This version of the page http://kino.rovno.ua/ua/news/351/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2014-02-18. The original page over time could change.
Новини / КінопалаЦ Україна, м. Рівне. Кіно, фільми, мульти, анонс, сеанси.

Новини

9 січня 2014
Еволюція відеоформатів

Наприкінці жовтня консорціум Digital Entertainment Group, до якого входять 20th Century Fox, Warner Bros., Sony Pictures, Universal, Walt Disney та інші великі голлівудські студії, затвердив нові терміни, які будуть застосовуватися до цифрових версій фільмів - Digital і Digital HD. Таким чином, копії для скачування та онлайн-перегляду стали самостійним форматом, а DEG офіційно оголосила про початок цифрової епохи, яка, по суті, стартувала вже задовго до цього: на сервіс Netflix припадає третина всього інтернет-трафіку США, Smart TV з підтримкою онлайн-кінотеатрів вже стоять в наших квартирах, ряд фільмів отримує ранні digital-релізи, а деякі й зовсім минуть дискові носії.

Digital HD - сучасний формат високої чіткості (HD) за доступною ціною покупки цифрового відео. Завдяки Digital HD споживач отримує доступ до нових фільмів за кілька тижнів до їх виходу на DVD і blu-ray. Також присутня функція хмарного зберігання (Cloud), яка дозволяє надійно зберігати фільми і отримувати до них доступ в будь-який час, в будь-якому місці, дивитися на різних пристроях: телевізор, планшет, смартфон, комп'ютер. Ідеологом формату стала студія 20th Century Fox.

Ми згадуємо пройдений індустрією домашніх розваг шлях від аналогових до цифрових форматів, з'ясовуємо, що зіграло роль у війні Betamax і VHS, де вперше з'явилися додаткові матеріали до фільмів і яка картина першою вийшла як на DVD, так і на blu-ray.



1971 - U-matic

- U-matic поклав початок касетному відеоформату.
- Був анонсований компанією Sony в 1969 році, підтримку формату висловили такі гіганти ринку, як Panasonic і JVC.
- Отримав назву на честь U-образного механізму заправки стрічки.
- Використовував касету з магнітною стрічкою шириною в ¾ дюйма.
- Також використовувався для зберігання аудіозаписів.
- Стандартні касети U-matic вміщували від 10 до 60 хвилин відео.
- Дозвіл відео - 350 x 480.
- Перші програвачі володіли значним розміром і високою ціною в районі 1300 доларів.
- Спочатку Sony розглядала U-matic як формат для домашнього користування , проте в силу дорожнечі програвачів і касет U-matic використовувався в основному в професійних і освітніх сферах.
- Програвачі і касети U-matic неодноразово з'являлися в серіалі "Залишитися в живих".



1975 - Betamax

- Розроблено компанією Sony, при цьому JVC відмовилася від підтримки формату і вирішила розробити власний.
- Використовував касету з магнітною стрічкою шириною в ½ дюйма, що дозволило скоротити розміри як касет, так і програвачів, і при цьому знизилася їх вартість.
- Назва Betamax складена: beta в перекладі з японської означає «запис сигналу», а max - «максимальний», що надавало назві величі.
- Дозвіл відео в стандартних версіях Betamax залишився незмінним у порівнянні з U-matic - 350 x 480.
- У 1985 році з'явилася вдосконалена версія Super Betamax з роздільною здатністю до 420 х 480, а в 1988-му - Extended Definition Betamax з дозволом 720 x 480, що порівнянно з якістю DVD-відео.
- Прийшовши на зміну U-matic, Betamax став основним форматом, який використовувався в телевізійній індустрії, що трапилося багато в чому завдяки популярності записуючих камер Betacam.
- Спочатку для запису фільму або телепередачі було потрібно кілька касет, і кожна з них вміщувала тільки до години відео, але пізні версії Betamax могли містити вже більше двох годин відеоматеріалів.
- Студія Universal подала на компанію Sony в суд, звинувачуючи її в тому, що перезапис користувачами передач і фільмів за допомогою Betamax порушує авторські права, але позов не був задоволений, що, по суті, легалізувало домашнє копіювання відео та справила значний вплив на індустрію прокату.



