This version of the page http://svit.ukrinform.ua/population.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2013-09-15. The original page over time could change.
Країни світу — Населення світу

СВІТ КРІЗЬ ОБ'ЄКТИВ










ПОДІЄВИЙ МОНІТОР


НАШІ ПАРТНЕРИ








ВИБРАНЕ





ЛІЧИЛЬНИКИ







 




- Чисельність населення світу та його розміщення

- Етнічний та расовий склад, структура населення


ЧИСЕЛЬНІСТЬ НАСЕЛЕННЯ СВІТУ
ТА ЙОГО РОЗМІЩЕННЯ


Населення Землі розміщене дуже нерівномірно: на 7% територій суші зосереджено 70% населення. Щільність населення в цих районах складає декілька сотень чоловік на 1 км2. У той же час на більшій частині населеної суші щільність населення не перевищує 5 чол/км2, а 15% суші взагалі не заселено.

















Таке нерівномірне розміщення населення викликане рядом взаємов'язаних чинників:

- природними

- історичними

- демографічними

- соціально-економічними.

Люди ще в старовині селилися в районах із сприятливими умовами для життя, проте у міру розвитку господарства його розміщення стало робити вирішальний вплив на розміщення населення. Люди селяться в районах з розвиненою промисловістю, сільським господарством, уздовж транспортних магістралей.

Також високий або низький природний приріст помітно впливає на щільність розселення людей. У даний час половина людства проживає в 200-кілометровій приморській смузі. Найбільш крупними густонаселеними районами світу сьогодні є Південна і Південно-східна Азія, Європа і північний Схід США, а також Західноафриканський регіон (Нігерія, Бенін, Гана).

У той же час є величезні території (у Північній Америці, на півночі Азії, в Австралії, на півночі Африки), де середня щільність населення менше 10 чол/км2.


Чисельність населення і його динаміка

Відомості про чисельність населення світу отримують на основі регулярних переписів населення, які проводяться через 5 чи 10 років. Близько у 40 країнах ця черговість порушена. Загальні дані усіх країн концентруються в демографів ООН. За їх оцінкою 31 жовтня 2011 року на земній кулі чисельність населення досягла 7 млрд. осіб. 13 років тому, у 1998 році був подоланий шестимільярдний рубіж. Щорічне збільшення населення на планеті складає приблизно 86 млн осіб.

Населення у світі розподілене нерівномірно: найбільше населення проживає в зарубіжній Азії - понад 60 % населення світу, в Африці - 12 %, в Західній Європі - 10 %, в Латинській Америці - 8 %, в країнах СНД та Балтії - 6 %, в Північній Америці - 5 %, Австралії і Океанії - 0,5 %.

Більшість регіонів світу може похвалитися збільшенням тривалості життя. На сьогодні в середньому люди живуть 67,2 року. При цьому в промислово розвинених державах – 76,5 року, у країнах, що розвиваються, 65,4 року. В найменш розвинених країнах середній показник очікуваної тривалості життя становить лише 54,6 року.


Середня тривалість життя:

-Італія – 83 роки

-Японія – 82 роки

-Норвегія – 80 років

-Ісландія – 81 рік

-Греція – 79 років

-США – 78 років

-Китай – 73 роки

-Україна – 67 років

-Узбекистан – 66 років

-Росія – 65 років

-Таджикистан – 63 роки

-Зімбабве - 36 років


Середня очікувана тривалість життя становить 65.82 років, 63.89 років для чоловіків та 67.84 років для жінок. Згідно зі Світовою Організацією Здоров'я, 10 провідними причинами смерті були:


12.6 % Захворювання серця

9.7 % Мозкова хвороба

6.8 % Нижні дихальні інфекції

4.9 % ВІЛ/СНІД

4.8 % Хронічна перепона легенева хвороба

3.2 % Поносні шлункові хвороби

2.7 % Туберкульоз

2.2 % Малярія

2.2 % Трахічний/бронхіальний/легеневий рак

2.1 % Автомобільні дорожні випадки


Карта населення світу на 2025 рік


За даними вчених, загальна кількість населення Землі до 2025 року складе близько 8 млрд людей. При цьому найбільші скорочення чисельності населення відбудуться у Росії, Східній Європі і Японії.

