<![CDATA[www.0332.ua: Новини Луцька]]> http://www.0332.ua Wed, 26 Jun 2013 17:01:00 +0300 Thu, 27 Jun 2013 02:31:15 +0300 http://www.0332.ua/designsite/logo.png <![CDATA[www.0332.ua: Новини Луцька]]> http://www.0332.ua Zend_Feed uk http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss <![CDATA[Вожді індіанських племен зустрінуться сьогодні з Януковичем]]> http://www.0332.ua/article/337709

Зустріч вождів з президентом України запланована сьогодні о 16:30

Вожді індіанських племен зустрінуться сьогодні з президентом України Віктором Януковичем. Духовний лідер племені Гаваї Кауїлані Кахалекаї збирається розповісти президентові про те, що він схожий на голлівудську зірку.

Про це вона повідомила сьогодні на прес-конференції в Києві, відповідаючи на запитання кореспондента ЛІГАБізнесІнформ, про що вона буде говорити з Януковичем.

"Він нагадує мені голлівудську зірку. Я хотіла б переконатися в цьому", - сказала вона. Кахалекаї зазначила, що хоче побажати президенту дотримуватися культурних традицій України, які, за її словами, є надзвичайно сильними. 

У свою чергу, вождь племені лакота Джозеф Брінгс Пленті побажав українському народу не звертати з шляху свободи і незалежності. Він зазначив, що мета його візиту в Україну - встановити контакти між двома народами. 

Він також повідомив, що про свій візит до України і про свої враження від країни він розповість після повернення 28 червня на з´їзді вождів племен американських індіанців. 

Відповідаючи на запитання журналістів, він повідомив, що індіанці його племені при церемоніальному курінні люльки миру, яка у них називається чінупа, не використовують тютюн. Для куріння використовується кора червоної верби, при цьому дим не вдихають, а випускають вгору. 

За інформацією організаторів візиту, зустріч вождів з президентом України запланована сьогодні о 16:30. 

]]>
Wed, 26 Jun 2013 17:01:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[Школярам Луцька закуплять львівські підручники з історії України]]> http://www.0332.ua/article/337733

26 червня Луцька міська рада підтримала проект рішення «Про закупівлю додаткової літератури для вивчення історії України в загальноосвітніх закладах міста Луцька».

Завдяки цьому учні 5 та 10-11 класів отримають додаткові посібники з історії України, які позбавлені табачниківської «малоросійської» редакції.

Ініціювало закупівлю книжок Всеукраїнське об’єднання «Свобода».

Прийнятий проект рішення передбачає закупівлю для загальноосвітніх закладів міста таких посібників:

1) Закалюк А. Є. Вступ до історії України: Навчальний посібник – Львів: Астролябія, 2012. -  160 ст.

2) Козицький А., Голубко В., Галайко Б., Михальчишин Ю., Пагіря О., Тучковський О., Федик І., Хома І. Історія України: посібник для 10-11 класів / Під ред. Козицького А. – Львів: ЛА «Піраміда», 2012. - 256 с.

Також згідно з проектом рішення рекомендується директорам шкіл, вчителям з історії використовувати ці посібники як додаткову літературу під час вивчення історії України.

Самі школярі Львова отримали «нетабачниківську» історію 2012 року.

Як інформував ZAXID.NET, торік у Львові презентували посібник з історії України для 5 класів. 2 тис. примірників посібника придбала для школярів міста Львівська міська рада. За словами автора книжки Андрія Закалюка, це альтернативний та компенсуючий посібник, у який увійшла як основна інформація шкільної програми, так і теми, що не потрапили до міністерського підручника, зокрема, історія України ХХ ст.

]]>
Wed, 26 Jun 2013 16:36:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[«Да добрых суседзяў прыемна завітаць у госьці», – Sciana про свою участь у Бандерштаті]]> http://www.0332.ua/news/337691

Цьогорічним міжнародним учасником фестивалю українського опору «Бандерштат» стала добре відома для української публіки команда з  Білорусі «Sciana».

 

Учасники гурту «Sciana» прокоментували прес-службі фестивалю свою участь у «Бандерштаті».

«Напрасткі ад Берасьця да Луцка - 200 кілямэтраў. Гэта меней, чым нават ад Берасьця да Менску. Таму мы суседзі, мы блізкія людзі і ў прамым, і ў пераносным сэнсе. А да добрых суседзяў прыемна завітаць у госьці. Нам заўжды цікава наведваць Украіну», -  розповідають учасники «Sciany».

 «Бандэрштат» - гэта болей, чым проста музычны фэст. Гэта падзея, якая аб'ядноўвае ў сабе гісторыю і культуру. Ні бязь першага, ні без другога мы ня можам быць народамі», - відповідаючи  на запитання, що для гурту значить фестиваль.

Команда говорить, що чекає від «Бандерштату-2013» чудової атмосфери свята, яку відповідно допоможуть створити. Стверджують, що драйву вистачить на всіх.

«Чакаем жнівень, чакаем Луцк, чакаем-чакаем «Бандэрштат» - говорять хлопці зі «Sciany».

 

В Україні Sciana здобула популярність 2011 року після виходу другого альбому «Кропка вяртаньня». Гурт співпрацює з українською командою «Роллік'с», з якими спільно виконують пісню під назвою «Білорусь-Україна». Регулярно виступають  в Україні.

 

Зауважимо, що кожного року на музичній сцені фестивалю «Бандерштат» виступає патріотичний гурт з Білорусі. Свою творчість та частинку білоруського духу бандерштатівцям дарували такі гурти,  як  Mauzer, Vincent, TerraKod, Akute.

 

 

 

прес-секретар фестивалю «Бандерштат»

Юлія Грищук

тел.: 093 11 98 543

e-mail: info.bandershtat@gmail.com

]]>
Wed, 26 Jun 2013 16:10:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[Лучани прохали Осіпова не гальмувати та дати спокій медицині]]> http://www.0332.ua/article/337512

Обранці Луцької громади не проголосували за перейменування комунального закладу «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги №1». Відповідне рішення вони прийняли 26 червня під час сесії Луцької міської ради.

Депутат Андрій Осіпов виносив на розгляд обранців громади питання про перейменування комунального закладу «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги №1» знову в амбулаторію. Мовляв, він має чимало побоювань, що центри матимуть «підводні камені». Натомість зміна назви не вплине на саму суть діяльності закладів.

До слова, на сесію прийшли й жителі мікрорайону ДПЗ. Зокрема Ігор Дмитрук подякував усім за створення Центру: мовляв, це якісно покращило надання медичної допомоги жителям. «Це дуже важливий крок для надання первинної допомоги та розширення можливостей обслуговування», - пояснив він і попрохав не гальмувати процес медичного реформування. Інші жителі, своєю чергою, теж просили дати спокій цьому питанню, яке, до слова, вже всім «набило оскому».

Головний лікар закладу Лідія Кривдік заявила, що Андрій Осіпов постійно звинувачує лікарів у тому, що вони не мають відповідної освіти, насправді ж сімейні лікарі увесь час навчаються, відвідують курси та тренінги. Ці всі роботи – це не зміна табличок, а кропітка праця», - додала лікар.

Натомість депутат Євген Ткачук заявив, що теж проживає неподалік і уточнив, що жителі написали заяву про підтримку утворення Центру надання первинної медико-санітарної допомоги, під якою підписались майже півтисячі лучан.

