This version of the page http://irrp.org.ua/uabout.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2013-02-12. The original page over time could change.
Про ІРРП

Історія

12.07.2010 10:09

Інститут розвитку регіональної преси (ІРРП) – неприбуткова громадська організація, заснована у серпні 2006 року, яка сприяє розбудові громадянського суспільства шляхом розвитку незалежних, життєздатних та плюралістичних ЗМІ в Україні. За 4,5 роки роботи ІРРП успішно впровадив більше 20 проектів, підтриманих різними донорами на загальну суму понад 1,05 мільйона доларів.

Основні напрямки діяльності ІРРП включають:

      регулярні навчальні програми для медіа-фахівців згідно з попитом галузі;

      програми партнерства, стажування, обмін інформацією та досвідом між ЗМІ України та інших країн;

      правова підтримка журналістів та ЗМІ переважно у питаннях доступу до інформації, допублікаційної експертизи, справах щодо дифамації та захисту джерел;

      підтримку корисних інформаційних ресурсів (досліджень, посібників) для галузі ЗМІ.  

Англійською мовою читайте про ІРРП rpdi_profile_june2011_eng.pdf [175.89 Kb] (завантажень: 34)

Журналістські розслідування

Інститут розвитку регіональної преси став лідером серед українських НДО у сфері навчальної та ресурсної підтримки журналістських розслідувань. Впроваджуючи проекти за підтримки різних донорів ІРРП тісно співпрацює з данським проектом підтримки журналістських розслідувань у Східній Європі SCOOP, який підтримує розслідування українських журналістів та забезпечує зв'язок українських розслідувачів із міжнародною спільнотою розслідувачів-практиків та участь у міжнародних заходах.

З червня 2007 року до листопада 2009 року ІРРП здійснював масштабний проект навчання журналістів методам проведення журналістських розслідувань з питань корупції та подальшої методично-консультативної та грантової підтримки їх проведення за підтримки АМР США в рамках проекту «Сприяння активній участі громадян у протидії корупції в Україні «Гідна Україна». По всій Україні було проведено 17 дводенних тренінгів початкового рівня, 5 п’ятиденних тренінгів поглибленого рівня та 3 дводенні тематичні тренінги (розслідування корупції у земельних питаннях та сфері екології), в яких взяли участь близько 350 журналістів. Завдяки цьому кілька десятків журналістів долучилися до проведення власних журналістських розслідувань, отримували фахові консультації журналістів, юристів та експертів.

З листопада 2007 року ІРРП проводив Програму підтримки проведення журналістських розслідувань, в рамках якої було підтримано 78 журналістських розслідувань 53 журналістів.

У червні 2008 року вийшов друком посібник з технології проведення журналістських розслідувань, унікальний тим, що містить найкращі українські приклади друкованих та телевізійних розслідувань. У грудні 2008 року та листопаді 2009 року ІРРП провів відповідно першу та другу загальноукраїнські Конференції журналістів-розслідувачів України, в яких взяли участь 150 журналістів. 27 листопада 2009 року відбулася урочиста церемонія нагородження 26 переможців Третього національного конкурсу на кращі журналістські розслідування з питань корупції, який провів ІРРП в рамках цього проекту.

У 2000-2011 роках ІРРП продовжив реалізацію навчальних та нетворкінгових заходів у галузі розвитку журналістських розслідувань за підтримки проекту У-Медіа. ІРРП проводить моніторинг розслідувань на 85 Інтернет-ресурсах із зосередженням на 15-20 ЗМІ, які проводять їх регулярно, та формує навчальну базу розслідувань на власному веб-сайті, в якій журналісти можуть почерпнути ідеї та методи колег.  ІРРП також збирає бази даних розслідувачів та відповідних експертів. Ще сотня журналістів взяла участь у 4 тематичних тренінгах з технології проведення розслідувань та 3 п’ятиденних тренінгах поглибленого типу у 2010 та 2011 роках. Понад 150 журналістів долучилися до 12 вебінарів, взявши безпосередню участь у них або продивившись записи вебінарів на сайті. ІРРП продовжує надавати юридичні та експертні консультації журналістам-розслідувачам. Близько сорока журналістів взяли участь у 2 тренінгах у червні 2011 року, присвячених новелам медіа-законодавства.  За підтримки МФ «Відродження» ІРРП проводив моніторинг результатів оприлюднених журналістських розслідувань та заохочував реакцію органів влади, надсилаючи їм відповідні запити. Результатами та рекомендаціями проекту ІРРП поділився із журналістською спільнотою.

У грудні 2010 року ІРРП провів Третю загальноукраїнську конференцію журналістів-росзлідувачів за підтримки У-Медіа, МФВ та SCOOP, яку відвідали 70 учасників. Вона стала важливим етапом для підготовки до сьомої Глобальної конференції журналістів розслідувачів (GIJC) 13-16 жовтня 2011 року, до проведення якої залучений ІРРП поряд із міжнародним секретаріатом.  