Складанням карти населення світу 2025 року зайнялися вчені дослідницького Інституту Землі, який діє в складі Колумбійського університету. Один з керівників проекту Стюарт Гаффін пояснив, що їх робота допоможе нинішнім урядам не тільки краще будувати економічну політику, але і вже зараз працювати над поліпшенням екології і розвитку місць найбільшого приросту землян.

На перший погляд карта населення 2025 року нічого нового не відкрила - число жителів так званих країн, що розвиваються, продовжить збільшуватися, розвинутих - скорочуватися. Однак при більш детальному аналізі видно, що чисельність населення через 20 років зменшиться в регіонах, які прийнято вважати цілком благополучними в демографічному плані, - в Африці південніше Сахари, у Центральній і Південній Америці, на Філіппінах, у Непалі, Туреччині, Кампучії, Мьянмі (Бірмі) і Індонезії.

Крім того, людство буде все більш зміщатися в бік океанських і морських узбереж: у 2025 році 2,75 млрд людей будуть жити в прибережних районах, що на 35% більше, ніж у 1995 році.

Найбільші скорочення чисельності населення відбудуться в Росії (в основному на європейській її частині), Східній Європі і Японії. Також істотні втрати в чисельності населення понесуть деякі західноєвропейські країни, особливо Італія, Іспанія і Португалія.

За даними Росстата, щорічно населення Росії скорочується на 600-700 тис. людей . Відповідно до перепису в 2002 році в РФ проживало 145,2 млн. чоловік - на 1,8 млн. чоловік менше, ніж у 1989 році. А на 1 грудня 2005 року чисельність склала 142,8 млн. чоловік.

У Японії теж б’ють тривогу - рівень народжуваності в Країні сонця, що сходить впав у 2005 році до рекордно низької оцінки - 1,26 умовної дитини на одну жінку репродуктивного віку. Це значно нижче, ніж показник 1,29, зафіксований у 2003-2004 роках. Зараз населення Японії складає 127,7 млн чоловік. Проте воно найбільш літнє у світі - частка громадян старше 65 років у японському суспільстві в минулому році досягла 21% (за останні п’ять років приріст склав майже 4%). На другому місці по цьому показнику Італія - 20%.

У Європі за останнє десятиліття населення щорічно скорочувалося в середньому на 0,02%. Однак якщо в таких країнах, як Англія, Франція, Бельгія і Голландія, населення збільшується і буде продовжувати це робити, то країни Східної Європи псують усю статистику. Особливо серйозне зниження популяції в 2025 році очікується в Польщі і на Балканах.

У США ситуація не така сумна, як у Росії або у Японії. Відповідно до карти невелике зниження чисельності населення прогнозується в центральних штатах. Зате на обох узбережжях кількість американців збільшується - очікується, що вже цієї осені кількість громадян Америки перевищить 300 млн. чоловік.

Найбільший приріст населення буде зазначений в Індії і Китаї. Вважається, що тільки завдяки їм росте і загальне населення світу, яке 26 лютого перевищило за оцінку 6,5 млрд людей. Темпи росту населення в країнах, що розвиваються, складають 1,6%, у той час як у промислово розвинутих - 0,3% на рік.

Очікується, що до 2030 року населення Китаю виросте до півтора мільярдів людей (зараз - близько 1,3 млрд). Але потім воно почне "поступово знижуватися". Це відбудеться через дисбаланс у співвідношенні різностатевих немовлят, при якому на кожні 100 хлопчиків буде припадати 119 дівчаток.









  На головну сторінку | Зробити стартовою сторінкою | Додати до вибраного | Наші банери | Форум | Контакти | RSS  | Про Укрінформ 

Всі права застережені. © Ukrinform 2012.
При використанні матеріалів посилання на Країни світу є обов'язковим.
З усіх питань звертайтесь за тел.: (044) 594-28-05
E-mail: svit@ukrinform.ua