This version of the page http://www.fumigacia.com/comment/reply/2 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2013-04-29. The original page over time could change.
Ответить на комментарий | Фумігаційна Асоціація

Структура сайту

Реклама від партнерів

 

Найновіші фото

ФОТО з круглого столу 27 березня

 

 

дивіться у фотогалереї 

 

Найновіші публікації

Європейський форум Europest 2011.

На цьому поважному зібранні особливим гостем була Тамара Підберезняк

читати...

 

Переваги членства у Фумігаційній Асоціації

 

Кто заработал на экспортных квотах на зерно

Квоты на вывоз зерна не помогли снизить цены и лишили заработков аграриев и экспортёров. В выигрыше только одна компания...

читати...

 

Україна переходить на новий метод регулювання ринку зерна.

читати...

 

Травимо шкідників чи себе?

Потрібно зупинити безконтрольне розповсюдження фумігантів.

читати...

 

Фумігаційна асоціація — стоп-кран для шахраїв

читати...

 

Семінар з питань фумігації, проведений у Полтаві 19 квітня 2011...

читати...

Ответить на комментарий

Фумігаційна асоціація стоїть на сторожі інтересів фумігаторів та активно бореться з корупцією

Голові Держслужби України

З регуляторної політики та підприємництва

Бродському М.Ю.

 

                        Шановний Михайле Юрієвичу!

 

Дозвіл Мінекології, передбачений Постановою КМУ  від 20 червня 1995р № 440,

дублює  дозвільні документи Державної санітарної служби України, Держгірпромнагляду

та Міністерства аграрної політики та продовольства.

Зазначена Постанова  потребує приведення у відповідність до ряду законів України, що регулюють

господарську та підприємницьку діяльність. 

 Згідно Указу Президента України від 09.12.2010 «Про оптимізацію системи ЦОВВ»

реорганізація проводиться з ціллю УСУНЕННЯ ДУБЛЮВАННЯ повноважень та фукцій ЦОВВ,

зокрема, дозвільних, а ситуація, що склалася, не відповідає цій меті.

Адже регулятором діяльності з пестицидами та агрохімікатами визначено Держветфітослужбу України,

ліцензійним органом – Мінагропрод. Мінекології  дублює дозвільні функції цих  відомств. 

 

Просимо Вас:

1. ВЖИТИ  дієвих заходів до скасування або приведення у відповідність до Законів України

Постанови КМУ  від 20 червня 1995р № 440 . 

2.   НАДАТИ  роз’яснення щодо необхідності отримання дозволів

для виду діяльності – фумігація (знезараження) об’єктів регулювання.

       Вважаємо, що, згідно Закону України «Про Перелік документів дозвільного характеру»,

крім Ліцензії на  згаданий вид діяльності  слід отримати дозволи:

 

37). Дозвіл на виробництво, зберігання, транспортування, використання, захоронення, знищення

та утилізацію  отруйних речовин, в тому числі продуктів біотехнологій

( ЗУ  «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення»,ст.25)

 

48). Дозвіл на початок виконання робіт з підвищеної небезпеки та початок експлуатації

(застосування) машин, обладнання, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки

(ЗУ «Про охорону праці»), видає Держгірпромнагляд

 

3. НАДАТИ роз’яснення щодо  територій, на які поширюється дія документів дозвільного характеру,

виданих територіальними дозвільними центрами та  дозвільними органами.

Наприклад, чи поширюється дія Дозволу, виданого обласною Державною

санітарно-епідеміологічною службою, на територію інших областей, а також Чорноморський басейн?

 

 

З повагою,

Президент ВГО «Фумігаційна асоціація»           Т.Підберезняк

 

11.04.2013

 

Фумігаційний форум

відбувся 10 квітня 2013

 

10 квітня відбувся фумігаційний форум "Фітосанітарна безпека сільськогосподарської продукції та місць її зберігання". На ньому біли присутні голова УАК Леонід Козаченко, який провів дуже змістовний аналіз ситуації в агробізнесі та інші визначні діячі.

Були присутні і два чиновники з Мінекології, які з самовдоволеними посмішками вислуховували скарги фумігаторів, на половину конкретних запитань відповіли, що не знають і не володіють інформацією, на іншу половину (що стосувалася корупції екологів та вибірковості застосування законодавства проти фумігаторів) - відповіли, навпаки, що знають про цю ситуацію, але при цьому в упор не бачать проблеми.

