This version of the page http://www.dem-alliance.org/blog/Reforma-de--82.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2013-03-20. The original page over time could change.
Реформа де?
Eng
Укр
Вхід                  

Відсутність вибору чудово просвітлює розум

Генрі Кіссінджер
Реформа де?
Юрій Сидоров
02.16.2012 — 22:04


На сьогоднішній день в Україні не вигадано успішнішої процедури виходу з кризи ЖКГ, ніж створення Об'єднань співвласників багатоквартирного будинку - ОСББ. Розуміння цього досягнуто на всіх рівнях державної вертикалі. Відрізняються тільки підходи до їх впровадження. Ключовим моментом у цьому є добровільне і, як наслідок, розтягнуте на роки створення ОСББ, що ініціюється самими мешканцями. Або ж примусове створення, яке в зв'язку з неможливістю управляти новоствореним об'єднанням самими власниками, повинно бути передано під контроль управлінських компаній. Вони ж будуть освоювати як бюджетне фінансування сфери ЖКГ так і комунальні платежі населення. Але за бурхливою діяльністю центральних органів влади з реформування ЖКГ губляться і скромні напрацювання провінційних мешканців. Мова йде про невелике містечко Гуляйполе Запорізької області, в якому на сьогоднішній день не стоїть питання підготовки та забезпечення опалювального сезону. Навіть саме реформування відбулося не те, що за участю, а швидше навіть постфактум для чиновників. І справа не в свідомій громадянській позиції, економічній активності населення і, як наслідок масового створення ОСББ.

Процес реформування розпочався з настанням 2000-х років, коли з'явилися перші бажаючі перейти на автономне опалення квартир. Незважаючи на дорожнечу, враховуючи якість централізованого опалення, до 2006 року нові системи теплозабезпечення були вже в 40% квартир. Тоді ж постало питання про доцільність підготовки до наступного опалювального сезону. І, незважаючи на делікатні питання з малозабезпеченими громадянами, було прийнято рішення про повний перехід на автономне опалення. Сезон 2006-2007 став останнім, де використовувалася система централізованого теплопостачання. Рішенням уряду в листопаді 2007 була заборонена установка автономного опалення. Але фактично, процес реформи ЖКГ цього окремого міста завершився. На сьогоднішній день в Гуляйполі діє тільки одна централізована котельна  з 4-х , спрямована на забезпечення теплопостачання в комплексі державних установ. Місцеві ж чиновники, які одержували задоволення від процесу, а не від результату, зайнялися споконвічною працею - реформами заради самих реформ, реструктуризуючи комунальні ЖЕКи. Але незважаючи на значні переваги для окремо взятого жителя, для об'єктивності варто відзначити і негативні моменти. На період 2005-2006 року, коли здійснилася основна міграція до нового виду теплопостачання, сталося  43% підвищення кількості спожитого газу.

Об'єм споживання природного газу населенням м. Гуляйполе (дані ПАТ "Запоріжгаз)

Але в ті ж роки ще активно тривало підключення до природного газу приватного сектора міста. Через відсутність більш детальної статистики про справжню причину збільшення споживання говорити складно. Як би там не було, варто зазначити головне: є питання, які громадяни в змозі вирішити самі. Єдине завдання владних структур - не вигадувати велосипед і йти в ногу з часом. Для нас стало традицією рішення самої проблеми, а не ситуації, що її породила. Скасування заборони на встановлення автономних котлів опалення спровокує масовий перехід до них більшості жителів. Щорічне ж фінансування, що виділяється на реформування і підтримку існуючих мереж варто направити на модернізацію газових магістралей і безпосередню допомогу малозабезпеченим жителям для установки обладнання.  Ситуація ж із збільшенням споживання газу йде на другий план, досить згадати рівень обладнання п'ятирічної давності.Таким чином, наша індивідуальність, відхід від колективістського ладу зіграє нам добру службу. При будь-якому рішенні влади не варто забувати, що людина керується оптимальним вибором. І завдання повинна бути тільки одна - створення можливості вибирати.

Tweet
Юрій Сидоров
Гуляйпільський «кар’єрист» сховався за спиною англійської королеви
03.19.2013 — 10:31
Юрій Сидоров
Фальшування нині не злочин
03.17.2013 — 21:09
Юрій Сидоров
Програма покращення
02.12.2013 — 23:20
Юрій Сидоров
Спецавто для СБУ
09.26.2012 — 08:19
Юрій Сидоров
СБУ записалося в прихильники ДемАльянсу. Принаймні в Запоріжжі
06.11.2012 — 12:29
Юрій Сидоров
Скільки коштує PR запорізького мера?
05.31.2012 — 18:22
Юрій Сидоров
В пошуках "щастя"-2
04.10.2012 — 10:49
Юрій Сидоров
ДП "Інформ-ресурси": результати перевірки Держфінінспекцією
04.04.2012 — 00:08