This version of the page http://conf.ligazakon.ua/conference/bpp1.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2013-12-09. The original page over time could change.
Формирование системы бесплатной правовой помощи в Украине - Интернет-конференции с экспертами на портале ЛІГА:ЗАКОН.ua
Внимание! Вы используете устаревшую версию браузера.
Для корректного отображения сайта настоятельно рекомендуем Вам установить более современную версию одного из браузеров, представленных справа. Это бесплатно и займет всего несколько минут.
Портал ЛІГА:ЗАКОН СПЕЦПРОЕКТЫ Интернет-конференции Формирование системы бесплатной правовой помощи в Украине
 
 
 
Архив
27 сентября 2012 | 12:00     
Всего вопросов: 17

Формирование системы бесплатной правовой помощи в Украине

Со времени вступления в силу 9 июля 2011 года Закона Украины «О бесплатной правовой помощи» Министерство юстиции Украины существляется комплекс мероприятий как нормотворческого, так и институционального характера, направленных формирование системы бесплатной правовой помощи в Украине.

Об особенностях Закона и его применении пойдет речь на данной интернет конференции. Предлагается рассмотреть, в частности, следующие вопросы:

- в чем разница между первичной и вторичной правовой помощью?

- где получить бесплатную первичную правовую помощь сегодня?

- на кого возложены функции по управлению системой юридической помощи, за счет каких средств будет предоставляться бесплатная правовая помощь?

- смогут ли граждане обжаловать действия лиц, которые будут оказывать помощь? как отслеживать качество предоставления правовой помощи?

- отбор адвокатов, которые предоставляют бесплатную вторичную правовую помощь: результаты конкурса, обучение, формирование реестра.

Ответы будут появляться по мере поступления вопросов, до 27 сентября 2012 года.

На вопросы отвечали:

Андрей Вишневский, директор Координационного центра по оказанию правовой помощи

Руководит Координационным центром по оказанию правовой помощи Министерства юстиции Украины, который занимается: - формированием сети центров по предоставлению бесплатной вторичной правовой помощи; - бесплатным обеспечением защиты задержанных лиц; обеспечением привлечения защитника по назначению суда или следствия; подготовкой попозиций относительно государственной политики в сфере бесплатной правовой помощи.

Аналитика
 
Аналитика
15 августа 2012
ЗАКОН УКРАЇНИ Про безоплатну правову допомогу
26 июля 2012
Центры бесплатной правовой помощи будут работать с адвокатами по гражданско-правовым договорам
10 июля 2012
Минюст утвердил Положение о центрах бесплатной вторичной правовой помощи
10 июля 2012
Кабмин утвердил концепцию формирования системы бесплатной правовой помощи на 2013 - 2017 годы
05 июля 2012
Расходы на систему бесплатной правовой помощи увеличены на 1 млн грн
26 апреля 2012
Опрос: Украинские адвокаты не готовы оказывать бесплатную вторичную правовую помощь
11 апреля 2012
Минюст разъяснил свое видение предоставления бесплатной правовой помощи
24 февраля 2012
Адвокаты-оценщики будут контролировать качество бесплатной правовой помощи
24 ноября 2011
Кабмин обязал спецучреждения сообщать о бесплатной правовой помощи
  Свернуть
 
Вся конференция одной страницей
Стенограмма конференции:   по дате ответа / вопроса / по рейтингу  
 
  15.09.2012, 21:54,  Марина

Кто и в каком размере бдет оплачивать услуги по бесплатной правовой помощи? Какая мотивацмя будет у юристов предоставлять качественные услуги?

            Рейтинг  (0)
     Комментарии (0)      # ссылка на вопрос
Андрей Вишневский

Відповідно  до Закону "Про безоплатну правову допомогу" фінансування безоплатної первинної правової допомоги (надання правової інформації; надання консультацій і роз'яснень з правових питань; складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру); надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації) здійснюється за рахунок видатків Державного бюджету України на утримання відповідних органів виконавчої влади, місцевих бюджетів та інших джерел, що узгоджується з видом та статусом суб’єктів надання первинної допомоги.