Нові конвергентні технології у ЗМІ

ІРРП намагається задовольнити потреби медіа-галузі в інноваційних технологіях. За підтримки  проекту У-Медіа Інтерньюз Нетворк, у коаліції з МГО «Інтерньюз Україна» та Незалежною асоціацією телерадіомовників, ІРРП провів 10 шестиденних циклів тренінгів з нових конвергентних медіа для 150 журналістів та редакторів регіональних ЗМІ у 2009-2011 роках. ІРРП також провів кілька поглиблених тренінгів та круглих столів, присвячених питанням реорганізації у конвергентну редакцію, маркетингу та просуванню онлайн-ресурсів, а також веб-юзабіліті та розбудови веб-комюніті. З березня 2011 ІРРП проводить онсайт-консалтинг щодо конверенції для 5 відіьраних редакцій.

У 2008 році ІРРП організував кілька дводенних тренінгів «Інтернет-ЗМІ як рекламоносій» та «Спецпроекти у Веб», які проводили досвідчені фахівці з Росії. Раніше, у січні-лютому 2007 року спільно з IREX У-Медіа ІРРП провів 12-денний тренінг «Мультимедійна редакція в цифрову епоху».

Доступ до інформації та прозорість влади

За підтримки Національного фонду на підтримку демократії у жовтні 2010 року ІРРП розпочав однорічний проект з моніторингу 56 вебсайтів органів влади (міністерств, державних комітетів, центральних органів виконавчої влади зі спеціальним статусом тощо). Методологія моніторингу Інституту розвитку свободи інформації (Санкт-Петербург, Росія) була адаптована для умов України з урахуванням чинного законодавства. Наприкінці проекту будуть оприлюднені дані моніторингу, рекомендації органам влади, національний та міжнародний рейтинг відкритості веб-сайтів органів влади. Проект спрямований на покращення доступу ЗМІ та громадян до інформації на веб-сайтах органів влади та сприяння розвитку електронного врядування. ІРРП шукає додаткові джерела фінансування для розширення кількості веб-сайтів для моніторингу та перетворення проекту у щорічний інструмент громадського контролю.

З прийняттям нового медіа-законодавства у 2011 році ІРРП визначив потребу у поширенні інформації про новели медіа-законодавства для ЗМІ та правників, аби вони могли краще скористатися новими можливостями доступу до інформації. За підтримки Посольства Німеччини  в Україні та МФ «Відродження» ІРРП проведе у липні-грудні 2011 року 8 семінарів та 8 вебінарів з медіа-права для журналістів по всій Україні, а також надасть численні юридичні консультації. 

Кримські медіа 

Зусилля, спрямовані на підтримку ЗМІ АР Крим у 2010-2011 роках, були підтримані проектом У-Медіа Інтерньюз-Нетворк. Було проведено 3 навчальні заходи з нових медіа, три семінари у Криму для журналістів з інших регіонів України з метою покращення розуміння кримських питань та доступу до кримських джерел інформації. Тридцять шість кримських журналістів взяли участь у чотирьох прес-турах до центральних органів влади та експертів у Києві. Матеріали, оприлюднені журналістами-учасниками, розміщені на сайті партнера – Інформаційного прес-центра у Сімферополі http://ipc.crimea.ua/crimea_open.

У березні 2011 року ІРРП розпочав проект з розвитку мережі незалежних медіа-юристів з метою захисту прав журналістів та ЗМІ Криму, який передбачає як навчання для юристів та журналістів, так і правову допомогу кримським ЗМІ. 39 журналістів та 13 юристів взяли участь у 3 семінарах, присвячених новому медіа-законодавству. Новостворена мережа кримських медіа-юристів надає правові консультації та забезпечує судовий захист кримських медіа, користуючись фаховою підтримкою досвідчених медіа-юристів ІРРП у Києві.

Приватизація комунальних ЗМІ 

Роздержавлення комунальних ЗМІ є назрілим кроком у розвитку демократичного суспільства в Україні. За підтримки У-Медіа Інтерньюз Нетворк, у 2009-2010 роках ІРРП впровадив проект стажувань співробітників 8 перспективних комунальних видань в 11 незалежних регіональних газетах, базуючись на успішному досвіді попереднього проекту 2007 року.

У січні-вересні 2007 року ІРРП координував індивідуальні та групові стажування співробітників п’яти перспективних комунальних видань у 8 незалежних регіональних газетах за підтримки МФ «Відродження» та IREX У-Медіа.

