This version of the page http://nsju.org/item/2317 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2014-02-12. The original page over time could change.
НСЖУ | Запорізькі журналісти приєднуються до всієї медіа-спільноти у боротьбі за професію

Запорізькі журналісти приєднуються до всієї медіа-спільноти у боротьбі за професію

П'ятниця 17 Січня 2014

Секретаріат ЗОО НСЖУ виступив із заявою, де висловлює  занепокоєння прийняттям Верховною Радою України на пленарному засіданні 16 січня Закону «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян», ініційованого народними депутатами України В.В. Колесніченком та В.М. Олійником. Законодавчі норми, запропоновані в цьому Законі, суттєво обмежують доступ громадян до суспільно важливої інформації та фактично запроваджують цензуру в засобах масової інформації.

Зокрема, вводиться уже не раз пропонована і засуджена багатьма (в тому числі, нині діючим Президентом України) норма про кримінальну відповідальність ЗМІ за поширення наклепницької чи недостовірної інформації. На ділі така норма є способом тиску на ЗМІ. Суттєво звужують професійні можливості журналістів запропоновані обмеження на використання інформації державних електронних ресурсів, з’являються передумови для обмеження доступу до мережі Інтернет. Заборона поширення так званих «екстремістських матеріалів» фактично не допускає критики владних інституцій та висвітлення діяльності інших партій та організацій. Поправки, введені законом Колесніченка-Олійника, передбачають адміністративну і кримінальну відповідальність за оприлюднення «конфіденційної» інформації щодо суддів і працівників правоохоронних органів, їхніх родичів і навіть їхнього майна. Для журналістів це означає, по суті, заборону на професійну діяльність у висвітленні найбільш корумпованих суспільних структур та їхніх представників.

Журналіст поставлений перед вибором: або чесно виконувати свій професійний обов’язок і постійно перебувати під загрозою кримінального переслідування, або відмовитися від основоположних принципів своєї професії. Секретаріат Запорізької обласної організації НСЖУ приєднується до всієї журналістської спільноти в боротьбі за відновлення основних принципів свободи слова.

м.Запоріжжя. 17 січня 2014 року.

 

Редактора чернігівського сайту побили залізними палицями// НСЖУ, 12.02.2014

Знову побитий журналіст

Творчі спілки Львівщини не визнають Януковича президентом// НСЖУ, 06.02.2014

ЗВЕРНЕННЯ ДО НАРОДУ

Дніпропетровським міліціонерам провели інструктаж, як працювати з журналістами// НСЖУ, 06.02.2014

Дніпропетровським міліціонерам провели інструктаж, як працювати з журналістами

Одеські журналісти провели матч із ветеранами футболу// НСЖУ, 06.02.2014

Одеські журналісти провели матч із ветеранами футболу

Партнери