Фінансування  безоплатної вторинної правової допомоги (захист від обвинувачення; здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру), яка фактично надаватиметься адвокатами, відібраними та включеними до відповідних реєстрів, здійснюватиметься виключно за рахунок видатків Державного бюджету України.

Порядок оплати послуг адвокатів на даний час чітко врегульовано постановою Кабінету Міністрів України від 18.04.2012 № 305 "Питання оплати послуг адвокатів, які надають вторинну правову допомогу особам, затриманим в адміністративному або кримінально-процесуальному порядку, а також у кримінальних справах".

Оплата послуг адвокатів з надання вторинної правової допомоги здійснюватиметься, виходячи з розміру оплати за годину роботи адвоката за фактичний час роботи адвоката з надання вторинної правової допомоги – у разі надання вторинної правової допомоги особі, затриманій в адміністративному або кримінально-процесуальному порядку, – в розмірі 2,5 відсотка встановленої законодавством мінімальної заробітної плати за годину роботи адвоката та відповідно до Методики обчислення розміру винагороди адвокатів, які надають вторинну правову допомогу у кримінальних справах – за кожною завершеною стадією провадження у кримінальній справі, у якій адвокат здійснює або здійснював захист. Методика базується на тому, що кожен коефіцієнт, який використовується для обчислення розміру винагороди адвоката, відображає вагу конкретного критерію чи групи критеріїв, які визначають загальну складність справи, а отже, і час, який витрачається адвокатом для підготовчої роботи та безпосередньої участі у відповідних процесуальних діях.

Важливою особливістю Методики є наявність важелів, що повинні стимулювати адвоката найбільш ефективно захищати права клієнта. Наприклад, коефіцієнт особливої складності справи стимулюватиме адвоката до оскарження в судовому порядку в інтересах захисту особи у кримінальній справі незаконних рішень, дій чи бездіяльності органу дізнання, слідчого, прокурора.

Цією ж постановою № 305 регулюється розмір оплати послуг адвокатів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у неробочий час, вихідні та святкові дні, що обчислюється виходячи з подвійного розміру оплати за годину роботи адвоката. При цьому також враховується час проїзду адвоката та час очікування, що входять до розрахункового часу, витраченого адвокатом на надання вторинної правової допомоги.

За прибуття за дорученням центру до визначеного місця конфіденційного побачення із затриманою особою адвокатам відшкодовується вартість проїзду громадським транспортом, а у разі  неможливості прибути у визначений час до такого місця за допомогою громадського транспорту - вартість витрат на пально-мастильні матеріали.

Згідно з  розрахунками вартість послуг адвоката у випадку надання правової допомоги особам, затриманим у кримінально-процесуальному порядку, в середньому орієнтовно становитиме 495 грн., а у неробочий час, вихідні, святкові дні – 990 грн. з урахуванням того, що, як свідчить юридична практика, 20% підозрюваних відмовляються від допомоги адвоката, і у цьому випадку час, витрачений адвокатом на надання допомоги одній особі, складає біля 3 годин; 80% підозрюваних приймають допомогу адвоката, і у цьому випадку затрачений адвокатом час складає в середньому 20 годин.

Вартість послуг адвоката у разі надання допомоги особам, затриманим у адміністративному порядку, в середньому орієнтовно становитиме 90 грн., а у неробочий час, вихідні, святкові дні – 180 грн., враховуючи, що час, який витрачається адвокатом для надання правових послуг одній особі з вказаної категорії, складає 3 години.

У разі, якщо адвокат  надає вторинну правову допомогу у кримінальних справах, його винагорода обчислюється за згаданою вище Методикою обчислення розміру винагороди адвокатів, які надають вторинну правову допомогу у кримінальних справах. Розрахунок середнього розміру винагороди адвоката за участь у провадженні однієї справи за Методикою на основі даних по завершених протягом 2011 року кримінальних справах адвокатів Офісу громадського захисту м. Хмельницького, який по суті є прототипом центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, мережу яких буде створено відповідно до Закону України "Про безоплатну правову допомогу". Згідно з вказаними розрахунками середній розмір винагороди адвоката за одну кримінальну справу становив 2349 грн.