Тренінги для тренерів

Фахівці ІРРП мають досвід підготовки тренерів з журналістики та газетного бізнесу, які вже успішно проводять навчальні заходи для галузі. Останній семиденний тренінг з підготовки медіа-тренерів було проведено у липні 2007 року за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження». У 2008 році ІРРП працював над створенням спільної українсько-польської команди медіа-тренерів для роботи зі ЗМІ колишнього радянського простору. Нові члени команди почали проводити навчальні заходи в Україні, Білорусі, Киргизстані та Таджикистані.  

Висвітлення виборів

Фахівці ІРРП мають досвід збалансованого висвітлення політичних виборів в Україні, який вони реалізували у проектах «Гід виборця» напередодні президентських виборів 2010 року, за підтримки У-Медіа Інтерньюз Нетворк, в рамках якого 95 регіональних видань мали змогу безкоштовно передрукувати 21 блок тематичної інфографіки, та «Твій вибір – 2007 – випуск електронної версії спеціального передвиборного додатку до регіональних газет України» у серпні-вересні 2007 року за підтримки «Відкритого Фонду для ЗМІ».

У грудні 2009 року ІРРП провів кілька тренінгів для журналістів з редакційних стандартів висвітлення виборів, в яких взяли участь 60 журналістів.

ІРРП та українські регіональні видання, які мають вдалі власні проекти висвітлення виборів, поділилися досвідом з групою журналістів та редакторів з Вірменії, які відвідали Україну напередодні дострокових парламентських виборів у вересні 2007 року.

Локальна преса

У липні-грудні 2007 року ІРРП спільно з партнером Східноєвропейським Демократичним Центром (EEDC, Польща) провів серію тренінгів для 15 комунальних та 15 малих приватних газет: дві дев’ятиденні школи топ-менеджерів та одну дев’ятиденну школу журналістики, а також організував стажування у Польщі для 25 газетярів та допомагав адмініструвати польську програму малих грантів. Проект фінансували National Endowment for Democracy (NED) та Міністерство закордонних справ Польщі. У 2008 році ІРРП сприяв партнерові EEDC у проведенні в Україні Школи журналістики та менеджменту для місцевих газет.

Протягом 2009 року ІРРП спільно з EEDC за підтримки програми “Polska Pomoc” МЗС Польщі провів два дев’ятиденні цикли тренінгів з висвітлення органів місцевого самоуправління для журналістів та редакторів друкованих ЗМІ півдня та сходу України, провів Конкурс на кращі статті або цикли з висвітлення діяльності місцевої влади, допомагав в організації стажувань учасників конкурсу та тренінгів в польських редакціях. За підтримки NED, восени 2009 року партнери провели дев’ятиденний цикл тренінгів з рекламного менеджменту для видань сходу та півдня України. Польський партнер сприяв ІРРП у проведенні тренінгів з нових медіа та виборів, підбираючи польських тренерів та медіа-експертів та фінансуючи їхню участь у тренінгах в Україні.

Навчальні заходи

Рівень освіти та підготовки журналістів і медіа-менеджерів в Україні не відповідає вимогам медіа-галузі. Окремі тренінги вирішують цю проблему лише певною мірою, тому ІРРП прикладає зусилля щодо проведення регулярних базових курсів для журналістів, редакторів, керівників ЗМІ, спеціалістів з реклами, маркетингу та розповсюдження.

Тренінги для прес-служб та фахівців, відповідальних за зв’язки з громадськістю

У квітні 2007 року ІРРП провів семінар-тренінг з ефективної взаємодії зі ЗМІ для спеціалістів регіональних комунікативних департаментів Антимонопольного комітету України за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США.

Поширення новин Європейського Союзу

З серпня 2008 року до жовтня 2009 року ІРРП готував щотижневі випуски Вісника новин ЄС для журналістів, поточні новини та інформаційні матеріали для Делегації Європейської комісії в Україні та Білорусі. 

Міжнародні партнерства та обміни

З 2007 року ІРРП почав реалізовувати довгострокову міжнародну стратегію «Схід-Схід: партнерство між ЗМІ пострадянського простору», яка передбачає реалізацію кількох проектів протягом кількох років у різних країнах та різних форматах в залежності від країни та поточних потреб ЗМІ-учасників.

Безпосереднє знайомство з робочим процесом, можливість ставити запитання відповідним співробітникам та неформальне спілкування з ними – це один із найвдаліших способів передачі досвіду. Сьогодні Україна перебуває на межі Європейського Союзу та колишнього СРСР. За останні 10-15 років успішні ЗМІ Східної та Центральної Європи опинилися на кілька кроків попереду українських ЗМІ. З іншого боку, для сусідів України – Грузії, Вірменії, Киргизії, Азербайджану, Казахстану та Білорусі стане у нагоді досвід багатьох українських ЗМІ.   