1976 - VHS

- Розроблено компанією JVC.
- Мав набагато меншу вартість, ніж Betamax, однак кілька програвав своєму конкуренту в якості картинки.
- Заснований на простішому М-образному механізмі заправки стрічки.
- Кожна касета вміщала до двох годин відео, що дозволяло записувати спортивні ігри, телепередачі та повні версії фільмів, і з цієї причини формат був уподобаний мережами відеопрокату.
- Дозвіл відео - 350 х 480.
- Першим фільмом, випущеним на VHS, стала корейська драма "Молодий учитель".
- VHS був підтриманий порноіндустрією, що зіграло одну з визначальних ролей у війні форматів з Betamax.
- У 1977 році компанія RCA запустила у виробництво касети, що вміщають до чотирьох годин відео.
- До 1980 року VHS займав 80% ринку домашнього відео.
- У 1987 році у виробництво надійшли касети Super VHS з підтримкою відео з роздільною здатністю до 560 x 480.
- У 1988 році компанія Sony визнала поразку Betamax у війні форматів і сама переключилася на виробництво VHS.
- Життєвий цикл VHS склав майже 30 років. Останній фільм в даному форматі був випущений в 2006 році, і їм стала драма Девіда Кроненберга "Виправдана жорстокість".



1978 - LaserDisc

- Технологія оптичного диска була розроблена ще в 1958 році, а в 1969-му патент був проданий компаніям Philips і MCA, які й зайнялися виробництвом першого комерційного оптичного носія даних.
- Формат заклав фундамент для створення CD, DVD і blu-ray.
- Найбільшим виробником LD-плеєрів надалі стала корпорація Pioneer.
- Діаметр стандартного лазердіска дорівнює 30 сантиметрам.
- При вирішенні відео 640 х 480 LaserDisc демонстрував значно кращу якість зображення в порівнянні зі стандартними касетами VHS.
- Звук міг зберігатися як в аналоговому , так і в цифровому форматі.
- Функція запису телепередач не підтримує.
- Кожна сторона лазердиска вміщала від 30 до 60 хвилин відеоматеріалів, і довгий час користувачам самим доводилося міняти боки, поки не з'явилися модернізовані плеєри з Автопереключення.
- Як програвачі, так і самі диски відрізнялися високою вартістю навіть через роки після появи формату. Приміром, колекція з усіх епізодів серіалу Девіда Лінча "Твін Пікс" у форматі LD обходилася покупцеві приблизно в 500 доларів, в той час як VHS-колекція коштувала близько 100 доларів.
- На лазердисках вперше з'явилися коментарі режисера, інтерв'ю, постери та інші додаткові матеріали до фільмів.
- Першим фільмом у форматі LD, що надійшли у продаж на території США, був хоррор "Щелепи" Стівена Спілберга.
- У 1994 році вийшов перший програвач з підтримкою Dolby Digital.
- Формат так і не зміг домогтися популярності за межами США та Японії і значно поступався з продажу VHS. Триллер Мартіна Скорсезе "Воскрешаючи мерців" в 2000 році став останнім американським фільмом, випущеним на лазердиску, а на території Японії LD-фільми виходили аж до кінця 2001-го.



1996 - DVD

- На початку 1990-х у розробці знаходилося відразу два типи оптичних диска - МultiМedia СD, який підтримували Sony і Philips, і Super Disc, над яким працювали Toshiba, Warner, Pioneer і JVC. Бажаючи уникнути чергової війни форматів, вони об'єдналися, щоб створити DVD.
- В основу формату DVD лягли напрацювання як MMCD, так і SD.
- Спочатку абревіатура DVD розшифровується як Digital Video Disc (цифровий відеодиск), проте пізніше було запропоновано змінити назву на Digital Versatile Disc (багатоцільовий цифровий диск), щоб підкреслити широку підтримку різних форматів. Виробники так і не прийшли до єдиного варіанту назви, і формат прийнято іменувати просто DVD.
- Перші DVD-плеєри були випущені в 1996 році в Японії, в 1997-му - в США, а в 1998-му - в Європі.
- Діаметр DVD-диска дорівнює 12 сантиметрам, він компактніший за лазердиск в два з половиною рази.
- Кожна сторона DVD-диска вміщує майже в сім разів більше інформації, ніж стандартний компакт-диск, а саме 4,7 Гб.
- Згодом був випущений двошаровий двосторонній диск DVD-18, що вміщає 17 Гб інформації.
- Дозвіл відео - 720 x 480.
- Ціна перших програвачів починалася з відмітки в 1000 доларів. Підстьобнути продажі DVD допоміг реліз ігрової консолі PlayStation 2, яка підтримувала відтворення DVD і при ціні в $299 була значно дешевше інших плеєрів. Точно так само підтримка DVD зіграла найважливішу роль в успішних продажах PS2.
- Перший фільм, випущений на DVD , - це "Смерч".
- У 2003 році обсяг продажів і прокату DVD-дисків перевищив показники VHS.