Врешті, депутати не підтримали проект Осіпова про перейменування лікувального закладу.

]]>
Wed, 26 Jun 2013 13:53:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[Волинська область - серед наймолодших за середнім віком населення]]> http://www.0332.ua/article/337510

Середній вік волинянина - 37, 5 років, у той час, як в Україні в цілому цей показник становить 40,5 років.

Про це повідомили у прес-службі головного управління статистики у Волинській області.

На Волині на початок року проживало 1 040 000 осіб, це 2,3% населення України.

Городян, які населяють 11 міст та 22 селища міського типу, налічувалось 541,5 тисячі осіб. Селяни, а їх 498,5 тисячі осіб, мешкають у 1054 селах.

Якщо 23 роки тому востаннє переважали за кількістю сільські жителі, то тепер перевага за міським населенням.

Найбільше людей проживає в Ківерцівському (63,9 тисячі) і Камінь–Каширському (63,1 тисячі) районах. Серед міст, безумовно, лідирує Луцьк, тут проживає 214,7 тисячі осіб, наступним за чисельністю населення є Ковель – 68,9 тисячі осіб.

Статевий склад населення області, як і в цілому в державі, характеризується перевагою жінок: на кожну тисячу чоловіків припадає в середньому по 1124 представниці «слабкої» статі. До слова, Волинь входить в число областей, де чисельна перевага жіночого населення найменша. В Україні в середньому на 1000 чоловіків припадає по 1164 жінки.

Майже кожен п’ятий житель області – це дитина віком до 15 років, троє з десяти волинян – молоді люди віком 15–34 роки, близько 13% – громадяни похилого віку (65 років і старші).

У дитячих та молодших вікових групах переважають представники «сильної» половини людства, це обумовлено тим, що хлопчиків народжується більше. А от у вікових групах, старших 40 років (за винятком 28–32 та 36–37 років), спостерігається «дефіцит» чоловіків. Наприклад, на 100 чоловіків віком 60 років і старше приходиться 187 одноліток протилежної статі.

Це пояснюється, насамперед, значно вищою смертністю чоловіків, яку обумовлюють важкі та небезпечні умови праці та поширеність шкідливих звичок.

Щороку чоловіків у віці 16–59 років помирає в 3–3,5 рази більше, ніж жінок. Через відмінності у показниках смертності зберігається значна різниця (10 років) між середньою очікуваною тривалістю життя жінок (76 років) та чоловіків (66 років).

Середній вік волинянина – 37,5 років. В Україні в цілому цей показник становить 40,5 років. На сьогоднішній день Закарпатська, Рівненська і Волинська області є наймолодшими за середнім віком населення.

]]>
Wed, 26 Jun 2013 12:01:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[Міліціонерів з Луцька направлять на Шацькі озера]]> http://www.0332.ua/article/337171

Порядок під час сезону відпочинку у Шацькому районі утримуватимуть приблизно 30 правоохоронців з обласного управління МВСУ.

Про це повідомив начальник УМВСУ у Волинській області Олександр Терещук під час прес-конференції 25 червня.

Зі слів Терещука, протягом останніх кількох днів збільшилася кількість ДТП у місцях, де є багато відпочивальників. Зокрема це стосується Шацького району.

Тож, він планує направити працівників обласної міліції в місця відпочинку, аби там вони очолили роботу щодо попередження аварійності на дорогах. Окрім того, Олександр Терещук додав, що, зокрема, у Шацький район направили «додаткові сили» – патрульні наряди, які контролюватимуть, як відпочивають люди на території Шацького району.

]]>
Wed, 26 Jun 2013 08:42:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[В Україні більше неможливо створювати заповідники — екологи б’ють на сполох]]> http://www.0332.ua/article/336973

Екологи заявляють, що в Україні більше не можна створити заповідні території. Вони звернулись до президента Віктора Януковича і Верховної Ради України з  проханням у короткий час вирішити виявлену законодавчу колізію.

Зокрема, вищезазначеного висновку дійшли експерти Національного екологічного центру України (НЕЦУ), дослідивши наслідки адміністративної реформи в Україні, пише Денис ТИМОШЕНКО, gazeta.ua.

Захисники природи нагадали, що адміністративна реформа насамперед ліквідувала Державну службу заповідної справи України, яка була головним органом, відповідальним за створення заповідних територій.

Згодом були ліквідовані територіальні органи Міністерства екології та природних ресурсів. Водночас попри ліквідацію територіальних органів Мінприроди, відповідно до закону  "Про природно-заповідний фонд України", створенням заповідних територій можуть займатись лише ці, вже скасовані органи.

"Таким чином створювати заповідні території в Україні більше нікому", – наголосив заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк.

Разом з тим, активіст уточнив, що створенням заповідників і національних природних парків мають займатись також Мінприроди України і президент.

"Проте ми знаємо, що жоден з  восьми проектів указів президента, підготовлених у Мінприроди за останні роки, не був підписаний Януковичем. Отож, сьогодні ми не бачимо жодної можливості створювати заповідні території", - зазначив Василюк.

За його словами, такий стан справ повністю зупиняє та унеможливлює процеси розвитку мережі природно-заповідного фонду (ПЗФ) в Україні.

Слід зазначити, що наявні 7600 територій ПЗФ складають лише 7% площі України при тому, що законодавство визначає необхідність створення 10,4% до 2015 року.

]]>
Tue, 25 Jun 2013 17:03:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[Опозиція вимагає припинити тиснути на її депутатів та їхній сімейний бізнес]]> http://www.0332.ua/article/336970

112 народних депутатів від опозиції направили президенту звернення з вимогою припинити тиск на членів їхніх сімей.

Народні депутати від опозиції вимагають від президента Віктора Януковича, а також представників виконавчої і законодавчої влади припинити переслідування опозиціонерів та їхніх сімей, а також притягнути винних до відповідальності, пише dt.ua.

Відповідну заяву, підписану 112 народними депутатами, опублікувала на своїй сторінці у Facebook депутат від "Батьківщини" Леся Оробець.

У заяві йдеться, що останнім часом є підстави стверджувати про десятки подібних випадків - зокрема, у зв´язку з протиправним тиском на сім´ї народних депутатів Ірини Купрейчик, Лесі Оробець, і кандидата по 132 округу Аркадія Корнацького.

"Всі ці справи об´єднуються аморальним і цинічним методом тиску - опозиціонерів шантажують знищенням підприємств, до яких мають стосунок родичі народних депутатів або кандидати у народні депутати", - йдеться в заяві.

Народні депутати розцінюють такі дії з боку органів української влади як демонстрацію вибіркового правосуддя, а також свідчення прямого тиску на політичну позицію і волю депутатів від опозиції, грубе порушення міжнародних зобов´язань України, вимог української Конституції, відповідальність за яку прямо несе нинішній гарант Основного закону Віктор Янукович.

Раніше повідомлялося про те, що чоловік Лесі Оробець був змушений виїхати за кордон через переслідування її родини. За її словами, родина прийняла таке рішення після того, як була програна апеляція у кримінальних справах, порушених щодо його компанії.

]]>
Tue, 25 Jun 2013 16:02:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[На Волині відкрили пам’ятник жертвам польсько-українського конфлікту, яких спалили цілим селом у 1943 році ]]> http://www.0332.ua/article/336955

У селі Вікторяни Луцького району відкрили пам’ятник загиблим односельчанам, яких спалили у 1943 році, - повідомляє «Під прицілом».

