Книжкові колекції

 Колекція творів з особистого зібрання Юрія Покальчука. 2010 рік.
 
Нараховує:
 всього – 3861 прим. видань, з них:
2190 прим. книг і брошури, в т.ч. 778 прим. – книги іноземною мовою;
1671 прим. – періодичних видань (105 назв – журнали, 161 назва – газети)

Унікальна колекція, яка відображає широке коло інтересів  видатного майстра слова, перекладача, літературознавця, першого президента Асоціації українських письменників, складається з трьох основних частин: перша – книги широкого гуманітарного профілю українською та російською мовами; друга – книги іноземними мовами, третя – періодичні видання різних років та спрямування.

Тематика літератури, представленої в колекції, надзвичайно різнобарвна:  від художньої до історичної, філософської, з питань мистецтва, краєзнавчої. Найбільшу частку колекції складають твори класиків української, російської, зарубіжної літератури та сучасних письменників. В коло інтересів Ю.Покальчука входила творчість поетів багатьох країн світу в перекладах українською та російською мовами. Тут також можна знайти книги про східні бойові мистецтва Кунг-Фу, Дао і філософські праці Д.Юма, Р.Декарта, С.Кьєрксгора, Л.Віттентана, М.Бердяєва. Варті уваги книги краєзнавчого характеру, зокрема: Літописи Волині, видані у Канаді в 1955-1990 роках; «Вітер з Волині» М. Подворняка та ”Армія без держави. Слава і трагедія УПА. Спогади.” Бульби-Боровця, що вийшли у 1981 р. у Вінніпезі.
Деякі з книг колекції побачили світ ще у 30-40-х роках минулого століття і стали бібліографічною рідкістю, наприклад:  книга ”Об исскустве” Дени Дидро, 1936 року видання, праці О.Шуляка ”В ім’я правди (до історії повстанчого руху в Україні)”, надрукована у Роттердамі в 1947 році та літературознавця і мистецтвознавця, академіка АН СРСР В.Фріче ”Очерк развития западных литератур”, що вийшла у Москві в 1931 р. До речі, на книзі О.Шуляка – представника українськоъ діаспори – є подарунковий надпис Ю.Покальчуку від попереднього власника книги – відомого  українського письменника В.Коротченка. Серед раритетних видань в колекції Ю.Покальчука є ”Московсько-украінська фразеольогія” В.Дубровського, видана в 1917 році в Києві, ”Земля і залізо” Є.Маланюка, видана в 1930 році в Парижі. Ці видання у фондах бібліотеки були донедавна відсутні.
Значну частину колекції складають художні твори зарубіжних письменників ХХ ст., видані іноземними мовами, деякі книги – з оригінальними автографами.
Входить до колекції і довідкова література, зокрема, словники, енциклопедії. Цікавим серед цих видань є ”Словарь украинского языка” під редакцією Б.Грінченка в 4-х томах, виданий в Києві у 1907-1909. Енциклопедії з медицини, географії, філософії, астрології – стали невід’ємною частиною бібліотеки письменника.
Серед періодичних видань, що з’явилися у бібліотеці завдяки подарованій колекції, привертають увагу видання української діаспори – ”Наш голос” українців у Румунії, ”Українське слово” та ”Українська думка” – у Парижі, ”Нація і держава” Конгресу українських націоналістів. А от 12 номерів журналу ”Всемирный следопыт”, що побачили світ у 1928 році у видавництві ”Земля и фабрика”, вже сьогодні належать до рідкісних видань. Тут можна знайти оповідання, романи, нариси про подорожі, пригоди, фантастику, а також цікаві розповіді мисливців.
Всі бажаючі мають можливість познайомитися зі змістом колекції більш детально, завітавши до бібліотеки у зручний для них час з понеділка по четвер з 10.00 до 19.00, а у суботу та неділю – з 10.00 до 19.00.
Довідка:
Покальчук Юрій Володимирович (24.01.1941 – 10.09.2008) – український письменник, перекладач, науковець, кандидат філологічних наук, голова міжнародного відділу Спілки письменників України.
Народився в м. Кременець Тернопільської області у родині діалектолога, краєзнавця Володимира Покальчука.
Дитинство і юність провів у м. Луцьку Волинської області, де закінчив школу й Луцький педінститут. Потім навчався в Ленінградському університеті на факультеті східних мов. З  1969 року – в Києві. Помер в 2008 р. і похований в Києві на Байковому кладовищі.