This version of the page http://fp.com.ua/pharmsummit/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2013-12-20. The original page over time could change.
Фармацевт-Практик | Аптечный саммит Украины, 7-8 декабря. Донецк.
  
Реклама


  • Новости
  • Cтатьи
  • Мероприятия
  • Законодательство
  • Журнал
  • Список мероприятий
  • Панацея - 2012
  • Аптечный Саммит - 2011


«Аптечный саммит Украины» успешно прошел в Донецке

«Аптечный саммит Украины» – главное событие года  для представителей фармацевтической промышленности и регуляторного сектора. Это уникальная возможность для руководителей фармацевтических компаний, маркетологов, ученых и политиков обсудить животрепещущие вопросы отрасли, поделится опытом и подвести итоги прошедшего года. Организатором мероприятия выступает «Аптечная профессиональная ассоциация Украины». Соорганизатором – производственная компания «Здорово».

В этом году саммит прошел 7-8 декабря в Донецке. Главными его участниками были Алексей Соловьев – Глава Государственной службы Украины по лекарственным средствам, Михаил Русинский, заместитель Главы Антимонопольного комитета Украины, а также многие другие высокопоставленные чиновники в сфере здравоохранения и фармацевтики.

В ходе саммита участники – представители крупных фармкомпаний – предложили вниманию присутствующих свои презентации, посвященные проблемам отрасли. Тимур Бондарев, управляющий партнер компании Arzinger, провел презентацию на тему “Юридические аспекты предпродажной реструктуризации бизнеса, сопровождение подготовки к продаже“. Анализ ценовой политики на лекарственные средства в своей презентации “Ценовые стереотипы” провела представительница компании “Бизнес-Кредит” Ирина Деревьяненко. О динамике развития оптового и розничного фармацевтического рынка Украины за 2008-2010 гг. рассказал Сергей Ходос, директор ТОВ «Фра-М». О проблемах существования сельских аптек, о изготовлении лекарственных препаратов в условиях аптеки и других актуальных вопросах рассказал директор ГВТП “Волыньфармпостав” в презентации “Сільські аптеки. Проблемні питання роботи ФАПів. Досвід виготовлення лікапських засобів в умовах аптеки“. О работе Антимонопольного комитета Украины по предотвращению недобросовестной конкуренции на фармрынке рассказал заместитель Председателя АМКУ Михаил Русинский в презентации “Предотвращение нарушений законодательства о защите экономической конкуренции на рынке лекарственных средств Украины“. Свои мысли по поводу функционирования фармацевтического рынка выразил директор ООО “Волыньфарм” Станислав Шайко в презентациях “Структура фармацевтичного ринку України, взаємодія аптечних мереж з дистриб’юторами” и “Проблемні питання роботи ФАПів“. Своими соображениями о рентабельности аптек поделилась директор ООО “Система аптек “Линда-фар”" Ирина Ступакова в презентации “Рентабельность аптек – взгляд изнутри“. Предсказать развитие фармотрасли в нашей стране в следующем году пытался руководитель регионального отдела компании Proxima Research Ярошенко Алексей. Его презентация называлась “Перспективы развития аптечного рынка в 2012“. Об особенностях фармбизнеса Украины доложил заместитель генерального директора компании SMD. Познакомиться с презентациями докладчиков Вы сможете, перейдя на на сайт “Аптечного саммита“.

В рамках саммита прошло несколько дискуссий на животрепещущие темы, участие в которых могли принять абсолютно все. Задать свой вопрос участникам саммита можно было на странице саммита на сайте “Фармацевт Практик“. Ниже можно прочитать текстовую онлайн-трансляцию выступлений высокопоставленных чиновников и круглого стола с их участием.

Трансляция он-лайн

14:04

У нас є методика визначення монопольного становища, яке стосується кожного конкретного питання: як на державному, так і на районному рівні.

14:02

Чи є мінімальна територія, на якій можна визнати підприємство монополістам?
А. Ізотова: «У АМКУ є негативний досвід визначення монопольного положення, наприклад, в межах однієї вулиці. Сьогодні наш підхід звучить так: все задля того, щоб споживачу було вигідно отримати лікарський засіб. Ми взяли різні ринки для аналізу.»

13:59

А. Ізотова відповіла: «АМКУ бере інформацію з різних джерел. Все у ваших руках. Якщо ви звертаєтеся, то ми допомагаємо. Будь-яка заява розглядається. Без ваших звернень нам важко. У нас немає штату, аби порівнювати всі ціни.»
О. Соловйов: «Ми розуміємо, що існує ситуація з аптеками на одному «п’ятачку». Аптеки заживуть, коли буде система реінбурсації.»

13:54

О.Гудзенко поставив питання: «Чи планується якесь регулювання відкриття точок в Україні. Рентабельність бізнесу стає низькою, бо на одному куті по 5-6 аптек? Покажіть людей, які демпінгують цінами.»

