This version of the page http://gurt.org.ua/interviews/20538/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2014-01-26. The original page over time could change.
Мар'яна Кіра: волонтери - неодмінна складова Форуму видавців (аудіо) .: Ресурсний центр ГУРТ

Мар’яна Кіра: волонтери - неодмінна складова Форуму видавців (аудіо)

У рамках місяця волонтерства, ГУРТ поспілкувався із Мар'яною Кірою, менеджеркою Форуму видавців, про волонтерство під час книжкових ярмарків та фестивалів. 

СЛУХАТИ ПОВНІСТЮ:

Alternative content

скачати на Cpod.Co

ГУРТ: Форум видавців багато працює з волонтерами. Для чого вони вам потрібні і куди ви їх залучаєте?

- Однією зі знакових подій Форуму видавців є книжковий ярмарок і літературний фестиваль. Одна частина наших волонтерів зайнята на книжковому ярмарку, інша - на літературному фестивалі. Якщо говорити про літературний фестиваль, то ми зустрічаємо авторів, організовуємо їм супровід. У нас є програма заходів і туди дуже потрібні волонтери. Тобто волонтери є великою складовою нашого фестивалю. 

ГУРТ: А як ви мотивуєте своїх волонтерів? 

- Я думаю, що до нас приходять люди, уже змотивовані. Але ми також їх мотивуємо. Перше, ми їм робимо футболочки, тобто їх можна розпізнати, а футболочка їм потім залишається. А друге -  їм подобається сама атмосфера свята. Тут багато знаменитостей, відомі люди, книги... Їм просто подобається перебувати у цьому середовищі. Звісно, потім ми дякуємо усім словесно, а також робимо грамоти. Але це вже по бажанню. Якщо комусь потрібно - ми можемо написати рекомендації. Хоча за ними не так часто звертаються, а от побувати у такому культурному середовищі - це їм дуже подобається.  

ГУРТ: Як ви шукаєте і відбираєте своїх волонтерів?

- По-перше, ми знаходимо координатора волонтерів. А потім він максимально можливими способами поширює інформацію. У нас є своя база волонтерів, оскільки ми вже не перший рік працюємо. Ми розсилаємо інформацію електронними поштами, а також нашими групами в соціальних мережах, де є великий наплив волонтерів. Також ми розміщуємо оголошення. Наприклад, дуже дієвими є оголошення в книгарнях.  Тобто люди, які цікавляться літературою, дізнаються, що буде фестиваль. Ми просто знаємо, де правильно розмістити оголошення, щоб їх прочитали ті, хто потрібно. Звичайно, ми також працюємо з ВУЗами, наприклад, зі студентами-поліграфістами та загалом тими, кому це цікаво. 

ГУРТ: А хто, в основному, стає вашими волонтерами? Чи це тільки молодь?

- Якщо брати у середньому, це, переважно, студенти. Тобто студенти від перших до останніх курсів. Кожен переслідує свої цілі. Студенти перших-других курсів цікавляться більше не професійною складовою, а просто познайомитися з новими людьми, отримати досвід, і  долучитися до громадського життя Львова. Тому що, переважна більшість студентів приїжджає до Львова навчатися. Коли вони приїжджають до великого міста, вони хочуть долучитися до суспільної роботи. І це їх, мабуть, мотивує. А вже старші курси, четверті-п'яті,  більше націлені на вдосконалення своїх професійних навичок, на отримання досвіду роботи. 

ГУРТ: Які основні труднощі виникають при пошуку і роботі з волонтерами?

- Бувають труднощі із вибором куди кого розподілити. Просто коли залучаєш волонтера, хочеться, щоб людина виконувала не тільки статичні дії, а й реалізувала себе. Коли неправильно розподілиш роботу, бачиш потім, що цю людину треба було поставити на іншу позицію. Це вже трошки пізно усвідомлювати, але наступного фестивалю, ми вже якось це виправляємо.

ГУРТ: Ми з вами щойно були на тренінгу “Ефективний менеджмент волонтерських програм”. Які саме з отриманих знань допоможуть вам у майбутній роботі з волонтерами?

- Найбільше, чого я навчилась, мабуть, це як правильно оцінювати ризики. Ми будемо надалі прораховувати і дивитися як зменшити вплив цих ризиків. І другий момент, - будемо більш чітко писати свої волонтерські програми. Своїх волонтерів ми залучаємо тільки на період фестивалю. А зараз будемо думати над тим, чи можливо залучити волонтерів на весь час роботи. У багатьох є уявлення, що ми працюємо тільки у вересні. Ми насправді працюємо цілий рік і реалізовуємо більшу кількість програм і проектів. Тому зараз думаємо, як правильно побудувати нашу волонтерську програму для того, щоб волонтери допомагали нам протягом року, а не тільки на певний період, коли проводяться фестивалі. 

ГУРТ: Нас читатимуть і слухатимуть потенційні волонтери, як вони можуть вас знайти?

- Нас можна знайти на нашому сайті bookforum.ua, там є про нас інформація. Можна нам просто написати і сказати, що ви хочете бути нашим волонтером. Якщо вам цікава тема культурного життя, літератури, України і Львова зокрема, приходьте до нас. Роботу ми знайдемо для кожного! А на найближчий час ми шукаємо людей, які допоможуть нам реалізувати наш дитячий фестиваль, який буде у травні. Якщо ви любите дітей, готові нам допомагати, - ми відкриті до вас!
 

Спілкувалася Любов Єремічева

Читайте більше: Місяць волонтерства на порталі ГУРТ: долучайтеся!

Увага! Копіювання доступне лише для зареєстрованих користувачів порталу ГУРТРеєстрація займає менше однієї хвилини.

Контакти

  • http://bookforum.ua/
  •  volonter@bookforum.com.ua
  • 23.12.2013    Любов Єремічева
271
Чи вважаєте цей матеріал корисним? + Так 1  - Нi  

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi