This version of the page http://online.oranta.ua/Ua/Information/FAQ.aspx (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2013-09-17. The original page over time could change.
Оранта Онлайн. Питання, які часто ставлять
Мы заметили, что вы используете устаревший браузер Internet Explorer 6.0 — рекомендуем перейти на более современные Firefox 3.5, Opera 9.6, IE 8.0

Питання, які часто ставлять
Що таке автоцивільна відповідальність власників транспортних засобів, автоцивілка, ОСЦПВ?

Повне найменування даного виду страхування відповідно до Закону України №1961-IV від 01.07.2004г. "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" (далі Закон) - обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Відповідно до Закону, власники транспортних засобів зобов'язані застрахувати свою цивільно-правову відповідальність за шкоду, заподіяну життю, здоров'ю або майну третіх осіб, потерпілих унаслідок дорожньо-транспортного випадку. Увага: страхуванню підлягає не автомобіль, а відповідальність власника транспортного засобу перед можливими потерпілими. В разі завдання шкоди майну третіх осіб ліміт відповідальності страхової компанії складає – 50000 грн., а в разі завдання шкоди життю і здоров'ю – 100000 грн.

Відповідальність за які транспортні засоби потрібно страхувати?

Відповідно до Закону, "наземним транспортним засобом" є пристрій, призначений для перевезення дорогами людей, вантажів, а також встановленого на ньому спеціального устаткування або механізмів, які підлягають державній реєстрації і обліку в органах Державної автомобільної інспекції Міністерства внутрішніх справ України і допущені до дорожнього руху, а також ввезені на митну територію України для тимчасового користування, зареєстровані в інших країнах.

Хто є третьою особою при страхуванрі ОСЦВП (Автоцивілки)?

Треті особи - фізичні і/або юридичні особи, відповідальність за спричинення шкоди життю, здоров'ю, майну яких несе Страхувальник. Треті особи не є стороною договору страхування.
Потерпілі – треті юридичні чи фізичні особи, життю, здоров'ю або майну яких внаслідок дорожньо-транспортної пригоди транспортним засобом нанесений збиток, цивільно-правову відповідальність за який несе власник цього транспортного засобу.

Чи компенсує страхова компанія шкоду по автоцивільній відповідальності, заподіяній моїй машині в результаті ДТП, якщо винним визнають не мене?

Ні, в цьому випадку спричинення водієм шкоди керованому ним транспортному засобу і причепу до нього, вантажу, що перевозиться в них, встановленому на них устаткуванню не є страховим випадком і компенсації не підлягає.
При страхуванні автоцивільної відповідальності компенсується лише шкода, заподіяна Вами при експлуатації транспортного засобу. Для того, щоб компенсувати через страхування будь-які пошкодження власного автомобіля, потрібно застрахувати сам автомобіль (страхування КАСКО). Страхування КАСЬКО є добровільним і може бути укладене лише за Вашим бажанням.
В той же час, при обов'язковому страхуванні автоцивільної відповідальності власників транспортних засобів, якщо винні в ДТП не Ви, а інший водій, що заподіяв збиток Вашому автомобілю, то цей збиток буде компенсований страховою компанією, яка застрахувала відповідальність винного.

Чи можна керувати іншою машиною, окрім тієї, що вказана в полісі?

Відповідно до Закону, можуть укладатися договори страхування трьох типів. При цьому в полісах 1 і 3 типу вказуються конкретні транспортні засоби, щодо яких діє договір страхування, а в полісі другого типу - фізична особа, яка може керувати будь-яким транспортним засобом вказаної в договорі страхування категорії.
Таким чином, якщо страхувальник має поліс 2-го типа, його відповідальність вважається застрахованою незалежно від конкретного транспортного засобу, яким він керує. Головне - щоб цей транспортний засіб відносився до категорії, вказаної в полісі. Наприклад, вказана в полісі 2-го типа категорія В транспортного засобу, дозволяє керування всіма типами легкових автомобілів для особи, вказаної в цьому полісі.
Поліс автоцивільної відповідальності 1-го і 3-го типів поширює свою дію лише на транспортний засіб, вказаний в ньому.

У яких межах виплачуватиметься відшкодування? Який розмір страхової суми?

Страхова сума, в межах якої страховик зобов'язався при настанні кожного страхового випадку (незалежно від їх числа протягом терміну дії договору обов'язкового страхування) відшкодувати кожному з потерпілих заподіяну шкоду, складає:
  •      100 000 тис. грн. при завданні шкоди життю або здоров'ю на одного потерпілого;
  •      50 000 грн. при завданні шкоди майну на одного потерпілого, але не більше 5-кратного розміру цієї суми на один страховий випадок.

Чи можу я по полісу автоцивільної відповідальності виїхати закордон?

