THE ST. SOPHIA CATHEDRAL MUSEUM
MONASTIC BUILDINGS
METROPOLITAN`S RESIDENCE
THE GOLDEN GATE MUSEUM
THE ST. CYRIL'S CHURCH MUSEUM
ARCHITECTURE
PAINTING
THE ST. ANDREW'S CHURCH MUSEUM
HISTORY
ARCHITECTURE
THE SUDAK FORTRESS
 
 
 
              
Start
English

Фрески

Центральна апсида: Оранта. Олія ХІХ ст.;Євхаристія. Фреска ХІІ ст.; Святительський чин. Фреска ХІІ ст.
Святий Кирило учить царя. Фреска ХІІ ст. Південна апсида

Розташування сюжетів фресок відповідає розробленій Церквою канонічній схемі небесної ієрархії. У простінках вікон барабана бані розташовані монументальні постаті дванадцяти апостолів. На парусах (архітектурних сферичних трикутниках, за допомогою яких здійсняється перехід від кола барабану до підбанного квадрату), написано чотирьох євангелістів. Найкраще збереглося зображення євангеліста Марка на південно-західному парусі. На центральних арках у круглих та квадратних медальйонах зображено сорок севастійських мучеників, які, немов стовпи християнської віри, підтримують барабан бані - символ сфери небесної. У центральній апсиді - постать Богородиці Оранти. Під Орантою розміщено фрескову композицію “Євхаристія” – сцену причастя апостолів.

Під “Євхаристією” розташовано композицію “Святительський чин” або “Поклоніння жертві”. Тут фігурують образи Отців християнської Церкви. Зображення вселенських учителів - нижче, в дев’яти круглих медальйонах. На стовпах тріумфальної арки, у середньому горизонтальному регістрі, міститься фрескова композиція “Стрітення”. На північному вівтарному стовпі зображено святу родину – Йосифа і Марію з маленьким Христом на руках. Вони прямують до храму. Вражає майстерністю виконання образ Симеона-Богоприємця. Перед глядачем постає поважний старець у блідо-блакитному хітоні, зігнуту спину якого вкривають локони сивого волосся, зморшки на обличчі виписані плавними витонченими мазками; руки вкриті покровом, на який він збирається прийняти немовля. Під сценою “Стрітення” - монументальні фігури апостолів Петра й Павла – намісників Церкви земної. На північній стіні трансепту розміщено композицію “Хмарне Успіння Богородиці”. На протилежній південній стіні трансепту, на великій площі розташовано композицію “Різдво Христове”, що знаменує прихід у світ Спасителя. Фресковий цикл південної апсиди це яскраві деталізовані житійні сцени Александрійських єпископів Кирила та Афанасія, сцени, які не мають аналогів у давніх пам’ятках візантійсько-балканського кола. Всього на стінах південної апсиди розміщено 16 житійних сцен, у техніці фрескового живопису з них збереглося дванадцять – “Кирило пише заповідь Божу”, “Кирило вчить царя”, “ Кирило вчить у соборі”, “Богородиця благословляє Кирила і Афанасія” та інші.

Особливу увагу привертає увагу сцена “Кирило повчає царя”. Цікавим є зображення царя у повному парадному давньоруському князівському вбранні ХІІ ст. Можливо, тут зображений не цар - візантійський імператор, а давньоруський князь, яким міг бути князь-фундатор Всеволод Ольгович. Живопис жертовника, або північної апсиди Кирилівської церкви, репрезентує сюжети, що не знаходять аналогій у стародавньому монументальному мистецтві. Усього на стінах апсиди зображено образи 25 балканських святителів, більшість з яких збереглися у фресці. Поряд з деякими святителями читаються стародавні написи-імена. Тут представлено фігури Климента Охридського, Іоанна Македонського, Йосипа Солунського, Єфима, Євмена, Артемія, Власія, Стефана.

На південному пілоні центрального північного стовпа, у другому регістрі фрескове зображення воїна. Напис, що повинен був супроводжувати зображення, на жаль, до нас не дійшов. Навколо голови воїна німб. Його вирізняє густе волосся, великі очі, довгий ніс; на плечах плащ - корзно з великою фібулою, а також довга кольчуга, одягнена на сорочку; рука воїна спирається на величезний щит. Гордовита імпозантна постать говорить про те, що тут зображено не звичайного воїна, а князя-полководця. Вбрання та аксесуари воїна нагадують давньоруське князівське військове вбрання, а в деяких рисах обличчя й постаті святого вгадується натяк на зовнішність засновника Кирилівського храму Всеволода Ольговича яскраво змальований істориком Татищевим. Поза сумнівом, перед нами - прототип давньоруського князя - воїна, зображення якого було замовлено також князем-воїном.

Композиція «Страшний суд». Фреска ХІІ ст. та олія ХІХ ст. Східна стіна нартекса

Увагу відвідувачів привертає грандіозна композиція “Страшний суд”. Вона розташована у нар тексі. У Кирилівському храмі дану композицію можна розглядати як найбільш раннє і повне збережене зображення Страшного суду у давньоруському мистецтві.
Особливу цікавість викликають складові фрагменти цієї композиції - “Шестя князів”, “Лоно Авраамове”, “Ангел, що згортає небо у сувій”.

Сцена “Ангел, що згортає небо”, логічно завершуючи композицію “Страшний суд”, прикрашає пілон південного стовпа нартекса. Ця динамічна, вишукана в живописному відношенні сцена кінця Світу, виконана у кращих традиціях давньоруського монументального живопису. Композиція сповнена високої духовної напруги і драматизму: ангел з натугою згортає ніби підхоплений вітром величезний небесний сувій, що має означати кінець Світу. Сумне обличчя ангела, тремтливий зліт крил, покірно схилена голова передають неминучість і трагізм події. Вражають витончений малюнок і колорит сцени, витриманої у ніжних блакитних, рожевих і зелених тонах – усе це видає руку великого майстра.

На південній стіні князівської молитовні зображена сцена ”Ангел, що веде юного Іоанна (Хрестителя) в пустелю”. Художник майстерно передає грацію руху ангела. Легкими ритмічними лініями вимальоване його вбрання. Голову повернуто до Іоанна, якого ангел тримає правою рукою, а лівою немов вказує йому шлях на небеса.

Софійський собор
Архітектура
Монументальний живопис
Некрополь
Шедеври бароко
Ансамбль Софійського собору
Золоті ворота
Кирилівська церква
Історія заснування
Архітектура
Фрески
Живопис ХVІІ - ХІХ ст.
Реставрація настінного живопису
Живопис М.О. Врубеля
Іконостас Кирилівської церкви
 
Андріївська церква
Історія Андріївської церкви
Архітектура Андріївської церкви
Внутрішнє оздоблення
Ремонти та реставрація
Судацька фортеця
Історична довідка