This version of the page http://rights.unian.net/ukr/detail/5323 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2013-01-29. The original page over time could change.
УНIАН - Право - КОМУ ЗАВАЖАЄ СЕКОНД-ХЕНД…
ВIВТОРОК, 29 січня 2013

 
    |  ФОТОСЕРВІС  |  ПРОДУКЦІЯ  |  ПОСЛУГИ  |  ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЇ  |  ПРЕС-РЕЛІЗИ  |  СЕМIНАРИ  |  КОНТАКТИ  |   ПЕРЕДПЛАТНИКАМ  |  
    
   Кращий досвід | Конфлікти | Законодавча творчість | Міжнародне право | Законодавчі колізії | Пригоди | Ініціативи | Судівництво | Виставки і конференції | Хабарництво
[12.11.2010 13:23]  Антон Лосєв

КОМУ ЗАВАЖАЄ СЕКОНД-ХЕНД…


Кілька тижнів не затихає дискусія навколо майбутнього "секонд-хенду" в Україні. На початку 90-х багатьом з нас довелося переступити через гидливість, уперше узявши в руки футболку, що пахне дезінфектантом. Замість того, щоб підвищувати життєвий рівень громадян своєї країни, влада і бізнес підсунули колишній радянській людині, яка зубожіла, можливість за копійки купити поношену євроганчірку. Потім багато хто зрозумів, що "другі руки", хоч і не перші, але і відвертим дрантям їх назвати ніяк не можна. Багато киян пам`ятають, як на Сінному ринку можна було "нарити" абсолютно чудові речі за цілком помірною, хоча вже явно не "секонд-хендівською" ціною. Потім в СХ стало з`являтися абсолютно новеньке з ярличками, явно куплене на гуртових розпродажах в Європі і ввезене в країну під виглядом б/ушного одягу. Саме цей псевдосеконд є сьогодні основним аргументом на користь закриття магазинів і базарчиків СХ-одягу як недобросовісних конкурентів вітчизняного легпрому. Особливо досяг успіху в закопуванні "секонд-хенду" голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський. Між тим, президент Всеукраїнського об`єднання обласних організацій працедавців легкої промисловості Олександр Соколовський заявив, що заборона "секонд-хенду" не врятує вітчизняну легку промисловість. Логічно припустити: якщо СХ не заважає вітчизняним виробникам, то і забороняти його немає чого. Проте, навряд чи варто розраховувати на те, що ідея ліквідації "секонду" буде забута як невдалий експромт окремих представників влади. І не лише тому, що осоружно бути дрантявим смітником Європи і Америки, які з радістю використовують українські простори для утилізації власних речових завалів.

Несформований образ ворога

Усе почалося з того, що голова Державного комітету з питань регуляторної політики і підприємництва Михайло Бродський повідомив у своєму блозі на livejournal.com про необхідність заборонити ввезення в Україну "секонд-хенду". "Хочемо заборонити ввезення в Україну секонд-хенду. Щорічно його привозять у нас по 2 кг на людину. Через секонд завозять навіть нові, брендові речі - природно, без податків. Практично увесь секонд-хенд завозять як добродійну допомогу, митний збір не платять, а продають потім його на ринках. Я вже не говорю про санітарний стан цих речей. А наша легка промисловість тим часом помирає. 20 років тому в ній працювало 750 тис. осіб, а зараз - 90 тис"., - пише М. Бродський.

У відповідь президент громадської організації "Асоціація секонд-хенду" Магер Таббах заявив про готовність продавців секонду вийти на мітинги протесту. Він категорично не згоден з тим, що його колеги складають конкуренцію українському легпрому.

Як у першої, так і у другої думки знайшлися прибічники, полеміку між якими ми могли спостерігати протягом усього "дискусійного" часу.

Але як вже було зазначено вище, найбільш показовою варто визнати думку президента Всеукраїнського об`єднання обласних організацій працедавців легкої промисловості Олександра Соколовського, який, ймовірно, повинен був виступати на стороні супротивників СХ. Основний ворог наших виробників, на його думку, - це одяг з Південно-східної Азії (ПСА) в першу чергу з Китаю. У той же час, О. Соколовський вважає, що в Україні необхідно ввести ліцензування діяльності з імпорту товарів категорії "секонд-хенд".

"Якби було введено ліцензування для тих операторів, які займаються цим видом діяльності, якби ліцензія коштувала грошей, то, звичайно, це ніяк не вплинуло б на кількість операторів, що займаються ввезенням, але вони стали б відповідальніше ставитися до того, що під виглядом "секонд-хенду" завозиться інший товар - регулярний або стоковий", - вважає він.