Тож, до 1918 року село Вікторяни перебувало у складі Польщі. Проте, у часи війни, за участі німців в селі почалися постійні грабежі на напади на мешканців. Відтак, у двадцятих числах червня 1943 року невідомі особи спалили сусіднє село Дідовець. Власне у тому хуторі жили сім’ї польської національності. На щастя, ніхто із мешканців хутору не постраждав, таким чином, їх просто налякали, аби вони покинули українську територію. Однак, поляків такий вчинок обурив. Підозрюючи у злочині Вікторянців, вони звернулися до німецької жандармерії у Луцьку з проханням розібратися. Таким чином, німці спалили будинки у селі і вбили кількох мирних жителів. Після цього, дорогою до Луцька їх обстріляли невідомі. Місцеві мешканці розповідають, що гітлерівців було убито, проте фактів, які б це підтверджували, на жаль, немає.

Таким чином, уже 23 червня, до села Вікторяни увірвалася каральна експедиція фашистів, які повністю спалили село. Відтак згоріли всі 33 хати та 29 мирних мешканців.

Жителі Вікторян, звичайно, не можуть стверджувати, проте допускають, що їх село того зловісного літнього дня могли спалити саме поляки, які напряму підкорялися німецькому командуванню.

Сьогодні у селі проживає близько 45 людей, більшість з яких пенсіонери. Проте, місцеві мешканці не забувають своєї історії, а тому встановили пам’ятник жителям села Вікторяни, спаленим німецько-фашистськими окупантами 23 червня 1943 року. На монументі - перелік імен усіх загиблих.

«Нас було 9 душ, мама нас ховала. Коли вбили батька, мама зомліла. Ми були такі налякані, не знали, що робити, вже почали оплакувати маму, а не загиблого батька. Все спалили, одна тільки бляха лежала, їсти нема що, вдіти нема…», - розповідає очевидиця тих страшних подій Ірина Веремчук.

Варто зауважити, що місцева влада не брала участі у фінансуванні встановлення пам’ятнику, натомість, цим займався виходець Вікторян - депутат Луцької районної ради Вадим Веремчук. Саме його рідня опинилась у числі загиблих 23 червня 1943 року.

 «Ми збираємося на цьому місці кожного року. Але сьогодні освячуватимемо тут новий пам’ятник, який з’явився на цьому місці в знак пам’яті спаленим жителям села Вікторянці. Пройдуть роки і вже не буде людей, які знають або пам’ятають імена тих людей, які викарбувані на плитах цього пам’ятника, але вони іншим поколінням через багато років  нагадуватимуть про тих, хто загинув у роки Великої Вітчизняної війни»,- зауважила Ратнівський сільський голова Галина Яковець

Разом з тим, депутат Волинської обласної ради Микола Собуцький наголосив: «Велика шана і подяка тим, хто відроджує пам’ять, хто її повертає, бо тільки так ми матимемо майбутнє. Дуже важливо, щоб сьогодні таке не повторилося, бо час і сьогодні досить нелегкий».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

]]>
Tue, 25 Jun 2013 16:00:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[У травні волиняни придбали лише 88 нових легковиків, витративши на них понад два мільйони доларів]]> http://www.0332.ua/article/336951

Згідно з даними автопродажів та реєстрації транспортних засобів, жителі Луцька та Волинської області традиційно купують найменше з-поміж мешканців регіонів України нові легкові машини.

Про це повідомляє інтернет-автобазар України RST.ua.

Не став винятком і травень цього року, в якому волиняни придбали лише 88 нових легкових автомобілів, витративши на них понад два мільйони доларів. За обома показниками (кількість і вартість) Волинська область в минулому місяці посіла останнє місце серед 25 регіонів України, включаючи Республіку Крим.

Найбільшу частку автопродажів у травні 2013 року в офіційних дилерських центрах Луцька та Волинської області становили нові машини вартістю від 17 до 35 тисяч доларів – 44% від загалу та «бюджетні» легковики до 17 тисяч доларів – 43%. Автомобілі класів "Преміум" та "Люкс", дорожчі за 35 тисяч доларів, показали результат у 13%.

Найпопулярнішими новими легковиками у травні серед волинських водіїв були машини Запорізького автозаводу, який в минулому місяці вирвався у лідери автопродажів в багатьох регіонах, насамперед за рахунок російських ВАЗів. Друге місце за продажами у волинських автосалонах належить Toyota, а на третьому розташувався Geely. Також до п’ятірки ввійшли Hyundai та Skoda.

Загалом, як повідомили в RST.ua, українці в травні витратили на нові легкові авто майже 3 мільярди гривень, поповнивши автопарк країни на 15050 машин, що на 40% меншеза квітневі показники цього року.

Варто зазначити, що частка продажів автомобілів з дизельними моторами минулого місяця, порівняно з попереднім, збільшилася на 4%, а порівняно з аналогічним періодом минулого року - в півтора рази, - повідомила прес-служба  RST.ua.

]]>
Tue, 25 Jun 2013 15:04:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[Українські держслужбовці отримуватимуть пенсії за новим порядком]]> http://www.0332.ua/article/336782

Пенсії держслужбовцям з 1 січня 2014 будуть нараховувати за новим порядком.

Про це повідомив директор департаменту пенсійного забезпечення та соціального захисту інвалідів Микола Шамбір, передає "ЛігаБізнесІнформ".

"З 1 січня 2014 року при призначенні пенсії посадовий оклад, надбавка за ранг або кваліфікаційні класи, класний чин або спеціальні звання та вислугу років будуть враховуватися в розмірах, встановлених на день призначення пенсії за останньою займаної посади", - зазначив чиновник, коментуючи новий порядок та умови визначення заробітної плати для обчислення пенсії державного службовця, прийняті Кабміном.

Розміри інших виплат, що включаються в заробіток для призначення пенсії, залежно від дати звернення за пенсією, будуть визначатися за бажанням пенсіонера за останні 24 або будь-які 60 календарних місяців роботи на посадах, що дають право на даний вид пенсії.

"Перерахунок раніше призначених пенсій здійснюватиметься у разі підвищення розміру зарплати працюючого державного службовця за рішенням уряду або у зв'язку із зміною мінімальної зарплати", - зазначив Шабмір.

Нагадаємо, новий порядок набуде чинності з 1 січня 2014 року, разом з набуттям чинності нового закону "Про державну службу", який був прийнятий Верховною hадою 17 листопада 2011 року.

]]>
Tue, 25 Jun 2013 13:04:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[На Волині у травмуванні засудженого обвинувачено начальника майстерні Ковельської виховної колонії]]> http://www.0332.ua/article/336674

Ковельською міжрайонною прокуратурою затверджено обвинувальний акт та скеровано до суду матеріали кримінального провадження щодо начальника майстерні Ковельської виховної колонії. Про це повідомила прес-служба прокуратури Волині.

Досудовим розслідуванням встановлено, що саме він допустив порушення вимог правил охорони праці, які спричинили нещасний випадок. Під час виконання робіт з підвищеною небезпекою у виробничій майстерні Ковельської виховної колонії засуджений отримав травму пальців правої руки.

Цей засуджений не мав права працювати на деревообробному обладнанні, адже розпилювання заготовок на однопильних кругопильних верстатах має право верстатних деревообробних верстатів 2-го розряду, а не учень. Наразі начальнику майстерні ухвалою слідчого судді Ковельського міськрайонного суду обрано запобіжний захід у виді особистого зобов’язання.