У державному бюджеті  на 2012 рік на оплату послуг адвокатів з надання такої допомоги передбачено 1,85 млн. грн.

Орієнтовна  сума, необхідна для оплати послуг та відшкодування витрат адвокатів  з надання безоплатної вторинної  правової допомоги у 2013 році відповідно до постанови Кабінету Міністрів  України від 18 квітня 2012 року № 305, становить 94,6 млн. грн., у 2014 році – 157 млн. грн., а у 2015 році – 164,6 млн. грн. (у тому числі для відшкодування вартості проїзду адвокатів до затриманих та оплати проведення експертиз з ініціативи сторони захисту: у 2013 році – 7,9 млн. грн., у 2014 – 8,4 млн. грн., а у 2015 – 8,8 млн. грн.).

            Рейтинг (0)
     Комментарии (0)
 
Комментарии отсутствуют
 
    Оставьте Ваш комментарий:
Загружается...
 
  17.09.2012, 17:02,  Валентина

Расскажите, пожалуйста, охотно ли адвокаты соглашаются на бесплатную вторичную помощь, и какие это адвокаты - ЧП, из провинции? В каких регионах было тяжело найти желающих, какие были самые активные? Какова у них мотивация, зачем им это?

            Рейтинг  (1)
     Комментарии (0)      # ссылка на вопрос
Андрей Вишневский

Міністерством юстиції з 23 квітня по 22 травня 2012 року проводився конкурс адвокатів, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової допомоги в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві і Севастополі.

З 1171 адвоката, які подали заяви про участь у конкурсі 953 адвоката успішно пройшли всі три етапи конкурсу і включені до відповідних реєстрів. Абсолютними лідерами як з точки зору кількості залучених адвокатів, так і з точки зору рівномірності «покриття» території районів областей (тобто наявності адвокатів, які вже працюють або готові працювати у певних районах областей) є Хмельницька та Київська області, які з першого разу повністю забезпечили потребу в адвокатах (відібрано 86 та 85 адвокатів відповідно); у той же час в Херсонській області відібрано лише 6 адвокатів при потребі мінімум у 54.

Відповідно  до попередніх орієнтовних розрахунків  для забезпечення виконання відповідних  положень Кримінального процесуального кодексу України (зокрема, залучення  захисника за призначенням) та Закону України «Про безоплатну правову допомогу» у 2013 році потрібно 1,5 – 1,8 млн. людино-годин послуг адвоката.

Під час проведення співбесід у рамках третього етапу  конкурсу адвокатів з’ясувалося, що, як правило, адвокати готові приділяти  роботі у системі надання безоплатної  правової допомоги від 30 до 50% свого робочого часу, тобто в середньому 40%, що становить 600 – 700 тис. людино-годин на рік. З урахуванням цього факту оптимальна чисельність адвокатів, необхідних для включення до згаданих зведених реєстрів до кінця 2012 року, приблизно повинна становити від 1,8 до 2,4 тис.

Враховуючи  викладене, а також ту обставину, що за передніми оперативними даними, крім вже відібраних, ще близько 1,0 тис. адвокатів виявили бажання працювати  у системі безоплатної правової допомоги, але в силу різних причин не змогли подати документи про участь у конкурсі у терміни, визначені чинним законодавством, Міністерством юстиції заплановано проведення орієнтовно у жовтні – листопаді поточного року другого конкурсу адвокатів, які надаватимуть безоплатну вторинну правову допомогу, що у свою чергу дасть можливість завершити формування реєстрів адвокатів відповідно до потреби на даному етапі.

До кінця  грудня 2012 року з адвокатами, включеними до реєстрів, будуть укладені контракти (договори).