"Але ж постанова №440 незаконна!" - наголошували фумігатори.

"Так, але вона чинна," - незмінно відповідали

"Як вона може бути чинною, якщо протирічить нормам п'яти законів?" - парирували фумігатори.

"Ми знаємо, проте вона чинна!" - з поблажливою посмішкою відповідали екологи. З такою ж поблажливою посмішкою вони визнали вибірковість екологічних перевірок (приводом для яких є незаконна, але діюча постанова), і що величезна кількість дозволів і ліцензій, які мусять отримувати підприємці, просто абсурдна і фактично єдине чому вона служить - це блокуванню їхньої діяльності. "Але ж такі норми ДІЮТЬ!" - була незмінна відповідь екологів.

Панове екологи полишили фумігаційний форум з відчуттям перемоги. Очевидно, для нашої асоціації настав час дати відсіч тому корупійному свавіллю, що набуло таких неприхованих, відвертих і нахабних форм. Фумігаційна асоціація, спільно з Українською аграрною конфедерацією, готує подання до премєр-міністра України Миколи Азарова, аби звернути його увагу на сваволю Мінекології, і має намір вступити у рішучий бій за права підприємців, яких чиновники цілеспрямовано взялися нищити.

 

Слідкуйте за нашими подальшими публікаціями!

 

 

Президент України Віктор Янукович наголошує на неприпустимості продовження практики необґрунтованих позапланових перевірок підприємств, крім випадків, коли є рішення суду,права контролюючих органів припиняти роботу підприємств повинні бути скорочені до мінімуму. Про це Глава держави сказав під час засідання Комітету з економічних реформ.

За його словами, контролюючі органи, які здійснюють нагляд і регулювання діяльності підприємств, повинні зробити все, щоб господарська, підприємницька діяльність була звільнена від зайвих перевірок. «Тиск на підприємницьке середовище повинен бути знятий за рахунок припинення дублювання функцій контролюючих органів», - наголосив Віктор Янукович.

Скарги на численні приклади дублювання всіляких дозволів-ліцензій можна було почути на фумігаційному форумі. Дублювання дозволів та перевірок Мінприроди, Мінагрополітики і продовольства, Державної санітарно-епідеміологічної служби України виснажує підприємців і змушує їх займатися не безпосередньо своєю роботою, а біганиною по інстанціях з папірцями; притому поширені випадки, коли дозвіл, виданий у Києві, не діє в інших регіонах України (на Одещині, у Криму, в Маріуполі тощо), і на місцях чиновники, нехтуючи наявним дозволом, отриманим у Києві, забороняють підприємцям проводити свою діяльність, поки вони не отримають аналогічні дозволи у відповідних регіонах.

Ситуація доходить до абсурду, і це було би смішно, якби не було так сумно: незаконні чиновницькі вимоги про дозволи стають маніпулятивним важелем для того, аби паралізувати роботу підприємців та вимагати хабарів під загрозою доведення до банкрутства.

Як соціально відповідальний бізнес, учасник форуму говорили ПРО КОРЕКТНЕ РЕГУЛЮВАННЯ, про виконання  підприємницьких законів. Тобто, не можна взагалі не регулювати до тих пір, поки не буде саморегулювання.

 

Видача документів дозвільного характеру - це державна адмінпослуга. Біда в тому, що порушується принцип доступності надання послуг. На сайтах відповідних держустанов немає інформації про порядок отримання ліцензій та дозволів. Взагалі, у зв’язку з «оптимізацією» 2,5 роки (два з половиною роки!) немає чіткості й розуміння про ці центральні органи. У Мінагрополітики взагалі недоступний вхід в міністерство.

Не кажучи вже, що немає візуальної інформації у приміщеннях, де надаються ці послуги. В Мінекології у листопаді 2012 «народили» додаток до постанови КМУ 440, через 2 тижні почали вимагати ДОЗВІЛ, а самі пішли на місяць у відпустку, не залишивши жодної інформації. В цей же час екологічною інспекцією призупинялася діяльність фумігаційних фірм через відсутність дозволу.