Немає. Поліс автоцивільної відповідальності діє лише на території України. Для закордонних поїздок в країни - учасниці системи “зелена карта” Вам потрібно придбати поліс “зелена карта”.

Чи виплачується страхове відшкодування, якщо страховий випадок по автоцивільній відповідальності стався за межами України?

Ні, не виплачується.

Чи існують пільги по ОСЦПВ (Автоцивілка)?

Пільги існують. Відповідно до ст. 13 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» учасники бойових дій і інваліди війни, які визначені законом, інваліди I групи, які особисто керують транспортними засобами, які їм належать, а також особи, які керують транспортним засобом, що належить інвалідові I групи в його присутності, звільняються від обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності на території України. Відшкодування збитків від дорожньо-транспортної пригоди, винуватцями якої є вказані особи, проводить МТСБУ.
Прі страхуванні не більше одного транспортного засобу з робочим об'ємом двигуна до 2500 куб. см включно, розміри страхових платежів по договорах обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів - учасників війни, які визначені законом, інвалідів II групи, осіб, які постраждали унаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до I і II категоріям, пенсіонерів - громадян України, які особисто керують такими транспортними засобами, складають 50 відсотків розміру базового платежу з врахуванням поправочних коефіцієнтів.
При цьому, згідно п. 2.1. Правил дорожнього руху, водії, які відповідно до законодавства звільняються від обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів на території України, повинні мати при собі відповідні підтверджуючі документи (посвідчення).

У мене застрахована лише цивільна відповідальність і я став винуватцем ДТП, чи маю я право на компенсацію заподіяного мені збитку від страхової компанії потерпілого, якщо у нього також застрахована цивільна відповідальність?

Ні, відшкодовується лише збиток, заподіяний винуватцем ДТП (якщо його відповідальність застрахована).

Скільки водіїв можна вписати в поліс автоцивільної відповідальності, ОСЦПВ?

У договорах 1- типу до керування транспортним засобом можуть бути допущені всі особи, які мають на це право згідно із законом.
В договори 2 типи лише 1 особа.
В договори 3-го типа до 5 осіб включно.

Чим мені загрожує відсутність поліса обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (ОСЦПВ)?

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» забороняється експлуатація транспортного засобу на території України без поліса обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності, що діє на території України, або поліса (сертифікату) обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності, укладеного в іншій країні, з уповноваженою організацією зі страхування цивільно-правовій відповідальності, з якою МТСБУ уклало угоду про взаємне визнання договорів такого страхування. При використанні транспортного засобу в дорожньому русі особа, яка керує ним, зобов'язана мати при собі страховий поліс (сертифікат). Страховий поліс пред'являється посадовим особам підрозділів Державтоінспекції МВС України, а при перетині державного кордону України - органам Державної прикордонної служби України на їх вимогу.
Відповідно до ст. 126 Кодексу України про адміністративні правопорушення при управлінні транспортними засобами водіями, які не мають при собі, не пред'явили або не надали для перевірки страховий поліс про укладення договору обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, тягне за собою накладення штрафу від 425 до 850 грівень.
Окрім цього, згідно п. 56 Правил державної реєстрації і обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів всіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів і мотоколясок (затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 7 вересня 1998 р. № 1388) власник транспортного засобу, виїжджаючи на ТЗ за кордон, перед виїздом зобов'язаний укласти договір обов'язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів.

Яка знижка по «автоцивілці» (ОСЦПВ) для наступного року за умови беззбиткового страхування?

5%

Чи можу я розірвати договір ОСЦПВ, якщо так, то за яких умов?

Так, відповідно до ст. 18 закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», дія договору обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності може бути достроково припинене:

   1. на письмову вимогу страхувальника, про що він зобов'язаний повідомити страховика не пізніше, ніж за 30 днів до дати припинення дії договору страхування, і надати оригінал поліса страховикові;
   2. в разі виходу транспортного засобу з власності страхувальника проти його волі або знищення транспортного засобу;
   3. на інших підставах, передбачених законом або договором;

В разі дострокового припинення договору обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності, страховик, за умови відсутності виплат страхового відшкодування за цим договором, повертає страхувальникові долю страхового платежу, яка обчислюється пропорційно періоду страхування, який залишився до закінчення терміну дії договору, з утриманням, в передбачених законом випадках, понесених витрат на ведення справи, але не більше 20 відсотків цієї долі. Страхова компанія вилучає страховий поліс і анулює його.

Що потрібно зробити з полісом ОСЦПВ (Автоцивілка) при продажі автомобіля?

