This version of the page http://gazeta.dt.ua/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2013-05-13. The original page over time could change.
gazeta.dt.ua

«Дзеркало тижня. Україна» №16

26 квітня — 17 травня

Зміст номера Архів номерів
Тетяна Силіна

Посол Німеччини в Україні Крістоф Вайль: "Я б дуже хотів, щоб Угоду про асоціацію було підписано в листопаді 2013 р."

Добігає кінця короткий строк, визначений представниками Єврокомісії для виконання Україною відомих умов підписання в листопаді у Вільнюсі Угоди про асоціацію . У середині травня Єврокомісія має оцінити прогрес, досягнутий нашою країною, і дати рекомендації Раді ЄС, а та, своєю чергою, наприкінці травня  ухвалить якесь рішення про подальшу долю цього документа. Вердикт щодо України виноситиметься консенсусом. І в Києві чудово розуміють, від якої країни Євросоюзу головним чином залежить, скажуть нам "так" чи "ні".  Тому в переддень проміжних, але досить важливих рішень ми звернулися до Надзвичайного і Повноважного Посла Німеччини в Україні Крістофа ВАЙЛЯ з проханням відповісти на кілька запитань. Пан посол — не любить давати інтерв'ю і доволі стриманий у своїх висловлюваннях. Однак, очевидно, важливість моменту й певне нерозуміння  (як мінімум українськими ЗМІ) німецької позиції стали достатньою підставою для нашої бесіди.  — Пане посол,...

Новини

  • Іранські прикордонники розстріляли натовп афганських нелегалів: не менше дев'яти загиблих 18:23
  • Samsung до 2020 року розробить стандарт 5G 18:04
  • Росія пообіцяла, що умови модернізації ЧФ РФ в Криму задовольнять Україну 17:29
  • Новий тиждень почнеться в Україні з похолодання і невеликих дощів на більшій частині країни 17:05
  • "Батьківщина" обговорить питання виключення депутатів, які не голосували за відставку Азарова 16:24
  • Німеччина проводить розслідування відносно 49 колишніх наглядачів концтабору Освенцим 15:58
  • Рибак: Скасувати "харківські угоди" хоче не вся опозиція, а тільки окремі політики 15:28
  • Папа Римський Франциск побив рекорд своїх попередників по канонізації 14:54
  • Нову серію "Зоряних воєн" хочуть знімати в Британії через податкові пільги 14:17
  • "Українські Отамани" поступилися у фіналі Світової серії боксу 14:08
  • Всі новини
Реклама

Влада

  • Ігор Бенюк

    Михайло Бродський: "Важливо, щоб усі громадяни були рівні перед законом, незалежно від їхнього статусу"

    Чиновники, які прийняли пропозиції, обіцянки, зверніть увагу — навіть усні (!),   неправомірної вигоди для себе або третіх осіб і  тим самим  зловжили своїм становищем, караються жорсткими санкціями.

  • Андрій Марусов

    Держзакупівлі: смутне міжцарствіє

    Одномоментна зміна керівних кадрів не здійснюється "просто так". Йдеться про відродження корупційних схем під чуйним негласним керівництвом А.Яценка? Чи про якусь нову політику, натхненну І.Прасоловим і/або президентською адміністрацією?

  • Андрій Портнов

    "Не читав, але засуджую…"

    Про плюси КПК та мінуси його застосування

Всі матеріали розділу «Влада»

Гроші

  • Алла Єрьоменко

    Про МС, про ЄС і співворожність партнерів

    З нами як із країною-партнером у Енергетичному співтоваристві не рахуються.

  • Володимир Дубровський

    Державна неміч

    Ті, хто свято увірував у всемогутність і добромисність держави, не можуть зрозуміти простої речі, яку знав кожен, хто жив тоді: точно так само, як і в Польщі 1989-го, в Україні та Росії 1991-го не було ані найменшої можливості уникнути лібералізації цін.

  • Сергій Куюн

    Вибачте, був наляканий...

    Вибачте, був наляканий...

Всі матеріали розділу «Гроші»

Людина

  • Станіслав Ніколаєнко

    Недоучки

    Секвестрування освіти призведе до знищення інтелектуального потенціалу суспільства

  • Ольга Скрипник

    Втрачені діти, або Чому так важко стати мамою

    Щороку Україна втрачає майже 21 тисячу дітей, яким не судилося з`явитися на світ живими і здоровими, попри те, що вони були бажаними у своїх сім`ях.  

  • Андрій Капустін

    Вася Обломов: "І в нас, і у вас політика давно перетворилася на ток-шоу"

    Мудра влада взагалі не повинна реагувати на художні висловлювання на свою адресу. Адже якщо влада реагує на пісні, це ж нерозумно.