Чиновники Мінекології та інших відомств, що були присутні на форумі, не могли пояснити причини такого становища.

У результаті форуму вирішено налагодити спільну роботу Держпідприємництва та ВГО «Фумігаційна асоціація» з унормування нормативно-правової бази для ведення легальної господарської діяльності.

 

Штрихи к портрету борцов за экологию

 

Президент страны не перестает повторять о необходимости проведения экономических реформ, которые должны быть направлены на создание в Украине комфортных условий для ведения бизнеса. Однако коррупция, взяточничество и государственный рэкет несовместимы с благоприятным бизнес-климатом. Система поборов по-прежнему вмонтирована во власть и по вертикали, и горизонтали. Ее оберегают "крышующие", опекают "смотрящие", на нее работают суды и прокуратура. Все это сводит на нет задекларированные реформы, в том числе и в портовой отрасли. ЧИТАТЬ ДАЛЬШЕ

 

 

Офіційний лист Президенту України

Президенту України

Януковичу В.Ф.

 

Шановний Пане Президенте! 

Як громадяни України і як підприємці, ми стурбовані тим, що Україна в рейтингу економічних свобод займає останні місця з таких показників, як відкритість ринку, ефективність регулювання і дотримання законодавства, ступінь втручання держави в економіку і т.д.

Беремо на себе сміливість зробити аналіз причин такого стану.

В кінці листопада минулого року побачила світ постанова КМУ 1068 - кілька рядків, внесено кілька речовин до Переліку отруйних речовин, визначених Постановою КМУ 440. Ці рядки зобов’язали фумігаторів отримувати ДОЗВІЛ на всілякі операції з фумігантами, який видає Мінекології. Ця обставина спонукала уважно придивитися до Постанови КМУ 440 від 20 червня 1995, в результаті чого разом із найкращими правознавцями-фахівцями ми виявили, що постанова – незаконна. Народилася вона у далекому 1995 році, в той час, коли ринкова економіка лише збиралася зіп'ястися на ноги, в той час ще не було прогресивних законів, котрі покликані якраз-таки покращити результативність регулювання і зменшити втручання держави у діяльність господарюючих суб’єктів.

  Цією постановою визначається необхідність отримання ДОЗВОЛУ МІНЕКОЛОГІЇ. Але згідно з чинним на сьогодні законодавством, необхідність отримання документа дозвільного характеру регулюється виключно Законами.

Законом України «Про дозвільну систему …», від 6 вересня 2005 року N 2806-I вимагається від Кабінету Міністрів України протягом шести місяців з дня набрання чинності привести свої нормативно-правові акти у відповідність із вимогами цього Закону та відповідних законів, а також забезпечити приведення міністерствами та іншими органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

Між тим, і дотепер чиновники з Мінекології продовжують діяти незаконно, втручаються у діяльність фумігаційних компаній та створюють корупційні та монопольні ризики.

 Просимо Вас, шановний пане Президенте, застосувати заходи Вашого впливу для нормалізації ситуації. Інші міри не мають жодного впливу на порушників підприємницького закону.

 

Від імені членів асоціації

Т.Підберезняк

 

Залізний Фелікс екології

Корупційний скандал у Міністерстві екології... 

 

Очі завидющі, руки загребущі… Міністерство екології поповнило список державних відомств, чиновники яких не в міру ласі до хабарів.

Хто ж цим процесом керує? Особа, про яку відомостей вкрай мало, але чутками й легендами вона уже обросла… Ті, хто в темі, звуть його Залізний Фелікс, а прізвище його досить промовисте і символічне – воно має давальний відмінок.   

читати докладніше...

 

***

 

Фумігаційний форум з успіхом відбувся!

   Раді вам повідомити, що 21 листопада з успіхом пройшов фумігаційний форум, який було проведено у рамках другої спеціалізованої виставки "Зернові технології 2012" у КиївЕкспоПлазі. Ошатна зала вмістила відвідувачів форуму, тих, хто фахово цікавиться проблемами фумігації.

   

   Після успішного проведення цього форуму найближче коло колег і соратників зібралося на другу, неформальну частину заходу, яка мала місце у затишному ресторанному залі готелю "Нивки плаза".