13:49

Пролунало питання від учасників щодо різниці цін в Україні та в сусідніх державах.
О. Соловйов: «Я переживаю за вітчизняне виробництво. Будь-які регуляторні бар’єри для виробництва повинні дозволяти дихати вітчизняному виробнику. У них широка географія експорту, є можливості. Доти потрібно «виростити курча».

13:45

Т. Бондарєв поставив питання щодо практик АМКУ у галузі фармацевтики,які вже напрацьовані.
А. Ізотова відповідає,що поки таких шаблонів дій щодо порушень не існує.

13:41

О. Соловйов додав невеликий коментар щодо націнок: «Є ціна виробника. У нас вона не фіксується на етапі ввозу і реалізації. І це дійсно проблема. Поки у нас не буде як у ЄС, встановлення ціни виробника державою, нам цю проблему не зсунути з мертвої точки.»

13:38

Пропозиція від чернігівської ліги фармацевтів до О. Соловйова: «Усе виготовлення в аптеках має контролюватися. Від якості реактивів залежить якість препарату. Забезпечення, до того як служба стала державною, було недостатнім. Ми просимо ввести адміністративні послуги і відпускати розчини.

13:32

На питання щодо НДС О. Соловйов відповів: «Підготовлені зміни у Податковому кодексі. Один із народних депутатів зареєструє цей законопроект протягом тижня.»

13:30

Велика кількість діючих речовин не зареєстровані, і є такі допоміжні речовини, які не потрапили до Наказу. Є кілька дистриб’юторів, які забезпечують субстанція ми, проте, це невигідно.

13:29

В. Руденко: «Питання реактивів можна вирішити. Є питання нормативної бази, але є ще одне питання – субстанцій, допоміжних речовин. Велике прохання вирішити цого.»

13:18

О. Соловйов: «Щодо рецепрутно-виробничих відділів. Упродовж року ми, МОЗ, схвильовані ситуацією. Раз у півроку ми інформуємо керівників областей щодо необхідності відкриття таких аптек. У Польщі такі підрозділи становлять 10%. Сьогодні у Донецьку відвідаю таку аптеку. Для нас важливо почути проблеми цієї галузі.»

13:13

А. Ізотова: «Така ситуація існує не лише на фармринку. Є не зовсім однакові умови, але з таким питанням правильніше заертатися до регуляторів.»

13:12

Запитання до А. Ізотової: «Фізична особа підприємець та юридична особа. Чи можна розглядати як нездорову конкуренцію, 10% учасників, мають свої важелі і не підпадають під податкове навантаження, їх не бачить статистика.»
Друге питання до О. Соловйова: На сьогоднішній день мережа має можливість виробництва в аптеках. До цього часу, для того щоб займатися виробництвом необхідно реактиви.На сьогоднішній день вилучається державна організація, постачання реактивів унеможливлюється.

13:07

АМКУ хоче вивчити ринок не для того, щоб карати. Це не значить,що ми відправили запити учасникам, щоб у подальшому штрафувати.

13:00

Прозвучало питання: Чи вважаються дії антиконкурентними, якщо суб’єкт продає продукцію за ціною, що близька до оптово-дистриб’юторської? На ринку існують суб’єкти, які системно ставлять ціни, що не відповідають ринковим.
А. Ізотова: Сказане вами має ознаки порушення законодавства. АМКУ розглядає усі випадки заниження і завищення цін. Подавайте заяви й іншу документацію, яка зможе підтвердити факт порушення.

12:57

До дискусії приєдналася Ізотова Анжела Русланівна, начальник відділу продовольчих ринків Департаменту дослідження ринків.

12:55

Дискусія продовжується після перерви.

12:01

Пролунало запитання щодо доцільності заборони реклами лікарських засобів

Представники фармацевтичного ринку нарікають на непродуманість системи перевірок Антимонопольним комітетом Украиїни.

11:52

Пролунало запитання про боротьбу з фальсифікацією лукарських засобів

11:48

О. Соловйов розповідає про безпрецедентний випадок потрапляння на ринок двох препаратів із тією ж діючою речовиною, але один із них просувається на ринку як рецептурний, а інший – як безрецепьурний.

11:46

Оголошено перерву.

11:42

А. Ступакова ставить запитання заступнику голови АМКУ: «При заповненні документів для реєстрації суб’єкту господарської діяльності потрібно перерахувати усіх родичів з адресами і паспортними даними, навіщо?

Відповідає М.Русинський: «Поняття контролю визначено законом. Ми перевіряємо, чине пов’язані родичі з іншими аптеками.»

11:37

Запитання:«Якою нормою керувалися органи державної влади, розглядаючи пропозицію назвати аптечні кіоски аптечними пунктами?
Відповідає О. Соловйов: «Була пропозиція, щоб у селах розміщували аптечний пункт в адміністративній будівлі. Але ми відмовилися від цього.»

