This version of the page http://narobotu.zik.ua/news/n/69 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2013-03-20. The original page over time could change.
НА!РОБОТУ
НА!РОБОТУ

 


31.01.2013

Інтерв’ю з лідером

 

Керівник проекту «НА!РОБОТУ» Перше реальне шоу Ольга Мовчан розповідає про те, як вона заохочує команду проекту до праці, за яким принципом збирала їх в один колектив і, найцікавіше, - про те, як має поводитись справжній лідер

 - Ти керуєш творчим колективом. Це важко?

Творчим колективом керувати складніше від усіх інших. Творчі люди – не ті, яким можна сказати працювати з дев’ятої до шостої, і виконувати свою роботу завжди творчо. Бо так ніякої творчості там можна навіть не чекати. Треба відразу забути про чіткий графік роботи, і ставити одну просту задачу: працювати на результат. Але якщо він поганий – діяти всіма звичними методами покарання та заохочення. Для кожної людини покарання має бути різним: для когось найгірше – це штраф у п’ятсот гривень, а для іншого – позбавлення відпустки.

 - А як керувати продукуванням творчого продукту?

Звичайно, коли творчість виходить на конвеєр – якість покращується, творчість знижується. Це треба розуміти. Це та ціна, яку ми платимо за професійність. Але, на мою думку, саме для того і існують відпустки та свята, щоб «провітрювати» мозок і заряджатись позитивною енергією для нових звершень.

 - Коли ти збираєш робочу команду, чим ти керуєшся більше: професійними якостями, чи дружніми стосунками?  

Коли ми збирали колектив, значення мали не тільки професійні якості. Найголовніше – це було бажання. Коли ми знали, що будемо працювати по ночах, нон-стоп, то головним було бажання, а не вміння. В результаті ми підтягнули себе щодо вмінь, а бажання так і залишилось. Тут я думаю, що я не помилилась. А загалом дуже велике значення має, чи приймає колектив людину, коли приходить нова людина. 

 - В колективі ти більше відчуваєш себе частинкою команди чи керівником?

Якби я була тільки керівником, я би не змогла працювати. Однозначно, я є частиною команди. Головне - провести межу: от ми друзі, а от оце робота. І вона має бути зроблена незалежно від того, чи тобі треба сьогодні піти на побачення, а завтра підстригтися в той час, коли тобі треба зробити роботу. Це нікого не цікавить. Іти на зустріч – це правильно. Але найголовніше – це донести цей момент. А от що стосується роботи у творчому колективі, то оптимальний варіант - це коли ти вимагаєш від людей яскравого результату кожного дня.

 - Які якості має мати справді добрий лідер?

Думаю, що хороший лідер не буде кричати всім навколо, що він лідер. В першу чергу він має досягнути поваги до себе в плані робочих питань. Якщо людина – безсумнівний професіонал, то йому набагато легше бути лідером в колективі. Але якщо людина може запалити всіх усмішкою, вчасно може допомогти, часто всіх кудись підбиває сходити, але не може, наприклад, написати адекватний текст, то керівником вона не буде ніколи. Тому що у відповідальний момент вона просто не може прийняти правильне рішення.

 - А чого лідер ні в якому разі не має робити?

Лідер ніколи не має ставити суперечливі задачі, на кшталт «Піди зараз направо, негайно і вже, але однією ногою наліво», не має заганяти людей – має дати їм відпочити, який би режим нон-стоп не був і, як на мене, лідер не може викликати неприязнь. І однозначно має хвалити. Так, він має казати, що не так, але має мотивувати працівника. Дуже часто поширена практика, особливо у новоспечених керівників, не вітатись з працівниками. Через це підопічний не піде завтра, але післязавтра тобі треба буде, щоб він якусь мінімальну річ зробив безкоштовно. Не за гроші, а просто пішов і зробив. А він не зробить. 

 - Ти маєш якійсь взірець, якесь життєве правило, яким керуєшся?

Як кажуть російською, «Чтобы драться, надо драться. И грязь неизбежна»