.

Публікації

  • «Іванович, ти не іграйся хєрньою»: завкафедрою рівненського «водника» вибиває внески з викладачів і студентів? (аудіозапис)
    05.08.2013 / Антоніна Торбіч, портал «Четверта влада»
  • Непереможний «Ліон»: 800 гривень штрафу і земля рівненського парку - в твоєму розпорядженні
    02.08.2013 / Світлана Калько, портал «Четверта влада»
  • Доходи всіх волинських прокурорів: декларації
    30.07.2013 / Юрій Горбач, портал «Четверта влада»
  • Секретар Рівнеради вважає проект виділення ділянок «потрібним людям» під садівництво неадекватним
    29.07.2013 / Антоніна Торбіч, портал «Четверта влада»
  • Скандальна сесія Рівнеради уникла розгляду земельних питань: подробиці (фото)
    25.07.2013 / Світлана Калько, портал «Четверта влада»
  • Рівне - це село: міський (сільський?) голова пояснив чому земля під садки
    25.07.2013 / Антоніна Торбіч, портал «Четверта влада»
  • Стало відомо, хто у Рівному вибирає отримувачів земельних ділянок
    25.07.2013 / Антоніна Торбіч, портал «Четверта влада»
  • Рівне - на 12 місці в Україні за привабливістю для бізнесу
    25.07.2013 / портал «Четверта влада»
  • У «Рівненщині політичній» висміяли депутатів, які хочуть роздати землю під садівництво
    25.07.2013 / портал «Четверта влада»
  • Роздають 67 земельних ділянок у Рівному: подробиці депутатського скандалу
    24.07.2013 / Світлана Калько, портал «Четверта влада»
усі новини

на Рівненщині

  • Лише один рівненський нардеп відмовився від матеріальної допомоги
    09.08.2013 / портал «Четверта влада»
  • Як рівненську землю поділити по справедливості: варіанти
    09.08.2013 / Володимир Торбіч
  • На Рівненщині чоловік знайшов артилерійський снаряд часів Другої світової під автомобільним мостом
    09.08.2013 / портал «Четверта влада»

в Україні

  • Адмінсуд Києва дозволив депутатам приховувати свої доходи
    09.08.2013 / портал «Четверта влада»
  • Підсудний екс-ректор Національного університету державної податкової служби втік з-під арешту
    09.08.2013 / tvi.ua
  • «Росія не досягла мети війною, тому спробувала взяти реванш через вибори» - Саакашвілі
    09.08.2013 / istpravda.com.ua

у світі

розслідування

  • Державне шахрайство: як вимагають зайві кошти за «прикордонну» довідку на Волині
    06.08.2013 / Валентина Куць, Мая Голуб, Володимир Торбіч, ІА «Рівненське агентство журналістських розслідувань» спеціально для CorruptUA
  • Волинський нардеп приховує курортний бізнес в Австрії: розслідування
    02.08.2013 / volynpost.com
  • Як бізнесмени отримали землю біля Світязя через волинських журналістів: розслідування
    25.07.2013 / mediaavers.com

прес-релізи

прес-клуб

  • Журналіст не повинен бути моральним авторитетом, він повинен бути фахівцем, - Микола Княжицький
    05.08.2013 / Мая Голуб, портал «Четверта влада»
  • На громадське телебачення за чотири дні зібрали 30 тисяч гривень, - Мустафа Найєм
    05.08.2013 / Мая Голуб, портал «Четверта влада»
  • На Волині розпочато кримінальне провадження за фактом перешкоджання професійній діяльності журналіста
    31.07.2013 / портал «Четверта влада»

телепрограми

документи

Блоги

Юрій Шадий
Анатолій Бондарчук
Роман Яворський
Дмитро Сільман
Віталій Примак

Публікації

Як на Рівненщині карають злочинців у міліцейських погонах

11.07.2013 / Світлана Калько, портал «Четверта влада»

Ілюстративне фото з umdpl.info

Про те, як порушують закон ті, хто за обов’язком служби мали б стояти на його сторожі, та яке покарання отримують за це, розповів під час прес-конференції прокурор Рівненської області Василь Присяжнюк.

На тлі тотальної недовіри громадян до правоохоронних органів працівники міліції Рівненщини не виглядають аж надто погано, каже прокурор. Однак, плям на мундирах місцевих служителів закону і правопорядку зафіксовано чимало. Водночас, як запевнив Василь Присяжнюк, рівненські прокурори реагують на порушення з боку правоохоронців, про що свідчать 12 скерованих до суду стосовно останніх матеріалів кримінальних проваджень. У 10-ти з цих діянь «відзначилися» працівники органів внутрішніх справ та ще у двох – працівники управління Міністерства доходів і зборів.

Зокрема відповідатиме перед законом оперуповноважений Рівненського райвідділу міліції, який шляхом фізичного та психологічного насильства примусив одного із затриманих обмовити себе, зізнавшись у вбивстві, якого не скоював.

Нагадаємо, йдеться про резонансний випадок, який трапився у 2011 році, коли у селі Шубків Рівненського району, у річці Горинь, знайшли тіло 18-річного Івана Трохимця. Хлопець за загадкових обставин зник у цьому селі під час відпочинку разом із друзями.

