This version of the page http://www.asmap-inform.com/articles.php?ID=5616 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2014-03-14. The original page over time could change.
АСМАП-ИНФОРМ: все новости, он-лайн трансляции, законы и многое другое
Тел.: (044) 500-84-34
E-mail: sova-ak@rambler.ru
АсМАП - ИНФОРМ
Ассоциация международных автоперевозчиков Украины
  • Главная
  • Нормативная база
    • Международные конвенции
    • Законодательство Украины
    • Постановления Кабинета Министров
    • Акты Министерства транспорта и связи Украины
    • Акты Государственной таможенной службы Украины
    • Законодательство других стран
    • Документы других министерств и ведомств
  • АсМАП
    • Что такое АсМАП
    • Визовая поддержка
    • Международные организации
    • "Лучший перевозчик"
    • Предприятия-участники
    • Новости АсМАП
  • Международные перевозки
    • Перевозки
    • Информация по странам
    • Справочник
  • Страхование
    • Страхование МАП
    • Виды страхования
  • УкрАвтоКонтинент
    • Последний выпуск
    • Архив программ
  • Автотехника
    • Новинки (new)
    • Продаю-покупаю
    • Автокомпоненты
    • СТО
    • Советы специалиста
  • Форум
  • Фотогалерея
  • События
  • Советы специалистов
ТВ программа
"УкрАвтоКонтинент"
Номер 323 от 08.03.2014
Смотреть
Статьи
Знайомство з новим міністром
Російські митники знову хочуть «перехитрити» судове рішення
» Смотреть все
Автомаркет

Volvo та Renault

2010' RENAULT MAGNUM 430
Дайджест
• КамАЗ и МАЗ покидают Украину: кто займет их место

• Азербайджан. Грузоперевозки в направлении Украины приостановлены

• На Львівській митниці взяли зобов’язання не брати хабарів

» Смотреть все
СЕРВІС АСМАП УКРАЇНИ
Деталі
Полезная информация
Продовжено термін дії квоти дозволів Туркменістану 2014 року до 31 січня 2015 року
Посилено митний контроль на державному кордоні з Угорщиною
Россия О введении временных весенних ограничений движения в 2014 году
Казахстан. Информация о закрытых дорогах и ограничениях движения
» Смотреть все
Информация по странам
Латвия. Из-за слякоти введены ограничения на ряде дорог
О введении дополнительных мер контроля для предотвращения незаконного оборота автомобильного топлива в Литовскую Республику
Дания. Ограничения на движение грузового автотранспорта, 2014 год
Австрия. Новые ограничения для грузовых автомобилей на автомагистралях
» Смотреть все
Контактная информация

Тел. (044) 500-84-34 (многокан.)
E-Mail: sova-ak@rambler.ru

Дмитро Петухов: «Звертайте увагу на свої квоти!»

Наш гість – директор Департаменту автотранспорту Мінінфраструктури України Дмитро Петухов

 

Дмитре Вікторовичу, якщо не заперечуєте, почнемо з найболючішого питання – потенційного розподілу дозволів до так званих дефіцитних напрямків на 2-4 квартали. Адже поки що квоти дозволів до 11 держав розподілено лише до кінця березня. В який термін проводитиметься остаточний розподіл дозволів з обмеженими річними квотами на 2-4 квартали нинішнього року?

 Такий розподіл (а поки що ми зупинимося лише на другому кварталі) відбуватиметься з 20 березня до 1 квітня. Дана інформація відразу буде вивішена на сайті Міністерства інфраструктури.

Розподіл дозволів на дефіцитні держави в нас проводиться в автоматичному режимі з використанням програмного продукту, котрий уже працює з 1 квітня минулого року. Тут є інформація про кожен дозвіл – якому перевізнику й коли він виданий, на який конкретний автомобіль, номер цього автомобіля… Виходячи з даних такої програми, без урахування людського фактору, відбувається розподіл дозволів до 11 країн.

 

Тобто, не може трапитися так, що до 1 квітня дозволи на другий квартал не будуть розподілені?

 Ні, не може. Адже окрім цього є ще й річний розподіл. І саме на його основі перевізники прогнозують свої квоти і можуть укладати контракти.