За результатами досудового розслідування процесуальним прокурором у провадженні пред’явлено позовну заяву в інтересах держави в особі комунального закладу «Луцька міська клінічна лікарня» про відшкодування начальником майстерні коштів, витрачених на лікування засудженого.

Начальнику виховної колонії Ковельським міжрайонним прокурором внесено подання про усунення причин та умов, що сприяли вчиненню кримінального правопорушення.

]]>
Tue, 25 Jun 2013 10:54:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[Чи безпечна чорниця, яку продають на луцьких ринках?]]> http://www.0332.ua/article/336466

У літню пору експерти радять побільше їсти вітамінів. Кількість різноманітних фруктів та ягід на ринках вражає. Наразі саме сезон чорниць.

Проте відомо, що серед інших, ці ягоди можуть мати найбільший вміст радіації. Кореспонденти ТРК «Аверс» намагалися дізнатися, що продають на Луцькому ринку, чи екологічно чиста там продукція, та чи переймаються цим покупці, - повідомляє ТРК «Аверс».

На ринку можна придбати усе, чого душа забажає. Літо - сезон, коли продають найрізноманітніші овочі та фрукти. Лучанка Людмила розповідає, що повністю довіряє продавцям та із задоволенням купує продукти на ринках. Не лякають жінку навіть зібрані чорниці, які серед ягід можуть мати найбільший вміст радіації. Жодних лаболаторних досліджень у продавців вона не вимагає: «Людина приїхала з ковельського району, я поспілкувалася з нею, вважаю, що її можна довіряти… Не думаю,що їх чимось там обробили. В лісі ростуть, значить можна брати».
І таких як Людмила цілий ринок. Люди не надто переймаються, що вони їдять. А от працівники державної лаболаторії ветеринарто-санітарної експертизи кажуть, варто думати, що купуєш. Щодня на ринку вони перевіряють крамарів та їхній товар.

Завідувач державногї лаболаторії на центральному ринку Зарубайко Тетяна розповіла: «Перевіряється продукція вся, але якщо тільки жіночка прийшла стала і є контролери, які слідкують, тому що вони беруть проплату за місце, і є наші працівники лаболаторії . Контролер не має права надати місце без дослідження лаболаторії».
І справді, у деяких продавців такі собі експертизні листівки є. Однак далеко не у всіх.

Продавець Анастасія зазначила: «Привозимо чорницю часто, аналізи беруть кожний день, нам дають коріжки, що чорниця чиста». І хоч експертиза, за словами працівників лабораторії проводиться, та от тільки самі покупці не цікавляться тим, що їдять.

Журналісти ТРК «Аверс» придбали чорницю на ринку та вирішили дізнатися у лабораторії чи можна її вживати. Результат надали через кілька хвилин.

Лаборант Ангеліна Чорна констатувала: «Радіологія норма 500». І хоч фахівці запевняють, чорниці безпечні, радіацію в ягодах все ж знайшли. І це на санкціонованому ринку, не говорячи вже про стихійні, де подібних лабораторій годі й шукати. Та хто зна, що доведеться купити наступного разу, тому все ж варто цікавтися звідки привезенний продукт, та не забувати, що на Волині є три райони, забруднених радіацією.

]]>
Tue, 25 Jun 2013 08:03:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[Борис Клімчук – один з найскромніших губернаторів]]> http://www.0332.ua/article/335724

У 2012 році голова Волинської ОДА Борис Клімчук отримав у 14 разів менший дохід, ніж його найбагатший колега - губернатор Харківщини Михайло Добкін.

Він заробив 10,6 мільйона гривень, - кажуть в Центрі політичних студій та аналітики.

Тоді як Клімчук - майже 370 тисяч гривень.
До речі, губернатор Волині не надав Центру своєї декларації, але в квітні, як його зобов'язує закон, опублікував її в ЗМІ.
Варто зауважити, що на другому і третьому місці "найбагатших" губернаторів – голова Черкаської ОДА Сергій Тулуб із 1,5 мільйона гривень доходу та миколаївський губернатор Микола Круглов – 1,3 мільйона.
Цікаво, що в найбагатшого губернатор - найменша зарплата. В 2012 році йому нарахували 83 тисячі гривень. Для прикладу, Клімчук отримав 146 тисяч.
Найбільші землевласники – голови ОДА та їх сім’ї у Хмельницькій області (522 700 м2), Закарпатській області (372 400 м2), Тернопільській області (101 200 м2).
А губернатори-квартирні магнати – Олександр Пеклушенко, голова Запорізької ОДА, - 482 м2, Юрій Чмир, голова Сумської ОДА, - 420 м2, Андрій Шишацький, голова Донецької ОДА, - 413 м2.

 

]]>
Fri, 21 Jun 2013 17:04:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[У Азарова хочуть віддати сільрадам гроші за оренду ставків]]> http://www.0332.ua/article/335743

На засіданні Уряду, що пройшло 19 червня, був схвалений законопроект «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування орендної плати за водні об’єкти до місцевих бюджетів».

Про це повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства.

Документ, який розробило Мінагрополітики разом з фахівцями Держрибагентства України, передбачає, що за користування земельною ділянкою з розташованим на ній водним об’єктом доведеться платити місцевим органам влади. Раніше гроші за користування водоймищами йшли до державного бюджету.

На переконання урядовців, такі зміни дадуть змогу вирішувати на місцях більшість проблем, які пов’язані з утриманням водних об’єктів у належному стані.

А в Мінагрополітики, вважать, що законопроект підвищить інвестиційну привабливість вітчизняного рибництва і дасть новий поштовх у розвитку рибної галузі.

Наразі законопроект відправлений на розгляд Верховної Ради і його положення вступлять в силу в разі ухвалення народними депутатами.

]]>
Fri, 21 Jun 2013 17:03:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[Партія регіонів запрошує українців на антифашистську акцію в суботу]]> http://www.0332.ua/article/335739

Партія регіонів закликає усіх громадян України приєднатися 22 червня о 4 годині ранку до антифашистської акції пам'яті, приуроченої до дня початку Великої Вітчизняної війни.

Про це на брифінгу у Верховній Раді сказав народний депутат від парламентської фракції ПР Владислав Лук'янов, повідомляє прес-служба партії.

"У Києві о 4 годині ранку ми запалюємо свічки на знак пам'яті про цю страшну подію. І ми закликаємо усіх громадян України приєднатися до цієї акції у своїх містах, районах, областях - по всій території України", - заявив Лук'янов.

]]>
Fri, 21 Jun 2013 16:05:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[30 червня у Луцьку відзначатимуть День молоді]]> http://www.0332.ua/article/335722

Цього дня на лучан та гостей міста у Центральному парку культури і відпочинку міста Луцька очікують «Парад наречених», сімейне караоке, студентський конкурс краси та діджей парад

Зокрема, у програмі свята передбачені такі заходи: 

14.00 – «Парад наречених Волині» - (старт на Театральному майдані); 

16.00 – конкурси та забави від спонсорів і партнерів свята; 

17:00 - святкове сімейне караоке (обов’язкова вимога, учасники повинні бути членами сім’ї); 

18:00 – сьомий студентський конкурс краси «Перша леді Волині - 2013» 

20:00 – діджей парад та діджей шоу за участі кращих діджеїв міста. 

Найцікавішим заходом буде «Парад наречених», основна мета якого – це бажання привернути увагу молоді до сімейних цінностей: традицій, шлюбу, пропаганда високої моралі та здорового способу життя й позиціонування Луцька, як міста, що всіляко береже сімейні цінності. 