Всі матеріали розділу «Людина»
Зміст «Дзеркало тижня. Україна» №1626 квітня — 17 травня 2013

Влада

Внутрішня політика

Юлія Мостова Чи стане ТВi "статусною річчю"? ТВі має стати черговим трофеєм у печері Алі-Баби. У це лігвище зноситься все, що може слугувати справі особистого збагачення, економічної диктатури, перемоги на виборах та набору статусних речей, які забезпечують солідний олігархічний імідж. Тетяна Силіна Посол Німеччини в Україні Крістоф Вайль: "Я б дуже хотів, щоб Угоду про асоціацію було підписано в листопаді 2013 р." Ми хочемо зробити Україні пропозицію щодо тіснішої прив`язки до Європейського Союзу. Це також зміст нашого Східного партнерства. Тому ми й надалі заохочуватимемо Україну виконувати необхідні для цього передумови.     Ігор Бенюк Михайло Бродський: "Важливо, щоб усі громадяни були рівні перед законом, незалежно від їхнього статусу" Чиновники, які прийняли пропозиції, обіцянки, зверніть увагу — навіть усні (!),   неправомірної вигоди для себе або третіх осіб і  тим самим  зловжили своїм становищем, караються жорсткими санкціями. Світлана Конончук Партії: відновити довіру Що вже казати про одне з найяскравіших явищ останнього часу в політиці — "рух тушок", коли стають очевидними виразки й хронічні болячки українських партій. З нині сущих відносно спокійними за свої лави можуть хіба що "Свобода" і КПУ. Андрій Марусов Держзакупівлі: смутне міжцарствіє Одномоментна зміна керівних кадрів не здійснюється "просто так". Йдеться про відродження корупційних схем під чуйним негласним керівництвом А.Яценка? Чи про якусь нову політику, натхненну І.Прасоловим і/або президентською адміністрацією? Роман Якель Мертвий сезон Довибори на Рівненщині послали українським політикам та суспільству тривожний сигнал. Для проведення всеукраїнського референдуму з конституційних питань чинна влада постарається вибрати мертвий сезон відпусток. За низької явки виборців вона реально зможе мобілізувати своїх виборців та досягти потрібного результату. Катерина Васильєва До Європи крок за кроком — від спрощення оформлення віз до асоціації Встановлення особистих контактів, кулуарна робота, регулярне спілкування з європейськими політиками та членами Європарламенту на всіх можливих дискусійних майданчиках іноді можуть принести набагато більше плодів, ніж гучні, але формальні саміти. Сергій Махун Варшавське відлуння "Волині" Багатолітні спроби української та польської сторін, а також церковних діячів з обох країн, знайти шлях до примирення та спільно вшанувати загиблих у міжнаціональному конфлікті, який 70 років тому спалахнув на Волині, як мінімум, опинилися під загрозою. Vanco відновили ліцензію Державна служба геології та надр відновила дію ліцензії компанії Vanco Prykerchenska Ltd (Британські Віргінські острови) на розробку ділянки шельфу Чорного моря. Звільнений за бажанням Президент Віктор Янукович звільнив Дмитра Лилака з посади судді Конституційного Суду. Суддя  був доповідачем у питанні про відкриття конституційного провадження у справі щодо тлумачення положень закону про вибори народних депутатів у контексті перевиборів у проблемних округах.

Міжнародна політика

Ганна Шелест Сербія — Косово: крок до визнання Попри те, що Сербія формально досі не визнає Косово як незалежну державу, вона все ж підтвердила його повну юрисдикцію на всій території краю. Це стало головним проривом переговорів, що деякі косовські політики сприйняли ледве не як визнання. Ганна Шелест Петріт Селімі: "Навіть Сербія почала сприймати Косово як незалежну державу" Якщо прем`єр-міністр Сербії Івіца Дачич зустрівся на рівних із прем`єр-міністром Косово, і якщо вони вже підписали угоду про нормалізацію, хоч це ще й не є повним визнанням, — то чому інші країни мусять соромитися прямих контактів із нашою республікою? Олександр Щерба Батьки-засновники і діти-вовченята Америка створює лише видимість безпеки. Якщо сподіваєшся тільки на себе і на револьвер у кишені, то будь готовий зустрітися з черговим "самотнім вовченям", яке вийняло з шафи своїх батьків автоматичну гвинтівку і вирішило поквитатися за образи з навколишнім світом.

