This version of the page http://www.pohlyad.com/news/n/17558 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2013-07-13. The original page over time could change.
З 1 липня набувають чинності зміни у пенсійному забезпеченні 
Новий Погляд, інтернет-видання
Міністр МВС закликає не вестися на провокації активістів•  На Одещині натовп хотів влаштувати самосуд над п’яним водієм, який збив пішоходів•  Міліція таки збирається покарати людей, що вчора штурмували райвідділ у Києві•  У Росії вантажівка розірвала автобус:18 загиблих•  На Закарпатті двоє дітей згоріли заживо•  Сьогодні активісти знову прийдуть під Святошинський райвідділ•  Міжнародна організація закликає Україну недопустити безкарності міліції, інакше буде самосуд•  По Льовову промчало ралі “Галіція”. По трасі проїхав навіть міський голова •  І сміх, і гріх: на Кубані кавказець згвалтував козака за борги •  У Дніпропетровську у пенсіонерки знайшли пістолети. револьвер та рушницю•  
18.06.2013   09:05

З 1 липня набувають чинності зміни у пенсійному забезпеченні

Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії» (№ 231-VII), що набуває чинності з 1 липня ц.р., змінено механізм щорічного перерахунку пенсій з 1 березня.

Якщо за чинним законодавством право на перерахунок пенсій визначається залежно від того, на скільки у попередньому році зріс розмір пенсії особи, то в зв’язку зі змінами, внесеними новим законом, це не матиме значення.

Перерахунку фактично підлягатимуть всі пенсії, раніше призначені згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

При цьому заробітна плата, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію, буде підвищуватися на коефіцієнт, який відповідає не менш як 20 відсоткам показника зростання порівняно з попереднім роком середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески. Кожному пенсіонерові гарантується підвищення заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію, на коефіцієнт не менше зростання рівня інфляції (індексу споживчих цін) за минулий рік.

Порядок проведення такого перерахунку, як і раніше, буде визначатися у межах бюджету Пенсійного фонду за рішенням Кабінету Міністрів України.
Законодавець вніс також зміни до порядку обчислення трудових пенсій.

Зокрема, пенсіонеру надано можливість з періоду, за який враховується заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії, в першу чергу виключати періоди одержання допомоги по безробіттю (за ці періоди враховується мінімальна зарплата) незалежно від їх періодичності. Крім того, вдосконалено механізм визначення середньомісячного коефіцієнта зарплати особи у разі, коли є неповні місяці страхового стажу (місяці, в яких заробіток менше мінімальної заробітної плати). Це дасть можливість збільшити розмір пенсії.

Законом № 231-VII визначено й інші новації в галузі пенсійного забезпечення. Йдеться про зарахування до страхового стажу часу перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, а також про виплату пенсії по втраті годувальника дітям, які досягли 18-річного віку і вчаться за денною формою навчання, у період перерви у навчанні. Єдина вимога – така перерва не повинна тривати більше чотирьох місяців, повідомили у прес-службі Пенсійного фонду. 

RedTram