2006 - blu-ray

- Перші прототипи були представлені компаніями Sony і Pioneer в 2000 році, і незабаром розробку формату підтримали Hitachi, LG, Panasonic, Sharp, Samsung і Philips.
- Назва формату blu-ray дав синій лазер, який використовується для запису і відтворення диска і дозволяє значно збільшити його ємність.
- Одношарові blu-ray-диски вміщають до 25 Гб інформації, двошарові - до 50 Гб. Такий обсяг дозволив зберігати відео в дозволі 1920 x 1080 (1080 p).
- Диск ємністю 50 Гб може зберігати до 23 годин SD-відео і 9 годин HD-відео.
- Blu-ray отримав підтримку нових HD-аудіоформатів, таких як Dolby True HD і DTS-HD.
- Серед перших фільмів, випущених на Blu- ray, є "П'ятий елемент", "Будинок літаючих кинджалів", "Інший світ 2 : Еволюція", "Три ікси", "Термінатор" і "Смерч", який також був першим фільмом на DVD.
- Ціна першого blu-ray-плеєра становила $699, і, як і у випадку з DVD, значну роль у популяризації формату зіграла ігрова приставка Playstation 3 від Sony. Запуск консолі в США відбувся в листопаді 2006 року, і з мінімальним цінником в $499 вона була найдешевшим blu-ray-програвачем.
- Паралельно з blu-ray був запущений формат HD DVD, який підтримали такі виробники, як Toshiba, NEC, Sanyo і Microsoft, що дало старт нової війни форматів.
- Нова війна форматів розділила кіностудії на два табори: Universal, Paramount і Warner Bros. вибрали HD DVD, а Columbia Pictures, Walt Disney і 20th Century Fox - blu-ray. У BD-дисках їх приваблював у тому числі і підвищений захист від піратства.
- Принципова відмінність між blu-ray і HD DVD - ємність носія. Останній дозволяв зберігати лише до 30 Гб даних, при цьому плеєри HD DVD на старті могли похвалитися меншим цінником ($399).
- Blu-ray-диски підтримували відео з максимальною бітрейтом 48 Мбіт/с, а HD DVD - 30 Мб/с.
- Деякі виробники намагалися покласти край війні форматів: LG випустила плеєр, що підтримує як blu-ray, так і HD DVD, а Warner Bros. показала прототип гібридного диска, який повинен був поєднувати в собі шари обох форматів.
- Через рік після релізу продажу blu-ray-плеєрів перевершували HD DVD у співвідношенні 2 до 1. У 2008 році blu-ray-диски продавалися вже в 6 разів краще, ніж HD DVD.
- У 2008 році Universal, Paramount і Warner Bros відмовилися від підтримки HD DVD і повністю перейшли на випуск фільмів у форматі blu-ray, в тому ж році від виробництва програвачів і дисків HD DVD відмовилася компанія Toshiba, яка є головним ідеологом формату, і війну форматів був покладено край, а перемога залишилася за blu-ray.
- Одна з головних причин перемоги blu-ray - все та ж ставка на PlayStation 3. У 2008 році загальні продажі програвачів HD DVD становили порядку мільйона пристроїв, в той час як продажі однієї тільки PlayStation 3 перевалили за позначку в 10 мільйонів.
- Як і у випадку з протистоянням VHS і Betamax, важливу роль у війні HD-форматів зіграла порноіндустрія, яка підтримала blu-ray.
- У 2010 році на blu-ray був випущений перший фільм у форматі 3D. Ним стала анімаційна стрічка "Мінлива хмарність, часом фрикадельки".
- У 2013 році Sony представила blu-ray-диски з підтримкою формату 4K.