У рамках стратегії «Схід-Схід» розвинуті ЗМІ Східної та Центральної Європи ділитимуться інформацією та найкращим досвідом із колегами в Україні, а розвинуті українські ЗМІ нестимуть власний досвід у сусідні менш розвинуті країни СНД (шляхом програм партнерства, стажувань, навчальних поїздок, консультацій на місцях, тренінгів, коучінгу тощо). Цільова аудиторія включає видавців друкованих та Інтернет-видань, редакторів, журналістів, менеджерів з реклами, розповсюдження та маркетингу.

Так, у лютому 2007 року українські медіа-консультанти відвідали азербайджанські газети з метою діагностики та відбору учасників проекту «Партнерство між українськими та азербайджанськими ЗМІ» за підтримки майже однойменної програми  «Схід-Схід: партнерство без кордонів» Інституту відкритого суспільства (МФ «Відродження») та частково Організації Безпеки та Співробітництва в Європі (ОБСЄ) в Азербайджані. У квітні фахівці з трьох азербайджанських газет «Gun Seher», «Mengechevir Ishiglari» та «Jenub Haberleri» протягом тижня стажувалися в українських регіональних редакціях («Кафа», «Мелитопольские ведомости» та «Кременчуцький Телеграф»). В свою чергу, у липні 2007 року ключові представники цих видань консультували азербайджанських колег в їхніх редакціях в Азербайджані.

У рамках цієї самої стратегії, у лютому-серпні 2007 року ІРРП реалізував програму партнерства та стажувань кількох друкованих та онлайн- ЗМІ Білорусі в успішних регіональних виданнях України за підтримки Регіональної програми навчання ЗМІ Internews Network. Українські регіональні редакції «Мелитопольские ведомости», «Кафа» (Феодосія), «Данкор» (Суми), «Кременчуцький телеграф», «RIA» (Вінниця) прийняли на стажування три хвилі білоруських стажерів – топ-менеджерів, журналістів та комерційних менеджерів. У Києві зі стажерами люб’язно ділилися досвідом онлайн-видання «Українська правда», «Газета по-киевски», «Кореспондент» та «Главред». Заключний круглий стіл, присвячений обговоренню результатів проекту та перспективам співпраці у майбутньому, відбувся у Києві наприкінці літа 2007 року.

Починаючи з вересня 2007 року, за підтримки IREX Вірменія, ІРРП влаштував три навчальних поїздки вірменських журналістів та редакторів в українські національні та регіональні медіа на теми висвітлення виборів, управління мережевим радіо та менеджменту регіональних газет.

Українські фахівці зацікавлені навчатися газетній справі в країнах Балтії, Польщі, Чехії, Словаччині, Угорщині, Болгарії та Румунії. У жовтні 2007 року вісім видавців та редакторів українських регіональних ЗМІ здійснили навчальну поїздку до ЗМІ Литви з питань управління редакцією, задоволення потреб читацької аудиторії та управління веб-сайтом за підтримки програми «Схід-Схід» МФВ. У відповідь, у листопаді 2007 року провідні фахівці відвіданих ЗМІ Литви приїздили в редакції українських учасників проекту.     

Також у жовтні 2007 року, за підтримки програми «Схід-Схід» Інституту відкритого суспільства (МФВ), одинадцять українських журналістів на запрошення громадської організації «LATO» їздили у Латвію з питань висвітлення у ЗМІ проблем інтеграції у НАТО та ЄС, а в грудні 2007 року ІРРП провів у Києві заключний круглий стіл за цим проектом за участі фахівців Латвії та журналістів України, Грузії та Молдови, які брали участь у подібних поїздках.

Контактна інформація
Веб: www.irrp.org.ua
E-mail: info@irrp.org.ua, irrp@ukr.net
Тeл. / факс (044) 279-41-99, 
корпоративні мобільні: +38-067-5472233, +38 067 2344216
Поштова адреса: провулок Георгіївський, буд.7, поверх 4, офіс 408-409, Київ, Україна, 01034

Роздрукувати | Переглядів: 6432
Підписатись на RSS | Підписатись на e-mail
 
 
Газети
Журнали
Персони
  Проскурівський телеграф


Область: Хмельницька область
Місто: Хмельницький

Усі
Додати
  ДІАЛОГ


Область: Тернопільська область
Місто: Кременець

Усі
Додати

На даный момент функция не доступна.

 
Відгуки про заходи ІРРП

Світлана
Надзвичайно сподобалося брати участь у тренінгу. Розповідали все чітко, структуровано, логічно і доступно. Сподобалися ігри, робота у групах та візуал...
19.12.2012 14:37

Gurmach
Конференція була справді цікавою. Захопив досвід колег з інших краін. Хороші експерти, іх просто слухати. Чекаю нових зустрічей.
16.12.2012 01:28

 
  • Історія
  • Контакти
Авторизація


  • Реєстрація

Підписка на новини

       
Фотоальбоми
 

Наші
Партнери