This version of the page http://www.pohlyad.com/news/n/19160 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2013-07-31. The original page over time could change.
Підготовка української влади до підписання угоди про асоціацію стає форс-мажором, – експерт 
Новий Погляд, інтернет-видання
Батьки так сварилися, що переламали 1,5 місячному сину передпліччя•  Екс-начальнику Миколаївського УБОЗу вщент спалили дві машини•  Ви можете уявити, щоб бабусі обіймалися з Яценюком, Кличком, Тягнибоком? А Юля була всім як мама, - нардеп•  За землю на березі Азовського моря чиновник вимагав 2,5 мільйона хабара•  Садовий ветував 17 ухвал•  У Червонограді затримали неадекватну жінку, яка гасала містом з увімкненим клаксоном•  Садовий лякає львів’ян зростанням вартості тепла на 30%•  У Львові об’днають тролейбусні маршрути №5 та №24 •  Законодавство обмежує санітарні служби у попередженні гепатиту С – фахівець•  На Львівщині пенсіонер потрапив під колеса авто. Чоловік у лікарні з множинними травмами голови•  
07.07.2013   20:46

Підготовка української влади до підписання угоди про асоціацію стає форс-мажором, – експерт

Українська влада продовжує невиграшну гру з Європейським Союзом. Про це в коментарі Тиждень.ua заявив політичний аналітик Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Володимир Горбач, коментуючи закриття сесії Верховної Ради без ухвалення всіх необхідних євроінтеграційних законопроектів, пише «Тиждень».

«Це означає, що стратегічний розрахунок української влади полягає в тому, щоб ухвалювати ключові питання в останній момент. Тобто вона продовжує невиграшну гру з ЄС. Продовжує торгуватися. І, чесно кажучи, це дуже тривожний сигнал. Зрештою можна проторгуватися», – зазначив експерт.

Зважаючи на це, за словами Горбача, вірогідність підписання угоди з кожним днем зменшується.

«Вірогідність підписання угоди ще є, але з кожним днем вона зменшується. Існують серйозні ризики операційного характеру, оскільки ЄС потрібен хоча би місяць, щоб пройти внутрішні процедури, оцінити прогрес (реформ України – Ред.) і через бюрократичні процедури вийти на підписання угоди у Вільнюсі. Другий ризик – українська влада не демонструє серйозного до цього ставлення», – вважає він

«Якщо раніше це (підготовка до підписання угоди про асоціацію з ЄС – Ред.) було питання нормальної, злагодженої роботи, то тепер це стає форс-мажором», – додав Горбач.

Він вважає, що українська влада демонструє загальне нерозуміння принципів функціонування і ЄС, а також не зацікавлена в членстві в організації.

«Думаю, наша влада реально не розуміє цього (важливості виконання вимог ЄС – Ред.), тобто вони не адекватні для такого роду переговорів і відносин з ЄС. Реально українська держава не готова до асоціації з ЄС. Правляча верхівка не те, що не поділяє спільні цінності з Євросоюзом, вона взагалі не розуміє, що таке ЄС і як він функціонує», – переконаний Горбач.

На його думку, в євроінтеграції влада зацікавлена лише з економічної точки зору.

«Янукович і його, умовно кажучи, група підтримки зацікавлені в підписанні цієї угоди, зокрема в тій частині, що стосується зони вільної торгівлі. Але не тому, що отримають велику можливість заробити більше грошей. Для них це необхідно, щоб провести по східному кордоні України захисну ширму, кордон від російської експансії. Це унеможливить подальший тиск, щоб змусити Україну вступати в Митний союз чи інші російські інтеграційні об’єднання», – вважає Горбач.

Нагадаємо, 5 липня закінчилася друга сесія Верховної Ради сьомого скликання. Наступний тиждень депутати мають працювати в комітетах, а тиждень з 15 по 19 липня - з виборцями в округах.

Опозиція виступає за проведення позачергової сесії для ухвалення євроінтеграційних законопроектів. Натомість спікер ВР Володимир Рибак вважає, що сенсу у проведенні позачергової сесії Верховної Ради поки немає, оскільки решта євроінтеграційних законопроектів ще не готові. За його словами, залишилося розглянути лише два ключові законопроекти - проект закону про прокуратуру та зміни до закону про вибори народних депутатів.

Як відомо, 24 червня Україна та Європейський союз під час засідання Ради зі співробітництва затвердили зміни до порядку денного асоціації, визначальний перелік реформ, необхідних для зближення Києва і Брюсселя. У той же час прем'єр-міністр Микола Азаров висловив переконання, що Україна виконає всі необхідні умови для підписання Угоди про асоціацію з ЄС на саміті Східного партнерства у Вільнюсі. 

RedTram