 

А як можна отримати дозвіл при заміні тягача, яка відбувається під час виконання перевезення, на які вже були отримані відповідні дозволи?

 При заміні тягача є два варіанти. Перший – це якщо тягач зламався. При наявності документів, що це підтверджують (скажімо, ДТП чи інші випадки), згідно з міжнародними угодами, дозвіл взагалі не потрібен. Якщо ж перевізник завантажився, то тут потрібно дивитися конкретні випадки. Адже в деяких країнах виправлення в дозволах приймаються, а в деяких – ні. Наприклад, при проведенні переговорів з Казахстаном, ми чітко домовилися, що заміна тягача здійснюється шляхом заміни дозволу, де Укртрансінспекція робить свою відмітку і ставить свою печатку, що тягач замінено.

Усі відповіді слід шукати у протоколах змішаних комісій. Згідно з 757-м наказом, зміни в дозволи дозволені, якщо не порушується чинне законодавство.

 

Якою є процедура отримання дозволів з обмеженими річними квотами (що розподілялися) в разі, коли перевізники завантажилися та замитнилися, а закінчити перевезення не можуть, оскільки квоти відповідних дозволів їм не виділені?

 На сьогодні міністерство саме розробляє механізм регулювання квот для тих перевізників, які завантажилися, але не мають відповідних дозволів. Я би хотів звернутися до перевізників та логістичних компаній: звертайте увагу на свої квоти! Щоб отримати відповідний дозвіл на поїздку, потрібно або написати листа до Міністерства інфраструктури, або звернутися на гарячу лінію, яка почала працювати з минулої п’ятниці, 7 лютого. Телефони гарячої лінії можна знайти на сайті ДП «Укрінтеравтосервіс»: (044) 590-11-11; (050) 334-79-79; 505 - тільки для абонентів МТС.

  

Чи існує вже процедура отримання українськими перевізниками дозволів ОЧЕС? Скільки всього таких документів має наша держава?

 Їх 200 штук. А щодо процедури отримання, то дане питання опрацьовується в міністерстві спільно з АсМАП України. На сьогодні ще немає порядку видання таких дозволів. Ми звернулися до асоціації, щоби тамтешні фахівці надали нам свої пропозиції. Як тільки ми отримаємо відповідь, то буде внесено зміни до 757-го наказу, проведено реєстрацію в Мінюсті, затверджено порядок і дані дозволи можна буде отримати.

Я гадаю, що видання таких дозволів почнеться приблизно за місяць-півтора.

 

З початку року минуло півтора місяця. Скажіть, будь-ласка, за якими напрямками уже намітився дефіцит?

На сьогодні дефіцитними є Білорусь і Туреччина. Це два напрямки, де ми відчуваємо нестачу дозволів. По Туреччині міністерство ухвалило всі заходи і дозволи 2013-го року є дійсними до кінця лютого. Хоча перевізники уже беруть дозволи, квоти 2014-го, вочевидь, ті, що мають далекі рейси і вони побоюються, що не встигнуть повернутися до 28 лютого.

Питання по Білорусі пов’язане з тим, що квоти й торік не вистачало. Ми зв’язувалися з білоруським міністерством і 11 разів здійснювали поїздки й узгоджували додаткові квоти. В 2014-му році ми очікуємо засідання змішаної комісії, де розглядатимемо питання збільшення квот для українських перевізників у білоруському напрямку.

Певний дефіцит пов'язаний з тим, що в такі країни, як Білорусь, Туреччина, Румунія та низка інших ще можна здійснювати поїздки на автомобілях, екологічного стандарту Євро-3.

 

А на румунському напрямку нині не спостерігається дефіциту, як торік?

 На даний момент питань тут немає. Більше того, міністерство звернулося до мінтрансу Румунії і термін дії торішніх румунських дозволів було продовжено до 10 лютого. Наприкінці минулого року ми отримали додаткову квоту дозволів. Взагалі, наприкінці минулого року не було питань по жодній країні, наприкінці року можна було поїхати в будь-яку з 46-ти країн, з якими є угоди про здійснення міжнародних перевезень.

 

 Ще торік планувалося запровадити роботу спеціальної електронної системи, яка б дозволяла розподіляти дозволи в автоматичному режимі і, до того ж, перевізники отримали б можливість в режимі он-лайн слідкувати за наявністю чи відсутністю дозволів. На якій стадії нині підготовка цієї системи?

