This version of the page http://vaks.org.ua/?menu=Finprosvita_scho_take_KS (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2013-11-12. The original page over time could change.
Всеукраїнська Асоціація кредитних спілок




вул. Пушкінська, 2-4/7, оф. 4, м. Київ, Україна, 01001 тел.: (044) 278-30-68, 234-24-87, e-mail: office@vaks.org.ua


У І півріччі 2013 року кредитні спілки-члени ВАКС збільшили свій резервний капітал на 16,7 млн грн

You need to upgrade your Flash Player or to allow javascript to enable Website menu.
Get Flash Player
Логін:
Пароль:
               

Що таке кредитна спілка?

Що таке кредитна спілка?

Кредитна спілка (КС) — неприбуткова організація, заснована фізичними особами, професійними спілками, їх об’єднаннями на кооперативних засадах, щоб задовольнити потреби членів спілки у взаємному кредитуванні та наданні фінансових послуг за рахунок об’єднаних грошових внесків членів кредитної спілки.

Кредитна спілка набуває статусу юридичної особи з моменту її державної реєстрації державним реєстратором, має самостійний баланс, банківські рахунки, які відкриває та використовує згідно із законодавством у самостійно обраних банківських установах, а також печатку, штамп і бланки із своїм найменуванням, власну символіку.

Щоб користуватися послугами кредитної спілки, необхідно стати її членом.

Члени кредитної спілки є її співвласниками, а кредитна спілка створена, щоб задовольняти їхні потреби в фінансових послугах.

Це обумовлює ряд переваг кредитної спілки перед іншими фінансовими установами:

  1. Власність і форма управління: члени кредитної спілки є її співвласниками й одночасно споживачами фінансових послуг. Управління кредитною спілкою відбувається за демократичним принципом — на загальних зборах спілки один член має один голос. Це дає можливість кожній людини, яка є членом кредитної спілки, впливати на її діяльність.
  2. Неприбутковість діяльності: кредитна спілка є неприбутковою організацією, тому працює заради задоволення фінансових потреб членів спілки, а не задля прибутку. Послуги, що спілка надає своїм членам, може приносити дохід, який спілка використовує на статутну діяльність (зокрема, на оренду приміщення, зарплату працівників, закупівлю офісної техніки, паперу тощо). Отже, вартість фінансових послуг максимально наближена до собівартості.
  3. Наближеність до споживачів послуг та індивідуальний підхід до їхніх потреб: більшість кредитних спілок створені в межах однієї адміністративно-територіальної одиниці (області, району) або на базі підприємств, професійних спілок, громадських чи релігійних організацій. Завдяки цьому кредитна спілка індивідуально підходить до кожного свого вкладника й позичальника, зокрема узгоджує сприятливі графіки оплат суми кредиту («тіла кредиту») та процентів, підбирає строк депозитного вкладу тощо. У кредитній спілці можна проконсультуватися щодо вартості тих чи інших фінансових послуг або дізнатися, як правильно планувати бюджет своєї сім’ї, отримати допомогу в складанні бізнес-плану тощо.
  4. Простота й якість продуктів: фінансові продукти, які пропонують кредитні спілки, відрізняються простотою умов та якістю. У кредитній спілці громадянину мають доступно розказати про умови отримання кредиту або вкладення коштів на депозит і розрахувати дійсну вартість послуги. Це значно зменшує вірогідність того, що ви заплутаєтеся в складних економічних термінах або отримаєте послугу, набагато дорожчу, ніж сподівалися.
  5. Мікрокредитування: кредитні спілки, на відміну від інших фінансових установ, працюють з позичальниками, яким потрібно невеликі суми грошей, тобто надають мікрокредити. У селах — це чи не єдині джерела фінансування.
  6. Прозорість: кредитні спілки є відкритими фінансовими установами. Вони регулярно публікують свою річну фінансову звітність. Члени кредитної спілки мають право отримати інформацію про діяльність кредитної спілки, зокрема, отримувати копії та/або витяги рішень та протоколів засідань органів кредитної спілки.
  7. Швидкість: Кредитні спілки – це відносно невеликі фінансові установи, що дозволяє їм не оформлювати зайву кількість документів для оформлення кредиту або депозитного договору.
  8. Ціна: Вартість послуг кредитної спілки на кредити можна встановити нескладними розрахунками. В умовах кредитування кредитною спілкою не приховані відсотки, комісії, додаткові витрати, тощо.

Будьте обережні, не купуйтеся на занадто високі відсотки на Ваші внески (вклади)!


Ідея кредитної кооперації виникла в середині XIX століття як спосіб фінансової взаємодопомоги у громадах в період серйозної банківської кризи. Засновником першої кредитної спілки вважають Фрідріха Вільгельма Райффайзена (Німеччина).




                   

    
Споживачам — членам КС

Що таке кредитна спілка?

Якою установою є кредитна спілка?

Коли кредитна спілка має право надавати фінансові послуги?

На яких принципах ґрунтується діяльність кредитної спілки?

Які нормативно-правові акти регулюють діяльність кредитних спілок, у тому числі щодо споживачів фінансових послуг?

Детальніше
 

Думка експерта

Джеймс Гордон Браун (James Gordon Brown), колишній прем’єр-міністр Великобританії:

«Люди йдуть у кредитні спілки, бо там до них ставляться по-людські»

Читайте далі ›››



    Всі права захищено
2005-2010 © vaks.org.ua
| Про ВАКС | УОКС | Навчання | Методичні рекомендації | Фінансовий моніторинг | Звернення ВАКС | Судова практика |
| Інформаційні продукти | Партнери | Корисні ресурси | Фоторепортаж |
designed by: maxprojects.net