ГоловнаВажливі новини
Важливі новини

18 Грудня 2012
В Україні створено Національну екологічну раду України
18 грудня відбулося установче засідання Національної екологічної ради України.

Громадські екологічні організації України, стурбовані негативними тенденціями у сфері охорони навколишнього природного середовища, прийняли рішення створити на основі Громадської ради всеукраїнських природоохоронних організацій Національну екологічну раду України, а також, підтримуючи ініціативу місцевих громадських організацій, вирішили сприяти створенню на регіональному рівні мережі незалежних громадських екологічних рад на основі Громадських рад при обласних управліннях Мінприроди, що ліквідуються. Метою створення Національної екоради є інтеграція екологічної складової до галузевих та регіональних стратегій, програм та планів і впровадження засад збалансованого розвитку в Україні. Заради здійснення цієї мети засновники Ради запросили всіх екологічно свідомих та патріотично налаштованих громадян України, науковців, представників політичних партій та громадських організацій, місцевих громад, екологічно дружнього бізнесу долучитися до її формування.
На установчому засіданні було сформовано керівні органи та визначено основні напрями діяльності Національної екологічної ради. Головою Ради обрано Тетяну Тимочко. Крім того були обговорені питання про участь Національної екоради у підготовці Громадської оцінки державної екологічної політики у 2012 році та пропозиції щодо створення громадського Міністерства охорони природного середовища, а також схвалено рішення національного круглого столу щодо негативних наслідків видобування сланцевих газів. Рада вирішила підтримати ініціативу щодо термінового внесення змін до Перехідних положень Закону України «Про громадські об’єднання» від 22 березня 2012 року, в частині перенесення термінів введення його в дію з 01.01.2013 р. на 01.01.2014 р. та делегувати представників Національної екологічної ради України для участі в роботі Форуму громадських рад і громадських організацій України.
Національна екологічна рада ухвалила Резолюцію щодо ситуації, що склалася на Житомирщині у зв’язку з планами масового видобування ільменіт-титанових руд та Звернення, текст якого подано нижче.

 

НАЦІОНАЛЬНА ЕКОЛОГІЧНА РАДА УКРАЇНИ

ЗВЕРНЕННЯ

Громадські екологічні організації України вкрай стурбовані негативними тенденціями, які спостерігаються у сфері охорони навколишнього природного середовища. Однією з причин неефективності екологічної політики є слабкість Міністерства екології та природних ресурсів України, яке не може забезпечити належний контроль за дотриманням вимог екологічного законодавства та зупинити нищення природного середовища.
Часті зміни міністрів, реорганізації органів державної влади у галузі охорони довкілля призвели до звільнення фахівців, які мають значний досвід роботи у сфері управління й фахові знання, та зниження якості роботи всієї системи управління. За таких обставин Громадська рада при Міністерстві екології та природних ресурсів України, створена ще у 1996 році, була носієм інституційної пам’яті, традицій охорони природи, основою формування екологічної політики.
За роки діяльності Громадська рада намагалася налагодити співпрацю громадських організацій природоохоронного спрямування на різних рівнях з Міністерством та його територіальними органами. Громадськість обговорювала стратегічні й поточні питання, брала участь у розв’язанні гострих екологічних проблем, розробленні програм та нормативно-правових актів, збереженні водних ресурсів та біорізноманіття. Громадські організації були залучені до розгляду та обговорення питань формування національної екомережі, створенні нових та захисті існуючих об’єктів ПЗФ. Громадська рада приділяла багато уваги питанням доступу до інформації, участі громадськості в процесі прийняття рішень та доступу до правосуддя з питань, що стосуються довкілля, здійснювала контроль за додержанням вимог Оргуської конвенції.
Саме громадські організації протягом багатьох років наполягають на інтеграції екологічної політики як основної передумови переходу держави до збалансованого розвитку.
Значним успіхом спільної роботи Громадської ради та Міністерства стала підготовка та прийняття Стратегії державної екологічної політики до 2020 року та Національного плану дій з охорони Навколишнього природного середовища до 2015 року. Прикладом результативної співпраці є започаткування та проведення щорічного Міжнародного екологічного форуму «Довкілля для України».
Громадські організації, що входять до складу Громадської ради, беруть участь у європейських та світових самітах з питань захисту довкілля, є членами авторитетних міжнародних спілок та організацій, представляють Україну у керівних органах міжнародних конвенцій. Представництва міжнародних організацій в Україні позитивно сприймають та високо оцінюють діяльність Громадської ради всеукраїнських організацій природоохоронного спрямування.
Однак, останнім часом в Україні посилилася тенденція до знищення системи охорони природи, згортання процесу реалізації екологічної політики.
Прийняття у 2011 році Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» завдало втрат, розмір та наслідки яких для довкілля важко навіть оцінити. Практично припинено функціонування державної екологічної експертизи, яка була створена як основний механізм запобігання заподіянню шкоди довкіллю. Посилилося браконьєрське вилучення з природного середовища найцінніших видів флори та фауни. Загальмовано процес створення нових заповідних територій в Україні. Відбулися спроби скасувати Загальнодержавну програму формування національної екологічної мережі України на 2000–2015 роки та ліквідувати Державну службу заповідної справи. І якщо під тиском громадськості Державну програму вдалося відновити, то руйнація заповідної справи стала початком зміни всієї природоохоронної політики в державі. Хижацька експлуатація ресурсів руйнує екосистеми, призводить до  забруднення та деградації усіх компонентів природного середовища.