Більшість адвокатів пояснюють свою мотивацію надавати правову допомогу бажанням здобути досвід (молоді адвокати), бажанням допомогти людям (досвідчені адвокати) і, звичайно, отримати в особі держави стабільного замовника послуг.

            Рейтинг (0)
     Комментарии (0)
 
Комментарии отсутствуют
 
    Оставьте Ваш комментарий:
Загружается...
 
  18.09.2012, 10:59,  Алексей Иванович Скворцов

Здравствуйте, Андрей. Я вижу одну проблему в данном полезном деле, корни которой кроются в менталитете украинцев и еще во многом: бесплатное качественным не бывает... Ведь все нормальные специалисты-юристы пойдут делать карьеру и зарабатывать баблище, а не консультировать бабулек за полторы штуки государственной зарплаты в месяц. Так можеш лучше уж никак вместо как-нибудь??? Спасибо за честный ответ!

            Рейтинг  (2)
     Комментарии (0)      # ссылка на вопрос
Андрей Вишневский

Безоплатна правова допомога є безоплатною лише для тих, хто її отримує, але оплачуваною для тих, хто її надає (адвокатів). Детальніше ознайомившись із наведеними у відповіді на запитання Марини (15.09.2012, 21:54) даними про умови оплати послуг таких фахівців та обсяги передбаченого у державному бюджеті фінансування, Ви зможете переконатись, що рівень цієї оплати є достатньо конкурентоспроможним на ринку адвокатських послуг. За твердженнями самих же адвокатів, за угодами з державою, принаймні у сільських районах, у більшості випадків вони зможуть заробити більше, ніж їм сьогодні здатні заплатити самі клієнти, і тому для адвокатів це вигідно.

            Рейтинг (0)
     Комментарии (0)
 
Комментарии отсутствуют
 
    Оставьте Ваш комментарий:
Загружается...
 
  18.09.2012, 13:00,  Ліза

1) Чи має право безкоштовний адвокат, що вже веде справу, відмовитися від неї? І в яких випадках? 2) Якими документами будуть оформлятися стосунки між безплатним адвокатом і клієнтом?

            Рейтинг  (1)
     Комментарии (0)      # ссылка на вопрос
Андрей Вишневский

1) Так, у разі хвороби адвоката; крім того, адвоката, який надає безоплатну вторинну правову допомогу, може бути замінено у випадку неналежного виконання ним своїх зобов'язань за умовами договору, недотримання порядку надання безоплатної вторинної правової допомоги, а також у разі виключення адвоката з Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу на постійній основі за контрактом, чи Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу на тимчасовій основі на підставі договору.

Під час заміни одного адвоката іншим забезпечується безперервність надання безоплатної  вторинної правової допомоги.

У разі неможливості надання безоплатної вторинної правової допомоги адвокатом, який надає безоплатну вторинну правову допомогу на постійній основі за контрактом, центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги укладає договір з адвокатом, включеним до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу на тимчасовій основі на підставі договору про її надання.

2) Між адвокатом та центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги укладається договір або контракт про надання безоплатної вторинної правової допомоги, де зазначаються обсяг правової допомоги, строк, протягом якого така допомога надаватиметься, та розмір плати.

Повноваження  адвоката як захисника при наданні правової допомоги підтверджуються дорученням центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

У кримінальному  процесі межі процесуальних повноважень адвоката чітко визначені Кримінальним процесуальним кодексом України. Відповідно до статті 50 Кодексу адвокат може підтвердити свої повноваження ордером, договором або дорученням центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. На підставі доручення центру адвокат виписує ордер, якщо адвокат надає безоплатну вторинну правову допомогу за призначенням або особі, затриманій в іншому населеному пункті, ніж той, де розміщується центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги. У разі згоди особи на надання їй безоплатної правової допомоги вона підписує виданий адвокатом ордер, чим підтверджує відносини між нею та адвокатом.

