This version of the page http://ivankiv.cspr.info/2014/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2014-03-14. The original page over time could change.
Центр «Довір'я», м.Іванків » 2014

Підготовка тренерів — «Як стати успішним»



Підготовка тренерів за програмою для молоді «Як стати успішним»

27 лютого у м. Києві пройшла супервізійна зустріч тренерів з 13 регіонів України за програмою «Як стати успішним» в рамках проекту «Впевнений старт: програма соціальної інтеграції молоді, позбавленої батьківського піклування», спрямованого на створення системи підготовки та супроводу молоді в період переходу до самостійного життя. Проект впроваджується партнерством «Кожній дитині» спільно зі Швейцарським бюро Міжнародної соціальної служби. Зустріч проходила з метою аналізу досягнень та труднощів учасників у проведенні тренінгів для молоді, отримання консультацій та рекомендацій від експертів навчальної програми.

Розпочалася робота з презентацій результатів проведеної тренерами роботи з молоддю протягом грудня 2013 року – лютого 2014 року. Працюючи в парах та групах, учасники проаналізували досягнення та труднощі тренерів і шляхом мозкового штурму розглянули шляхи подолання труднощів під час проведення тренінгів. У ході роботи були використані тренінгові вправи та мотиваційний синквейн.

Друга половина робочого дня розпочалася інформацією про управління груповою динамікою під час тренінгу. Також учасники мали можливість обговорити пропозиції та рекомендації щодо змін та доповнень тренінгових модулів Програми.

На завершення організатори ознайомили з подальшою співпрацею та на всіх учасників чекали приємні сюрпризи.

Практичний психолог Ольга Гаркуша

Автор: Андрій |  Рубрика: 1. Новини, 2. Все про центр, 3. Діяльність центру

Тренінг для національних меншин та волонтерів



В рамках проекту «Багатство в різноманітті»

18 лютого 2014 року в ЦСПР проведено тренінг «Мобілізація національних меншин та вразливих груп у громаді» для 22 волонтерів та викладачів гуртків, активістів проекту «Багатство в різноманітті», представників національних меншин Іванкова. Мова йшла про взаємозв’язок різних етнічних груп в громаді, мобілізацію ресурсів, роль волонтерів у будь-якій справі, толерантність, попередження конфліктів у багатокультурному середовищі.

Також було обговорено поточні питання проекту «Навчальні гуртки для національних меншин та вразливих груп», реалізація якого розпочата «Центром розвитку громади». Мета проекту — сприяти включенню в життя громади представників національних меншин та вразливих груп шляхом створення та проведення навчальних гуртків. Серед головних завдань: організація роботи навчальних гуртків для представників національних меншин та вразливих груп; мобілізація представників національних меншин та вразливих груп для покращення якості свого життя; підвищення рівня поінформованості членів громади про культури національних меншин, що проживають в смт. Іванків.

Даний тренінг – це чергова ланка в процесі навчання громади, яке супроводжує весь процес втілення методу соціальної мобілізації. Шляхом навчання люди розуміють, як працювати більш ефективно, знайомляться з успішними моделями досягнення цілей в інших громадах, вчаться досягати консенсусу під час спільного діалогу.

Автор: Андрій |  Рубрика: 1. Новини, 2. Все про центр, 3. Діяльність центру, 6. Співпраця, РЕСУРСНИЙ ЦЕНТР ГУРТ

“Гробить” нас і неувага до здоров’я…



Про це у повний голос «кричать» медики. В даному випадку – онкологи. І вони, очевидно, кваліфіковано «закричать» ще й на сторінках «Трибуни праці». Про це домовились на минулому тижні, обговорюючи за «круглим столом» проблему помітного зростання кількості онкологічних захворювань у нашому районі.

Я – журналіст, не лікар. Але доступними засобами – через газету – теж зобов’язаний привертати увагу земляків до цього питання. Адже воно все більше постає у всій своїй неприхованій жорстокості: саме дана хвороба «з’їдає» чим далі, тим більше наших людей. Хоча ці страшні темпи можна пригасити. І знаєте, кому й чим? Не лише лікарям, а й самому населенню – ранньою діагностикою, тобто виявленням передракових станів і хвороби на самому її початку розвитку. Тільки так можна уникнути багатьох неминучих смертей – небажаних нікому, не попереджених своєчасно.

Ось деякі факти, що прозвучали на згадуваній зустрічі керівників і лікарів ЦРЛ, Центру первинної медико¬санітарної допомоги, Іванківської амбулаторії загальної практики – сімейної медицини, райСЕС з керівниками РДА і райради. Ці факти – дуже тривожні.

Починаючи з 2012 року, показники онкозахворюваності в районі стали перевищувати середньообласні. На сьогодні в нас зареєстровано 837 дорослих і одну дитину, хворих на різні види раку. За 2013 рік вперше цю недугу діагностовано в 116 чоловік. Найбільше вражаються нею жіночі статеві органи, молочна залоза, шкіра та органи травлення .

Що найбільше тривожить – у дуже багатьох випадках з моменту виявлення хвороби і до смерті людини минає… менше року! Це дуже поганий і красномовний показник, кажуть медики. Адже свідчить про занедбаність в цих людей хвороби: виявлена на останніх стадіях, вона вже невиліковна! Хоча діагностування передракових станів і ранній початок лікування цього захворювання дає, в основному, шанси, іноді – великі, на успішний результат. Тобто, на продовження життя людей, позбавлення багатьох від неминучих тяжких страждань.

