This version of the page http://www.lecos.org/hronotop.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2014-01-11. The original page over time could change.
Наукове товариство «Хронотоп»

Наукове ліцейське товариство «Хронотоп»








Велику увагу вчителі ліцею приділяють особистості учня. Підхід до кожної дитини суто індивідуальний. У ліцеї розбудована своєрідна система науково-практичної виховної роботи учнів, в основі якої концептуальна ідея “До теорії через практику”, а її уособленням стало Науково-практичне ліцейське об’єднання (НЛО) “Хронотоп”. Знайти і сформувати творчо обдаровану особистість, здатну діяти раціонально, компетентно — це завдання таких учнівських об’єднань, як шкільні наукові товариства і Мала академія наук (МАН).

Робота в клубах, майстерні, проектах, наукових семінарах і щорічна ліцейська науково-практична конференція. „Хронотоп” передбачає групові форми роботи, паралельно з якими проводиться індивідуальна робота вчителів з учнями, які виконують науково-дослідниці роботи в системі МАН України.

Мабуть, не існує скільки-небудь достовірних тестів на обдарованість, окрім тих, які виявляються в результаті активної участі хоч би в маленькій дослідницькій роботі.

Метою наукового ліцейського товариства (НЛО) є формування в учнів вмінь самостійно здобувати потрібну інформацію; виокремлювати проблеми, шукати шляхи їх розв’язання; вміння  на практиці  підтверджувати відомі факти, замислюватись, чому саме так, а не інакше; ставити перед собою нові завдання, тобто залучення учнів до пошукової активності, що є своєрідним внутрішнім генератором, який робить людину творчою.

Традиційно в його рамках працюють секції гуманітарних дисциплін, соціальних дисциплін (історія та правознавство), природничих дисциплін, іноземних мов, математики й інформатики. Під керівництвом досвідчених вчителів ліцеїсти здійснюють дослідження, ставлять експерименти, аналізують результати і роблять висновки.

Ліцеїсти традиційно проводять науково-практичні конференції, що є першим етапом Всеукраїнського конкурсу захисту науково-дослідницьких робіт учів-членів МАН України. Автори представляють свої роботи, і деякі ліцеїсти цікавляться дослідженнями не з одного, а декількох напрямків. За рішенням журі визначаються переможці першого (ліцейського) етапу, а далі за його підсумками беруть участь у міському етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України.

Наш досвід організації та проведення предметних олімпіад засвідчує, що ця форма позакласної роботи є дієвим засобом формування мотивації до навчання, підвищення пізнавальної активності, поглиблення і розширення знань.

За підсумками робіт видається ліцейський збірник "Наукові дослідження ліцеїстів".

У ліцеї діють кілька проектів які в ігровій ситуації виявляють творчі здібності учнів, їхнє уміння самостійно приймати рішення в нестандартних умовах. Для участі в них необхідна фантазія, сміливість, вміння та навички роботи з комп'ютером. Створюються такі завдання, що враховують загальний рівень знань учнів. Наприклад це - конкурс з інформатики «Золотий чайник» та міжнародний математичний конкурс «Кенгуру».

 

 

studio 2UP