У цивільному та адміністративному процесах питання оформлення стосунків між адвокатом, який надає безоплатну правову допомогу на підставі контракту (договору) з центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, і клієнтом на даний час не врегульовано. Водночас законопроектом про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України "Про безоплатну правову допомогу" № 9496 від 02.06.2011 передбачено, що межі процесуальних повноважень представника буде визначати клієнт шляхом оформлення довіреності, яке посвідчуватиметься посадовою особою центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

            Рейтинг (0)
     Комментарии (0)
 
Комментарии отсутствуют
 
    Оставьте Ваш комментарий:
Загружается...
 
  19.09.2012, 16:40,  Артемий

Несет ли "бесплатный" адвокат ответственность за неквалифицированную правовую помощь? Насколько я понимаю, в этой категории защитников будут находиться лишь молодые адвокаты без надлежащего опыта работы...

            Рейтинг  (-1)
     Комментарии (1)      # ссылка на вопрос
Андрей Вишневский

Система безоплатної  правової допомоги в Україні перебуває на етапі становлення і разом з нею формуються механізми забезпечення і контролю якості правової допомоги.

Є кілька механізмів забезпечення якості безоплатної правової допомоги.

Насамперед, це відбір адвокатів на конкурсній основі, за результатами чого відібрані адвокати включаються до одного з реєстрів адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу на постійній основі за контрактом або ж на тимчасовій основі на підставі договору.

Під час призначення таких адвокатів буде враховуватись їх спеціалізація, досвід роботи, навантаження, складність справ, у яких вони братимуть участь, що безпосередньо впливатиме на якість надання правової допомоги.

На сьогоднішній день також розроблено проект наказу Міністерства юстиції "Про затвердження стандартів якості надання безоплатної правової допомоги", який передбачає встановлення єдиних для всіх адвокатів стандартів якості при наданні безоплатної правової допомоги.

Результати  першого конкурсу з відбору адвокатів  дають підстави вести мову про достатню якість правової допомоги, що буде надаватись відібраними адвокатами. З 953 адвокатів, які успішно пройшли перший конкурс та залучатимуться до надання безоплатної вторинної правової допомоги, більше половини мають досвід адвокатської діяльності понад 5 років. Однак, їх кількість поки що недостатня для забезпечення конкуренції між ними у всіх регіонах України, а відповідно і мотивації до надання рівно якісних правових послуг на всій території України.

Водночас протягом жовтня–листопада цього року планується провести другий конкурс, в якому готова взяти участь приблизно така ж чисельність адвокатів, що і в першому. Серед них багато претендентів, які не встигли подати документи для участі у першому конкурсі. Проведення другого конкурсу з відбору адвокатів дасть змогу наповнити реєстри достатньою кількістю кваліфікованих адвокатів та забезпечити можливість надання безоплатної вторинної правової допомоги у необхідних обсязі та якості.

Поряд з цим, слід зазначити про дві складові ще одного механізму забезпечення контролю якості надання безоплатної вторинної правової допомоги, що буде задіяний, власне, у процесі її надання.

Перша – це контроль за дотриманням обов’язків адвоката, передбачених угодою з центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який таким чином зможе впливати на якість, повноту та своєчасність надання адвокатом безоплатної правової допомоги.

Друга – правова  позиція адвоката, правильність якої може бути перевірена за допомогою  нового інструменту – комісій з якості, утворених відповідно до Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" радами адвокатів регіонів, до яких можуть звертатися центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги для проведення оцінки якості, повноти та своєчасності надання відповідними адвокатами безоплатної вторинної правової допомоги.

Крім того, до адвокатів, які будуть неналежно виконувати свої зобов'язання за умовами договору та недотримуватись порядку надання безоплатної вторинної правової допомоги, будуть застосовуватися санкції як фінансового характеру, так і санкції у вигляді виключення з Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу на постійній основі за контрактом чи на тимчасовій основі на підставі договору. Так, наприклад, у разі прибуття адвоката до затриманої особи пізніше встановленого законодавством строку без поважних причин розмір оплати послуг такого адвоката, наданих цій особі, зменшуватиметься вдвічі.

            Рейтинг (0)
     Комментарии (0)
 
Комментарии отсутствуют
 
    Оставьте Ваш комментарий:
Загружается...
 
