Археологічні пам'ятки Ровенщини. Місто Ровно

На високому березі р. Горинь поблизу с. Новий Двір, включеного до міської смуги, виявлені знахідки крем’яних знарядь доби палеоліту.

На околиці міста - кам’яна гробниця культури кулястих амфор, виявлена у 1911 р.

На території колишнього с. Басів Кут (тепер Басівкутська вулиця м.Ровно) сліди поселення городоцько-здовбицької культури. Там же в урочище "Дворець" на південному схилі правого берега струмочка, що впадає в р. Уcтя, - давньоруське селище, виявлене розвідкою І.К.Свєшнікова у 1962 р. Там же на мисі високого берега р. Устя - давньоруське городище XI—ХШ ст. площею близько 40 х 80 метрів, оточене валом до 3 м заввишки, виявлене наприкінці XIX ст. і обстежене у 1961 р. П.О.Раппопортом.

Майже за 0,5 км південніше колишнього села Басів Кут - давньоруський курганний могильник, дуже пошкоджений оранкою, а на відстані близько 1,4 км від городища - другий давньоруський курганний могильник, на якому у 1858 р. Я.Я. Волошинський розкопав шість курганів, К.М. Мельник у 1898 р. - сім курганів.



Київська Русь, бронзовий вiк, XI-XII ст.
Знайдено у 1997-2001 роках на територiї Басiвкутського городища.
(надано Рiвненським обласним краєзнавчим музеєм)

На правому березі р. Устя, на території колишнього села Новий Двір поселення стжижовської культури. Там же - давньоруське селище.

На лівому березі р. Устя поблизу колишнього с. Тютьковичі, включеного у міську смугу, - поселення городоцько-здовбидької культури, виявлене розвідкою В.П.Савича у 1960 р.

На мисі правого берега старого річища р. Устя на території колишнього села Золотіїв, включеного у міську смугу - двошарове поселення городоцько-здовбицької культури VІ-VII ст. н.е., виявлене у 1960 р. розвідкою В.П. Савича і обстежене Ровенською археологічною експедицією у 1962 р.

На першій надзаплавній терасі лівого берега р. Устя, за 100 м від колишнього с. Золотіїв - давньоруське селище, виявлене розвідкою В.П. Савича та В.С. Терського у 1961 р.

Близько 1890 р. в околицях міста було знайдено бронзовий кельт. Поблизу міста у 1890 р. знайдено римську бронзову статуетку Венери, що до 1914 р. зберігалась у музеї Київської духовної академії. На території міста знайдено римську монету.

З книги "Довідник з археології України. Рівненська область”
1982 р.

 Співпраця

Будемо вдячні за надання ілюстративного матеріалу до цієї статті, а також доповнення (якщо, звичайно, вони відносяться до міста Рівне).

<< Повернутись


Отдых в египте, с вылетом на прямых рейсах из новосибирска, стал доступный круглый год. | Недвижимость в Италии недорого на michelangelorealestate.com.