О. Соколовський також висловив сумнів, що заборона на ввезення в країну товарів "секонд-хенд" таки буде введена.

У свою чергу, народний депутат, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань промислової і регуляторної політики і підприємництва Ксенія Ляпіна переконана, що основною проблемою для українського легпрому є використання "сірих" і "чорних" схем ввезення в Україну дешевого одягу з Туреччини і ПСА, у тому числі і під виглядом "секонд-хенду".

При цьому, Ксенія Ляпіна вважає, що не можна заборонити імпорт "секонд-хенду" в Податковому кодексі, оскільки це некоректно з точки зору законодавства. "Податковий кодекс включає виключно питання оподаткування, у ньому може йтися про підвищення мит. Але одночасно необхідно брати до уваги те, що ми є членами СОТ, що спричиняє за собою деякі обмеження", - зазначила народний депутат.

Напрошується висновок, що захист вітчизняного виробника від імпортерів, що демпінгують, в першу чергу, залежить від Держмитслужби. Отже, нехай кожен займається своєю справою - митниця дає або не дає "добро", Держкомпідприємництва допомагає розвиватися приватному бізнесу, а не закликає до знищення окремих його видів, а наша легка промисловість підвищує свою конкурентоспроможність, користуючись податковими канікулами, які їй пообіцяв Кабмін. Забороняти у нас вже непогано навчилися, тільки ось результат частенько не виправдовує очікувань. До прикладу, так було з ігорним бізнесом, який і через півтора року після своєї фактичної ліквідації продовжує функціонувати, щоправда, тепер повністю пішовши "у тінь".Але якби усе було так просто, то ідея про заборону "секонд-хенду" навряд чи б узагалі з`явилася.

Блиск і убогість "секонд-хенду"

Виходячи з власного досвіду, а також з оглядкою на знайомих і друзів, дозволю собі припустити, що громадяни України вже давно в змозі "задовольнити" попит на СХ в країні за рахунок власних ресурсів. Зверніть увагу на склади старого, але ще цілком носибельного одягу, який можна виявити на дачі у середньостатистичного співвітчизника. Там десятки футболок і сорочок, джинсів і вітровок, шкіряні "танкери" у стилі 90-х і шуби з натурального хутра. У кращому разі десята частина цього гардеробу задіяна на "садово-городніх" роботах, решта роками висить в очікуванні вольового рішення про відправку на смітник. Не набагато краще справа йде і в деяких міських квартирах. Незважаючи на роки відносного благополуччя, у нас глибоко сидить шанобливе ставлення до речей. У багатій Європі гардероби оновлюють в рази частіше, ніж у нас, що власне і є джерелом постійного поповнення прилавків "секонд-хенду", але і там поношений одяг не викидають, а здають у спеціальні пункти прийому, найчастіше безкоштовно. Чому ж європейський досвід не знайшов застосування у нас. Та усе тому, що корупція у всіляких дозвільних органах і складна система оподаткування зробили внутрішньоукраїнський секонд-хенд нецікавим для наших підприємців, тоді як імпортний б/у одяг значно простіше завозити за "сірими" схемами або під виглядом гуманітарної допомоги. Спроби відродити щось за типом комісійних магазинів, що існували при Союзі, поки проблематичні.