Захід не є комерційним і у ньому може взяти участь будь-яка дівчинка чи жінка. Для молодих дівчат, парад дає можливість відчути себе нареченою, а для одружених жінок – ще раз приміряти весільну сукню. Основна вимога для участі у святковій ході наречених – весільна сукня, або сукня стилізована під весільну. 

Активних учасників різноманітних конкурсів та розваг на День міста організатори збираються потішити подарунками та призами. 

Святкування відбудеться за підтримки відділу у справах сім’ї та молоді Луцької міської ради та управління у справах сім’ї, молоді та спорту Волинської облдержадміністрації.

]]>
Fri, 21 Jun 2013 15:16:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[Депутат Волиньради стурбований тим, що у лісах зникають зайці]]> http://www.0332.ua/article/335621

Депутати Волинської обласної ради стурбовані, що в лісах області зникають зайці, - повідомляє «Під прицілом».

Про це обласні депутати повідомили під час сесійних слухань на тему «Про стан ведення мисливського господарства в угіддях, наданих у користування області».

Тож, депутат Волиньради Василь Пецентій зауважив: «Зайців катастрофічно не вистачає. Я не знаю яка ситуація в інших районах, але в Старій Вижві їх немає. Де ті зайці поділися? Раніше казали, що там якась хімія, але вже скільки часу пройшло, а зайців - немає».

Водночас, співзасновник мисливського ПП «Ольвіта» наголосив: «Хімія до зайців немає абсолютно ніякого відношення. На окремих територіях є дуже багато зайців, то хімія тут ні до чого, скоріше всього це відстріл. На моїй території, що зайця стріляли – ні!»

Натомість, аби зберегти тварин на Волині, Василь Пецентій запропонував ввести заборону на відстріл зайця-русака на 2 роки, а також  закупити їх для розведення в області.

]]>
Fri, 21 Jun 2013 13:31:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[На Волині голову сільради «нагрів» державу на 100 тисяч гривень]]> http://www.0332.ua/article/335510

Управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю Міністерства внутрішніх справ України (МВС) викрило махінації із землею голови сільради.

За даними УМВС, голова сільради підробив документацію, яка посвідчує право на земельну ділянку та приватизував на своє ім’я гектар землі для селянського господарства, завдавши державі збитків на суму 105 тис. грн.

Голові сільради повідомили про підозру в рамках кримінального провадження за частиною 1 статті 364 Кримінального кодексу України (КК) — «зловживання владою або службовим становищем» та частиною 1 статті 366 КК України — «службове підроблення». Обвинувальний висновок вже передано до суду.

]]>
Fri, 21 Jun 2013 11:43:00 +0300 Кримінал
<![CDATA[Дітки з особливими потребами принесли Волині 12 золотих медалей зі всеукраїнської спартакіади]]> http://www.0332.ua/article/335350

12 золотих меделей - з таким трофеєм до Луцька прибули волинські спортсмени.

Про це повідомляє ТРК «Аверс».

Більше двох десятків школярів повернулись сьогодні зі Всеукраїнської Спартакіади «Повір у себе». Змагання, у яких брали участь дітки з особливими потребами відбувались в Криму на базі табору «Артек». Після запеклої спортивної боротьби учасники повернулись додому.

З усміхненим обличчям, масою позитиву та нагород повернулися наші спортсмени додому. Такі змагання є традиційними, їх проводять кожного року. Та на цей раз конкурс був для волинської команди найбільш успішним.

Змагання проходили на базі табору «Артек», де відпочивали учасники. Як розповідають тренери - діти були постійно зайняті, відвідували різні екскурсії та додаткові тренування, які позитивно вплинули на результати.

Попри те, що на Волині немає тренувальної бази для діток з обмеженими можливостями, наші спортсмени не опускають рук та знаходять можливості підтримувати себе у хорошій фізичній формі та не збираються зупинятися на досягнутому.

Тренер з легкої атлетики Волинської обласної школи дітей інвалідів Андрій Рожок: «В принципі, ви знаєте по стану легкої атлетики в нашій області немає тренувальної бази… Доріжки були розібрані. У нас на стідіоні Авангард після реконструкції, нажаль, доріжок немає, але наші діти всеодно змагаються з великими областями».

Директор обласної дитячо-юнацької спортивної школи для дітей інвалідів Оксана Рожок запевнила, що і надалі разом з командою будуть сумлінно працювати для покращення результатів. Батьки переможців дякують тренерам. Кажуть, для них не так важливі призи, які привезли діти. Для них цінне тепло та увага, які ці фахівці дарують своїм підопічним.

]]>
Fri, 21 Jun 2013 09:30:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[На Волині більше тижня селяни бояться за власні життя ]]> http://www.0332.ua/article/335095

Фахівці волинського управління ДСНС за дев'ять днів пошуків у селі Лище Луцького району виявили 88 осколочних гранат, артилерійський снаряд та підривник до нього

Роботи розпочалися 10 червня на території поблизу дамби-мосту, - повідомили у прес-службі ДСНС.

До робіт залучили особовий склад групи піротехнічних робіт у кількості 5 чоловік. 
На 9:00 19 червня виявили та вилучили 88 осколочних гранат, підривник до артилерійського снаряду та артилерійський снаряд, які будуть знищені на спеціальному майданчику підриву.

Роботи з розмінування тривають.

 

 

 

]]>
Thu, 20 Jun 2013 17:01:00 +0300 Пригоди
<![CDATA[На Волині 48% дошкільнят вже куштували спиртне]]> http://www.0332.ua/article/335087

Проблема дитячого алкоголізму на Волині звучить доволі гостро. Найкритичніший вік, коли діти вживають алкоголь, - 10–14 років. Проте майже половина з більше тисячі дітей відповіли, що вже куштували міцні спиртні напої, - повідомляє «Під прицілом».

Завідувач Центру практичної психології та соціальної роботи управління освіти Луцької міської ради Ольга Матвійчук повідомила, що працівниками Центру було проведено опитування серед дітей різних вікових категорій. 48% з більше тисячі дітей до 6 років відповіли, що вже куштували міцні спиртні напої. Більше того, чимало дітей підтвердили, що ініціатором вживання ними алкоголю був батько.

Окремими групами респондентів були учні 5-9 та 10-11 класів. Втішним є той факт, що 80% дітей з 5-9 класів відповіли, що ніхто і ніщо їх не змусить вживати алкоголь. Зі старшої групи опитаних лише половина обрала такий варіант відповіді.

Ольга Матвійчук переконала також, що цьогоріч помітна тенденція до зменшення дитячого алкоголізму у порівнянні з минулими роками.

]]>
Thu, 20 Jun 2013 14:51:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[Поляки бажають лучанам кращих тролейбусів]]> http://www.0332.ua/article/334949

Вживані польські тролейбуси коштували Луцьку дешевше, ніж половина нового вітчизняного.

Про це пише газета «Луцький замок».

Десять люблінських тролейбусів «єльчі», яким приблизно по 20 років, курсують зараз у Луцьку на головних маршрутах.

Як зауважив головний інженер ЛПЕ Василь Хом’як, «секонд-хенду» нема чого соромитися: поляки свого часу теж купували техніку, яка була у вжитку в інших європейських країнах. А зараз, коли Польща має розвинену економіку і можливість придбати новий транспорт, поляки зичать Україні того ж і кажуть, що лучани купуватимуть ще кращу техніку ніж та, що є зараз у Любліні.