 

 

Состоялось второе заседение Общественного совета при Госпредпринимательства, активным членом которого является Президент ВОО "Фумигационная ассоциация"

Подберезняк Тамара Васильевна   

  


 Шановні колеги!

 

Запрошуємо Вас взяти участь у фумігаційному форумі,

що відбудеться у рамках другої спеціалізованої виставки 
інноваційних рішень у зерновому господарстві

«Зернові технології 2012», 
яка відбудеться 
21-23 листопада 2012 року 
у виставковому центрі «КиївЕкспоПлаза»

 

Місце проведення: Виставковий центр «КиївЕкспоПлаза» - вул. Салютна 2-б, ст.м. Нивки

                                       Готель «Нивки Плаза» - вул. Маршала Гречка, 5, ст.м. Нивки

 

План форуму та реєстраційні питання 

 

 


 

Шановні друзі та колеги!

 

Урочисто повідомляємо, що 15-19 жовтня в Анталії (Туреччина) відбулася

9-та міжнародна конференція

 

 International Conference on Controlled Atmosphere and Fumigation 

inStored Products

 

Нашу країну гідно представила делегація в складі 11 чоловік - наші колеги на ринку фумігаторів та громадські діячі. 

Головною метою конференції був обмін інформацією про науку і техніку між вченими різних дисциплін, таких як, ентомології, фітопатології, мікробіології, інженерії, технології зберігання їжі та обговорення останніх досягнень в галузі збереження якості продуктів та боротьби зі шкідниками.

Конференція зібрала з 44-х країн світу вчених-дослідників, консультантів, робітників та промисловців, що працюють в сфері захисту продовольчих товарів, таких як зерно, бобові, коренеплоди, сухофрукти, горіхи та овочі, бобові, спеції та інші сільськогосподарські продукти, включаючи цибулини і квіти.

Конференція також продемонструвала сили турецького сільського господарства для учасників з країн п'яти континентів, розраховуючи на розвитку галузі за рахунок інтелектуального спілкування та співпраці.

 

  


 

10 жовтня 2012р. відбулася нарада робочої групи з ліцензування проведення знезараження (фумігації) Громадської ради при ДЕРЖПІДПРИЄМНИЦТВА

 

 В засідання взяли участь Платкевич Б.С., Підберезняк Т.В., Калінін Є.В. та члени ВГО "ФА".

 Головним питанням засідання був стан ліцензування з Проведення фумігації (знезараження) об’єктів регулювання, визначених Законом України "Про карантин рослин", які переміщуються через державний кордон України та карантинні зони.

 

Головною метою засідання було звернутися до спеціального органу з ліцензування – Держпідприємництва - з проханням провести перевірку роботи ліцензійного органу - Мінагрополітики, у найближчий час усунути зазначені недоліки у системі ліцензування, привести адміністративну послугу у відповідність до стандартів, передбачених ЗУ «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» та ЗУ «Про адміністративні  послуги».

Вимагати від ліцензійного органу впорядкувати ЗУ про ліцензування, переглянути Ліцензійні умови проведення  фумігації (знезараження) об’єктів регулювання, що визначені Законом України «Про карантин рослин», які переміщуються через державний кордон України та карантинні зони та привести їх у відповідність до чинного законодавства.

 

По результатам засідання вирішили: Підготувати аналітичні матеріали з питань ліцензування для засідання комітету з ліцензування Громадської ради Держпідприємництва. Підготувати листи, що свідчать про порушення ліцензійного законодавства  відносно суб’єктів господарювання та надіслати їх.

Звернутися до спеціального органу з ліцензування – Держпідприємництва - з проханням провести перевірку роботи ліцензійного органу, у найближчий час усунути зазначені недоліки у системі ліцензування, привести адміністративну послугу у відповідність до стандартів.

Вимагати від ліцензійного органу впорядкувати ЗУ про ліцензування, переглянути Ліцензійні умови проведення  фумігації (знезараження) об’єктів регулювання.

  

ПРОТОКОЛ наради робочої групи з ліцензування проведення знезараження (фумігації) Громадської ради при ДЕРЖПІДПРИЄМНИЦТВА 10.10.2012р.

 

 


 

Шановні члени асоціації!

