This version of the page http://uman.info/iloveuman (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2013-05-13. The original page over time could change.
Інформаційний портал міста Умань - новини, афіша подій, готелі Умані, екскурсії в Софіївку, каталог підприємств Умані, фотогалерея, знайомства, пошук роботи в Умані

Проект - Я люблю Умань

Умань, я люблю тебе!

«Умань.Інфо» запустив новий проект «Я люблю Умань». Він для усіх, хто хоче знати про наше місто більше, хто цікавиться не його лише сучасністю, але й історією та цікавими і непересічними персоналіями, які народились, жили чи просто гостювали в Умані.

Уманська земля славиться талановитими людьми, тут народилося немало визначних постатей, що прославили своє місто не лише в Україні, а й практично по всьому світу.

Родом з Умані гетьман Михайло Ханенко, письменник Юрій Смолич, відомий політик та державний діяч Іван Скоропадський перший планерист Г. С. Тереверко , доктор медичних наук, професор З. С. Василенко, генерал армії Черняхівський, начальник штабу армії К. М. Дерев’янко, художниця Олена Поліщук, письменниця Марина Павленко, казкар та телеведучий Олександр Власюк, відоміший під ім'ям Сашко Лірник та багато інших. Але всі вони досягли успіху тому, що їх надихала рідна Умань.

Окрім того, в Умань були закохані і ті відомі українці, які просто гостювали у нашому місті, гуляли «Софіївкою», спілкувались з уманчанами та просто доторкнулись до її історії. Всі вони приїжджали в Умань у різні пору року, та поряд з тим всі переконались, що воно найкраще.

1805 року в Умані на військовій службі був сам зачинатель сучасної української літератури, Іван Котляревський. Умань відвідали російський поет Олександр Пушкін(20-і роки 19 ст.), письменник Максим Горький (1891), поетеса Леся Українка (1898). У нашому місті пройшли дитячі та юнацькі роки українського поета Миколи Бажана.

В’ячеслав Максимович Чорновіл

Надзвичайна особистість, великий українець, людина, котра все свої життя присвятила боротьбі за державність України. Він був одним із ініціаторів створення Української Гельсінської Групи, видавав самовиданням "Український Вісник", був декілька разів ув’язнений за "антирадянську пропаганду".

"Україна починається з тебе" - говорив В’ячеслав Чорновіл. Потрібно перш за все любити та поважити рідну землю, землю, де ти народився та поховані твої предки. Потрібно прикладати всі зусилля, щоб твоя земля зацвіла шумними садами та полями.

Нестор Махно

Його ім'я гриміло по всій Україні, відголоски слави по усьому світу розносилися. Нестор Махно - людина, що віддала своє життя за Україну

У скрутний час він "відвідав" Умань. І не дивлячись на воєнні роки, місто йому сподобалося. І Умань відповіла взаємністю. Саме в Умані Нестор отримав неймовірну перемогу над білогвардійцами в 1921 році.

Євгеній Тищик

1944 рік. Війська йшли на Умань - починалася Умансько-Батошанська операція. Одним з перших в Умані ввірвався танк роти 254 - го танкового батальйону 50-ї танкової бригади старшого лейтенанта Тищика Е.К.

Старший лейтенант Тищик разом зі своїм екіпажем танку загинув, направивши підбитий танк на німецький бензовоз. Є. Тищику посмертно було присвоєно звання Героя Радянського Союзу. Його товариші нагороджені орденами.

Поки була жива мати Євгенія Костянтиновича, вона завжди приїжджала до Умані.

Микола Платонович Бажан

Український письменник, філософ, громадський діяч, перекладач, поет, заслужений діяч науки.

Хоча і народився Микола Платонович не в Умані, місто стало для нього рідним. Його юнацькі роки пройшли в Умані.

Свою любов та спогади про Умань він висвітлив у своїх творах: «Уманські спогади», «Гетто в Умані».

Іван Скоропадський

Український військовий, політичний і державний діяч. Гетьман Війська Запорозького, голова козацької держави.

Народився в місті Умань. Саме в цьому місті становилася його особистість. Саме в Умані він вперше закохався, та вперше взяв у руки шаблю..

Тарас Шевченко

Український поет, письменник (драматург, прозаїк), художник (живописець, гравер), громадський діяч, філософ, політик, фольклорист, етнограф, історик.

Не раз побував в Умані коли чумакував з батьками. Вже у дорослі роки у 1868 році він здійснив націлену подорож до Умані. Йому подобалося місто, вражала його історична цінність, що не рідко можна побачити в рядках його творів.

Вверх