Що ж таке б/у одяг. Якщо виключити абсолютно нові речі, які сьогодні широко представлені в магазинах СХ з вивіскою "Одяг з Європи", і подивитися на справжній секонд-хенд, то його можна розділити на декілька типів. У першу чергу, це дійсно заношені твори легкої промисловості, які продаються по 10-20 грн. і представляють інтерес для найбільш малозабезпечених покупців, до яких можна віднести переважну більшість наших пенсіонерів, а також жителів периферій і небагатих батьків швидкорослих малолітніх дітей. Друга категорія - одяг середньої "вбитости" за ціною 30-50 грн. за футболку або джинси. Цій категорії "секонд-хенду" сьогодні доводиться гірше за усіх, її практично витіснили речі з так званих стокових магазинів, де ціна на абсолютно нову сорочку може коливатися в межах 60-70 грн. Ось тут дійсно широке поле для діяльності митниці і податкових органів. Ну не може ціна легально ввезеного одягу одного і того ж класу так сильно розрізнятися залежно від місця її реалізації. Яскравий приклад - нещодавно відкрився в підземному переході на столичному Хрещатику стоковий магазин, поєднаний з "секонд-хендом". Ціни там, як мінімум, у два-три рази нижчі, ніж у магазинах недорогих брендів, розташованих в сусідньому "Глобусі". При цьому за якістю і дизайном одяг зі стокового і "Глобуса" не відрізняється, принаймні, з точки зору дилетанта. Помітьте, СХ хай і зі стоковим ухилом відкрився в самому центрі столиці, де орендні ставки на торговельні площі найвищі в країні. Зрозуміло, для того, щоб покрити витрати на оренду (а може, і на купівлю) приміщення, "стоковий секонд-хенд" на Хрещатику закладає у вартість свого одягу націнку (у реальному грошовому вираженні) не меншу, ніж його конкуренти з "Глобуса". Важко навіть припустити, почому ж ці речі були куплені у постачальників - мабуть гривень 5-10 за штуку, а може і за кілограм. (відсунемо убік емоційну складову факту, що в серці столиці європейської держави відкрили єврокомісійку. Отака пародія на пісні про європейський вибір і європейський вектор. Адже ще нещодавно активісти вимагали прикрити ринок секонд-хенду біля станції метро "Шулявская", мотивуючи це тим, що-де негоже ганьбитися і практично в центрі столиці створювати розвали б/ушних ганчірок. Коротше, усі і скрізь працюють.. - ред. )

Одяг дешевший - обороти більші

Тепер ми переходимо до ще одного цікавого моменту. За даними компанії Colliers International, до кінця 2010 року середній розмір орендної ставки в торговельних центрах Києва досягне 85 дол. за 1 кв. м без ПДВ і експлуатаційних витрат. У 2009 році орендна ставка складала 75 дол. за 1 кв. м, а в 2008 році - 105 дол. за 1 кв. м. Тобто, на лице відновлення ринку торговельної нерухомості, а, відповідно, зросли і продажі одягу, який складає до 90% усіх товарів, що їх реалізовують через ТЦ. При цьому експерти зауважують масовий перехід операторів, що орендують торговельні площі в ТЦ, з дорогих на дешевші бренди. Бренди, розраховані на середню цінову категорію (вартість однієї купівлі в таких магазинах складала 70 дол.), скорочують свою присутність на ринку, тоді як їх місце займають бренди, у магазинах яких середня вартістю чека - 30 дол. При цьому оператори зауважують збільшення товарообігу після переходу на дешевший товар, а власники торговельних центрів говорять про можливість підвищення орендних ставок. І така тенденція спостерігається по усій Україні, хоча стосується, насамперед, до міст-мльйонників.

У результаті вартість одягу в торговельних центрах поступово наближається до цін стокових магазинів. Більше того, у деяких ТЦ, поки, правда, не у столиці, вже з`являються торговельні точки, що відверто називають себе "секонд-хендом". Так може, причини активізації боротьби з одягом СХ варто шукати саме тут. Можливо, оператори торговельних точок в ТЦ, переорієнтовуючись на одяг, доступний збіднілим в кризу українцям, поволі лобіюють заборону "секонд-хенду"? Це усього лише припущення, проте, має під собою достатні підстави. І тут знову таки жодним чином не представлені інтереси українських швацьких фабрик, адже наші торговельні центри завалені недорогим одягом з тієї ж Туреччини, Китаю, Індонезії Малайзії і т. д. і т. п. Магазини з одягом "made in Ukraine" в Києві можна перерахувати на пальцях, ще і зайві залишаться.

Мрії з "других рук"

Почавши говорити про типи одягу з "секонд-хенду", ми перервалися на середньому ціновому сегменті. Відразу обмовимося, що всіляких підходів до класифікації секонду існує безліч, ми ж умовно розділимо його на три основні складові: 3-й сорт, 2-й і 1-й. Про третій і другий вже йшлося вище, залишився перший. Зазвичай одяг "других рук" купують реалізатори у гуртовиків 100-кілограмовими пакунками, хоча і тут існують варіанти. Ціна одного пакунка, привезеного із Західної Європи, варіюється від 100 до 150 дол. Купівля, хоча і нагадує придбання "кота в мішку", але тільки зовні. Кінцевим реалізаторам прекрасно відомо, що в кожному пакунку приблизно однакове співвідношення ганчірок по 5 грн., футболок по 20 грн. а кілограмів 10 доводиться на речі, які в магазині коштували не менше 100 доларів. Ясна річ, що на ще цілком респектабельній шкіряній куртці одного з провідних європейських брендів може бути пляма від фарби або дірка, але може і не бути. Тоді такий товар сміливо можна пропонувати за 300 грн. і вище.