Цифрова епоха

- Найпопулярніший у світі онлайн-кінотеатр - Netflix. Сплативши підписку вартістю в $7,99 на місяць, користувачі отримують повний доступ до всіх фільмів та серіалів у бібліотеці сервісу.
- Спочатку Netflix займався прокатом DVD. Netflix досі відправляє передплатникам фільми на фізичних носіях, проте за останні два роки прибуток від них скоротилася вдвічі.
- У 2000 році найбільша американська мережа відеопрокату Blockbuster могла купити Netflix за $50 мільйонів, однак не побачила перспектив у розвитку сервісів VOD і продовжила займатися розповсюдженням DVD-дисків. У 2013 році Blockbuster оголосила про банкрутство. На сьогоднішній день Netflix має більше 40 мільйонів передплатників у 40 країнах світу, а чистий прибуток компанії за третій квартал 2013 року склала $32 мільйони.
- У 2007 році компанія Apple запустила першу версію телевізійної приставки Apple TV, яка дозволяла купувати цифрові версії фільмів і серіалів через iTunes Store. Рік по тому в iTunes Store з'явився прокат фільмів, їх реліз став відбуватися в один день з DVD-релізами, а переглядати їх з'явилася можливість на всіх пристроях Apple.
- У лютому 2010 одна з найбільших американських кабельних мереж, HBO, запустила сервіс HBO GO, що дозволяє переглядати більшість матеріалів каналу з практично будь-якого пристрою з підтримкою мережі інтернет.
- У 2012 році широкого поширення набула технологія Ultraviolet. Купуючи blu-ray або DVD-диск, покупець отримує доступ і до цифрової копії, яку можна завантажити відразу на кілька пристроїв за допомогою різних онлайн-сервісів - від iTunes і Amazon до Flixster і Vudu. Ultraviolet підтримали Warner Bros., Paramount, Sony Pictures, Lionsgate і інші великі студії.
- Blu-ray і онлайн-сервіси непогано уживаються разом. При стрімкому розвитку інтернет-технологій і появу все нових пропозицій на ринку VOD продажу blu-ray-плеєрів в 2013 році зросли на 20%.
- У вересні 2013-го компанія Sony запустила сервіс 4K Video Unlimited, що дозволяє отримувати потокове відео у форматі 4K безпосередньо на телевізор. Серед доступних фільмів є "Годзілла", "Людина-павук", "Хенкок" і ще понад 70 найменувань.
- У 2013 році половина всього інтернет-трафіку США припала на відеосервіси Netflix і YouTube.

Що буде далі

Віце-президент Philips і за сумісництвом представник Blu-ray Disc Association Мартін Гордон вважає, що blu-ray і ринок цифрового відео не будуть віднімати один у одного хліб. Вони не є конкурентами, а лише доповнюють один одного.

Playstation 2 зіграла найважливішу роль в розвитку DVD, Playstation 3 - у розвитку blu-ray, а от що стартували недавно PlayStation 4 і Xbox One не запропонували нових фізичних форматів, зробивши ставку на все той же blu-ray, зате отримали підтримку ще більшої кількості платформ онлайн-перегляду фільмів і серіалів. Сервіси зразок Netflix і iTunes в найближчі роки повинні будуть перейти на новий відеокодек HEVC (H.265), який дозволить значно скоротити час завантаження відео і прискорить впровадження формату 4K.

При цьому і blu-ray також не стоїть на місці. Носій отримав підтримку 4K, а в 2015 році Sony і Panasonic планують випустити диски об'ємом 500 Гб. І, хоча продажі фільмів у форматі blu-ray 3D поки не виправдовують покладених на них очікувань, студії все одно хочуть розвивати формат і привчити глядачів до домашнього перегляду 3D-кіно.

Очевидно, що індустрія продовжує робити ставку як на blu-ray, так і на цифрове відео, і глядачі від цього тільки виграють.
Джерело: kinopoisk.ru


усі новини »

Новини кіно:

Відгуки критиків про фільм "Вовк з Уолл-Стріт"
Найкращі роботи в кіно
Цікаві факти про фільм "У спорті тільки дівчата"
Не "Вієм" єдиним: 5 російських фільмів жахів
Фільми про зимові види спорту
Кращі фільми про бокс
Еволюція відеоформатів
За що всі люблять "Ялинки"