Новий вітчизняний тролейбус коштує 1,8 мільйона гривень, а один «єльчі» обійшовся Луцьку всього у 50-60 тисяч гривень. І це разом із розмитненням. У Польщі вони придбані, вважай, за безцінь – 23 тисячі гривень.

За словами Василя Хом’яка, така вигідна пропозиція зумовлена тим, що Люблін – місто-партнер Луцька.

Так, перед продажем тролейбуси капітально відремонтували. Як повідомив начальник техвідділу ЛПЕ Василь Решетовський, на додачу до транспорту поляки передали й запасні частини до нього, серед яких – колеса, диски, барабани та вікна. «Якщо підлатати кузови, то вони точно ще не один рік прослужать», - додав чоловік.

Ремонт такого ж 20-літнього тролейбуса вітчизняного виробництва коштує від 180 до 220 тисяч гривень.

Польські «єльчі» забезпечили й значну економію електроенергії, - зазначив Василь Хом’як.

У липні, кажуть, У Люблінському комунальному підприємстві знову списуватимуть машини 2000-х років випуску. Тож, є нагода знову поповнити луцький електротранспортний парк.

]]>
Thu, 20 Jun 2013 12:48:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[На Волині затримали пасажирку потяга з фальшивими документами]]> http://www.0332.ua/article/334890

Для пільгового проїзду у потязі жінка використала підроблені документи, - повідомляють у підрозділі зв’язків з громадськістю УМВС України на Львівській залізниці.

Працівники лінійного відділу міліції на станції Ковель Львівської залізниці під час супроводу дизель – поїзда сполученням Сарни – Ковель виявили жительку Волинської області, яка для пільгового проїзду використовувала посвідчення багатодітної сім’ї з явними ознаками підробки.

]]>
Thu, 20 Jun 2013 11:54:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[На луцькому іподромі покажуть кіно]]> http://www.0332.ua/news/334879

Молодіжний проект «Lutsk Night Cinema» відновлює традицію великих кінопереглядів під відкритим небом. Цього разу на глядачів чекає кіно з присмаком Індії «Життя Пі». Захід розпочнеться у п’ятницю, 21 червня, о 20:30 на іподромі.

 Молодь Луцька любить кіно – у цьому переконались організатори проекту «Lutsk Night Cinema» влітку минулого року, адже стадіон СНУ був вщент заповнений глядачами. Кожен з трьох великих кінопереглядів під відкритим небом щоразу збирав більше півсотні людей. Тож, і цього року кіноманів запрошують насолодитись цікавою стрічкою у великій компанії.

 Пригодницька драма режисера Енга Лі «Життя Пі» отримала чотири премії «Оскар» за найкращу режисерську роботу, найкращу операторську роботу, найкращу музику до фільму та найкращі візуальні ефекти. У стрічці йдеться про неймовірні пригоди чоловіка на ім’я Пі, який 15-річним хлопчиком опинився сам на сам із дикими тваринами. Він знйомиться з письменником Яном Мартелом і розповідає йому про своє життя. Однак,  звикши до того, що ніхто не вірить, у правдивість його оповідей, пропонує Мартелу іншу історію, вигадану, проте, більш правдоподібну.

 До перегляду фільму запрошуються усі охочі. Захід розпочнеться 21 червня о 20:30 на іподромі, що на території Центральному парку імені Лесі Українки. Вхід – вільний.

 Після завершення кіноперегляду курсуватимуть маршутки, які доправлять глядачів додому. Організатори закликають утриматися від паління та нагадують, що вживати алкогольні та слабоалкогольні напої на території перегляду суворо заборонено.

До слова, на відвідувачів кінопоказу чекає знайомство з культурою Індії та чимало сюрпризів!

]]>
Thu, 20 Jun 2013 11:44:00 +0300 Культура
<![CDATA[У Луцьку хочуть зробити постійний пункт прийому батарейок]]> http://www.0332.ua/news/334875

З 20 червня по 15 серпня офіційний імпортер Honda, компанія «ТОВ Хонда Україна», та Спілка громадських Організацій «Молодіжна Платформа» у партнерстві із гіпермаркетом «Там Там» проводить акцію по збору відпрацьованих батарейок. Екологічна ініціатива «Батарейка ціною в 20м²» покликана сприяти формуванню відповідального ставлення українців до навколишнього середовища. Метою акції є розміщення громадськими активістами постійного пункту збору відпрацьованих батарейок у м. Луцьку. Адже екологічна тематика не має згасати у Луцьку, весняне прибирання «Зробимо Луцьк Чистим», «Зробимо крок до чистих вулиць», а тепер ініціатива по збору відпрацьованих батарейок є логічним продовженням роботи по збереженню чистоти Луцька, і що не менш важливо, хорошим прикладом співпраці соціально активного бізнесу і громадських організацій.

Вже у четвер, 20 червня, ви маєте можливість передати відпрацьовані батарейки до пластикового контейнера для збору батарейок, спеціально встановленого у 4-х місцях Луцька.

1. Центр туристичної інформації

м.Луцьк вул. Сенаторки Левчанівської, 2

(вул. Лесі Українки, 21)

Телефон: + 38 (0332) 72-34-19

2. Луцьк-Експо

офіційний дилер «ТОВ Хонда Україна» в Волинській області:

м. Луцьк, вул. Дубнівська, 12

Телефон: + 38 (0332) 28-44-40

3Гіпермаркет “ТАМ-ТАМ”

м. Луцьк, проспект Соборності, 43

Телефон: + 38 (0332) 785-120

4. Коворкінг-центр “РЕПОРТЕР”

м.Луцьк, пр. Волі, 27, 4 поверх

Телефон: + 38 (0332) 29-35-29

 Надалі весь зібраний матеріал буде утилізований.

Чи знаєте ви, що в Україні є власний завод для переробки батарейок. Він знаходиться у Львові, це державне підприємство «Аргентум». Однак наразі завод не працює у зв’язку з «відстуністю сировини для виходу на робочі об’єми» і приймає батарейки для подальшої переробки, яка проводиться за наявності достатньої кількості сировини. Саме тому «Хонда Україна» звертає увагу українців на цю проблему, тим більше що пункти прийому батарейок працюють в багатьох містах.

Небезпеку батарейок для навколишнього середовища не можна недооцінювати. На кожній батарейці є маркування, яке попереджає про небезпеку, у разі її викидання разом із звичайним сміттям. Адже в звичайних батарейках є багато токсичних елементів, зокрема, важкі метали (цинк, марганець, нікель та ін), які навіть у незначній кількості здатні завдати шкоди природі. Так, потрапивши в землю, всього одна пальчикова батарейка здатна зіпсувати 400 л води і 20м² грунту. Викинувши всього дві пальчикові батарейки з ліхтарика, ви зробите непридатною до споживання дві ванни, 8 відер і півтора чайника чистої води.

]]>
Thu, 20 Jun 2013 11:40:00 +0300 Екологія
<![CDATA[Ремонт проспекту Перемоги у Луцьку обійшовся у 2 мільйони 300 тисяч гривень ]]> http://www.0332.ua/article/334647

Сьогодні Луцький міський голова Микола Романюк проінспектував хід виконання ремонту доріг на проспекті Перемоги, вулицях Полонківській та Володимирській,- інформує «Під прицілом».