Трапляються в СХ і дизайнерські речі, за якими полюють столичні модники, позбавлені комплексів. До зносу в Києві Сінного ринку саме там найчастіше можна було зустріти джинси від Armani або футболку Dolce & Gabbana, сшиту не в Туреччині, а в Італії. У кінці 1990-х - початку 2000-х відвідування "Сєнки" нагадувало лотерею, "виграшем" у якій ставала дійсно ексклюзивна річ, про яку не будь СХ і не варто було мріяти. Як бонус в кишені вітровки з СХ виявлялася данська монета в 25 ері, що обізнані люди сприймали не інакше як привіт від Карлсона. А ще в "секон-хенді" можна було купити що-небудь з військового обмундирування. До прикладу, авторові цього тексту дістався абсолютно новий формений піджак швейцарського військового льотчика. До чого усі ці спогади? Та до того, що правильний блошиний ринок, яким і була київська "Сєнка", - нормальний атрибут будь-якого європейського міста. Там можна купити гасову лампу 19-го століття або портсигар з видом Кремля, старовинний фотоапарат з об`єктивом "гормошкою" і набір олов`яних солдатиків, ну і, звичайно, одяг "секонд-хенд". Противники СХ можуть сказати, що автор явно перекручує, адже йдеться про масове ввезення в Україну дешевого ношеного (іноді - заношеного) одягу зовсім не haute couture. Вони скажуть, що проблема лежить в соціально-економічній площині і абсолютно не стосується любителів антикваріату. Дозволю собі не погодитися. "Секонд-хенд" як єдина можливість одягнутися для пенсіонера, а також малозабезпечених українців, особливо в регіонах, де зарплата зовсім не столична, і як джерело поповнення гардеробу для юного панка є проявом свободи вибору. Пошуки причин для того, щоб "узяти і заборонити" є спробами цю свободу обмежити, а усе інше - нюанси. І проте, владі варто замислитися - коли безробітний фахівець або пенсіонер з пенсією нижчі за прожитковий мінімум йде в секонд-хенд - це не свобода вибору, а вимушена необхідність. Можливо, зростання зарплат і пенсій, підвищення забезпеченості якомога більшої кількості українців, зміцнення середнього класу саме по собі ліквідує витрати секонд-хендівського бізнесу.

Антон Лосєв (УНІАН)


постiйна адреса статтi:
http://rights.unian.net/ukr/detail/5323

коментарі

   ОСТАННІ НОВИНИ
02.02.11   Австрію закликають визнати приєднання України до Гаазької конвенції

Щодо викрадення дітей

02.02.11   ОЗГ, яка створила в Києві мережу гральних салонів, піде під суд

Прокуратура затвердила обвинувальний висновок

02.02.11   Президента просять взяти під контроль випадки смерті після допитів

2 громадян померли в Лозівській міліції

02.02.11   Південна митниця не коментує звинувачень у рекеті та хабарництві

Звинувачують перевезники

02.02.11   Тарифи на ЖКП у Києві підвищено незаконно?

Заява «Інституту міста»

02.02.11   У Дніпропетровську створено муніципальну гвардію

Окремим підрозділом стане „Фінансова гвардія”

02.02.11   У Києві засуджено підприємця, який заволодів коштами Міноборони

На суму понад 2,5 млн. грн.

02.02.11   Порушено справу проти заступника начальника Львівської митниці

За хабарництво

02.02.11   Україна вивчає можливість визнання проїзного документа Інтерполу

На прохання Інтерполу

01.02.11   Київський суд скасував розпорядження Броварської РДА

Про виділення 90 га природоохоронних земель

01.02.11   Прокуратура через суд вимагає скасування рішень Київради

Інформує столична прокуратура

01.02.11   СБУ порушила справу щодо екс-голови Держкомрезерву Поживанова

За фактами розкрадання

01.02.11   У Чернігові за хабар затримано викладача ВНЗ

За скаргами студентів

01.02.11   На Дніпропетровщині за підробку адмінпротоколів порушено справу

Проти посадовців райвідділу міліції

01.02.11   Правоохоронці вилучили з магазину посібники художників-класиків

Як продукцію «еротичного характеру»

усі новини »»»
   АРХІВ
Січень 2013
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
«««  •  »»» 
Експорт в RSS+JS |  КОНТАКТИ |  УНІАН-монітор  |  ПЕРЕДПЛАТНИКАМ