This version of the page http://risu.org.ua/ua/index/reference (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2013-07-24. The original page over time could change.
Довідник релігій

Довідник релігій

 

Станом на 1 січня 2011 року в Україні було зареєстровано 33977 церков і релігійних організацій. На сьогодні більше 97% зареєстрованих на сьогодні релігійних громад в Україні є християнськими. Приблизно половина з них — православної традиції. Решту майже порівну поділяють католики та протестанти. До категорії “традиційних” (за неофіційною термінологією) Церков належать три основні суб’єкти православної юрисдикції, Українська Греко-Католицька та Римо-Католицька Церкви, вірменські громади, також в певній мірі, такими є і громади лютеран, реформатів-кальвіністів, баптистів, п’ятидесятників, адвентистів.

Найбільшою Церквою за кількістю зареєстрованих громад в Україні є Українська Православна Церква (для кращого розуміння у відношенні до інших зареєстрованих Церков в Україні часом в дужках вживається абревіатура «МП» (Московський Патраірхат) однак цей додаток не є частиною офіційної назви Церкви). На сьогодні ця конфесія має 12 251 зареєстровану релігійну одиницю (із них 11952 громади). Служіння несе 9 680 священослужителів.

Другою за чисельністю зареєстрованих громад на території України є Українська Православна Церква Київський Патріархат. На сьогодні вона налічує 4508 зареєстрованих об‘єднань (з них 4 371 громад) та 3021 священослужителів.

Третьою за величиною православною Церквою в Україні є Українська Автокефальна Православна Церква, яка нараховує 1227 зареєстрованих релігійних об‘єднань (з них 1190 парафій), в яких несуть служіння 699 священиків.

В Україні також зареєстровано 57 громад Російської Старобрядницької Православної Церкви, які об‘єднані в Київську архиєпархію та 11 громад старообрядців-безпопівців. Діє також 33 громади Російської Православної Церкви Закордонної та 31 парафія Руської Істинно-Православної Церкви, 101 громада православних, які належать до різних дрібних об‘єднань. Зокрема, діє парафія Румунської Православної Церкви, зареєстрована як Автономна православна парафія.

В Україні діють також дві помісні Католицькі Церкви: Українська Греко-Католицька Церква та Римо-Католицька Церква в Україні.

Українська Греко-Католицька Церква є найбільшою східною Католицькою Церквою у світі. В Україні вона налічує 3825 зареєстрованих організацій (парафій 3646) в яких несе служіння 2424 священики.

Римо-Католицька Церква (офіційно зареєстрована як Римсько-Католицька Церква) має 1081 зареєстроване релігійне об‘єднання (з них 909 парафій). Служіння здійснюють 579 священнослужителів.

Свої громади в Україні має також, так звана «дохалкедонська», Вірменська Апостольська Церква, громади якої є  у Львові, Києві, Одесі, Харкові, Донецьку, Дніпропетровську, а також у деяких містах Криму.

Серед протестантських деномінацій найбільш розповсюдженими в Україні є Всеукраїнський союз об’єднань євангельських християн баптистів – 2705 зареєстрованих громад та Всеукраїнський союз церков християн віри євангельської-п`ятидесятників – 1595 об‘єднань. Окрім цих найбільших деномінацій існує багато інших протестантських і неопротестанських громад.

В Україні проживають також представники кількох напрямків юдейства та мусульманства.

Наприкінці 80-х рр. ХХ ст. в Україні з’явились неоязичницькі громади. Динамічно зростає кількість спільнот інших релігійних та релігійно-філософських течій (буддизм), зокрема, нетрадиційних та новітніх релігійних рухів.

З грудня 1996 року діє Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій, яка об'єднує близько 90% релігійних громад України. З кінця 2002 р. паралельно з ВРЦіРО діє Нарада керівників Християнських Церков України, до якої входять представники декількох провідних християнських конфесій.