11:34

Були пропозиція запровадити систему, як у Франції, де аптекою не може керувати людина без відповідної освіти. Ми ж обрали ліберальний варіант.

11:32

О. Соловйов: «На сьогодні із 590 виданих ліцензій – 1 приватний підприємець. Ринок здатний організуватися власними силами. Ми хотіли б,щоб за кожною аптекою стояв професіонал.»

11:30

Пролунало питання щодо діяльності суб’єктів господарської діяльності зі спрощеною системою оподаткування.
М. Русинський: «Я вважаю,що всі мають працювати в однакових умовах.»

11:29

Ми хочемо, щоб учасники зверталися до нас з проблемами.

11:27

Пролунало запитання щодо назви “Аптеки низьких цін”.
Відповідає М. Русинський: «АМКУ може провести аналіз ринку. Якщо є ознаки порушення законодавства, я готовий особисто вислухати вас і розповісти як оформити заяву.»

11:26

М. Русинський запропонував долучити до вирішення проблем встановлення націнки представників мінекономіки.

11:25

Ми наполягаємо на тому, щоб кількість оптових компаній була скорочена. Ліки – не той товар,який має передаватися від одного дистриб’ютора до іншого. Адже найбільше випадків фальсифікації трапляється на 4-5 рівні дистрибуції.

11:23

У найближчий час нові ліцензійні умови всуплять у дію.

11:22

Щоб розвіяти чутки про націнку у 10% на роздрібну торгівлю, ми будемо запрошувати для обговорення керівників аптечних мереж. Ми вислухаємо пропозиції щодо найбільш оптимальної націнки на продукт.

11:21

На запитання про ліцензування розповідає О. Соловйов: «Перелік лікарських засобів для аптек. Наш ринок такий, що 90% препаратів,які реалізуються у аптеках – дженерики. Вітчизняні підприємства можуть їх виробляти.»
Перелік скрупульозно переглянули. Принцип його формування один -економічний. До нього увійшли ті продукти,які найбільш популярні. Інформація, розміщена на сайті МОЗ, буде змінена.

11:18

М. Пасічник акцентував увагу на проблеми рентабельності аптек.

11:15

Учасники саміту поставлять свої запитання доповідачам.

11:14

Наше завдання – не штрафувати, а попереджати порушення законодавства. У зв’язку з цим ми видали рекомендації аптечним закладам.
АМКУ з повагою ставиться до учасників ринку. Ми захищали і захищаємо ринок від недобросовісної конкуренції.

11:12

Нам важливо отримувати інформацію від вас, щоб зробити правильні висновки. Наша мета – навести порядок на ринку.

11:11

Ринки не досліджувалися системно. Ми над цим працюємо. Питання,які ми вам надсилаємо,здаються об’ємними, але відповіді нам необхідні.
Хочу розвіяти побоювання учасників фармринку. Так, ви надаєте комерційну інформацію, але закон вас захищає. Ви можете позначити свої дані як дані з обмеженим доступом. Після цього ми несемо за них відповідальність.

11:07

Звертаюся до учасників ринку, якщо ви отримуєте вимогу, то на неї треба відповідати. Якщо ви цього не робите, то діє норма закону, згідно з якою ми можемо накласти на вас штраф.

11:06

Розуміємо, що роздрібна торгівля лікарським засобами– питання регіонального рівня. Ми розробили доручення про те, як слід досліджувати цей рівень. Ми доручили підрозділам дослідити 5 регіональних ринків. Поки йде збір інформації. Хотів би звернути увагу учасників на соціальну значимість цього ринку.

11:04

Аналіз цін показав, що на деякі лікарські засоби вони виросли на 80%. Курс долара був стабільним, а євро – знижувався. У зв’язку з цим розпочато детальне вивчення ринку.

11:03

У серпні-жовтні 2011 року ми провели круглі столи, під час яких попередили учасників ринку про відповідальність за порушення конкурентного законодавства.

11:02

Протягом 2010 року ми зосередили увагу на недобросовісній конкуренції. Зокрема, звернули увагу на надання інформації про препарати.

10:59

Нещодавно АМКУ став звертати увагу на ринок. Комітет вважав, що він є конкурентоспроможним, проте, останні події змусили змінити погляди на його концентрованість. За результатами аналізу, компанії мають змогу домовлятися на рівні оптових продажів

10:56

Існує проект, за яким особа, яка вчинила антикорупційні дії, проте, першою повідомила про злочин та надала відповідну інформацію – звільняється від відповідальності. Подібна практика широко застосовується в Європі. Ми робимо все, щоб ця норма також почала діяти в Україні.

10:54

Сфера регулюється Конституцією України та рядом законодавчих актів.