Зокрема, у Луцьку триває капітальний ремонт дорожнього покриття на проспекті Перемоги. На даний момент тут зроблено профілювання та вирівнювання дорожнього покриття, замінено 28 люків на самонівеляційні.

Як зауважив Микола Романюк асфальтобетон тут кладеться щебено-мастиковий. Мовляв, у зв’язку з тим що на цей участок припадає найбільший поток транспорту, ми вирішили взяти більш дорожчий матеріал.

Зауважимо, ремонт дороги ведеться лише на верхньому шарі. Тож, чиновники не беруться відповідати, як довго «відслужить» дорога, адже за нижні шари вони «не бралися».  

Варто додати, що трасу по проспекті Перемоги перекрили у зв’язку з ремонтом доріг. «Треба було піднімати люки, тому так довго виконувалися роботи. Перекриття дороги – вимушений хід. Проте до Трійці ремонт Перемоги буде завершено», - додав Микола Романюк.

Стосовно ціни нової технології, то вона дорожча на 20-25%. Загалом на ремонт проспекту виділили 2 мільйони 300 тисяч гривень державної субвенції.

Також мер міста оглянув відремонтовані вулиці Полонківську та Володимирську. Так, на Володимирській провели поточний ремонт дороги, а от на Полонківській – «повний» ремонт.

До того ж, Романюк інспектував ремонт дороги на мості через річку Стир на Карпенка-Карого. «Два дні і ми закінчимо «довбати» цю сторону моста, яка ремонтується. Ми не можемо відразу відремонтувати весь міст, адже транспорт мусить рухатися», - додав міський голова.

За словами директора департаменту житлово-комунального господарства Луцької міської ради Івана Кубіцького, ремонт цієї частини моста обійшовся у 970 тисяч гривень.

Загалом у цьому році заплановано здійснити капітальний ремонт 25 вулиць, на 10 – виконати капітальний ремонт тротуарів. Також де-не-де буде проводитися поточний ремонт дорожнього покриття.

 

 

 

 

]]>
Thu, 20 Jun 2013 07:53:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[У Луцьку встановлять ще одну меморіальну дошку]]> http://www.0332.ua/article/334429

Меморіальну дошку жертвам нацистського концтабору встановлять у Луцьку на вулиці Кафедральній, 16.

Про це стало відомо під час виконкому Луцької міської ради 19-ого червня.

Волинська обласна громадська організація «Сумління» звернулася з проханням, аби їм надали дозвіл на встановлення меморіальної дошки жертвам нацистського концтабору «Шталаг-360», який знаходився у Луцьку на вулиці Кафедральній, 16.

У 1941-42-го роках там загинули 10530 радянських військовополонених.

За словами головного архітектора Луцька Юрія Казмірука, такі пам’ятні знаки треба встановлювати, але необхідно дбати про їх зовнішній вигляд: «У нас з’явилася практика, що усі дошки, що вивішують у Луцьку, виготовляють на Рівненській на цвинтарі, а потім їх вішають на будинках. Я розумію, що це швидко і дешево. Часом роблять і помилки у написах. Має бути якась цінність тієї меморіальної дошки».

Члени виконкому погодилися, що зовнішній вигляд меморіальних табличок повинен бути відповідним і не шкодити архітектурі міста. Що ж до меморіальної дошки жертвам концтабору Шталаг-360, то її встановлять 22-ого червня на вулиці Кафедральній, 16.

]]>
Wed, 19 Jun 2013 14:30:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[На Волині остерігаються інфекцій від масових захоронень тварин]]> http://www.0332.ua/article/334352

Завдання не допустити захоронення мертвих тварин на території полігонів у Волинській області дали керівникам, відповідальним за ці об’єкти.

Про це йшлося під час наради за участю перших заступників голів райдержадміністрацій 19 червня.

За словами заступника директора департаменту житлово-комунального господарства та будівництва Волинської ОДА Володимира Бондарука, у Володимир-Волинському районі був випадок, коли на території військового полігону утилізували 70 тонн мертвої птиці. А це, мовляв, недопустимо, зважаючи на ситуацію із захворюваннями свиней африканською чумою у сусідній Білорусі.
Тож, він наголосив керівникам полігонів, аби вони організували інструктажі своїх працівників, «щоб не було таких випадків».
«Бо буде розповсюдження інфекції по всій території Волинської області», - підсумував Бондарук.
]]>
Wed, 19 Jun 2013 13:20:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[Діти війни, можливо, їздитимуть в маршрутках Луцька безплатно]]> http://www.0332.ua/article/334457

Луцька міська організація «Захист дітей війни» виступила з пропозицією, аби діти війни їздили у маршрутках безплатно.

Про це стало відомо під час виконкому Луцької міської ради 19-ого червня.

Діти війни хочуть їздити у маршрутках безплатно

Депутат Андрій Осіпов вніс пропозицію, аби в перелік пільгових категорій, які мають право безкоштовного проїзду у маршрутках включили і дітей війни. Обранець зазначив, що виконком одним надав право на пільговий проїзд, а іншим ні. Зокрема, він зауважив, що почесні громадяни і жертви нацистських таборів мають право, але їм його надали, бо їх мало, натомість забули про дітей війни, ветеранів війни та праці, інвалідів. «У нас є можливість їх перевозити», - зазначив Андрій Осіпов.

Представники міської організації діти війни зазначили, що проблему з безплатним проїздом дітей війни вирішили у Рівному, Львові, Черкасах, натомість у Луцьку - не хочуть.

Безплатний проїзд дітей війни у маршрутках спричинить транспортну проблему

Згідно з інформацією директора департаменту соціальної політики Луцької міської ради Лариси Боярин зараз у місті безплатно маршрутки перевозять 5,6 тисячі громадян, без відшкодування. З прийняттям цього рішення додатково матимуть можливість їздити безплатно в маршрутках міста понад 8 тисяч дітей війни, і це може спричинити певні проблеми.

«Прийняття такого рішення завтра може викликати незадоволення інших категорій: це ветеран війни, інваліди, ветерани праці. І такі звернення до депутатів і прокуратури теж можуть бути».

Заступник мера Святослав Кравчук зауважив: «Вирішувати проблему треба комплексно, а не заробляти піар на цьому. Я не збираюся заробляти політичні і дивіденди не буду. І голосувати за це рішення не збираюся. Вирішувати цю проблему треба для всіх пільгових категорій. Треба дати всім пільговикам «живі гроші», хто хоче нехай їздить, хто хоче хай купує молоко».

За словами Лариси Боярин, якщо врахувати усі пільгові категорії, то загалом вийде ще 49 тисяч громадян, які безкоштовно матимуть право на проїзду у маршрутках у місті.

Члени виконкому не хочуть виділяти одну категорію

Окрім цього, члени міськвиконкому зазначили, що діти війни їздять безплатно у тролейбусах і проблем із доїздом нема. Натомість прийняття рішення призведе до великої транспортної проблеми.

Члени виконкому кажуть, що головна проблема – це відсутність коштів на компенсацію пільгових перевезень. Про це говорять і перевізники, які підтверджують, що готові перевозити усіх пільговиків, аби тільки держава відшкодовувала затрати.

Представники ж міської організації «Захист дітей війни» переконані, що міська влада, не приймаючи запропоноване рішення, забирає у них право, передбачене законом.