  12.09.2012, 19:00,  Олеся

Де можна отримати безплатну правову допомогу в Києві?

            Рейтинг  (0)
     Комментарии (0)      # ссылка на вопрос
Андрей Вишневский

Сьогодні Ви можете отримати безоплатну первинну правову допомогу в Києві, звернувшись до будь-яких органів виконавчої влади, а також громадських приймалень Головного управління юстиції у м. Києві, районних у м. Києві управлінь юстиції (Голосіївське районне управління юстиції у місті Києві, 03022, м. Київ, вул. Ломоносова, 22/15, тел. (044) 258-81-03; Дарницьке районне управління юстиції у місті Києві, 02091, м. Київ, вул. Бажана, 7-є, тел. (044) 563-38-72; Деснянське районне управління юстиції у місті Києві, 02225, м. Київ, вул. Бальзака, 64, тел. (044) 515-65-83; Дніпровське районне управління юстиції у місті Києві, 02099, м. Київ, вул. Краківська, 20, тел. (044) 552-97-10; Оболонське районне управління юстиції у місті Києві, 04210, м. Київ, вул. Полярна, 13-а, тел. (044) 462-33-50; Печерське районне управління юстиції у місті Києві, 01015, м. Київ, вул. Різницька, 11-б, тел. (044) 280-95-87, 280-79-92; Подільське районне управління юстиції у місті Києві, 04071, м. Київ, вул. Радянської України, 5-Б, тел. (044) 563-32-13; Святошинське районне управління юстиції у місті Києві, 03148, м. Київ, вул. Гната Юри, 9, тел. (044) 407-10-13, 407-10-15; Солом’янське районне управління юстиції у місті Києві, 03186, м. Київ, вул. Повітрофлотська, 40-а, тел. (044) 242-59-71; Шевченківське районне управління юстиції у місті Києві, 03132, м. Київ, вул. Саксаганського, 110, тел. (044) 234-76-30) або Приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини (04071, м. Київ, вул. Олегівська, 36 оф. 309), а також юридичних клінік міста Києва (Науково-практична експериментальна лабораторія "Правнича клініка", 04070, м. Київ, вул. Набережно-Хрещатицька, 27, корпус 7; Юридична клініка "Соціальна справедливість", 03680, м. Київ, пр. Перемоги, 54/1, к.527; Київський юридичний інститут МВС, 02121, м. Київ, вул. Колекторна 4, к.206; Юридична клініка, м. Київ, вул. Колекторна 4, оф. 206; Юридична клініка "Феміда", факультет правознавства та міжнародних відносин, м. Київ, пр. Маяковського, 21-в, СШ № 270).

Крім того, з 1 січня 2013 року у Києві буде діяти центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

            Рейтинг (0)
     Комментарии (0)
 
Комментарии отсутствуют
 
    Оставьте Ваш комментарий:
Загружается...
 
  13.09.2012, 11:02,  А.К.

Разъясните: юридические советы будут даваться бесплатно всем, или каким-то избранным категориям?

            Рейтинг  (0)
     Комментарии (0)      # ссылка на вопрос
Андрей Вишневский

Право на безоплатну первинну правову допомогу, одним з передбачених якою видів послуг є, власне, надання консультацій і роз’яснень з правових питань, згідно з Конституцією України та Законом України "Про безоплатну правову допомогу" мають усі особи (громадяни України, іноземці, особи без громадянства, в тому числі біженці), які перебувають під юрисдикцією України.

            Рейтинг (0)
     Комментарии (0)
 
Комментарии отсутствуют
 
    Оставьте Ваш комментарий:
Загружается...
 
  13.09.2012, 13:34,  Поклонница

Можно ли к Вам лично обратиться за правовой помощью?