10:51

Ми хочемо почути проблеми фармринку та розповісти про діяльність АМКУ. Хочемо також заспокоїти представників галузі.

10:50

Виступає Михайло Прокопович Русинський, заступник голови АМКУ.

10:48

Аптека повинна надавати фармацевтичні послуги. Вона не повинна бути місцем торгівлі.

10:47

Найбільше фальсифікатів з’являється на 4-5 етапі оптової ланки. У довгому ланцюжку дистриб’юторів, кожне підприємство хоче заробити.
Ми вибрали новий шлях – гармонізація європейського законодавства. У нових ліцензійних умовах сказано, що дистриб’ютори повинні виконувати усі практики.

10:45

Сьогодні існує близько 600 оптових компаній. Ця цифра зависока для нашої держави. У європейських країнах їх кількість значно менше.

10:43

Зараз на громадському обговоренні перебуває постанова № 1497. Якщо медобладнання було зареєстроване один раз, якщо виробник не змінює технологію його виробництва, то обладнання можу бути на ринку довічно.

10:40

Ми проводили політику щодо такого поняття як кіоск. Хочу сказати, що навіть без змін у нормативних документах, кількість кіосків зменшилася на 38%. Ми розглянули питання доступу до аптек у сільській місцевості та прийняли рішення, що там кіоски працюватимуть.

10:39

Періодично ми влаштовуємо перевірки кожного окремого аптечного суб’єкту – раз у півтора року. Один раз на рік наші інспектори також проводять додаткові перевірки.
Ми хотіли б відмовитися від персональної думки інспектора у прийнятті рішення, який же саме препарат перевірятиметься. Буде створено план, де буде зазначений препарат та критерії.

10:38

На 1 січня 2010 року було утилізовано 230 тис неякісних, незареєстрований, чи неліцензованих лікарських засобів. Зараз ефективність нашої роботи зросла фактично у 10 разів.
Ми ведемо активну роботу в регіонах. Наші рішення безапеляційні.
У цьому році ми реалізували 3 проекти. Обладнали 3 лабораторії, відповідно до вимог ВООЗ. Ще 7 простіших лабораторій на стадії формування. За часи незалежності, мабуть вперше був таки підхід, коли закуповувалося нове обладнання. Сподіваюся цієї потужності нам вистачить.

10:37

Ми розуміємо, що ми не можемо претендувати на виготовлення інноваційних препаратів. Але наша політика полягає у тому, щоб держава контролювала якість тих препаратів, які вже довели свою ефективність та виробляються на території України.

10:36

Невелика статистика: зараз 117 виробників лікарських препаратів.
25 – у призупиненому стані – модернізують свою технологію, щоб відповідати стандартам. Зараз влаштовуються активні перевірки.
Ринок росте, відсоток вітчизняних продуктів збільшується.

10:30

На сьогодні можу сказати, що вимоги до виробництва лікарських засобів, відповідають європейському заканодавству.

10:28

Наш орган видозмінився. Зараз ми крокуємо до європейських підходів у сфері контролю якості препаратів та ліцензійних вимог.

10:26

Роль лікарського препарату дуже важлива. На щастя для пацієнтів, на жаль для учасників цього саміту. У галузях економіки України немає найбільш регульованої сфери, ніж фармацевтична. Для нас важливі такі заходи.
Ця платформа – єдине місце, де можемо знайти відповіді на питання. Я можу отримати відповіді на свої питання та побачити, чи важко учасникам ринку.

10:24

Слово надається Олексію Станіславовичу Соловйову.

10:20

Я вдячний, що вирішили провести саміт у Донецьку. Дуже символічно, що ті міста, у яких проходить саміт, потім приймають футбольний чемпіонат Євро-2012.
Я сподіваюся, що рішення прийняті тут, на аптечному саміті, слугуватимуть основою для майбутніх законодавчих актів.

10:20

Слово надається В. Хоменку, доктору фармацевтичних наук, декан фармацевтичного факультету Донецкого національного медичного университету ім. Максима Горького.

10:16

М. Пасічник зазначив,що сьогодні будуть обговорені важливі питання, що стосуються стратегії держави щодо розвитку фармацевтичного сектору, реформ охорони здоров’я, регулювання фармацевтичного сектору тощо.

10:15

Він зачитав привітання від Т. Д. Бахтеєвої, голови Комітету ВР з питань охорони здоров’я та О. В. Аніщенка, Міністра охорони здоров’я України.

10:12

Вступне слово надається Михайлу Францовичу Пасічнику, президенту ВГО «Аптечна професійна асоціація України».

10:10

У рамках Аптечного саміту України розпочалася панельна дискусія „Регуляторна політика та аптечний сектор”.

Галерея


Комментарии


  • Pingback: Фармацевт-Практик - Аптечные будни - Началась трансляция «Аптечного саммита Украины»






  
Реклама