 

Плануючи роботу на 1У-ий квартал 2012р нагадую, що ми вирішуємо питання, що намітили:

 

1. Врегулювання необмеженого, неконтрольованого обігу фумігантів (Лобіювання проекту ЗУ, знаходиться у ВРУ).

2. Удосконалення  нормативно-правової бази, механізмів регулювання (дозвільної та контрольно-наглядової систем) діяльності суб’єктів господарювання:

- внесення змін до Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" (Робоча група при Держкомпідприємництві);

-Технічного регламенту зернового складу (Триває робота з Сільгоспінспекцією України).

3. Координація дій та єдиних підходів стосовно знезараження  між міністерствами: МОЗ, Мінекології, Міністрерстіва інфрастуктури та транспорту,  Мінагропроду та в межах аграрного відомства: Держветфітослужби України, Держсільгоспінспекції України.

4. Підготовка та перепідготовка спеціалістів (Створюється підприємство на базі ІЗР).

5. Моніторинг ринків пестицидів та фумігації, аналітичні дослідження внутрішнього ринку фумігації (спільна робота з Головзахистом).

6. Втілення наукових досягнень у виробництво:

- поширення методики дегазації тари (самостійно, без екологів);

- презентація книги Я.Мордковича та Є. Бєлоброва по фумігації.

7. Аналітичні дослідження та грунтовні оцінки ринку фумігації:

- прийнята на роботу в асоціацію експерт Шевчко Наталя Георгіївна, колишній начальник Київського карантину.

     Ми свідомі того, що для успіху втілення нашого плану саморегулювання необхідна тісна співпраця з органами виконавчої влади, громадськими організаціями, науковими установами. Для цього плануємо заходи:

-відкрите засідання дирекції асоціації;

-засідання робочої групи у Держпідприємництві;

-навчальний семінар для користувачів послуг зі знезараження;

-участь у конференції в рамках зернового самміту (виставка КиївЕкспоцентр),та ін..

І в пісумок-

-Корпоративна зустріч напередодні Нового року, 2013.

  

З повагою,

Президент ВГО «ФА»                                                                 Т.Підберезняк  

 

  


 

 

Всеукраїнська громадська організація

«Фумігаційна асоціація»

вітає з 60-тиріччям Гавлінського Петра Пантелійовича,

заступника директора ТОВ «Фуміком Україна»,

члена дирекції асоціації.


   Петро Пантелійович віддає всі свої знання і творчі надбання фумігацій справі. Попередній досвід на відповідальних посадах Міністерства аграрної політики України допомагає бути лідером справи і на сьогодні. Петра Пантелійовича поважає і  любить спільнота фумігаторів.

   Шлемо Вам сердечний поклін у Ваш святковий день та бажаємо ще багатьох років плідної праці, щирого щастя буття!

 

З повагою,

ВГО «Фумігаційна асоціація»

                                                                                                                                        13.09.2012р. 

 


  

 SOS! У розпалі сезон знезераження зернових складів. За аналітичними даними, сертифікованих зернових складів в Україні - 640, тобто майже на 40% менше у порівнянні з минулим роком. Спостерігається тенденція намагання зерновими складами та  різноманітними господарствами виконувати роботи по знезараженню самостійно, хоча серед працівників, що самостійно виконують роботи по фумігації, ЖОДНОГО РАЗУ НЕ  ЗУСТРІЛИ СПЕЦІАЛІСТІВ, ЩО МАЮТЬ НАВИЧКИ ТА ДОПУСКИ ДО РОБОТИ. Повна безконтрольність із боку державних органів практично знищує галузь знезараження. Хоча ми неодноразово зверталися до виконавчої влади з проханняминормалізуватим ситуацію, але «віз і нині там». Існують серйозні ризики отруєння людей ПРИ БЕЗБАШЕННОМУ ЗАСТОСУВАННІ ФУМІГАНТІВ! SOS!

 

 

Прес-конференція в УНІАН 

 «Проблеми  фітосанітарії  -  національні загрози та ризики» 

 

      В Україні загрозливих масштабів досяг нелегальний обіг особливо токсичних пестицидів, що загрожує здоров'ю людей та чистоті довкілля, призводить до численних проблем не лише в економічному секторі, а й у суспільстві в цілому. Під час прес-конференції (яка пройшла сьогодні, 31 травня, в УНІАНі) представники фумігаційної галузі України оголосили відкрите Звернення до Президента України та Уряду України щодо нецивілізованого функціонування і нестабільних умов ведення господарської діяльності у галузі фітосанітарії, окреслили коло проблем і знову повторили заходи до їхнього вирішення. 