            Рейтинг  (2)
     Комментарии (0)      # ссылка на вопрос
Андрей Вишневский

До завдань Координаційного центру з надання правової допомоги відповідно до Положення про Координаційний центр з надання правової допомоги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.06.2012 № 504, належать: організаційне, експертно-аналітичне, інформаційне та матеріально-технічне забезпечення здійснення повноважень Мін'юсту у сфері надання безоплатної правової допомоги; проведення аналізу практики правозастосування з питань надання безоплатної правової допомоги; внесення на розгляд Міністра юстиції пропозицій щодо формування та реалізації державної політики у зазначеній сфері.

Отже, ні Координаційний центр, ні його посадові особи не наділені повноваженнями щодо надання правової допомоги. У зв’язку з цим сприймаю це запитання як таке, що виходить за рамки формату моєї участі у веб-конференції як директора Координаційного центру з надання правової допомоги.

            Рейтинг (1)
     Комментарии (0)
 
Комментарии отсутствуют
 
    Оставьте Ваш комментарий:
Загружается...
 
  13.09.2012, 14:04,  сізо

Чи можливо замінити безплатного адвоката?

            Рейтинг  (1)
     Комментарии (0)      # ссылка на вопрос
Андрей Вишневский

Адвоката, який надає безоплатну вторинну правову допомогу, може бути замінено лише у випадку хвороби адвоката; неналежного виконання адвокатом своїх зобов'язань за умовами договору; недотримання ним порядку надання безоплатної вторинної правової допомоги; виключення адвоката з Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу на постійній основі за контрактом, чи Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу на тимчасовій основі на підставі договору (ст. 24 Закону України "Про безоплатну правову допомогу").

Під час заміни одного адвоката іншим забезпечується безперервність надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Адвокат, який призначається на заміну іншого адвоката, зобов'язаний вжити заходів для усунення недоліків у наданні безоплатної вторинної правової допомоги, які мали місце до його призначення.

            Рейтинг (0)
     Комментарии (0)
 
Комментарии отсутствуют
 
    Оставьте Ваш комментарий:
Загружается...
 
  13.09.2012, 14:19,  Юрій Юрчук

Відповідно до ст. 5 нового закону "про адвокатуру" адвокатура є незалежною від державних органів. В той же час, саме державні органи будуть оплачувати роботу адвоката, що надаватиме БПД. Які гарантії незалежності таких адвокатів?

            Рейтинг  (0)
     Комментарии (0)      # ссылка на вопрос
Андрей Вишневский

Оскільки надання безоплатної правової допомоги в Україні є гарантією держави, оплата послуг адвоката з надання такої допомоги здійснюється за рахунок видатків Державного бюджету України. При цьому, адвокат і держава співпрацюють у сфері надання безоплатної правової допомоги як сторони цивільно-правової угоди, тобто між ними не виникає трудових відносин і, таким чином, не порушуються гарантії незалежності адвоката. Принцип такий: адвокат надає послуги, а держава їх оплачує. Порядок оплати послуг чітко врегульовано постановою Кабінету Міністрів України від 18.04.2012 № 305 "Питання оплати послуг адвокатів, які надають вторинну правову допомогу особам, затриманим в адміністративному або кримінально-процесуальному порядку, а також у кримінальних справах".

У кримінальному провадженні межі процесуальних повноважень захисника визначено Кримінальним процесуальним кодексом України.

Передбачається, що межі процесуальних повноважень адвоката у цивільному, господарському та адміністративному процесі будуть визначатись самим суб’єктом права на безоплатну вторинну правову допомогу, щодо якого прийнято рішення про надання такої допомоги, у виданій ним довіреності.

Крім того, центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги не є державними органами, а отже, не мають державно-владних повноважень, у тому числі і стосовно адвокатів.

            Рейтинг (1)
     Комментарии (1)
 
Юрчук Юрій
18 09 2012 12:50
На мою думку, де-факто, якщо адвокат буде "валити" слідчому справу, однозначно буде тиск на Центр приборкати строптивого адвоката... А у Центра важилі є, починаючи з розподілу справ, що в свою чергу відобразиться на гонорарі.
     
     Рейтинг (0)
 
    Оставьте Ваш комментарий:
Загружается...
1   2   следующая страница