Нині найбільш негативні процеси для довкілля ініціює керівництво Мінприроди, зокрема, саме воно є головним лобістом видобування сланцевих газів в Україні. При цьому, на відміну від європейських країн, українські урядовці намагаються йти шляхом силового продавлювання рішення, без урахування думки місцевих громад, їхніх представницьких органів, ігноруючи застереження науковців та переважної більшості природоохоронних громадських організацій.
Ліквідація Міністром екології та природних ресурсів України Громадської ради всеукраїнських природоохоронних організацій прямо пов’язана із застереженнями, які громадськість висловила щодо екологічних ризиків видобування сланцевого газу. Дуже швидко за наказом Міністра була створена інша – «конструктивна до Міністерства» – громадська рада, що слухняно прийняла «потрібні» рішення. Тепер у планах Міністерства ліквідувати Оргуський інформаційно-тренінговий центр, створений на виконання міжнародних зобов’язань України, зокрема Конвенції про доступ до інформації, участь громадськості у прийнятті рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля.
У жовтні 2012 року був ухвалений Закон України, який ліквідував територіальні органи Міністерства екології та природних ресурсів України – державні управління охорони навколишнього природного середовища в областях, Автономній Республіці Крим, містах Києві та Севастополі, які забезпечували реалізацію державної екологічної політики, раціональне використання, відтворення та охорону природних ресурсів на регіональному рівні, створення і збереження об’єктів природно-заповідного фонду та співпрацю з громадськими природоохоронними організаціями, місцевими громадами.
Ухвалення цього закону матиме відчутні негативні наслідки для європейської інтеграції України та унеможливлює ефективну реалізацію Стратегії державної екологічної політики на період до 2020 року та Національного плану дій з охорони навколишнього середовища до 2015 року. Передбачені законом зміни призводять до розбалансування основ екологічного законодавства, руйнують систему контролю та координації всіх органів влади щодо впровадження екологічної політики і, як наслідок, призведуть до узаконення перерозподілу цінних територій у приватну власність, руйнації національної екомережі, погіршення стану водних об’єктів, атмосферного повітря та біорізноманіття, довкілля України в цілому.
З огляду на зазначене, Громадська рада всеукраїнських природоохоронних організацій не бачить перспективи у співпраці з Міністерством екології та природних ресурсів України за нинішнього його керівництва, що втратило територіальні підрозділи та значну частину своїх функцій і діяльність якого спрямована лише на використання природних ресурсів, а не на захист Природи.
Усвідомлюючи свою відповідальність перед прийдешніми поколіннями українців за стан довкілля та віддаючи пріоритет інтеграції України до європейського співтовариства, всеукраїнські природоохоронні організації на зібранні 6 грудня 2012 року ухвалили:
• Створити на основі Громадської ради всеукраїнських природоохоронних організацій Національну екологічну раду України, метою якої є інтеграція екологічної складової до галузевих та регіональних стратегій, програм та планів і впровадження засад збалансованого розвитку в Україні.
•  Підтримати ініціативу місцевих громадських організацій і сприяти створенню на регіональному рівні мережі незалежних громадських екологічних рад на основі Громадських рад при обласних управліннях Мінприроди, що ліквідуються.

Запрошуємо всіх екологічно свідомих та патріотично налаштованих громадян України, науковців, представників політичних партій та громадських організацій, місцевих громад, екологічно дружнього бізнесу долучитися до діяльності Національної екологічної ради України.


Академія технологічних наук України
Асоціація рибалок України
Благодійний фонд «Громадянська енергія»
Благодійний фонд «Паросток»
Всеукраїнська громадська організація «Всеукраїнське об’єднання ветеранів»
Всеукраїнська громадська організація «До чистих джерел»
Всеукраїнська дитяча спілка «Екологічна варта»
Всеукраїнська екологічна ліга
Громадський рух опору «Врятуємо Полісся!»
Громадський рух України «За право громадян на екологічну безпеку»
Західний центр збереження біологічного різноманіття
Міжнародна громадська організація «Всенародний контроль та захист»
Молодіжна громадська організація «Екоспектр»
Науково-технічна спілка енергетиків та електротехніків України
Національний молодіжний центр «Екологічні ініціативи»
Незалежний інтелектуальний центр
Українська екологічна асоціація «Зелений світ»
Українське товариство охорони природи


Останні новини:
11 Лютого 2013
Круглий стіл «Екологічні проблеми заводу «Радикал» та шляхи їх розв’язання»
07 Лютого 2013
Мораторій на видобування сланцевого газу
28 Січня 2013
Батарейкам – утилізація
23 Січня 2013
Кабмін схвалив проект угоди про розподіл продукції з Shell
20 Січня 2013
Харківський «одобрямс» сланцевим угодам.
© Copyright 2004
Розробка ІАФ Ексор
Копіювання матеріалів сайту можливе лише за поперднім погодженням зі Всеукраїнською екологічною лігою. Купить автокресло Киев