Право

Андрій Портнов "Не читав, але засуджую…" Про плюси КПК та мінуси його застосування

Гроші

Макрорівень

Алла Єрьоменко Про МС, про ЄС і співворожність партнерів З нами як із країною-партнером у Енергетичному співтоваристві не рахуються. Василь Пасочник Держбюджет-2013 та ефекти кривих дзеркал Певний шанс на виконання держбюджету в його нинішньому вигляді лише підсилює побоювання, що очікуваний перегляд виллється в збільшення його видаткової та дохідної частин (за рахунок нарощування насамперед соціальної складової). Юрій Сколотяний Бізнес-омбудсмен: шанс на інвестиційну реінкарнацію? Для захисту прав інвесторів корисним міг би бути розвиток в Україні третейського судочинства та запровадження інституту бізнес-омбудсмена. Сергій Коз’яков Навіщо слону граблі в посудній крамниці? Слід констатувати, що навіть у державних органах, що несуть політичну відповідальність за розробку міжнародної торговельної політики України, все ще не склалося цілісного розуміння цілей, завдань і можливостей СОТ. Володимир Дубровський Державна неміч Ті, хто свято увірував у всемогутність і добромисність держави, не можуть зрозуміти простої речі, яку знав кожен, хто жив тоді: точно так само, як і в Польщі 1989-го, в Україні та Росії 1991-го не було ані найменшої можливості уникнути лібералізації цін.

Фінанси

Промисловість

Енергоринок

Ольга Кошарна Вовки і вівці: теплова енергетика vs атомна енергетика Високі ціни на електроенергію для промисловості призводять до підвищення цін на продукцію. У результаті населення платить реальну ціну за електроенергію, але вже у вартості товарів і послуг. Андрій Деркач Реальний саботаж Основні події й тенденції останніх двох років в ядерно-енергетичному комплексі України створюють загрозу його подальшому існуванню та розвитку. Сергій Куюн Вибачте, був наляканий... Вибачте, був наляканий...

Бізнес

Сергій Бочкарьов Пастка Податкового кодексу Бюджет вимагає, і податкова служба продовжує самостійно створювати акти та податкові рішення, спираючись на суміжні галузі права. Саме час розібратися: на якій підставі? Данило Гетманцев Без права на контроль Навіть Мінфін не може анулювати ліцензію, якої немає Василь Худицький Кадровий голод: числом, а не вмінням За п`ять років у державі не залишиться кваліфікованих кадрів. І працедавцям уже сьогодні варто розробляти програми щодо втримання спеціалістів у компанії. Роман Якель Кооперація не завдяки, а всупереч Прикарпаття — один із лідерів у створенні та розвитку системи обслуговуючої кооперації в Україні. Нині в Івано-Франківській області діє 71 кооператив.

Економіка регіонів

Ніна Перстньова Хабарі не іржавіють У той час як міністерство рапортує про перші успіхи в боротьбі з корупцією, експедитори, які працюють у двох великих портах країни — Одеському та Іллічівському, просять міністра приборкати хабарників і поламати, нарешті, корупційні механізми, які роками дозволяють митним інспекторам брати мзду.ь

Конфлікт інтересів

Конфлікт із продовженням До кількаразових спроб дискредитації ТОВ "ЗБМ №1" вдаються з метою зупинки підприємства, що, у свою чергу, призведе до неможливості повернення кредиту, тому що, ймовірно, саме підприємство привабливіше, ніж гроші за кредитом.

Людина

Персоналії

Валерія Савченко На все життя, що залишилось Майже всі хлопці диктували нам листи додому про те, що загинули в бою. Не хотіли інвалідами повертатися. Ми писали все, при них складали трикутники, а потім у кімнаті для чергувань тихенько переписували листи, повідомляли, що боєць живий, перебуває в госпіталі і невдовзі буде переправлений у тил. 

Освіта

Станіслав Ніколаєнко Недоучки Секвестрування освіти призведе до знищення інтелектуального потенціалу суспільства

Середовище існування

Володимир Токаревський Зона відчуження: потрібні зміни! Зона відчуження, навіть у її нинішньому радіаційному й екологічному стані, може і повинна стати джерелом національного багатства.  

Здоров’я

Лідія Суржик Професор Апачі: "Я в захопленні від результатів українських кардіохірургів" В Україні операції з використанням пуповинної крові вже стали стандартом лікування. Щоб хірургічний метод ввійшов у повсякденну практику в США, треба подолати складніший і довший шлях, отримавши дозволи багатьох інстанцій. Євген Шибалов Лікарські помилки. Справедливість є? Прокуратура скасувала "відмовну" постанову міліції і прокурор вимагає проведення судово-медичної експертизи, яка б дала нарешті чітку відповідь на запитання, чи є тут недбалість медиків, і чи є їхня вина в тому, що дитина втратила донорський орган, подарований батьком? Ольга Скрипник Втрачені діти, або Чому так важко стати мамою Щороку Україна втрачає майже 21 тисячу дітей, яким не судилося з`явитися на світ живими і здоровими, попри те, що вони були бажаними у своїх сім`ях.   Сергій Чорноус "Неможливо забути жодну з проведених операцій" Про нагальні проблеми судинної хірургії, новітні методології лікування варикозної хвороби та інших недугів, за великим рахунком про життя та смерть