Необхідно розірвати діючий договір ОСЦПВ (Автоцивілка) і новий власник автомобіля, укладе вже новий договір ОСЦПВ. Інакше: у відповідності з п. 19.2. ст. 19 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», якщо забезпечений транспортний засіб продається, і власник не подав заяву про припинення договору страхування, договір припиняється з дня продажу такого транспортного засобу.

Чи продовжує діяти договір обов'язкового страхування цивільної відповідальності, якщо змінюється власник транспортного засобу?

Якщо договір ОСЦПВ (Автоцивілки) укладений за I типом, то поліс продовжує діяти автоматично. В інших випадках при зміні власника транспортного засобу дія договору ОСЦПВ поширюється на нового власника при переоформленні страхового поліса на його ім'я лише з відома компанії.

Які документи необхідно возити з собою при страхуванні ОСЦПВ (Автоцивілка)?

Згідно ст. 21 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» при використанні транспортного засобу в дорожньому русі особа, яка керує ним, зобов'язана мати при собі страховий поліс (сертифікат). Страховий поліс пред'являється посадовим особам уповноважених органів на їх вимогу.
Крім цього, відповідно до Інструкції по організації діяльності підрозділів Державтоінспекції МВС України стосовно контролю за наявністю у водіїв полісів обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів і страхових сертифікатів "Зелена картка" при нагляді за дорожнім рухом (затверджена наказом Міністерства внутрішніх справ України від 29 листопада 2007 р. № 451), під час нагляду за дорожнім рухом працівник Державтоінспекції МВС України здійснює зупинку транспортних засобів, на яких відсутній спеціальний знак, закріплений в правому верхньому кутку вітрового скла (стікер). На вимогу працівника Державтоінспекції МВС України водій зупиненого транспортного засобу зобов'язаний надати йому для перевірки документи, передбачені Правилами дорожнього руху України, у тому числі поліс обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.
Незалежно від наявності спеціального знаку працівник Державтоінспекції МВС України в обов'язковому порядку здійснює перевірку дії поліса обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів у випадках зупинки транспортного засобу, водій якого порушив Правила дорожнього руху, і причетності транспортного засобу до дорожньо-транспортної пригоди.

Які документи повинна видати мені на руки страхова компанія при страхуванні обов'язкової цивільної відповідальності власника наземного транспортного засобу (ОСЦПВ)?

Це оригінал договору страхування (поліс), спеціальний знак, який видається страхувальникові при укладенні договору обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (стікер), квитанція про оплату страхового платежу (якщо кошти вносилися безпосередньо до каси страховика).

Що таке франшиза?

Франшиза – частина збитку Страхувальника, яка не відшкодовуються Страховиком відповідно до умов Договору:
  • безумовна - частина збитку, яка ні за яких умов не відшкодовується Страховиком;
  • умовна – збиток, нанесений Застрахованому ТЗ і ДВ в розмірі, меншому розміру умовної франшизи, не відшкодовується Страховиком, а збиток понад розмір франшизи – відшкодовується в повному обсязі

Чим відрізняється добровільне автострахування (КАСКО), від обов'язкового (ОСЦПВ)?

Добровільне страхування (КАСКО) захищає Ваше майно (Ваш автомобіль), а обов'язкове (ОСЦПВ) чуже майно і здоров'я (інший автомобіль і чуже здоров'я).

Чи безпечно купувати страховку через інтернет?

Ми докладаємо всіх зусиль і приймаємо належні технічні заходи і заходи безпеки, щоб забезпечити безпечне зберігання ваших особистих даних і їх захист від несанкціонованого доступу, використання, підробки або несанкціонованого видалення. Наша компанія приділяє особливу увагу безпечній передачі персональних і фінансових даних. Ці дані передаються з вашого комп'ютера на сервер замовлень Оранта online зашифрованими каналами. Крім того, ми пропонуємо нові засоби захисту в мережі для власників карток VISA і Mastercard. Технологія 3-d Secure і дозволяє істотно підвищити безпеку операцій в Інтернеті, а також понизити вірогідність фінансових махінацій. Так можна запобігти несанкціонованим покупкам за допомогою вашої кредитної карти. Це означає, що при такому рівні безпеки можна спокійно робити покупки через інтернет.

Партнеры:

Купить ксенон Магазин автоэлектроники, купить штатные ксеноновые лампы На виртуальных полках интернет магазина Автоэлектро, представлен такой товар как комплекты ксенона, газоразрядные оригинальные лампы, блоки розжига (балласты), DRL – дневные ходовые огни, автосигнализации, акустика, парктроники, LED - светодиоды и много всего интересного для Вашего авто. Также, Вы сможете определить тип цоколя на Вашем автомобиле в таблице “подбора ламп” и прочитать полезные статьи по установки ксенона, механических средств защиты, автосигнализации и узнать много интересного из мира автомобилей.