 Ми продовжуємо вдосконалювати дану програму. 31 січня було підписано угоду з Міністерством доходів і зборів про передачу даних. На сьогодні в цій базі даних видно: кому, коли і на який автомобіль видано дозвіл. Тепер ми ще отримуємо інформацію – коли і на якому автомобілі водій перетнув кордон. В лютому ця програма почала працювати, уже коригуються усі дані… Результатом роботи цієї програми буде те, що ми відслідковуватимемо видання дозволів, перетин кордону при виїзді з України, те ж саме – при поверненні на територію нашої держави і повернення дозволу (або там, де він його отримував, або на якомусь іншому пункті Укртрансінспекції).

Також у цій програмі, як ви правильно зауважуєте, передбачено створення спеціального кабінету перевізника. Заходячи до нього, перевізник зможе бачити усі свої квоти в режимі он-лайн…

 

…і коли ж запрацює такий кабінет перевізника?

 Сподіваємося, що до початку третього кварталу. Тобто, влітку, програма працюватиме повністю. Також у цій програмі враховано звітності бортових журналів до книжок ЄКМТ. При розподілі на 2015-й рік у нас буде повна інформація про ефективність усіх поїздок перевізників. Це дозволить нам в автоматичному режимі проводити усі (!) розподіли. Як разових дозволів, так і книжок ЄКМТ, включаючи й перерозподіли.

Ще я би хотів додати, що згідно з 757-м наказом, існує система перерозподілення. Тому я би хотів звернутися до перевізників з проханням, щоби вони уважно слідкували за ефективністю своєї діяльності. Починаючи з третього кварталу нинішнього року програма без участі людського фактора, в автоматичному режимі аналізуватиме ефективність діяльності перевізників. Ті підприємці, котрі не виїздили свою квоту, отримають її зменшення. І навпаки – квота додаватиметься тим перевізникам, котрі використали свою квоту на сто відсотків. Ефективність поїздок за книжками ЄКМТ також відслідковуватиметься за цією програмою.

 

Ви неодноразово згадували 757-й наказ. Наскільки мені відомо, він запровадив 45-денний термін для повернення використаних дозволів… Ця норма унеможливить так зване скуповування дозволів?

 Звичайно, адже після того, як 45-денний термін спливе, у перевізника, який не поверне використаний дозвіл, блокуватиметься видання дозволів у дефіцитному напрямку. Цього року перевізники розпочали активну роботу приблизно з 20 січня. Значить десь після 10 березня ми розпочнемо активний моніторинг цієї ситуації.

Що стосується логістичних компаній, я би також попросив їх звертати більшу увагу на діяльність перевізників. Пропонуючи перевезення, варто звертати увагу на те, чи є у того чи іншого підприємства квота. Тоді, до речі, не виникатиме таких ситуацій, про які ви ставили запитання – коли перевізник уже завантажився, не маючи квоти…

 

Подібні ситуації зустрічаються часто чи це, скоріше, винятки з правил?

 З 1 січня і до сьогоднішнього дня в такому «гарячому режимі» було відпущено 34 автомобіля. Тобто, ми сподіваємося, що це не матиме масового характеру.

До речі, я ще хочу звернутися до перевізників і до профільної асоціації. Ми повідомили усіх перевізників, котрі брали участь в розподілі книжок ЄКМТ та разових дозволів: станом на сьогодні усі так звані «посередники», котрі пропонують допомогу в отриманні дозволів є незаконними. Тому дуже прошу: залишайте дані про таких «посередників» як нам на «гарячу лінію», так і правоохоронним органам.

Те ж саме раджу робити, якщо виникатимуть якісь питання в пунктах видання дозволів стосовно тих чи інших документів. Це унеможливить потенційні зловживання.

 

Розмову вів Ярослав ГАЛАТА.

Фото автора.

 

2014-02-13
Смотреть все
Комментарии к статье: 0

Добавить комментарий:
Имя:
Сообщение:


Обратная связь


Погода

Цена на топливо в Украине

Цена на топливо в мире

Пробки

Все права защищены © Перепечатка материалов разрешена только при условии размещения ссылки на сайт!