Культура

Антон Філатов Метелики над полум`ям. Кіно про Чорнобиль У відповідь румунському Дракулі та нью-йоркському Кінг-Конгу ми можемо "лякати" увесь світ, приміром, легендою про Зону відчуження, як про виразку на нашій забрудненій планеті, де володарює Ядерний принц — вісник апокаліпсису. Дмитро Санін Путін грає в хокей Друзі, кіно — це не тільки мистецтво, це ще й знаряддя пропаганди. І якщо розумний ВВП сходить на лід, воскрешаючи легенду № 17, — отже, це справді комусь потрібно. Андрій Капустін Вася Обломов: "І в нас, і у вас політика давно перетворилася на ток-шоу" Мудра влада взагалі не повинна реагувати на художні висловлювання на свою адресу. Адже якщо влада реагує на пісні, це ж нерозумно. Ірина Захарчук Слідство ведуть скандінави. Північний бум навколо детектива "Скандинавський детектив" зі сталого словосполучення перетворився на бренд завдяки колективним зусиллям майстрів слова і фахівців видавничого бізнесу. Ігор ОЛЬШЕВСЬКИЙ Чоловіча поезія. Жіночий переклад Прагнення зберегти український дух віршів І.Павлюка — не самоціль для перекладача: і Є.Більченко, і Л.Лібуркіна, і Т.Гордієнко нерідко вносять у пропоновані ними варіанти емоційні барви, притаманні кращим зразкам російської поезії, зокрема творчості С.Єсеніна та М.Рубцова. Дарина Фіалко Невже її врятує Інтернет? Пропагувати читання й просувати книжку в мережі є серед кого, головне — знайти спосіб відкрити щільно запечатаний футляр аудиторії, яка недостатньо (а то й зовсім) не цікавиться книжками.  Катерина Константинова Тетчер, Гергієв, Фелліні — під дахом однієї майстерні Художниця Людмила Мєшкова мріє зробити великий подарунок Софії Київській

Історія

Юрій Шаповал Друга світова війна: викладання, дослідження, маніпулювання Змінювались вожді, цифри втрат, у історичному наративі акценти зміщувалися (наприклад, із Сталінграда на Малу землю), але було те, що залишалось завжди. Залишалось розуміння: Другу світову не слід випускати з поля зору, коли йдеться про викладання і дослідження. Левон Ананян Лист турецькому другові Геноцид не має строку давності, достоту так, як ніколи не потьмяніє народна пам`ять. Юрій Бутусов Пошуковий рух України: як урятувати пам`ять від мародерів? За кордоном пошукову роботу розглядають як фундамент для побудови державної ідеології, патріотичного виховання молоді, комунікації з ветеранами та членами їхніх сімей, родичами загиблих. Що ж до ставлення держави, то їхній рівень пошуково-меморіальної роботи для України поки що недосяжний. Петро Марусенко Сповідь маленької жінки з великою душею Ця книжка — щира й відверта (а це не одне й те саме). Вона дає повне уявлення про ту "щасливу" радянську епоху, яка нищила особу і глушила голос духу.

Соціум

Олег Покальчук Мишача метушня Можливо, на межі  чисельності  10–12 млн. чоловік і міститься край нашого безмежного терпіння та пофігізму, за яким – ворота у прекрасний новий мишачий світ? І тоді про українців справді всі говоритимуть з повагою й гарно, як про стародавніх греків. Звісно, у минулому часі.  Світлана Одинець Реванш із минулого Українські мігранти взялися до написання закону про захист їхніх прав Ірина Кириченко Життя: ціннісні пріоритети + мотивована діяльність З усіх виділених сторін життя наші громадяни дуже низько оцінюють важливість трьох суспільно значимих цінностей — власної поведінки стосовно оточення, безпеки країни та особливо власної участі в суспільному житті. Олександра Тимощук Київський міжконфесійний форум: через освіченість — до толерантності Саме релігійний імпульс лежить в основі людської ідентичності, а тому релігія може стати силою для добра і зброєю для зла. Катерина Федоришина Старий із нашого двору Такий самотній старий є в кожному дворі. Про ветеранів і фронтовиків заведено згадувати у світле свято Перемоги та в переддень виборів. Але ж обпалене війною покоління, що виживає на мізерну пенсію, потребує не тільки хліба насущного, а й нашої щоденної уваги та милосердя.