This version of the page http://hh.ua/article/12309 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2014-03-11. The original page over time could change.
Огляд ринку праці. Професійна сфера: юристи
  • Работа в Украине
  • RU
    RU
    • EN

Огляд ринку праці. Професійна сфера: юристи

Найчастіше пошукачі шукають роботу юрисконсультами або юристами в компанії. Перевагу надають галузевим, а не консалтинговим компаніям. Найбільший відтік кадрів з недержавних громадських організацій, державних органів та банків.


Всього база даних hh.ua містить 6 664 вакансії ( 2.7% від загальної кількості вакансій на сайті) і 11.167 резюме (3,8% від загальної кількості резюме на сайті) .


Вакансії:


В 2010 році було розміщено – 858 вакансій, 2011 рік - 1 665, за минулий період 2012 року - 685.


Регіональний розподіл вакансій.



Серед професійних напрямків,які найбільш цікаві роботодавцям - корпоративне право і юрисконсульти. Варто зазначити, що ці два напрямки тісно між собою пов’язані, вакансії часто розміщають одночасно в обох професійних сферах, обов’язки – документація, представлення інтересів компанії на різних рівнях та ін. – часто тотожні. Тому можна впевнено говорити, що основний вид юридичної спеціалізації затребуваний на сьогодні на ринку - корпоративне право, захист інтересів компанії. Незважаючи на відносно незначну кількість вакансій розміщених безпосередньо в розділі «міжнародне право» знання міжнародного права у відповідній сфері діяльності дуже часто вказують в якості однієї з головних вимог. За 2011 кількість вакансій збільшилась практично вдвічі, позитивна динаміка спостерігається і в цьому році. Нижче розглянемо кількість вакансій в різних областях юриспруденції.



Нижче наведемо відсоткові співвідношення* (відношення кількості вакансій конкретної спеціалізації до кількості вакансій юристів в цілому за весь період).
*Сума відсотків НЕ дорівнює 100%, так як одна вакансія може бути розміщена в кількох категоріях одночасно



За 2012 рік тільки у 18% вакансій був вказаний рівень заробітної плати. В середньому зарплати знаходяться в діапазоні 11тис.- 30 тис грн., максимальна вказана зарплата – 134 тис. грн.


Загальні підсумки.

Найчастіше роботодавці шукають спеціалістів з вищою освітою з досвідом роботи 1-3 роки (30%), 3-6 років (45%). Досвід роботи і знання вимагаються специфічні – відповідно до сфери діяльності роботодавця. Без релевантного досвіду роботодавці не готові брати на роботу спеціалістів. Традиційно потрібні спеціалісти, що ведуть юридичну документацію компанії (в тому числі взаємодія з банками, партнерами та іншими зовнішніми організаціями), представляють її інтереси на всіх рівнях – спілкування із клієнтами, державними органами, судами та ін. В зв’язку з новими тенденціями на ринку затребуваними стали спеціалісти з захисту корпоративних інтелектуальних та майнових інтересів (протидія рейдерству). Затребуваними залишаються спеціалісти із знанням міжнародного права, особливо в сфері оподаткування - оформлення документації, створення та підтримка діяльності компаній закордоном, зокрема офшорних, оптимізація податків.


Резюме:

Всього база даних містить 11 167 резюме. В 2010 на сайті було розміщено 1 773 резюме, в 2011 – 2 925, за минулий період 2012 – 2 970 Найчастіше роботу шукають чоловіки і жінки віком 26-35 років (50%) або 22-25 років (17%), з вищою освітою, досвідом роботи в середньому 3 -4 роки і з щонайменше базовим володінням англійською мовою. Вказаний рівень бажаних зарплат в середньому 11-30 тис, максимум – 118 тис. Кількість резюме в яких вказаний рівень бажаної заробітної плати - 67% .


Нижче наведемо дані про кількість резюме для найбільш динамічних і затребуваних юридичних спеціалізацій.



Нижче наведемо відсоткові співвідношення* - відношення кількості резюме найпопулярніших спеціалізацій до кількості вакансій юристів в цілому за весь період).
*Сума відсотків НЕ дорівнює 100%, так як одне резюме може бути розміщене в кількох категоріях одночасно



Загальні підсумки.

Пошукачі найчастіше шукають роботу юрисконсультами або юристами в компанії, надають перевагу галузевим, а не консалтинговим компаніям. Найбільший відтік кадрів з недержавних громадських організацій, державних органів ( в тому числі податкової) та банків. Традиційно резюме розміщають в кількох категоріях – в тих де кандидат професіонал і тих в які він має бажання освоїти.


Hh.Індекс* для найбільш затребуваних спеціалізацій.


hh.Індекс відображає рівень дефіциту професії на ринку праці. Це співвідношення кількості розміщених резюме і вакансій. Наприклад, на одну розміщену вакансію в юридичній сфері претендує більше більше ніж один кандидат (Hh.Індекс 1,7)


hh.Індекс визначено для найбільш популярних спеціалізацій (корпоративне право, юрисконсульти), а також для тих, спеціалізацій де спостерігається найбільший дефіцит спеціалістів – податкове, банківське право, колектори.


Високі значення в 2012 році пов’язані як з позитивною динамікою ринку так і з тим, що показник виро хований тільки за перші 4 місяці року.


Юристи в цілому.

Hh.Індекс за весь період – 1.7



Юрисконсульти

Hh.Індекс за весь період – 1,5



Корпоративне право

Hh.Індекс за весь період – 1.1



Податкове право

Hh.Індекс за весь період -0.7



Банківське право

Hh.Індекс за весь період -0.7



Колектори

Hh.Індекс за весь період – 1.2




Результаты предыдущих исследований










Tweet

Інформація для ЗМІ та представників компаній

Шановні журналісти, для того, щоб отримати нові дослідження або коментарі чи уточнення до вже опублікованих, звертайтеся до менеджера зі зв’язків зі ЗМІ HeadHunter Україна Наталії Маціпури, написавши їй на адресу n.matsipura@hh.ua, або зателефонувавши за тел. 8 (044) 230-87-39 (вн.6318).


Представників компаній з питань проведення досліджень чи опитувань на замовлення просимо звертатися до департаменту продажів sales@hh.ua Тел. 80 (44) 230 87 398.


Компанія HeadHunter аналізує найбільшу базу резюме і вакансій у російськомовному Інтернеті, яка оновлюється щосекунди – це резюме понад 7 мільйонів фахівців із 8 різних країн Північної і Східної Європи. Ми проводимо опитування як по всій базі, так і для майже 400-тисячної аудиторії економічно активного населення України.





Понравилась статья? Расскажите о ней друзьям:




Tweet



Код для вставки в блог