This version of the page http://svoboda.zhitomir.ua/zhur_ras/smertna-kara.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2013-05-18. The original page over time could change.
Смертна кара | СВОБОДА правозахисний центр
RSS

Смертна кара

2008-10-15 14:29:53   Віктор Котенко

Смерть не є відновленням справедливості

Інформація з держав, які вже скасували смертну кару, постійно підтверджує відсутність зв’язку між смертною карою та рівнем злочинності. Немає доказів тому, що страти більше стримують від скоєння злочину, аніж довічне ув’яз­нення. Ризик припуститись непоправної помилки та стратити невин­ну людину є дуже реальним.

У США з 1976 року відпустили на волю більше 120 ув’язненних- смертників у зв’язку з їх непричетністю до злочинів. Три таких випадки мали місце у 2007 році, а останній відбувся зовсім нещодавно, у квітні 2008 року, коли звільнили Глена Чепмена, який відбув 12 років ув’язнення в очікуванні страти за два вбивства, яких не скоював.
Сакае Менда став першим у Японії «смертником», якого відпустили на волю. Він був засуджений за вбивство двох людей та провів у ка­мері смертників 34 роки. За цей час у нього на очах на страту вивели майже 35 ув’язнених. Безумовно, вбивство злочинця не захищає пра­ва потерпілих, а є просто таким само злочином.

За останні 10 років в жодній з 47 держав- членів Ради Європи не бу­ли приведені у виконання смертні вироки. У світі населення 129 країн живе без смертної кари. У 2007 році на планеті страчено не менше 1252 чоловік у 24 країнах. До смертної кари засуджено не мен­ше 3347 чоловік у 51 країні.

За сприяння та участю представників Бюро інформації Ради Європи в Україні, Української секції Міжнародного товариства з прав лю­дини, Житомирського обласного відділення МТПЛ- УС 10 жовтня 2008 року у конференц- залі Житомирського «Прес-клубу реформ» відбулося засідання за круглим столом «Європа проти смертної ка­ри». Доповідачами було зазначено, що переважна більшість страт (приблизно 91%) у 2006 році виконано лише у декількох країнах світу, а саме: у Китаї, Ірані, Пакистані, Іраку, Судані та США. У 2007 році 88% всіх смертних вироків виконано у п’яти країнах: Китаї, Ірані, Саудівській Аравії, Пакистані та деяких штатах США. Більшість доповідачів аргументовано підтримали відміну смертовбивства, відзначаючи необхідність проведення в Україні правової та судової реформ, кардинальної перебудови роботи правоохоронних органів. Приємно вразила позиція представників департаменту України з ви­конання покарань щодо гуманізації відношення до засуджених та змін на краще нелюдських умов утримання в’язнів.
Надзвичайно цікаві доповіді, надзвичайно цікаві думки та позиції до­повідачів. Розповідалось навіть про випадок, коли в Україні під час страти катам довелося зробити 16 пострілів, щоб «добити» надто жи­вучого засудженого. Наводились фактичні дані про те, як замість серійних вбивць покарання відбували та навіть гинули зовсім не­винні люди. В умовах української дійсності, як то корумпованість та низька кваліфікація суддів і слідчих, відміна смертної кари дійсно доцільна.

«Стратити не можна помилувати»
Протилежної думки дотримувались представники Комуністичної партії, які висловились за застосування смертної кари до особливо не­безпечних злочинців, та голова «Союзу лівих сил» Патаридзе, який висловив думку про недоцільність використання коштів платників податків на утримання вбивць та гвалтівників.

Фото малюнка — коментар Житомирської газети «Свобода» відносно позиції ко­муністів:

А взагалі, захід виявився надзвичайно корисним та цікавим. Нажаль, місцеві ЗМІ доволі мляво відреагували на цю неординарну подію.

P.S.
Помічник міністра, представник  УМВС України в Житомирській об­ласті Грибан Петро Васильович у кулуарному спілкуванні так і не зміг пояснити редактору Житомирської газети «Свобода», куди поділась особисто ним отримана від редактора заява про активне зовнішнє спостереження та порушення проти редактора оперативно- розшукової справи. Отака сувора дійсність з дотримання прав лю­дини на Житомирщині!

Віктор Котенко






Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Залишити коментар

Щелкните сюда чтобы отменить ответ.


Thanx: Vanneus