У ході розмови звучали приголомшливі факти. Так, торік під час організованої доставки в райполіклініку для профогляду лікарями півтора десятка мешканців Пісківської сільради у 8 з них діагностували… туберкульоз!… А інший лікар навів ще свіжіший приклад: нещодавно виявив запущену форму раку в… педагога. Яка, виявляється, кілька років не відвідувала гінеколога. Це означає, що вчителька не проходила в повному обсязі обов’язкового для цієї категорії працівників щорічного профогляду. Є серйозний привід замислитись і робити висновки всім…

Взагалі, питання можна ставити й інакше: про якість і результативність цих виїзних оглядів. І саме тому багато хто з медиків стверджує: найкраще, аби профілактичні огляди різних категорій населення району проводились в поліклініці, де є флюорограф, УЗД та інша необхідна апаратура. З допомогою якої можна виявляти не лише ці, а й деякі інші хвороби. На виїзних – по селах – прийомах лікарів це недоступно, як правило.

Практика ж минулих років щодо використання в районі пересувного флюорографа, на жаль, з дуже багатьох причин не виправдала надій. І не лише через, вибачте, низьку свідомість і культуру наших людей у ставленні до свого здоров’я, а й через недостатню увагу до цих питань з боку органів місцевої влади і самоврядування, через проблеми в галузі медицини, зрештою.

Згадав про неналежно уважне ставлення багатьох людей до свого здоров’я не випадково. На таких, як у нас, профоглядах, свідчить медстатистика, виявляється лише кожен 4¬й випадок захворювання раком. Проблема нестачі лікарів породжує іншу – їх перевантаженість. Це, в свою чергу, відбивається на якості роботи… Незадовільна ж якість породжує… значну кількість не виявлених своєчасно і в повному обсязі захворювань… Але це тема іншої розмови. Бо сьогодні ставлю собі за мету просто привернути увагу земляків до порушеної на початку цієї статті проблеми. До речі, саме тому порядок денний «круглого столу» й формулювався так: «Забезпечення доступної меддопомоги та медичного обслуговування для населення району, розвиток інфраструктури закладів охорони здоров’я, зокрема у напрямку профілактики та лікування онкологічних захворювань».

У ході обговорення цієї теми голова РДА Ю.Ф. Мосієнко, його перший заступник І.О. Глитень, голова райради М.І. Костюченко висловили свої думки з приводу наявних у районі проблем такого плану. Домовились про активізацію профілактичної роботи, в першу чергу – з боку медиків. Але бачиться тут не остання роль і організаторських зусиль керівників трудових колективів, сільських голів, педагогів, культпрацівників і навіть духовенства. Насамперед, в проведенні роз’яснювальної роботи серед населення району щодо надзвичайної важливості щорічних профоглядів, і в сприянні їм.

Та найважливіше – розуміння цього кожною людиною зокрема. Онконастороженість сьогодні має бути не лише в усіх медиків, а і в кожного з нас, мешканців радіоактивно забрудненого району. Де поліпшення ситуації зі здоров’ям людей очікувати не варто: давайте дивитися на речі реально. І при цьому робити все від нас самих залежне, аби не вкорочувати собі віку і підтримувати якість свого життя на якомога кращому рівні. Адже раннє виявлення хвороб і передракових станів – то небезпідставна надія і якась запорука виліковування. Якщо людина сама цього бажає.

За матеріалами газети «Трибуна праці»
Павло СМОВЖ
На знімках: учасники «круглого столу»; тривожна статистика.
Фото автора

Автор: Андрій |  Рубрика: 1. Новини, 6. Співпраця

Чемпіонат району з шашок



У шашко-шаховому клубі Центру “Довір’я» завершився чемпіонат району з шашок. У цьому році за перемогу боролись тринадцять спортсменів, які змагались за коловою системою. Чемпіоном став Іван Зубченко зі Шпилів, набравши 21 очко. До речі, він здобув це звання уже втретє.

Друге місце виборов Петро Коноваленко, вперше ставши срібним призером. У його активі – 17 очок. На очко менше набрав Сергій Буханець з Розважева – бронзовий призер чемпіонату.

Хочу відзначити, що всі поєдинки були цікавими і проходили досить напружено. Крім нинішнього чемпіона, на призові місця претендували перед завершальними двома турами сім чоловік.

Переможець та призери змагань нагороджені дипломами та медалями. А чемпіон – ще й грошовою винагородою.

Автор: Андрій |  Рубрика: 1. Новини, 3. Діяльність центру

Почуття та емоції



Під такою назвою пройшло заняття молодіжного клубу «Як стати успішним» в рамках програми підвищення соціальної компетентності молодих людей.

Роботу учасники розпочали з оцінки та оптимізації емоційного стану, з диференціації власних почуттів та емоційних станів, ознайомлення з основними поняттями емоцій в житті людини. Працюючи в парах, підлітки вчилися розуміти та контролювати власні емоції. Учасники отримали рекомендації щодо подолання стресу і збереження психічного здоров’я, спробували розвинути здатність до релаксації, вміння слухати себе й визначати свій настрій.

Заняття завершилося приємними побажаннями та компліментами один одному.

 Практичний психолог Ольга Гаркуша

Автор: Андрій |  Рубрика: 1. Новини, 2. Все про центр, 3. Діяльність центру, 6. Співпраця