ЦФВС (Спорткомплекс НТУУ “КПІ”, корпус № 24 НТУУ “КПІ”): вул. Верхньоключова, 1/26
Тел.: 456-40-46, телефон бухгалтерії: 456-33-43

У Національному технічному університеті України "КПІ" історично склалися славні спортивні традиції, які підтримувались і збільшувались протягом усієї історії вузу.

Вже в 1908 році професори Плотніков, Делоне, викладач Кованько, інженер-технолог Тананаєв побудували в інститутському парку майданчик і організували гурток гри у городки, лапту й інші ігри. З часом до участі у гуртку почали приєднуватись і студенти. З 1910 року в гуртку стали займатися й іншими видами спорту: легкою атлетикою, гімнастикою, фехтуванням, боксом, плаванням, боротьбою, вітрильним спортом, ковзанами та лижами. Скоро спортивний гурток КПІ став найсильнішим у Києві і користувався заслуженою славою. Пізніше прийшло захоплення футболом. Створювалися футбольні команди, які тренували колишні гравці київського "Динамо".

У повоєнні роки КПІ став провідним вузом у постановці фізичного виховання і спорту серед вузів колишнього СРСР. Викладачі та спортсмени брали участь у значній кількості командних і індивідуальних змагань; у його стінах навчалися такі видатні спортсмени та тренери, як В.Лобановський, Олімпійська чемпіонка з гімнастики Л.Латиніна, Олімпійський чемпіон з веслування С.Нікольський, призер світової першості з веслування А.Мариськіна та інші. Деякі з них тепер представляють Україну і місто Київ за кордоном.

До програм вищих учбових закладів фізичне виховання як предмет було включене тільки у 1929 році. Кафедра фізичного виховання НТУУ “КПІ” (на той час Київський індустріальний інститут) створена у 1934 році. 3 1954 року відділення футболу в КПІ стало самим масовим. Навесні і восени проводились змагання між футбольними командами курсів і факультетів. Збірні команди брали участь у першості вузів міста й України.

У 1960 році за ініціативою завідувача кафедри фізвиховання Каленчука С.І.; вперше на Україні навчальний процес із фізичного виховання було перебудовано за принципом спортивної спеціалізації.

З 1978 по 1985 рік кафедра фізичного виховання вимушено повернулась до занять з академічними групами (в зв'язку із зменшенням навчальної бази).

Але після закінчення в 1985 році, будівництва й оснащення сучасної спортивної бази великого спортивного комплексу з двома басейнами, залами важкої атлетики, аеробіки, боротьби та боксу, спортивних ігор, гімнастики, кафедра проводить заняття, які мають спортивну спеціалізацію.

За останні 20 років на кафедрі фізичного виховання накопичений багатий досвід з організації спортивно-масової роботи на факультетах і навчальних відділеннях з різних видів спорту, проведено науково-методичне обґрунтування навчально-тренувального процесу для студентів всіх спеціальностей НТУУ “КПІ”, підготовлено і опубліковано низку науково-методичних розробок, патентів на винаходи, посібників, монографій, навчальних і робочих програм з фізичного виховання.

Кафедра фізичного виховання проводить навчальну роботу зі студентами всіх факультетів НТУУ “КПІ” (близько 700 академічних груп) у вигляді практичних занять з 14 видів спорту. Студенти з вадами здоров'я займаються за спеціальними науково-обґрунтованими методиками на спеціальному медичному відділенні кафедри фізичної реабілітації.

На заняттях з фізичного виховання студенти отримують прикладні знання, вміння, навички стосовно спортивно-масової та професійної діяльності за напрямками навчання технічних та гуманітарних факультетів НТУУ “КПІ”. Крім того, студентам подається матеріал з “Валеології” у вигляді лекцій та бесід.

Кафедра фізичного виховання сумісно з кафедрою спортивного вдосконалення організовує та проводить спортивно-масову роботу на факультетах НТУУ “КПІ”:

  • проведення різного рівня змагань з різних видів спорту, зокрема першості НТУУ “КПІ”;
  • проведення спартакіади НТУУ “КПІ”;
  • проведення майстер-класів з різних видів спорту;
  • проведення місячника здорового способу життя.

Фахівці кафедри фізичного вдосконалення крім спортивно-масової роботи організують та проводять тренування збірних команд з багатьох видів спорту, які представляють НТУУ “КПІ” як у нас в країні, так і за її межами на престижних змаганнях різного рівня. Заняття відбуваються у побудованому у 1983 році за оригінальним проектом спорткомплексі, який включає в себе 2 басейни, 2 сауни, 8 спортивних залів, тир для кульової стрільби, великий стадіон, футбольне поле з штучним покриттям та тренувальне поле для гри в регбі.

закрити
Вхід до електронної пошти НТУУ "КПІ"

закрити
Радіо НТУУ "КПІ" Авторські програми Група Вконтакті
закрити

Авторські програми на радіо КПІ

  • Афіша
  • Вільна каса
  • ДуровНЕпришел
  • Ёлки-палки
  • ЛітБлог КПІ
  • Овочі режиму
  • По душам
  • Рок Школа
  • У кіно з Вікою
  • ФаСоль
закрити

Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.

НТУУ «КПІ» Вхід до системи
закрити

Департамент навчальної роботи

Розклад занять Розклад сесії Розклад для викладачів
закрити

Електронні платежі

Оплата за гуртожиток Послуги зв'язку Оплата квитків
закрити

Бібліотека

Сайт бібліотеки Каталог Електронний архів