This version of the page http://www.gismeteo.ua/ua/faq2.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2014-01-22. The original page over time could change.
GISMETEO.UA: Точність прогнозів. Ви нас постійно обманюєте?

Інформація

  • Про проект
  • Інформація для WEB
  • Угода користувача
  • Про рекламу на сайті
  • Часті питання (FAQ)
  • Гостьова книга
  • Мапа сайту
  • Контакти
Погода

Київ

Київ, Київська область, Україна

Сильна хмарність, невеликий сніг
−9°C
3м/с
Пн
743мм рт.ст.
80%
3°Cвода

Точність прогнозів. Ви нас постійно обманюєте?

Точність прогнозів. Ви нас постійно обманюєте?

Чому в зимовий та весняний час ви дуже часто помиляєтеся з температурою на 10 градусів і більше?
Прогностична модель, яку ми використовуємо не завжди коректно визначає положення кордону стійкого снігового покриву, тому при сході снігу навесні і виникненні стійкого снігового покриву восени часто виникає така розбіжність. Зазвичай вона зникає протягом тижня після сходу/встановлення снігу. Можливі також проблеми в Сибіру взимку, коли встановлюється холодна та сонячна погода в антициклоні. При цьому відбувається сильне вихолодження тонкого приземного шару, який не уловлюється моделями.
На вулиці суцільна хмарність та йде невеликий сніг, а у вас в прогнозі ясно, і так декілька днів. Як вам вірити?
В деяких випадках, зазвичай це буває навесні та осінню, в антициклоні під інверсією утворюється тонка та низька хмарність, яка часто погано прогнозується моделями погоди, тому виникає подібна тривала помилка в прогнозуванні хмарності. Ми ведемо дослідження про можливість виправлення таких збоїв. Проблема зникає при відході або руйнуванні такого антициклону.
Чому прогнози на 7 та 10 днів часто не збігаються?
Для розрахунків прогнозів на 7 та 10 днів використовуються різні гідродинамічні моделі, та методи інтерполяції. Тому прогнози погоди можуть дещо відрізнятися. Просторовий дозвіл моделі для десятиденних прогнозів значно нижчий, тому вони можуть бути використані лише для найприблизніших оцінок.
Чому ваш прогноз неточний?
Існує дуже багато чинників, що визначають погоду в конкретній точці в заданий момент часу. Сітки вимірів та прогностичні моделі, які ми використовуємо станом на сьогодні не в змозі точно описати погодні умови в конкретній точці.
У нас в місті XYZ спека та сонце, а ви даєте страшенний холод та похмуро. Та ще і у фактичній погоді!!! Хоч би у вікно поглянули!
У нас немає власних спостерігачів у всіх містах, для цього використовуються дані вимірів, що проводяться професійними спостерігачами на станціях та постах гідрометцентрів кожної окремо взятої країни. Буває, що виникають помилки в процесі кодування та передачі даних. Щодо прогнозів погоди можна лише зазначити, що не завжди їхня якість буває однаковою, трапляються і помилки. У гірських районах на це накладаються проблеми, пов'язані з пересіченою місцевістю та мікрокліматичними умовами на схилах гір, та в долинах.
Ходжу до вас вже дуже давно, а прогнози майже ніколи не збуваються!
Якщо є систематичне відхилення, то мабуть ваше місто має деякі мікрокліматичні особливості, які не враховуються глобальними моделями атмосфери. В цьому випадку потрібно вносити поправку, виходячи з власного досвіду. Якщо такої систематики немає, то найвірогіднішим тут є суб'єктивний чинник: погане завжди запам'ятовується кращим, ніж хороше. Нагадуємо, що представлений сервіс є на 100% автоматичним, і дані перед публікацією не проходять візуальний контроль з боку професійних синоптиків.
У мене замерзла (згоріла) картопля, відсиріли дошки, розмокли черевики, не узяв парасольку (шубу) та отримав бюлетень і тому подібне. Як можна давати недостовірну інформацію!?
Ми не претендуємо на роль офіційного джерела (які до речі теж незрідка помиляються). Це безкоштовний сервіс з обмеженою відповідальністю. Див. також відповідь на попереднє питання.

Назад

Наші проекти

  • Мобільні додатки
    Windows Phone
    iPhone & iPod Touch
    Android
    Windows Mobile
  • Радар
    Прогноз опадів та гроз
    на картах.
  • Браузерні розширення
    Google Chrome Extension
    Opera Plug-In
    Opera Speed Dial
    Mozilla Firefox Extension
  • Сніжинки
    Піднімають настрій