Тоді за підозрою у вбивстві затримали одного з товаришів загиблого. Міліціянти «вибили» явку з повинною у хлопця-інваліда і зізнання підозрюваного у вбивстві. Однак, за словами Василя Присяжнюка, причиною смерті Івана Трохимця стало утоплення, ознак насильства на його тілі не виявлено. Натомість прокуратура Здолбунівського району розпочала кримінальне провадження стосовно працівника Рівненського райвідділу міліції.

Прокурор Рівненської області Василь Присяжнюк. Фото з архіву ЧЕТВЕРТОЇ ВЛАДИ

- Під час слідства було встановлено, що оперуповноважений райвідділу всупереч інтересам служби умисно і незаконно в приміщенні райвідділу міліції утримував більш, як добу мешканця Рівненщини, вчиняв над ним фізичне та психологічне насильство, примусивши останнього визнати себе винним у вчиненні тяжкого злочину – у вбивстві хлопця, який насправді втопився, - розповів журналістам прокурор області Василь Присяжнюк. – Зараз міліціонер відсторонений від роботи й незабаром постане перед судом. Він відповідатиме за перевищення службових повноважень, які супроводжувалися насильством (за ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України). Санкція статті передбачає за цей злочин позбавлення волі на строк від 3-х до 8-ми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3-х років, або ж штраф – від 500 до 1 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У зв’язку з цією справою Василь Присяжнюк укотре наголосив, що так звана явка з повинною – не що інше, як вигадка міліціянтів, які не хочуть займатися розслідуванням, а хочуть полегшити собі роботу.

- Явка з повинною не є процесуальним документом, - обурювався прокурор. – Це міліцейські вигадки.

Досі триває розслідування дорожньо-транспортної пригоди, яку у травні цьогоріч скоїв тодішній начальник Сарненського райвідділу міліції (нині вже пенсіонер) Віталій Сафонік. Полковник автомобілем «Шкода-Фабія» збив пішохода і втік з місця пригоди. Чоловік помер у лікарні.

Як розповів Василь Присяжнюк, Віталій Сафонік намагався переконати, що він непричетний до ДТП, бо, мовляв, авто у нього викрали. За словами прокурора області, цю версію спростовано.

- Є докази, що того дня Сафонік повертався із Кузнецовська, - провадить очільник прокуратури. – На стаціонарному посту на Сарненському кільці його впізнав один з працівників міліції, ще й честь віддав. Було це за 5 хвилин до автопригоди.

Наразі, як зазначив Василь Присяжнюк, екс-міліціонеру, окрім кримінального провадження за фактом ДТП, ще й інкримінуватимуть залишення в небезпеці потерпілого, що спричинило його смерть. Наразі у справі ще виконуються низка експертиз. Однак, зі слів Василя Присяжнюка, невдовзі матеріали планують передати до суду.

Серед тих справ, що уже скеровано до суду, прокурор області назвав, зокрема, й справу стосовно голови Здолбунівської податкової адміністрації, якого звинувачують у вимаганні та одержанні хабара у 30 тисяч гривень.

На розгляді у суді також перебуває справа стосовно міліціонера, який вимагав хабар від іноземців з Польщі та Нідерландів за непритягнення їх до відповідальності. А працівник Дубенської міліції, якого затримали за причетність до торгівлі наркотиками, «здав» двох своїх спільників. Після чого з ним, відповідно до норм нового Кримінально-процесуального кодексу, було укладено угоду про визнання винним, і засуджено до двох років позбавлення волі.

Щодо самої норми про угоду, то, як пояснив Василь Присяжнюк, відповідно до нового Кримінально-процесуального кодексу тепер запроваджено норму про укладання угоди про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим. Застосовується до багатьох статей Кримінального кодексу, зокрема й по хабарництву. Це дає можливість застосувати спрощений порядок розгляду справ і під час слідства, і в суді. Однак не укладається угода, коли йдеться про тяжкі й особливо тяжкі злочини, наприклад, убивство.

ТАКОЖ ДИВІТЬСЯ:

На Рівненщині начальник райвідділу міліції скоїв аварію на дорозі і втік?

Рівненського міліціонера оштрафували за хабар

Затримані миколаївські міліціонери зливають всю систему: вирок «правоохоронним органам»

-25% на металопластикові вікна


Коментарі

Всі коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію, яку не встигли видалити чи пропустили адміністратори. Якщо у вас є докази, що наведені в коментарях факти не відповідають дійсності – звертайтесь на редакційну пошту з конкретними зауваженнями і коментарі будуть адміністровані. Разом з тим нагадуємо, що згідно із українським законодавством, ніхто не може бути притягнутий до відповідальності за оціночні судження.

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях грубощі щодо інших учасників дискусії та наклепи (поширення завідомо неправдивдивої інформації, яка порочить іншу особу) - можуть бути забанені адміністратором


Ім'я:


Коментар:

Loading...
Загрузка...

Реклама

.

Проект існує за підтримки