     У прес-конференції брали участь: президент Фумігаційної асоціації Тамара Підберезняк, начальник Головної Державної інспекції захисту рослин України Олександр Токар і директор комбікормового заводу с. Гребінка Полтавської обл. (на якому відбувся прикрий випадок отруєння фумігантами) Олександр Чечель, який пояснив масштаб і прояви цієї проблеми.

 

 

 

Тамара Підберезняк про ризики отруєння фумігантами

 

 

 

 

О.Токар: небезпека халатного поводження з фумігантами

 

 

 

Отруєння фумігантами на Полтавщині

 

 

 

Небезпека фумігантів і державна дерегуляція

 

 

 

Законодавчі вузли у сфері фумігації та захисту рослин

 

Дивитися фото на УНІАН

 

   

 


 

 ВПЕРВЫЕ В УКРАИНЕ! 

Обучающий семинар от корифеев фитосанитарного дела, лучших профессионалов на просторах СНГ

 для  специалистов в отрасли защиты растений, фумигаторов, агрономов, санитарных врачей, специалистов в области фитосанитарии, дезинфекции, дезинсекции, дератизации


ТЕМА: «Защита зерна. Организация дезинсекционных (включая фумигацию) и дератизационных работ»

 

 ОБУЧАЮЩИЙ СЕМИНАР состоится: 

7 – 8 июня 2012 г. в г. Одесса по адресу: 

гостиница "ЮНОСТЬ",  ул. С. Варламова (Пионерская), 32, г. Одесса, 65009, Украина  

(http://www.hotel-yunost.com)


ОГРАНИЗАТОР:  Всеукраинская общественная организация "Фумигационная Ассоциация"


ДОКЛАДЧИКИ:

Геннадий Алексеевич ЗАКЛАДНОЙ - заведующий лабораторией защиты от вредителей и санитарной охраны зерна и зернопродуктов ГНУ ВНИИЗ Россельхозакадемии, научный консультант НОЧУ «Центр профобучения», доктор биологических наук, профессор,  г.Москва;


Нурия Алексеевна ГАВРИЛОВА - директор негосударственного образовательного частного учреждения «Центра профессионального обучения» (НОЧУ «Центр профобучения»), г.Москва.

 

PEГЛAМЕHТ

Peгиcтрация:   07 июня 2012 г. c 9:00 пo 9:30 в холле гостиницы "ЮНОСТЬ"

Haчало:             07 июня 2012 г.  9:30

Oкончaние:        08 июня 2012 г.  18:00

 

ОРГАНИЗАЦИОННЫЙ СБОР

·         Члены Фумигационной Ассоциации - 4000.00 гpн.  зa oднoго учаcтникa.

·         Не члены Фумигационной Ассоциации - 5000.00 гpн.  зa oднoго учаcтникa.

·         Для втopoгo и последующих учасников от одной организации - cкидка 10%.

·         B cтoимocть вxoдит: инфopмациoнно-консультационное oбcлуживaние нa cеминapе, cбopник мaтериaлов, питаниe, oбcуждeние дoклaдoв и oбмeн мнeниями c лeктopом.

 

В программе  - актуальные  вопросы профессиональной защиты растительной продукции от вредителей, комплекс мер по защите зерна от насекомых и клещей , характер действия и классификация пестицидов  и множество других важнейших вопросов от светил  фитосанитарии.

 

Kaждый учacтник пoлучaeт Сертификат о прохождении обучения.

 

Более подробная информация по тел. 050 810-84-37

О желании участвовать в семинаре и получения счета звоните

по тел. 050 410-20-62, пишите на e-mailfum_asociacia@ukr.net

 

 


 

  

Щит бізнесу - Контроль якості рослинної продукції

 

 

 

 


Ответить

  • Адреса страниц и электронной почты автоматически преобразуются в ссылки.
  • Доступные HTML теги: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Строки и параграфы переносятся автоматически.

Подробнее о форматировании

Введите символы, которые показаны на картинке.