Луцький міський голова Микола Романюк зауважив: «Я би за це рішення не голосував. Бо у мене всі пальці болять. У мене така пропозиція. Ситуація неправильна. Бо закони треба, що виконували. Перед виборами пільговиків добавляють, а грошей в бюджеті ні. Тому пропоную перенести розгляд питання перенести».

У підсумку члени виконкому вирішили довивчити питання, врахувати усі пропозиції і всі пільгові категорії і на засіданні 24-ого липня прийняти остаточне рішення.

]]>
Wed, 19 Jun 2013 13:02:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[Як виглядають «запашні» комунальні вбиральні Луцька ]]> http://www.0332.ua/article/334449

Журналісти порталу ЧЕТВЕРТА ВЛАДА побували в громадських вбиральнях Луцька, які знаходяться у власності міста

Як повідомили у відповіді на запит ЧЕТВЕРТОЇ ВЛАДИ, під контролем Луцької міської ради та її підрозділів зараз перебуває 6 громадських вбиралень.

Зокрема, це: вбиральні на кладовищах в с. Гаразджа та на вулиці Рівненській, вбиральня на пляжі в Центральному парку культури та відпочинку імені Лесі Українки (балансоутримувачем є ЖКП №3), вбиральня на вулиці Глушець біля кафе «Сніжинка» (балансоутримувачем є ЖКП №3), вбиральня в Будинку панахиди (балансоутримувачем є Луцький спецкомбінат КПО) та вбиральня на Театральному майдані міста.

Портал ЧЕТВЕРТА ВЛАДА підготував карту, де можна поглянути і відшукати комунальні вбиральні Луцька та дізнатися як вони виглядають.

Туалет на кладовищі на вулиці Рівненській: в кущах та з «запашком»

Вбиральню на кладовищі шукати довелося довго. Вона «причаїлася» за кущами:

 

 

 Ця вбиральня безкоштовна. Сервіс тут не на найвищому рівні - немає навіть паперу, не кажучи вже про щось більше. Та і запах теж не найприємніший. У листі із департаменту житлово-комунального господарства Луцької міської ради нам не повідомили, на чиєму балансі цей туалет.

Вбиральня на кладовищі у с. Гаразджа: по дві кабінки, але без дверцят

Дещо солідніше виглядає зовні вбиральня на кладовищі у селі Гаразджа. Вона також безкоштовна.

 

 

 

 Ця вбиральня ділиться на чоловічу та жіночу частину. В обох відділеннях є по дві кабінки, проте без дверцят і кожен, хто сюди входить, може поспостерігати за «заняттям» відвідувачів вбиральні. Тут, як і у попередньому туалеті, немає ані туалетного паперу, ані умивальника.

У департаменті житлово-комунального господарства міськради так само не повідомили на чиєму балансі перебуває ця вбиральня.

Вбиральня на пляжі у Центральному парку: з новими дверима та зі старим сервісом

Набагато привабливіше виглядає туалет на пляжі у Центральному парку культури та відпочинку імені Лесі Українки. Тут поставили нові двері і дещо оновили зовнішній вигляд.

 

 

Зовнішній та внутрішній вигляд вбиральні на пляжі.

Вбиральня поділена на дві кабінки, де немає ні паперу, ні інших туалетних речей. Ця вбиральня також є безкоштовною і перебуває на балансі ЖКП №3.

Вбиральня біля «Сніжинки» як стратегічний об’єкт

Вбиральня на вулиці Глушець біля кафе «Сніжинка» є платною. Вартість її відвідування лучанам та гостям міста обійдеться у 2 гривні. Цікаво те, що сфотографувати з першого разу умови у ній журналісту не вдалося.

 

 

 

 Туалет та умивальники у жіночій частині вбиральні.

Непривітно зустрів журналіста черговий касир (як пізніше з’ясувалося – колишній військовий Міша – авт.). На повідомлення журналіста про те, що той зробить кілька кадрів у вбиральні касир відповів відмовою. Мовляв, він не може дозволити фотографування без дозволу «мастєрши».

Зателефонувати їй він не міг, оскільки його мобільний розрядився, а номеру напам’ять він не знає. Навіть повідомлення про те, що він порушує як мінімум два закони не переконали його в тому, що журналіст як і будь-хто інший має право заходити у вбиральню і фотографувати її. Чоловік запевняв, що не хоче, щоб його «ругало» керівництво, зокрема й департаменту ЖКГ.

Наступного дня ЧЕТВЕРТА ВЛАДА звернулася у житлово-комунальне підприємство №3 з метою з’ясувати причини таких дій працівника.

Директор ЖКП №3 Руслан Юлдашев розповів, що ця вбиральня неприбуткова і працює з квітня до жовтня.

- Зимою вона не працює, бо і вода перекривається, а без води вона не може працювати, - розповідає директор.

Тут же журналіст ЧЕТВЕРТОЇ ВЛАДИ запитав у директора ЖКП №3 і про те, чому так діяв працівник вбиральні.

- Я не знаю, а навіщо ж її фотографувати то? – розсміявся Руслан Юлдашев і пообіцяв всі питання вирішити і зателефонувати. Так і сталося.

Того ж дня знову вирушили до вбиральні, де уже на касі працювала жіночка на пенсії, яка вже була проінформована про ситуацію із колишнім військовим Мішою. Жінка здивувалася чому її колега не дозволив фотографувати, адже ж це не якийсь «стратегічний об’єкт». З її слів дізналися й про те, що вбиральню часто підтоплює під час дощів, а доходу вона дає не багато.

- У травні, коли були свята, то мали 3,5-4 тисячі доходу, а так то за місяць 1-2 тисячі здаємо. Це ж зарплату треба дати і за воду заплатити – воно не окуповується, - розповіла жінка і попросила її не фотографувати.

Вбиральні із обмеженим доступом на Театральному майдані та у Будинку панахиди

У вбиральні на Театральному майдані Луцька та в Будинку панахиди журналісту ЧЕТВЕРТОЇ ВЛАДИ потрапити не вдалося. Обидві були зачинені.

У департаменті ЖКГ Луцької міської ради повідомили, що вбиральня на Театральному майдані перебуває в оренді у приватного підприємця Патлашинського Р. Я. і працює лише під час проведення масових заходів у центрі міста. Проте, автор цих рядків, як житель Луцька, за останні кілька років не бачив, щоб ця вбиральня працювала навіть і в такі дні.

 

 

 

 

]]>
Wed, 19 Jun 2013 11:03:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[СБУ і обл’юст фашистів на Волині не знайшли]]> http://www.0332.ua/article/334108

На території Волинської області немає фашистських чи нацистських організацій.

Про це IA ZIK повідомили у прес-службі облради.
 

У реєстраційній службі головного управління юстиції у Волинській області розглянули депутатське запитання Олександра Бика про наявність та діяльність у Волинській області зареєстрованих фашистських або нацистських організацій.

«Згідно з даними Реєстру суб’єктів Мін’юсту (розділ «Громадські об’єднання») та інформацій, що надійшли від реєстраційних служб територіальних управлінь юстиції щодо наявності зареєстрованих фашистських та нацистських організацій, встановлено відсутність офіційно зареєстрованих вищевказаних організацій», – йдеться у листі депутату за підписом виконувачки обов’язки начальника реєстраційної служби Мирослави Микитюк.

Раніше на це ж депутатське запитання уже відповідало управління СБУ у Волинській області, у якому також немає інформації щодо наявності фашистських організацій в нашій області.

]]>
Wed, 19 Jun 2013 09:40:00 +0300 Суспільство